Ухвала
від 25.09.2020 по справі 587/2063/20
СУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 587/2063/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 вересня 2020 року Сумський районний суд Сумської області під головуванням судді Степаненка О.А., за участю секретаря судового засідання Токаревої В.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Суми подання старшого державного виконавця Сумс ького районного відділу державної виконавчої служби Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Євгена Шаповалова про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України -

Встановив:

До Сумського районного суду Сумської області звернувся старший державний виконавець Сумського районного відділу державної виконавчої служби Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Євген Шаповалов про тимчасове обмеження в праві виїзду за межі України боржника. Заявник зазначає, що на виконанні у Сумському РВ ДВС ПН-СХ МРУМУЮ (м. Суми) перебуває виконавчий документ № 920/935/17, що видав Господарський суд Сумської області про стягнення з ТОВ Вєга-С , керівник - Самсоненко В.П. на користь ТОВ Сумитеплоенерго боргу в сумі 47586,79 грн. Боржником борг не сплачується, у зв`язку з чим державним виконавцем було накладено арешт на майно боржника та заборону його відчуження, а також накладено арешт на рахунки боржника у банківських установах. Після направлення постанови про відкриття виконавчого провадження на адресу боржника до відділу ДВС ні керівник, ні жоден представник юридичної особи не з`являвся. Також боржник не подав декларацію про доходи та майно, зокрема про майно, яким він володіє спільно з іншими особами, про рахунки в бвапнках чи інших фінансових установах, про майно, що перебуває в заставі (іпотеці) або в інших, чи про кошти та майно, належні йому від інших осіб, за формою, встановленою Міністерством юстиції України. У зв`язку з подальшим ухиленням від виконання боржником виконавчого документу, державний виконавець просить суд винести ухвалу, яким тимчасового обмежити керівника боржника - юридичної особи ТОВ Вєга-С ОСОБА_1 у праві виїзду за межі України до повного погашення заборгованості за виконавчим документом.

Сторони в судове засідання не з`явились, з невідомих суду причин, хоча про час та місце розгляду були повідомлені належним чином.

Відповідно до ст. 441 ЦПК України тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення. Тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення. Тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України застосовується в порядку, визначеному цим Кодексом для забезпечення позову, із особливостями, визначеними цією статтею. Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням, на строк до повного виконання такого судового рішення. Ухвала про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути постановлена за поданням державного або приватного виконавця, яким відкрито відповідне виконавче провадження. Суд негайно розглядає таке подання без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного (приватного) виконавця.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що подання державного виконавця Сумському РВ ДВС ПН-СХ МРУМУЮ (м. Суми) Євгена Шаповалова про тимчасове обмеження керівника боржника ТОВ Вєга-С Самсоненко В.П. підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що на виконанні у Сумському РВ ДВС ПН-СХ МРУМУЮ (м. Суми) перебуває виконавчий документ № 920/935/17, що видав Господарський суд Сумської області про стягнення з ТОВ Вєга-С , керівник - Самсоненко В.П. на користь ТОВ Сумитеплоенерго боргу в сумі 47586,79 грн ( а.с. 4).

Постановою старшого державного виконавця ВП № 62213617 від 02.06.2020 року відкрито виконавче провадження з виконання наказу № 920/935/17, виданого Господарським судом Сумської області 26.03.2018 року ( а.с. 5).

Згідно довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань керівником ТОВ Вєга-С Самсоненко Вадим Павлович (а.с. 6).

Встановлено, що державним виконавцем вжито відповідних заходів щодо примусового виконання, передбачених Законом України Про виконавче провадження , однак рішення суду до даного часу не виконується.

Згідно п. 19 ч. 3 ст. 18 Закону України Про виконавче провадження виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право у разі ухилення боржника від виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов`язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

Згідно ч. 2 ст. 6 Закону України Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України , громадянинові України, який має паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках: п.5) якщо він ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням, рішенням іншого органу (посадової особи) - до виконання зобов`язань.

Відповідно до п. 5 частини першої статті 6 Закону Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон, якщо він ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням, рішенням іншого органу (посадової особи) - до виконання зобов`язань.

Пунктом 8 ст. 19 Закону України Про Державну прикордонну службу України , встановлено, що на Державну прикордонну службу України відповідно до закону покладено завдання вчасності запобігання та недопущення в`їзду до України та виїзду з України осіб, яким, відповідно до законодавства заборонено в`їзд, або тимчасово обмежено право виїзду з України, у тому числі згідно довіреностей правоохоронних органів. Наявність в особи невиконаних обов`язків, є підставою щодо обмеження права виїзду за межі України.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що подання старшого державного виконавця Сумського РВ ДВС ПН-СХ МРУМУЮ (м. Суми) Євагена Шаповалова про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України керівника боржника ТОВ Вєга-С ОСОБА_1 підлягає задоволенню.

Керуючись п. 5 ч. 1, ч. 2 ст. 6 Закону України Про порядок виїзду з України та виїзд громадян України , п. 8 ст. 19 Закону України Про Державну прикордонну службу України , ст. 441 ЦПК України, суд, -

Постановив :

Подання старшого державного виконавця Сумського районного відділу державної виконавчої служби Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Євгена Шаповалова про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України задовольнити.

Тимчасово обмежити керівника боржника юридичної особи ТОВ Вєга-С (код ЄДРПОУ 38575698, Сумська область, Сумський район, с. Старе Село, вул. Сумська, 35-А) ОСОБА_1 у праві виїзду за межі України до повного погашення заборгованості за виконавчим документом.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Сумського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15 днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя О.А.Степаненко

СудСумський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення25.09.2020
Оприлюднено29.09.2020
Номер документу91834680
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —587/2063/20

Ухвала від 25.09.2020

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні