Рішення
від 24.09.2020 по справі 578/911/20
КРАСНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 578/911/20>

провадження № 2-о/578/43/20>

Рішення

Іменем України

24 вересня 2020 року смт Краснопілля

Краснопільський районний суд Сумської області у складі: головуючого судді Басової В.І., з участю секретаря с/з Ткаченко Г.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Мезенівська сільська рада Краснопільського району Сумської області, ОСОБА_2 про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,

в с т а н о в и в :

Заявник звернулась до суду з заявою про встановлення належності правовстановлюючого документу, а саме свідоцтва про право власності на житловий будинок за адресою АДРЕСА_1 , виданого 10 квітня 1995 року виконкомом Мезенівської сільської Ради на підставі рішення виконкому Краснопільської районної ради народних депутатів від 25 січня 1989 року №15 на ім`я ОСОБА_3 , як належного ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Мезенівка Краснопільського району Сумської області, обгрунтовуючи тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла баба заявниці по материній лінії ОСОБА_3 . Після смерті якої відкрилася спадщина, зокрема на право на земельну частку (пай), грошові збереження та житловий будинок з земельними ділянками, розташований за адресою АДРЕСА_1 . Спадкоємцем за заповітом після її смерті була мати заявниці ОСОБА_5 , яка отримала у державного нотаріуса Краснопільської держнотконтори свідоцтва про право на спадщину за заповітом на майно у вигляді грошового збереження та права на земельну частку (пай). Але на частину спадкового майна, а саме житловий будинок по АДРЕСА_1 , вона спадщину юридично не оформила. ІНФОРМАЦІЯ_2 померла і мати заявниці. Заявниця та заінтересована особа по справі ОСОБА_2 є спадкоємцями на все майно померлої матері за законом, як її доньки. Спадщину вони прийняли відповідно до ст.1268 ЦК України і приватним нотаріусом Краснопільського районного нотаріального округу Сумської області заведена спадкова справа . Але вона не може реалізувати своє право на успадкування майна у вигляді житлового будинку за адресою АДРЕСА_1 , в зв`язку з тим, що в правовстановлюючому документі на спадкове майно - Свідоцтві про право власності на житловий будинок за адресою АДРЕСА_1 , виданому виконкомом Мезенівської сільської Ради 10.04.1995 року на підставі рішення виконкому Краснопільської районної Ради від 25.01.1989 року №15 мається невідповідність в написанні імені спадкодавця, а саме ОСОБА_3 замість ОСОБА_3 . А тому у приватного нотаріуса Краснопільського районного нотаріального округу Сумської області Вангородського В.В, виник сумнів з приводу належності зазначеного правовстановлюючого документа на спадкове майно ОСОБА_3 і постановою від 06 серпня 2020 року їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину в зв`язку з невідповідністю поданих документів заявленим вимогам. Просила підтвердити, що документ про право власності на домоволодіння належав за життя ОСОБА_3 .

В судове засідання заявник не з`явилась, від неї надійшла письмова заява про розгляд справи без її участі, заяву підтримала.

Заінтересовані особи в судове засідання не з`явились, від них надійшли письмові заяви про розгляд справи без їх участі.

Дослідивши матеріали справи суд вважає, що заява підлягає повному задоволенню виходячи з наступного.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла баба заявниці по материній лінії ОСОБА_3 ( ас.10,13).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, зокрема на право на земельну частку (пай), грошові збереження та житловий будинок з земельними ділянками, розташований за адресою АДРЕСА_1 .

Спадкоємцем після її смерті була мати заявниці ОСОБА_5 , яка отримала у державного нотаріуса Краснопільської держнотконтори свідоцтва про право на спадщину за заповітом на майно у вигляді грошового збереження та права на земельну частку (пай) (ас.30, 54).

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла і мати заявниці ОСОБА_5 ( ас.12).

Заявниця та заінтересована особа по справі ОСОБА_2 є спадкоємцями на все майно померлої матері за законом, як її доньки ( ас. 14,15).

Спадщину прийняли відповідно до ст.1268 ЦК України і приватним нотаріусом Краснопільського районного нотаріального округу Сумської області Вангородським В.В заведена спадкова справа № 253/2019 від 21.08.2019 ( ас.40-54).

Але заявниця не може реалізувати своє право на успадкування майна у вигляді житлового будинку за адресою АДРЕСА_1 , належне ОСОБА_3 , спадщину після смерті якої прийняла її мати ОСОБА_5 , але за життя не оформила своїх спадкових прав, у зв`язку з тим, що в правовстановлюючому документі на спадкове майно - Свідоцтві про право власності на житловий будинок за адресою АДРЕСА_1 , виданому виконкомом Мезенівської сільської Ради 10.04.1995 року на підставі рішення виконкому Краснопільської районної Ради від 25.01.1989 року №15 мається невідповідність в написанні імені спадкодавця, а саме ОСОБА_3 замість ОСОБА_3 ( ас.16).

Постановою приватного нотаріуса Краснопільського районного нотаріального округу Сумської області Вангородського В.В 06 серпня 2020 року заявниці відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 на житловий будинок за адресою АДРЕСА_1 у зв`язку з невідповідністю поданих документів заявленим вимогам (ас18).

Той факт, що вищезазначене Свідоцтво про право власності на житловий будинок за адресою АДРЕСА_1 , видане на ім`я ОСОБА_3 належить ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , підтверджується довідкою виконкому Мезенівської сільської Ради № 194/02-24 від 12 травня 2020 року про те, що ОСОБА_3 , як зазначено в свідоцтві про право власності на житловий будинок, виданому виконкомом Мезенівської сільської Ради 10.04.1995 року на підставі рішення виконкому Краснопільської районної ради 25.01.1989 року № 15 за адресою АДРЕСА_1 та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в с.Мезенівка це одна і та ж особа; довідкою Мезенівської сільської Ради №458 від 30 липня 2020 року, згідно якої земельна ділянка загальною площею 0.26 га в тому числі 0.04 га для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, 0.22 га для ведення особистого селянського господарства, яка розташована в АДРЕСА_1 була приватизована покійною ОСОБА_3 рішенням виконкому №23 від 21.07.1993 року, але документація на вищевказані земельні ділянки не замовлялася і не виготовлялася; Архівною довідкою Державного Архіву Сумської області від 26.07.2005 за № Г-81 про народження ОСОБА_3 згідно якої батьком її значиться ОСОБА_7 , копією свідоцтва про народження ОСОБА_8 , де її матір`ю значиться на російській мові ОСОБА_3 ; копією Сертифікату на право на земельну частку (пай) у ВАТ Мезенівський бурякорадгосп серії СМ № 0259954, виданого 22 жовтня 1999 року на ім`я ОСОБА_3 , де мається належним чином завірене виправлення імені та по- батькові на ОСОБА_3 ( ас.19,20, 21,22).

Свідоцтво про право власності на ім`я ОСОБА_3 ( ОСОБА_3 російською) належним чином зареєстровано Сумським ООБТІ 10.04.1995 року, про що мається реєстраційний напис на документі та підтверджується Довідкою ДП БТІ Регіональна Агенція Технічної інвентаризації Комунального підприємства Ініціатива Миколаївської сільської Ради № 287-1-06/20 від 04.06.2020 (ас.17).

За змістом п.6 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно з роз`ясненнями, які містяться в п.12 постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року Про встановлення фактів, що мають юридичне значення , при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я по батькові, місце і час народження якої зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали, суд повинен запропонувати заявникові надати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

Відповідно до листа ВСУ 01.01.2012 р. Про судову практику розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення коли установи, які видали ці документи, не можуть виправити допущені в них помилки, відповідно до п.6 ч.1 ст.256 ЦПК України, громадяни мають право звернутись до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа. Проте сам по собі факт належності документа не породжує для його власника жодних прав, юридичне значення має той факт, що підтверджується документом. Таким чином, для заявника важливо не так саме одержання документа, як оформлення особистих чи майнових прав, що випливають із цього факту. Це означає, що в судовому порядку можна встановити належність громадянину такого документа, який є правовстановлюючим.

Таким чином, оцінюючи досліджені по справі докази з точки зору їх належності, допустимості, достовірності та достатності в їх сукупності, суд приходить до висновку, що правовстановлюючий документ, який дає право власності на житло, а саме: свідоцтво про право власності на житловий будинок за адресою АДРЕСА_1 , видане 10 квітня 1995 року виконкомом Мезенівської сільської Ради на підставі рішення виконкому Краснопільської районної ради народних депутатів від 25 січня 1989 року №15 належить ОСОБА_3 , а також, що у вказаному правовстановлюючому документі допущено помилку, яка не може бути усунута іншим шляхом, ніж звернення до суду та перешкоджає заявниці в реалізації її права на отримання свідоцтва про право на спадщину .

При цьому, суд вважає, що заявниця позбавлена можливості у позасудовому порядку встановити факт належності правовстановлюючого документу.

Згідно з частиною сьомою статті 294 ЦПК України суд не відшкодовує судові витрати.

Керуючись ст.12, 13, 18, 81, 89, 263 - 265, 294, 315, 319 ЦПК України, п. п. 12 постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року Про встановлення фактів, що мають юридичне значення ,

у х в а л и в:

Заяву задовольнити.

Встановити факт, що Свідоцтво про право власності на житловий будинок за адресою АДРЕСА_1 , видане 10 квітня 1995 року виконкомом Мезенівської сільської Ради на підставі рішення виконкому Краснопільської районної ради народних депутатів від 25 січня 1989 року №15 на ім`я ОСОБА_3 належить ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Мезенівка Краснопільського району Сумської області..

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Сумського апеляційного суду через Краснопільський районний суд Сумської області.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Якщо було подано апеляційну скаргу і рішення за цією скаргою не скасовано, воно набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повні найменування учасників справи:

Заявник : ОСОБА_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1

Заінтересовані особи:

Мезенівська сільська рада Краснопільського району Сумської області, юридична адреса: с. Мезенівка вул Артемівка, буд 2 Краснопільського району Сумської області, ЄДРПОУ 04389348

ОСОБА_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Суддя В. І . Басова

Повний текст рішення складений 29 вересня 2020 року

СудКраснопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення24.09.2020
Оприлюднено30.09.2020
Номер документу91868350
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —578/911/20

Рішення від 24.09.2020

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

Рішення від 24.09.2020

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

Ухвала від 14.08.2020

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні