Ухвала
від 29.09.2020 по справі 440/4995/20
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

29 вересня 2020 року м. ПолтаваСправа № 440/4995/20

Суддя Полтавського окружного адміністративного суду Гіглава О.В., розглянувши клопотання Державного професійно-технічного навчального закладу "Професійний аграрний ліцей" с. Веприк Гадяцького району про розгляд у порядку загального провадження справи за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області до Державного професійно-технічного навчального закладу "Професійний аграрний ліцей" с. Веприк Гадяцького району, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Департамент освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації, про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю), -

В С Т А Н О В И В:

10 вересня 2020 року Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області звернулось до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Державного професійно-технічного навчального закладу "Професійний аграрний ліцей" с. Веприк Гадяцького району про:

- застосування до Державного професійно-технічного навчального закладу "Професійний аграрний ліцей" с. Веприк (ідентифікаційний код 02546849) заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації будівель навчальних корпусів №1, №2 та гуртожитку за адресою: 37362, Полтавська область, Гадяцький район, с. Веприк, вул. Васюти, буд. 15, до повного усунення порушень вимог пожежної безпеки, зафіксованих у пунктах №№1, 2, 3, 4, 6, 7, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 опису виявлених порушень вимог законодавства акту, складеного за результатами проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки, від 18.06.2020 №90;

- встановлення Державному професійно-технічному навчальному закладу "Професійний аграрний ліцей" с. Веприк (ідентифікаційний код 02546849) наступного порядку і способу виконання судового рішення - заборонити використання будівель навчальних корпусів №1, №2 та гуртожитку за адресою: 37362, Полтавська область, Гадяцький район, с. Веприк, вул. Васюти, буд. 15, не допускати у будівлі людей, крім тих, що вживають заходи щодо усунення порушень вимог пожежної безпеки, та відключити будівлі навчальних закладів №1, №2 та гуртожиток від електропостачання.

Підставою для звернення до суду позивач визначив порушення публічно-правових відносин через недотримання відповідачем вимог законодавства у сфері пожежної безпеки та створення загрози життю та здоров`ю людей.

Ухвалою суду від 15.09.2020 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі №440/4995/20 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області до Державного професійно-технічного навчального закладу "Професійний аграрний ліцей" с. Веприк Гадяцького району про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю). Розгляд справи вирішено проводити за правилами спрощеного позовного провадження. Залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Департамент освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації. Призначено судове засідання для розгляду справи по суті на 10:30 год. 13.10.2020.

23.09.2020 (згідно відбитку поштового штампу на конверті) Державний професійно-технічний навчальний заклад "Професійний аграрний ліцей" с. Веприк Гадяцького району направив до суду клопотання про розгляд даної справи в порядку загального провадження, яке розцінюється судом як заперечення проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження. Вказане клопотання обґрунтоване тим, що дану справу не можна віднести до справ незначної складності чи справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи, адже мова йде про заборону експлуатації навчальних корпусів та гуртожитку, що, в свою чергу, зробить неможливим подальше проведення навчального процесу. Рішення по даній справі для відповідача має велике значення, також дана справа має значний суспільний інтерес, тому, що в ході судового розгляду вирішуватиметься питання про зупинення діяльності навчального закладу. Таким чином, характер спірних відносин та предмет доказування у справі є складними та вимагають проведення розгляду справи за правилами загального позовного провадження для повного та всебічного встановлення обставин справи.

Відповідно до частини четвертої статті 260 Кодексу адміністративного судочинства України якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження, суд залежно від обгрунтованості заперечень відповідача протягом двох днів із дня її надходження до суду постановляє ухвалу про: 1) залишення заяви відповідача без задоволення; 2) розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Оцінюючи обґрунтованість вказаного вище клопотання відповідача, суд виходить з наступного.

Згідно з частиною третьою статті 12 Кодексу адміністративного судочинства України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

За приписами частини четвертої статті 12 Кодексу адміністративного судочинства України виключно за правилами загального позовного провадження розглядаються справи у спорах:

1) щодо оскарження нормативно-правових актів, за винятком випадків, визначених цим Кодексом;

2) щодо оскарження рішень, дій та бездіяльності суб`єкта владних повноважень, якщо позивачем також заявлено вимоги про відшкодування шкоди, заподіяної такими рішеннями, діями чи бездіяльністю, у сумі, що перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

3) про примусове відчуження земельної ділянки, інших об`єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, з мотивів суспільної необхідності;

4) щодо оскарження рішення суб`єкта владних повноважень, на підставі якого ним може бути заявлено вимогу про стягнення грошових коштів у сумі, що перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

5) щодо оскарження рішень Національної комісії з реабілітації у правовідносинах, що виникли на підставі Закону України "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років";

6) щодо оскарження індивідуальних актів Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства фінансів України, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, рішень Кабінету Міністрів України, визначених частиною першою статті 266-1 цього Кодексу.

У клопотанні Державний професійно-технічний навчальний заклад "Професійний аграрний ліцей" с. Веприк Гадяцького району не вказує про наявність у даному спорі ознак належності його до спорів, які підлягають розгляду виключно за правилами загального позовного провадження.

Натомість, відповідно до частини другої статті 12 Кодексу адміністративного судочинства України спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Аналогічне визначено частиною першою статті 257 Кодексу адміністративного судочинства України.

Згідно з частиною першою статті 260 Кодексу адміністративного судочинства України питання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

В даному випадку, суд, відкриваючи провадження у справі та керуючись вищевказаними нормами, обґрунтовано дійшов висновку, що дана справа підпадає під категорію справ незначної складності, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи та які мають розглядатися за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи, оскільки дана справа стосується недотримання відповідачем вимог законодавства у сфері пожежної безпеки, що створює загрозу життю та здоров`ю людей (студентів, викладачів, інших осіб, що мають доступ до приміщень навчальних корпусів та гуртожитку Державного професійно-технічного навчального закладу "Професійний аграрний ліцей" с. Веприк Гадяцького району).

За таких обставин, зважаючи на те, що дана справа не відноситься до справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні, враховуючи характер спірних відносин, склад учасників та предмет доказування, що не вимагають проведення підготовчого провадження для повного та всебічного встановлення обставин, а також не наведення належних підстав для переходу до розгляду даної справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням зі сторони відповідача, суд не вбачає підстав для задоволення клопотання Державного професійно-технічного навчального закладу "Професійний аграрний ліцей" с. Веприк Гадяцького району про розгляд даної справи у порядку загального позовного провадження та вважає за можливе здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Керуючись статтями 12, 241, 248, 256, 257, 260 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання Державного професійно-технічного навчального закладу "Професійний аграрний ліцей" с. Веприк Гадяцького району про розгляд у порядку загального провадження справи за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області до Державного професійно-технічного навчального закладу "Професійний аграрний ліцей" с. Веприк Гадяцького району, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Департамент освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації, про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) - залишити без задоволення.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили негайно після її підписання суддею.

Суддя О.В. Гіглава

Дата ухвалення рішення29.09.2020
Оприлюднено01.10.2020
Номер документу91844358
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —440/4995/20

Ухвала від 29.07.2021

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Л.М. Петрова

Ухвала від 05.07.2021

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Л.М. Петрова

Постанова від 13.05.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Чалий І.С.

Постанова від 13.05.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Чалий І.С.

Ухвала від 06.04.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Чалий І.С.

Ухвала від 06.04.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Чалий І.С.

Ухвала від 18.02.2021

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

Ухвала від 18.02.2021

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

Ухвала від 11.02.2021

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

Ухвала від 24.11.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні