Ухвала
від 25.09.2020 по справі 707/1830/20
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

707/1830/20

2/707/930/20

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

25 вересня 2020 року м. Черкаси

Суддя Черкаського районного суду Черкаської області Миколаєнко Т.А., отримавши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Дубіївської сільської ради Черкаського району Черкаської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом, -

в с т а н о в и л а:

01 вересня 2020 року позивач ОСОБА_1 (зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ) звернувся до суду із позовом до Дубіївської сільської ради Черкаського району Черкаської області (місцезнаходження: вул. 1 Травня, буд. 1, с. Дубіївка, Черкаський район, Черкаська область), у якому просить суд визначити йому додатковий строк тривалістю один місяць для прийняття спадщини за заповітом після смерті баби - ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно зі ст. 33 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) автоматизованою системою документообігу суду, з урахуванням положень ст.ст. 36, 37 ЦПК України, було визначено головуючу суддю - Миколаєнко Т.А. та 02.09.2020 року передано їй дану справу.

Ухвалою судді Черкаського районного суду Черкаської області Миколаєнко Т.А. від 04 вересня 2020 року позовна заява була залишена без руху, з наданням позивачу терміну для усунення недоліків.

21 вересня 2020 року від позивача ОСОБА_1 через канцелярію суду надійшла письмова заява на усунення недоліків.

Зважаючи на те, що у період з другої половини дня 08 вересня 2020 року до 21 вересня 2020 року включно головуюча суддя Миколаєнко Т.А. перебувала на лікарняному, вказана заява була передана їй 22 вересня 2020 року, а тому питання про можливість відкриття провадження у даній справі вирішується сьогодні.

Відповідно до статті 19 ЦПК України справа відноситься до юрисдикції загальних судів і підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтями 175-177 ЦПК України, та подана з дотриманням правил підсудності особою, яка має цивільну процесуальну дієздатність.

Підстави, визначені статтями 185-186 ЦПК України, для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні.

Відповідно до ч. 1 ст. 187 ЦПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 185 цього Кодексу.

Згідно з п. 2 ч. 4 ст. 274 ЦПК України в порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах щодо спадкування.

Визнавши подані матеріали достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду, вважаю необхідним відкрити провадження у справі та розглядати справу за правилами загального позовного провадження одноособово суддею.

Водночас, до позовної заяви долучено клопотання позивача ОСОБА_1 про витребування в Черкаській районній державній нотаріальній конторі інформації про те, чи наявна спадкова справи, заведена після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та хто звернувся із заявами про прийняття спадщини.

Так, частиною 1 статті 84 ЦПК України визначено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Оскільки з`ясування обставин справи здійснюється на підставі наданих стороною доказів, а можливість отримання вказаних відомостей перебуває поза межами контролю та правомірного впливу суб`єкта подання і об`єктивно не залежить від його волі та можливостей, з метою забезпечення повного, об`єктивного розгляду даної справи, з`ясування обставин, які мають істотне значення для вирішення справи по суті, вважаю за необхідне заяву позивача задовольнити та витребувати в Черкаській районній державній нотаріальній конторі копію спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч. 6 ст. 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Згідно з ч. 7 ст. 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом (частина 8 статті 84 ЦПК України).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 19, 84, 175, 177, 187,189-191, 196, 197, 260, 261, 274, 353, 354 ЦПК України, суддя -

ПОСТАНОВИЛА:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Дубіївської сільської ради Черкаського району Черкаської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом.

Справу розглядати за правилами загального позовного провадження одноособово суддею.

Призначити підготовче судове засідання на 12 годину 00 хвилин 03 листопада 2020 року в залі судових засідань у приміщенні Черкаського районного суду Черкаської області.

У підготовче судове засідання викликати учасників судового провадження.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до ч. 4 ст. 174 ЦПК України подання заяв по суті справи є правом учасників справи.

Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали, для подання відзиву на позовну заяву і усіх письмових та електронних доказів (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову . У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, разом з доказами, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи, а документи, що підтверджують таке надсилання додаються відповідачем до відзиву в порядку ч. 5 ст. 178 ЦПК України.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Роз`яснити відповідачу право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Клопотання позивача ОСОБА_1 про витребування доказів - задовольнити.

Зобов`язати Черкаську районну державну нотаріальну контору надати інформацію:

- чи заводилась у нотаріальній конторі спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешканки с. Дубіївка Черкаського району Черкаської області, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ?

- якщо спадкова справа була заведена в нотаріальній конторі, хто із спадкоємців звертався із заявами про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 та чи видавалось свідоцтво про право власності на спадщину?

- чи були складені ОСОБА_2 заповіти?

- чи наявні після смерті ОСОБА_2 спадкоємці, які мають обов`язку частку у спадщині?

Витребувати в Черкаській районній державній нотаріальній конторі копію спадкової справи, заведену після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Копію спадкової справи прошу надіслати на адресу суду в строк до 26 жовтня 2020 року .

Копію ухвали про відкриття провадження у справі разом з копією позовної заяви та копіями доданих до неї документів надіслати учасникам справи .

Роз`яснити учасникам процесу, що згідно ч.3 Розділу ХІІ Прикінцевих Положень ЦПК України, суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України http://ck.ck.court.gov.ua

Ознайомитись з повним текстом ухвали суду, в електронній формі, сторони можуть за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя: Т. А. Миколаєнко

СудЧеркаський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення25.09.2020
Оприлюднено29.09.2020
Номер документу91838659
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —707/1830/20

Рішення від 02.11.2020

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Миколаєнко Т. А.

Ухвала від 25.09.2020

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Миколаєнко Т. А.

Ухвала від 04.09.2020

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Миколаєнко Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні