Ухвала
від 25.09.2020 по справі 229/3499/20
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 229/3499/20

Номер провадження 2/235/1983/20

УХВАЛА

(про передачу справи на розгляд до іншого суду)

25 вересня 2020 року м. Покровськ

Суддя Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Клікунова А.С., перевіривши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ) до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Сіті Фінанс (юридична адреса: м. Київ, вул. Січових Стрільців, 37-41), третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет позову Приватний нотаріус Броварського районного нотаріального округу Київської області Колейчик Володимир Вікторович (юридична адреса: Київська область, м. Бровари, вул. Грушевського, буд. 15, напівпідвал 5 під`їзд, оф. 6) про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, -

В С Т А Н О В И В :

На розгляд суду пред`явлено вказаний позов з заявленням вимог:

- визнати таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис № 3467, вчинений (виданий) 13.03.2020 року приватним нотаріусом Броварського районного нотаріального округу Київської області Колейчик В.В. про стягнення з ОСОБА_1 на користь ТОВ ФК Сіті Фінанс заборгованість в розмірі 11636,61 гривень;

- стягнути з ТОВ ФК Сіті Фінанс на користь ОСОБА_1 понесені судові витрати.

При вирішенні питання про відкриття провадження по справі підлягає перевірці питання щодо дотримання вимог територіальної підсудності.

Підсудність - це властивість цивільних справ, за допомогою якої їх розгляд і вирішення віднесено законом до компетенції відповідного суду.

Згідно ч. 2 ст. 27 ЦПК України позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Так, ОСОБА_1 позивається з вимогами до ТОВ ФК Сіті Фінанс , зареєстрованою юридичної адресою місцезнаходження відповідача є: м. Київ, Шевченківський район, вул. Січових Стрільців, 37-41 (не входить до складу адміністративної межі Покровського (до перейменування Красноармійського) району Донецької області.

Альтернативна підсудність за вибором позивача визначена положенням ч. 12 ст. 28 ЦПК України, яким визначено, що позови до стягувача про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, або про повернення стягненого за виконавчим написом нотаріуса можуть пред`являтися також за місцем його виконання.

ОСОБА_1 в позові зазначив, що підсудність справи визначається за місцем виконання виконавчого напису, при цьому місце виконання рішення передбачено ст. 24 Закону України Про виконавче провадження . Так, відповідно до цієї правової норми приватний виконавець приймає до виконання виконавчі документи за місцем проживання, перебування боржника - фізичної особи, за місцезнаходженням боржника - юридичної особи або за місцезнаходженням майна боржника; виконавчі дії у виконавчих провадженнях, відкритих приватним виконавцем у виконавчому окрузі, можуть вчинятися ним на всій території України. Оскільки виконавчі дії з примусового виконання оспорюваного виконавчого напису нотаріуса проводяться стягненням на доходи боржника за місцем проживання, - ОСОБА_1 пред`явив позов до Дружківського міського суду Донецької області згідно зміненої територіальної підсудності розгляду справ Ясинуватським міськрайонним судом Донецької області згідно розпорядження Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 2710/38-14 від 02.09.2014 року.

Ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 10.08.2020 року по справі № 229/3499/20 позовну заяву ОСОБА_1 направлено відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України на розгляд Красноармійського міськрайонного суду Донецької області. З мотивувальної частини ухвали суду вбачається, що за матеріалами справи виконання оспорюваного виконавчого напису здійснюється приватним виконавцем виконавчого округу міста Києва Клименко Романом Васильовичем, відкрито виконавче провадження № 61901225. При цьому, в рамках виконавчого провадження ВП № 61901225 винесено постанову про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника, виконання якої покладено на Товариство з обмеженою відповідальністю Донком-М , з яким позивач перебуває в трудових відносинах. За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань юридичною адресою ТОВ Донком-М є: Донецька область, Покровський район, с. Новоолександрівка, вул. Гагаріна, буд. 41/2. Таким чином, місцем виконання оспорюваного виконавчого напису за ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 10.08.2020 року є Покровський район Донецької області, тому визначено підсудність справи Красноармійському міськрайонному суду Донецької області відповідно до ч. 12 ст. 28 ЦПК України.

Підставі прийняття справи до провадження Красноармійського міськрайонного суду Донецької області - відсутні з огляду наступного.

Згідно ч. 1 ст. 5 Закону України Про виконавче провадження примусове виконання рішень покладається на органи державної виконавчої служби (державних виконавців) та у передбачених цим Законом випадках на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких встановлюються Законом України Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів . Пунктом 4 частини 2 статті 23 Закону України № 1403-VІІІ від 02.06.2016 року передбачено, що у Єдиному реєстрі приватних виконавців України містяться відомості про виконавчий округ, на території якого приватний виконавець здійснює діяльність.

Відповідно до частин 1, 2, 6 статті 25 Закону № 1403-VIII виконавчим округом є територія Автономної Республіки Крим, області, міста Києва чи Севастополя; приватний виконавець має право приймати до виконання виконавчі документи, місце виконання яких відповідно до Закону України Про виконавче провадження знаходиться у межах Автономної Республіки Крим, області або міста Києва чи Севастополя, у яких розташований його виконавчий округ; виконавчі дії у виконавчих провадженнях, відкритих приватним виконавцем у виконавчому окрузі, можуть вчинятися ним на всій території України.

Згідно із частиною другою статті 24 Закону № 1404-VIII приватний виконавець приймає до виконання виконавчі документи за місцем проживання, перебування боржника - фізичної особи, за місцезнаходженням боржника - юридичної особи або за місцезнаходженням майна боржника.

Аналіз наведених норм законодавства дає підстави для висновку, що і Закон України Про виконавче провадження і Закон України Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів визначають вимоги (критерії) до місця відкриття приватним виконавцем виконавчого провадження. При цьому, згідно з ч. 3 ст. 25 Закону №1403-VIII право приватного виконавця відкривати виконавче провадження обмежується виконавчим округом, на території якого приватний виконавець здійснює діяльність та відомості щодо якого внесені та містяться у Єдиному реєстрі приватних виконавців України. Із норми частини другої статті 24 Закону № 1404-VIII слідує, що у разі якщо місце проживання, перебування боржника - фізичної особи та місцезнаходження боржника - юридичної особи або місцезнаходження майна боржника розташовано в окрузі, в якому приватний виконавець здійснює діяльність та відповідно на яку розповсюджуються відповідна компетенція цього приватного виконавця, він має право прийняти до виконання відповідні виконавчі документи та відкрити виконавче провадження з їх виконання.

З долучених до позовної заяви матеріалів вбачається, що приватним виконавцем виконавчого округу міста Києва Клименком Р.В. відкрито виконавче провадження серійний номер ВП 61901225 з примусового виконання виконавчого напису № 3467, виданого 13.03.2020 року Приватним нотаріусом Броварського районного нотаріального округу Київської області Колейчик В.В. про стягнення з ОСОБА_1 на користь ТОВ ФК Сіті Фінанс заборгованість в розмірі 11636,61 гривень. В даній постанові приватним виконавцем вказано відомості про ОСОБА_1 як боржника, а саме такі адреси місця проживання: АДРЕСА_2 та АДРЕСА_3 . Позивач в позові зазначив адресу місця проживання: АДРЕСА_1 (документально не підтверджено). Відомості про іншу адресу місця проживання ( АДРЕСА_4 ) не оспорено. Відсутні дані про оскарження ОСОБА_1 постанови про відкриття виконавчого провадження в порядку адміністративного судочинства та заявлення вимог її скасування з підстави порушення п. 10 ч. 4 Закону № 1404-VІІІ (виконавчий документ повертається стягувачу органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем без прийняття до виконання протягом трьох робочих днів з дня його пред`явлення, якщо виконавчий документ пред`явлено не за місцем виконання або не за підвідомчістю). За таких обставин, постановою приватного виконавця про відкриття провадження визначено місце виконання оспорюваного виконавчого напису нотаріуса, яке відповідає місцезнаходженню приватного виконавця виконавчого округу - м. Київ.

Приймаючи такий висновок судом також враховано наступне.

З постанови приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Клименка Р.В., прийнятої 09.07.2020 року в рамках ВП 61901225 про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника вбачається, що згідно з відомостями наданими ПФУ, ДФС (у відповідь на запит приватного виконавця щодо отримання боржником доходів) встановлено, що ОСОБА_1 отримує дохід (заробітну плату) від ТОВ Донком-М , адресою місцезнаходження якого є: Донецька область, Покровський район, с. Новоолександрівка, вул. Гагаріна, 41/2. Вказане свідчить, що приватний виконавець Клименко Р.В. на момент відкриття виконавчого провадження № 61901225, визначаючи місце виконання оспорюваного виконавчого напису нотаріуса за наданими стягувачем ТОВ ФК Сіті Фінанс відомостями про місце проживання боржника за адресою: м. Київ, вул. Долинна, 1 (правомірність такого рішення судом не перевіряється) не мав даних про майновий стан боржника (позивача), наявність коштів, нарахування яких здійснюється роботодавцем ТОВ Донком-М . Відомості про передачу виконавчого документа (виконавчого напису нотаріуса), матеріалів виконавчого провадження органу державної виконавчої служби або приватному виконавцю в порядку Розділу V Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердж. Наказом МЮ № 512/5 від 02.04.2012 року за місцезнаходженням майна боржника матеріали справи не містять.

Отже, за наявністю даних про місце виконання виконавчого напису в м. Києві, відсутні підстави для визначення підсудності розгляду справи Красноармійським міськрайонним судом Донецької області.

З огляду на вищевикладене, приймаючи до уваги, що позивачем ОСОБА_1 визначена підсудність згідно ч. 12 ст. 28 ЦПК України, суд вважає за необхідне передати позовну заяву за підсудністю до Дніпровського районного суду міста Києва за місцем виконання виконавчого напису (визначено постановою приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Клименко Р.В. про відкриття виконавчого провадження ВП № 61901225).

Недотримання правил територіальної юрисдикції (підсудності) є порушенням процесуального закону, який є підставою для скасування рішення з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю (ч. 1 ст. 378 ЦПК України).

Згідно Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 року, Закону України Про виконання рішень, застосування практики Європейського суду з прав людини , інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, який закріплений у п. 1 ст. 6 Конвенції, оскільки за його допомогою визначається належний суд , тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно ст. 32 ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 27, 28, 31, 32 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Сіті Фінанс , третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет позову Приватний нотаріус Броварського районного нотаріального округу Київської області Колейчик Володимир Вікторович про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню - передати на розгляд Дніпровського районного суду міста Києва за територіальною юрисдикцією (підсудністю).

Відповідно до ч. 2 ст. 261 ЦПК України ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею.

Ухвала суду може бути оскаржена протягом п"ятнадцяти днів за правилами, встановленими ст. ст. 354, 355 ЦПК України та, відповідно п. п. 15.5 п. 15 ч. 1 Перехідних положень ЦПК України, - до Донецького апеляційного суду через Красноармійський міськрайонний суд Донецької області або безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до п. 3 розділу ХІІ Прикінцеві положення ЦПК України (в редакції Закону № 731-IX від 18.06.2020 року) під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином; суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення; суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Передачу справи на розгляд іншого суду здійснити не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Відрук. примір.:

1.- до справи:

2.- позивачу ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 )

Суддя:

СудКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення25.09.2020
Оприлюднено29.09.2020
Номер документу91815445
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —229/3499/20

Рішення від 23.06.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

Ухвала від 04.01.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

Ухвала від 04.11.2020

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Галаган В. І.

Ухвала від 25.09.2020

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Клікунова А. С.

Ухвала від 10.08.2020

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Лебеженко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні