Рішення
від 29.09.2020 по справі 605/312/20
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/312/20

РІШЕННЯ

Іменем України

"29" вересня 2020 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Дармограй Т.І.

позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Угринівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом до Угринівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно за заповітом, вказуючи, що після смерті її діда - ОСОБА_3 , залишилось спадкове майно, у вигляді права на земельну частку (пай) розміром 1,42 га. в умовних кадастрових гектарах, на території Угринівської сільської ради, яке прийняв її батько ОСОБА_4 , але за життя не оформив своїх спадкових прав.

У підготовчому судовому засіданні позивач змінені позовні вимоги підтримала повністю з підстав викладених у позовній заяві та просить їх задовольнити.

У підготовче судове засідання представник відповідача не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце його проведення. Крім того, визнання ним позовних вимог та прохання про розгляд справи у його відсутності викладено у клопотанні, яке долучено до матеріалів справи, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

Відповідачем відзиву на позов не подано.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_2 у підготовче судове засідання не з`явилась, хоча належним чином була повідомлена про дату, час та місце його проведення. Крім того, визнання нею позовних вимог та прохання про розгляд справи у її відсутності викладено у заяві, яка долучена до матеріалів справи.

Свідок ОСОБА_5 в судовому засіданні пояснила, що дідусь позивачки ОСОБА_3 мав на праві власності право на земельну частку (пай), яке після його смерті успадкував батько позивачки, але не встиг оформити спадкових прав. На території Угринівської сільської ради інших осіб із прізвищем, ім`ям та по батькові ОСОБА_3 , чи ОСОБА_3 , окрім діда позивачки - ОСОБА_3 , не було і немає.

Аналогічні пояснення в судовому засіданні надала свідок ОСОБА_6 .

Суд, заслухавши пояснення позивача, свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

За змістом ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

В силу ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

У відповідності із ч.1 ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ч.1 ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Положенням ч.ч.1, 3 ст.1268 ЦК України визначено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно ч.1 ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Частиною 1 ст.1270 ЦК України передбачено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_7 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в сім`ї: батька - ОСОБА_4 та матері - ОСОБА_8 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 12 грудня 1972 року.

Батько позивача - ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в сім`ї: батька - ОСОБА_3 та матері - ОСОБА_9 , що стверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження, сформованим 05 червня 2020 року Підгаєцьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ).

30 липня 1947 року дідо та баба позивача, а саме: ОСОБА_3 та ОСОБА_9 зареєстрували шлюб, актовий запис №2, у зв`язку з чим баба позивача змінила прізвище із дошлюбного ОСОБА_9 на прізвище чоловіка ОСОБА_9 , що видно із витяга з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища сформованого 04 вересня 2020 року та наданого Підгаєцьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ).

Діду позивача ОСОБА_3 на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ТР №0070828 від 24 серпня 1996 року, належало право на земельну частку (пай) розміром 1,42 га. в умовних кадастрових гектарах, на території Угринівської сільської ради Підгаєцького району, що слідує із інформації про грошову оцінку земельної частки (пай) та виписки із списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю с/с "Колос" с. Угринів Підгаєцького району від 04 вересня 2020 року, виданих відділом у Підгаєцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області.

Позивач 29 січня 2000 року одружилась із ОСОБА_13 у зв`язку з чим змінила прізвище із дошлюбного ОСОБА_9 на прізвище чоловіка ОСОБА_9 , що вбачається із свідоцтва про одруження від 29 січня 2000 року.

Баба позивача ОСОБА_9 01 січня 1999 року в Угринівській сільській раді Підгаєцького району склала заповіт розпорядженням якого все належне їй майно заповіла - позивачці ОСОБА_1 .

ОСОБА_9 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 15 березня 2008 року, виданим відділом реєстрації актів цивільного стану Кременецького районного управління юстиції Тернопільської області.

Дідо позивача ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 від 09 жовтня 1997 року.

У вищевказаному свідоцтві про смерть, яке видавалось на підставі паспорта прізвище, ім`я та по батькові діда позивачки вірно вказано - ОСОБА_3 .

Після смерті діда та баби позивачки в управління спадковим майном вступив батько позивачки - ОСОБА_4 , що також підтверджується довідкою виданою виконкомом Угринівської сільської ради Підгаєцького району за вих.№467 від 21 липня 2020 року, однак за життя не встиг оформити своїх спадкових прав, що видно із письмової відмови приватного нотаріуса за вих.№101/02-14 від 30 липня 2020 року.

ОСОБА_4 11 квітня 2012 року в Угринівській сільській раді склав заповіт розпорядженням якого все належне йому майно, заповів позивачці. Вказаний заповіт зареєстровано в реєстрі за №31 та день смерті заповідача, не змінювався і не скасовувався.

Батько позивачки - ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , що вбачається із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 від 09 квітня 2019 року, виданого виконавчим комітетом Угринівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області.

Позивач прийняла спадщину після смерті свого батька, у вигляді житлового будинку з господарськими будівлями, що в АДРЕСА_1 , а також у вигляді вищезазначеного спадкового майна, шляхом своєчасного звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, що підтверджується витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі від 19 липня 2019 року та нотаріально посвідченим свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 18 лютого 2020 року, яке зареєстроване в реєстрі за №105.

Встановлено, що третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - ОСОБА_2 , є особою, яка має право на обов`язкову частку у спадковому майні, що залищилось після смерті ОСОБА_3 , однак вона не бажає приймати спадщину, при цьому позов ОСОБА_1 визнала повністю та не заперечує щодо його задоволення.

Позивач зверталась в нотаріальну контору із питанням видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті батька, однак в цьому їй було відмовлено, у зв`язку із розбіжностями у правовстановлюючих документах на спадкове майно, що вбачається із відмови приватного нотаріуса Підгаєцького районного нотаріального округу за вих.№101/02-14 від 30 липня 2020 року.

Той факт, що в сертифікаті на право на земельну частку (пай) серії ТР №0070828 від 24 серпня 1996 року, прізвище, ім`я та по батькові діда позивача помилково вказано - ОСОБА_3 , замість вірно ОСОБА_3 , окрім вищезазначеного, підтверджується також довідкою виданою виконкомом Угринівської сільської ради Підгаєцького району за вих.№465 від 21 липня 2020 року з якої видно, що на території даної сільської ради інших осіб із прізвищем, ім`ям та по батькові - ОСОБА_3 , окрім ОСОБА_3 , який проживав в АДРЕСА_2 і помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , не було і немає.

За наведених вище обставин, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 підставний, а тому підлягає до задоволення.

Судові витрати слід покласти на позивача в межах нею понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 141, 200 ч.ч.3, 4, 206 ч.ч.1, 4, 263, 265 ЦПК України, ст.ст. 1217, 1218, 1223 ч.1, 1225, 1268-1270 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Угринівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно за заповітом, у вигляді права на земельну частку (пай) розміром 1,42 га. в умовних кадастрових гектарах, на території Угринівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, яке на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ТР №0070828 від 24 серпня 1996 року належало ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 і після смерті якого прийняв спадщину, але не оформив спадкових прав ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Судові витрати слід покласти на позивача в межах нею понесених.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , жителька АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 .

Відповідач: Угринівська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, місцезнаходження: 48020, с. Угринів Підгаєцького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04395171.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , жителька АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 .

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення29.09.2020
Оприлюднено30.09.2020
Номер документу91868817
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —605/312/20

Рішення від 29.09.2020

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 25.06.2020

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні