Рішення
від 28.09.2020 по справі 279/3534/20
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 279/3534/20

Номер рядка звіту 12

номер провадження 2-о/279/77/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" вересня 2020 р.

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області в складі: головуючого-судді Невмержицької О.А., з секретарем Хомутовською М.А., розглянувши в м.Коростень цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту, що мають юридичне значення,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до суду з даною заявою, зазначивши, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його тітка по лінії матері, ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилась спадщина на належне їй майно. До смерті ОСОБА_2 доглядала її рідна сестра, його мати ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після звернення до нотаріальної контори він отримав відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки відсутні правовстановлюючі документи, які підтверджують факт родинних відносин між ним та тіткою, а саме свідоцтва про народження спадкодавця та його матері. Просить встановити факт, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 є рідними сестрами.

Сторони клопотали про розгляд справи в їх відсутність, заявник заяву підтримав, представник заінтересованої особи - ТГ Дідковицької сільської ради проти задоволення вимог не заперечує.

Дослідивши письмові матеріали справи в їх сукупності, суд дійшов висновку про наступне.

Судом встановлено, що заявник, ОСОБА_1 є спадкоємцем майна гр. ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

При зверненні до нотаріальної контори, заявник отримав відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки відсутні свідоцтва про народження спадкодавця та його матері.

Пленум Верховного Суду України в постанові №5 від 31.03.1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення в п.7 роз`яснив, що суди вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

Таким чином, проаналізувавши зміст письмових доказів, зокрема: копії свідоцтва про смерть ОСОБА_2 , свідоцтва про одруження спадкодавця, свідоцтва про одруження матері заявника ОСОБА_4 , свідоцтва про народження заявника, довідки Дідковицької сільської ради, зі змісту якої вбачається, що ОСОБА_4 доглядала свою сестру ОСОБА_2 , листів Державного архіву та Коростенської районної державної нотаріальної контори про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину, суд приходить до висновку, що заявлені вимоги обґрунтовані, знайшли своє підтвердження в суді та підлягають задоволенню.

Достовірність факту родинних відносин ніким та нічим не оспорюється і не спростовано при розгляді справи, а встановлення даного факту має для заявника юридичне значення.

Керуючись ст.263-265,315,319 ЦПК України,

У Х В А Л И В :

Заяву задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме що ОСОБА_2 (1941 року народження), яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 (1933 року народження), яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 за життя були рідними сестрами.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів шляхом подачі апеляційної скарги.

Сторони:

Заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Заінтересована особа: Дідковицька сільська рада Коростенського району, місце знаходження: Корсотенський район с.Дідковичі вул. Низовська, 1, ЄДРПОУ 04347953.

Суддя: Невмержицька О.А.

СудКоростенський міськрайонний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення28.09.2020
Оприлюднено30.09.2020
Номер документу91852281
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —279/3534/20

Рішення від 28.09.2020

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Невмержицька О. А.

Ухвала від 11.08.2020

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Невмержицька О. А.

Ухвала від 31.07.2020

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Невмержицька О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні