Ухвала
від 29.09.2020 по справі 460/7137/20
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

29 вересня 2020 року м. Рівне №460/7137/20 Рівненський окружний адміністративний суд у складі судді Нор У.М., після одержання позовної заяви

ОСОБА_1 - кандидат в депутати Корецької міської ради Рівненського району Рівненської області до Корецької міської територіальної виборчої комісії Рівненського району Рівненської області про визнання протиправною та скасування постанови, В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 - кандидат в депутати Корецької міської ради Рівненського району Рівненської області звернувся до суду з позовом до Корецької міської територіальної виборчої комісії Рівненського району Рівненської області, в якому просить:

визнати протиправною та скасувати постанову Корецької міської територіальної виборчої комісії Рівненського району Рівненської області №29 від 24.09.2020 про реєстрацію кандидатів у депутати Корецької міської ради Рівненського району Рівненської області, включених до єдиного та територіальних виборчих списків, висунутих РІВНЕНСЬКОЮ РЕГІОНАЛЬНОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" та скасувати реєстрацію всіх кандидатів у депутати Корецької міської ради Рівненського району Рівненської області, включених до єдиного та територіальних виборчих списків, висунутих РІВНЕНСЬКОЮ РЕГІОНАЛЬНОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ".

Позовна заява подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність та відповідає вимогам, встановленим статтями 160, 161 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

Позовну заяву належить розглядати в порядку адміністративного судочинства і вона подана з дотриманням правил підсудності.

Позовну заяву подано у строк, встановлений законом.

Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлені цим Кодексом, відсутні.

Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлені цим Кодексом, відсутні.

Статтею 273 КАС України визначено особливості провадження у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій.

Відповідно до ч. 11 ст.273 КАС України суд вирішує адміністративні справи, визначені цією статтею, у дводенний строк після надходження позовної заяви.

Згідно з ст.268 КАС України у справах, визначених статтями 273-277, 280-283, 285-289 цього Кодексу, щодо подання позовної заяви та про дату, час і місце розгляду справи суд негайно повідомляє відповідача та інших учасників справи шляхом направлення тексту повістки на офіційну електронну адресу, а за її відсутності - кур`єром або за відомими суду номером телефону, факсу, електронною поштою чи іншим технічним засобом зв`язку.

Учасник справи вважається повідомленим належним чином про дату, час та місце розгляду справи, визначеної частиною першою цієї статті, з моменту направлення такого повідомлення працівником суду, про що останній робить відмітку у матеріалах справи, та (або) з моменту оприлюднення судом на веб-порталі судової влади України відповідної ухвали про відкриття провадження у справі, дату, час та місце судового розгляду.

Неприбуття у судове засідання учасника справи, повідомленого відповідно до положень цієї статті, не перешкоджає розгляду справи у судах першої та апеляційної інстанцій.

Відповідно до ст.269 КАС України у справах, визначених статтями 273-277, 280-283, 285-289 цього Кодексу, заявами по суті справи є позовна заява та відзив на позовну заяву (відзив).

Копії позовної заяви та доданих до неї документів направляються відповідачу й іншим учасникам справи на офіційну електронну адресу, а за її відсутності - електронною поштою, якщо така відома суду, або надаються для ознайомлення в судовому засіданні.

Позивачем в позовній заяві заявлено третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача РІВНЕНСЬКУ РЕГІОНАЛЬНУ ОРГАНІЗАЦІЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ"

Відповідно до ч.2, 5 ст. 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Зі змісту позовних вимог, судом встановлено, що позивачем оскаржується постанова Корецької міської територіальної виборчої комісії Рівненського району Рівненської області №29 від 24.09.2020 про реєстрацію кандидатів у депутати Корецької міської ради, включених до єдиного та територіальних виборчих списків кандидатів у депутати Корецької міської ради від Рівненської обласної організації політичної партії "Опозиційна платформа - за життя".

Таким чином, рішення суду в даній адміністративній справі матиме вплив на права, свободи, інтереси або обов`язки Рівненської регіональної організації політичної партії "Опозиційна платформа - за життя", то суд дійшов висновку про можливість залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Рівненської регіональної організації політичної партії "Опозиційна платформа - за життя".

Також позивачем, одночасно з поданням позовної заяви, подано клопотання про витребування доказів.

Відповідно до ст.9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Частиною 1 статті 80 КАС України передбачено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Частиною 2 цієї статті встановлено, що у клопотанні про витребування доказів повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, що подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів, та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Розглянувши клопотання про витребування доказів, вивчивши викладені в ньому аргументи, суд дійшов висновку, що зазначені докази мають значення для вирішення справи по суті, а тому з метою повного та всебічного дослідження всіх обставин в справі, суд вважає за необхідне клопотання задовольнити.

Керуючись статтями 171, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В :

Прийняти позовну заяву до розгляду.

Відкрити провадження в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 - кандидата в депутати Корецької міської ради Рівненського району Рівненської області ( вул.Б.Хмельницького, 15А, м.Корець, Рівненська область, 34700, РНОКПП НОМЕР_1 ) до Корецької міської територіальної виборчої комісії Рівненського району Рівненської області ( пл.Київська, 5, м.Корець, Рівненська область, 34700, ЄДРПОУ 43758444 ) про визнання протиправною та скасування постанови.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Рівненську регіональну організацію політичної партії "Опозиційна платформа - за життя" (вул. Чорновола, 91Е, кв.56, м.Рівне, ЄДРПОУ 41772891).

Розгляд справи провести за правилами ст. 273 КАС України, яка визначає особливості провадження у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій.

Розгляд справи по суті призначити у відкритому судовому засіданні на "29" вересня 2020 року о 16:00 год. з викликом сторін.

До початку судового засідання відповідач має право подати відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст.162 КАС України та усі письмові та електронні докази, висновки експертів і заяви свідків (за наявності), що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідно до вимог ч.3 ст. 80 КАС України зобов`язати надати у судове засідання:

позивача: документ про сплату судового збору в розмірі 840,80грн. та докази на підтвердження обставин, за яких, на думку позивача, відбулося порушення його прав, свобод та інтересів;

відповідача: оригінали для огляду в судовому засіданні та належним чином засвідчені копії, для долучення до матеріалів справи, документів, які подавалися позивачем для реєстрації кандидатів та які стали підставою для прийняття спірного рішення; довіреності РІВНЕНСЬКОЇ РЕГІОНАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА ЗА ЖИТТЯ" на подачу документів в Корецьку міську територіальну виборчу комісію на місцевих виборах 25.10.2020; постанову Корецької міської територіальної виборчої комісії №29 від 24.09.2020 з додатками (Єдиний та територіальні виборчі списки); протокол засідання Корецької міської територіальної виборчої комісії від 24.09.2020 з додатками; журнали реєстрації вхідної та вихідної документації Корецької міської територіальної виборчої комісії; відомості (повідомлення за п`ять днів та за 1 день до проведення конференції) про проведення конференції по висуненню кандидатів у депутати Корецької міської ради Рівненського району Рівненської області від РІВНЕНСЬКОЇ РЕГІОНАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" на місцевих виборах 25.10.2020.

третю особу: належним чином засвідчену копію, для долучення до матеріалів справи, відомостей (повідомлення за п`ять днів та за 1 день до проведення конференції) про проведення конференції по висуненню кандидатів у депутати Корецької міської ради Рівненського району Рівненської області від РІВНЕНСЬКОЇ РЕГІОНАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" на місцевих виборах 25.10.2020.

Копію даної ухвали надіслати учасникам справи та викликати їх у судове засідання у порядку, передбаченому ст. 268 КАС України.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://court.gov.ua/fair/sud1770.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала окремо не оскаржується. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя У.М. Нор

СудРівненський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.09.2020
Оприлюднено30.09.2020
Номер документу91844526
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —460/7137/20

Постанова від 04.10.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Обрізко Ігор Михайлович

Ухвала від 03.10.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Обрізко Ігор Михайлович

Ухвала від 03.10.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Обрізко Ігор Михайлович

Рішення від 30.09.2020

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

У.М. Нор

Ухвала від 29.09.2020

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

У.М. Нор

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні