Ухвала
від 25.09.2020 по справі 903/53/20
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

про повернення апеляційної скарги

"25" вересня 2020 р. Справа № 903/53/20

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Бучинська Г.Б.

судді Філіпова Т.Л.

судді Розізнана І.В.

розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Житловий квартал" на рішення Господарського суду Волинської області від 22.07.20 (ухваленого суддею Вороняк А. С., повний текст складено 27.07.2020) у справі № 903/53/20

за позовом Заступника керівника Луцької місцевої прокуратури Волинської області в інтересах держави в особі Луцької міської ради

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Житловий квартал"

про стягнення 529785, 36 грн. штрафу

ВСТАНОВИВ:

До Північно-західного апеляційного господарського суду надійшла апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю "Житловий квартал" на рішення Господарського суду Волинської області від 22 липня 2020 року у справі №903/53/20.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від "01" вересня 2020 року апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Житловий квартал" залишено без руху; зобов`язано скаржника усунути встановлені при поданні апеляційної скарги недоліки та надати суду відповідні докази сплати судового збору у визначеному законом порядку.

Крім того, скаржнику роз`яснено, що при невиконанні вимог даної ухвали, апеляційна скарга вважається неподаною та повертається апелянту.

Судом апеляційної інстанції копія ухвали суду від 01.09.2020 р. про залишення апеляційної скарги без руху направлялася на адресу скаржника - 01.09.2020 р. та 15.09.2020 р., про що свідчить відтиск штампу вихідної кореспонденції на звороті останнього аркушу оригіналу ухвали суду.

11 вересня 2020 року на адресу Північно-західного апеляційного господарського суду повернулось поштове відправлення з підстав: "неправильно зазначена (відсутня) адреса". Вказане поштове відправлення надсилалося за адресою, яку скаржник вказав в апеляційній скарзі, на конверті, в якому надійшла апеляційна скарга, та яка відповідає відомостям з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: 43000, Волинська обл., м. Луцьк, вул. Вороніхіна, 37. Інші засоби зв`язку, як зазначено ТОВ "Житловий квартал" в апеляційній скарзі, - відсутні (телефон, електронна адреса, адреса електронної пошти).

15 вересня 2020 року ухвала Північно-західного апеляційного господарського суду від "01" вересня 2020 року була повторно направлена на ту ж адресу скаржника, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та ним особисто в апеляційній скарзі. Будь-яких інших даних щодо можливого місцезнаходження відповідача, його посадових осіб, останнім не надано.

22 вересня 2020 року на адресу Північно-західного апеляційного господарського суду повернулось поштове відправлення з підстав: "неправильно зазначена (відсутня) адреса".

Згідно п. 4 ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому відділенні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду.

За змістом пунктів 116, 117 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009р. №270, у разі невручення рекомендованого листа з позначкою "судова повістка" з поважних причин рекомендований лист разом з бланком повідомлення про вручення повертається за зворотною адресою не пізніше ніж через п`ять календарних днів з дня надходження листа до об`єкта поштового зв`язку місця призначення із зазначенням причин невручення.

Матеріалами справи підтверджується, що направлені 01.09.2020 р. та 15.09.2020 р. на адресу скаржника копії ухвали суду від 01.09.2020 р. повернуті відділенням поштового зв`язку на адресу суду, із відміткою " неправильно зазначена (відсутня) адреса ".

Відповідно до ч. ч. 3, 7 ст. 120 ГПК України виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень. Учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Отже, у разі якщо ухвалу про вчинення відповідної процесуальної дії направлено судом за належною адресою, тобто повідомленою суду стороною, і повернуто підприємством зв`язку з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про вчинення відповідної процесуальної дії.

Сам лише факт не отримання скаржником кореспонденції, якою суд, з додержанням вимог процесуального закону, надсилав ухвалу для вчинення відповідних дій за належною адресою, та яка повернулася в суд у зв`язку з її неотриманням адресатом, не може вважатися поважною причиною не виконання ухвали суду, оскільки зумовлено не об`єктивними причинами, а суб`єктивною поведінкою сторони щодо отримання кореспонденції, яка надходила на його адресу.

З огляду на наведене, апеляційним судом вжито необхідних заходів щодо належного повідомлення скаржника про існуючі недоліки його апеляційної скарги та про надані строки для їх усунення.

Враховуючи термін зберігання поштової кореспонденції відділенням поштового зв`язку і її повернення до апеляційного суду з підстави - "неправильно зазначена (відсутня) адреса", колегія суддів дійшла висновку, що відповідно до приписів пункту 4 частини 6 статті 242 ГПК України ухвала Північно-західного апеляційного господарського суду від 01 вересня 2020 року вважається врученою скаржнику 18 вересня 2020 року - з дня проставлення у поштовому відділенні відмітки "неправильно зазначена (відсутня) адреса".

Колегія суддів звертає увагу на те, що ухвала суду була оприлюднена в Єдиному державному реєстрі судових рішень 02 вересня 2020 року, тому скаржник, як зацікавлена особа, не був позбавлений можливості отримувати інформацію про стадії розгляду справи з Єдиного державного реєстру судових рішень, у тому числі, і про прийняття апеляційним господарським судом вищевказаної ухвали по справі.

Разом з тим, скаржник не скористався наданими йому процесуальними правами та у визначений судом термін не усунув виявлені при поданні апеляційної скарги недоліки та не надав до суду доказів сплати судового збору.

Колегія суддів дійшла висновку про повернення апеляційної скарги скаржнику, виходячи з наступного.

Згідно частини 2 статті 260 ГПК України, до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу.

У відповідності до частини 4 статті 174 ГПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Відповідно до частини 6 статті 260 ГПК України, питання про повернення апеляційної скарги суд апеляційної інстанції вирішує протягом п`яти днів з дня надходження апеляційної скарги або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Оскільки скаржником у визначений строк та на час постановлення даної ухвали не усунуто недоліки апеляційної скарги, то останню слід повернути Товариству з обмеженою відповідальністю "Житловий квартал".

Керуючись ст.ст. 174, 234, 260 ГПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Житловий квартал" на рішення Господарського суду Волинської області від 22.07.20 у справі № 903/53/20 повернути заявнику разом з доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена до Верховного Суду в порядку та у строк відповідно до статей 287-291 Господарського процесуального кодексу України.

Справу повернути до Господарського суду Волинської області.

Головуючий суддя Бучинська Г.Б.

Суддя Філіпова Т.Л.

Суддя Розізнана І.В.

Дата ухвалення рішення25.09.2020
Оприлюднено30.09.2020
Номер документу91819301
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/53/20

Судовий наказ від 13.10.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Судовий наказ від 13.10.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Ухвала від 25.09.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 01.09.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Рішення від 22.07.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Ухвала від 08.07.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Ухвала від 03.06.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Ухвала від 13.05.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Ухвала від 08.04.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Ухвала від 18.03.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні