Рішення
від 28.09.2020 по справі 385/861/20
ГАЙВОРОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

385/861/20

2/385/414/20

28.09.2020 року

Гайворонський районний суд Кіровоградської області в складі: головуючого - судді Ханас М.М., з участю секретаря судового засідання - Казмірчук П.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Гайвороні справу за позовом ОСОБА_1 до Сальківської селищної ради Гайворонського району Кіровоградської області про визнання права власності на майно в порядку спадкування за законом,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Сальківської селищної ради Гайворонського району Кіровоградської області, в якому просить визнати за ним право власності на майно в порядку спадкування за законом, а саме: на житловий будинок з відповідними господарсько-побутовими будівлями та спорудами, що знаходиться на АДРЕСА_1 , після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позов обгрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилася спадщина, яка складається з житлового будинку з надвірними будівлями, що розташований на АДРЕСА_1 , який належав померлому ОСОБА_2 на праві власності на підставі договору купівлі-продажу від 03.08.1982 року. Позивач є спадкоємцем на вказане майно за законом після смерті ОСОБА_2 , який доводився йому батьком.

Також згідно першої черги спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 є дружина померлого ОСОБА_3 , яка заяву на прийняття спадщини не подавала. Інших спадкоємців за законом та за заповітом немає.

Позивач прийняв спадщину шляхом подачі заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори, однак оформити спадкове майно не може, оскільки приватний нотаріус відмовила у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок з відповідними господарсько-побутовими будівлями та спорудами у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа на спадкове майно, а тому змушений звертатись до суду.

Позивач та його представник в судове засідання не з`явилися. Представник позивача - адвокат Волощук В.В. подав до суду заяву про розгляд справи у відсутності позивача та його представника, позовні вимоги підтримує повністю та просить суд їх задовольнити.

Представник відповідача Сальківської селищної ради Гайворонського району Кіровоградської області в судове засідання не з`явився, надіслав до суду заяву про розгляд справи у відсутності представника позивача, позовні вимоги визнає.

Оскільки сторони в судове засідання не з`явились, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, фіксація судового засідання з допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно з ч.4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши матеріали справи та перевіривши їх доказами, а відтак, з`ясувавши дійсні обставини справи, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч.1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно із ч. 1 ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Статтею 13 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що стверджується даними Свідоцтва про смерть Серія НОМЕР_1 (а.с. 8).

Згідно з копією свідоцтва про народження позивача НОМЕР_2 (а.с. 9), батьками позивача зазначено ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Із наданої копії спадкової справи № 285/2019, заведеної після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлено наступне.

Рішенням Гайворонського районного суду Кіровоградської області від 11.04.2019 року визначено ОСОБА_1 додатковий строк три місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 (а.с. 38-39). Крім того, зі змісту рішення суду вбачається, що дружина померлого ОСОБА_3 , яка була залучена в якості третьої особи у справі, у заяві до суду ствердила, що не заперечує проти задоволення позовних вимог ОСОБА_1 щодо визначення додаткового строку для прийняття спадщини після смерті батька. 7.08.2019 року син померлого ОСОБА_2 - ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса з заявою про прийняття спадщини після смерті батька (а.с. 37).

Згідно договору купівлі-продажу від 3.08.1982 року, ОСОБА_2 набув на праві власності житловий будинок з надвірними будівлями на АДРЕСА_1 (а.с. 11).

З архівної довідки № 236 від 21.07.2020 року, виданої КП БМБТІ (а.с. 12), та копії технічного паспорту (а.с. 13-17) вбачається, що будинок за адресою: АДРЕСА_1 , належить ОСОБА_2 на підставі вищевказаного договору купівлі-продажу.

З довідки № 377, виданої Сальківською селищною радою Гайворонського району Кіровоградської області (а.с. 19), вбачається, що здійснено перейменування АДРЕСА_1 на АДРЕСА_1 та змінено нумерацію житлового будинку НОМЕР_4 на НОМЕР_5 .

Згідно копії висновку про вартість житлового будинку АДРЕСА_1 , така становить 26 374 грн. (а.с. 21).

Постановою № 219/02-31 від 12.08.2020 року державного нотаріуса Гайворонської районної державної нотаріальної контори Кіровоградської області Ковбасюк Н.Ю. відмовлено позивачу ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами після смерті ОСОБА_2 у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа на спадкове майно (а.с. 20).

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст. 1217 ЦК України).

Відповідно до ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК України).

Відповідно до роз`яснень, що містяться у п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування , у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Окрім цього, згідно роз`яснень, викладених в пункті 3.1. листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування , право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК). Якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розглядові у позовному провадженні.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Позивач у справі ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем за законом після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Ураховуючи, що відсутність правовстановлюючих документів на житловий будинок унеможливлює позивачу належне оформлення спадкових прав, суд вважає, що слід визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 , після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст. ст. 13, 81, 89, 263, 265 ЦПК України, ст. ст. 392, 1216, 1218, 1261, суд

у х в а л и в :

позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності в порядку спадкування за законом на житловий будинок з господарськими та побутовими будівлями АДРЕСА_1 , після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_3 , АДРЕСА_3 .

відповідач - Сальківська селищна рада Гайворонського району Кіровоградської області, код ЄДРПОУ 04366755, місцезнаходження: смт. Салькове, вул. Заводська, 1, Гайворонський район, Кіровоградська область.

Суддя: М. М. Ханас

Дата документу 28.09.2020

Дата ухвалення рішення28.09.2020
Оприлюднено30.09.2020
Номер документу91854298
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —385/861/20

Рішення від 28.09.2020

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Ханас М. М.

Ухвала від 14.08.2020

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Ханас М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні