Рішення
від 29.09.2020 по справі 649/271/20
ВЕЛИКОЛЕПЕТИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 649/271/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 вересня 2020 року Великолепетиський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого Мамаєва В.А.

за участю секретаря судового засідання Шишки Н.М.

представника позивача Зикової І.

представника третьої особи - Великолепетиської РДА,

органу опіки та піклування Горбач О.М.

представника третьої особи - КУ "Кам`янсько-Дніпровського

міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Куницької Л.П. розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Кам`янсько-Дніпровської районної державної адміністрації, орган опіки та піклування, до ОСОБА_1 , треті особи: Великолепетиська районна державна адміністрація Херсонської області, орган опіки та піклування, комунальний заклад "Мелітопольський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей", комунальна установа "Кам`янсько-Дніпровський міський центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді" про позбавлення батьківських прав

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про позбавлення батьківських прав, мотивуючи свої позовні вимоги наступним. ОСОБА_1 є матір`ю неповнолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . ОСОБА_2 з 17.03.2020 року перебуває на повному державному забезпеченні у Мелітопольському обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей. Державна реєстрація народження дитини проведена відповідно до ст. 135 СК України. ОСОБА_2 знаходиться на обліку в службі у справах дітей райдержадміністрації, як такий, що перебуває у складних життєвих обставинах (підстава взяття на облік: проживання дітей в сім`ї, в якій батьки ухиляються від виконання батьківських обов`язків). Ухилення від виконання батьківських обов`язків полягає в тому, що ОСОБА_1 бездіє у подоланні складних життєвих обставин, не має постійного місця проживання, зловживає спиртними напоями, у результаті чого мати не приділяє належну увагу сину, не створила належних умов для виховання та розвитку дитини. Позивач просить позбавити батьківських прав ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у відношенні сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; передати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до Великолепетиської районної державної адміністрації Херсонської області, органу опіки та піклування для подальшого влаштування.

Представник позивача Зикова І. у судове засідання не з`явилася, але на адресу суду надала заяву, в якій позов підтримала та просить розглядати справу у її відсутність.

Представник Великолепетиської районної державної адміністрації Херсонської області, орган опіки та піклування, ОСОБА_3 у судовому засіданні позов визнала та пояснила, що з 31.07.2020 року неповнолітній ОСОБА_2 тимчасово влаштований у родину ОСОБА_4 , яка є його двоюрідною сестрою і проживає у с. Рубанівка. З цього часу відповідач не виконує своїх батьківських обов`язків по відношенню до сина ОСОБА_2 , не цікавиться його життям.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, про причини неявки суд не повідомила, хоча належним чином була повідомлена про час і місце розгляду справи.

Представник КЗ "Мелітопольський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей" у судове судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, хоча належним чином був повідомлений про час і місце розгляду справи.

Представник КУ "Кам`янсько-Дніпровський міський центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді" у судове засідання ОСОБА_5 не з`явилася, але на адресу суду надала пояснення, в яких позов визнала та просить розглядати справу у її відсутність.

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 150 СК України, батьки зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Судом встановлено, що матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_1 , відомості про батька записані відповідно до ст. 135 СК України, що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 05.10.2017 року та витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису народження № 00026033513 від 23.03.2020 року.

Згідно акту обстеження умов проживання від 16.12.2019 року службою у справах дітей Кам`янсько-Дніпровської районної державної адміністрації Запорізької області здійснено відвідування родини ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 , але з будинку ніхто не вийшов. Також, було відвідано батьків ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_2 , які повідомили, що місце перебування ОСОБА_1 та ОСОБА_2 їм не відомо.

Згідно акту обстеження умов проживання від 12.02.2020 року службою у справах дітей Кам`янсько-Дніпровської районної державної адміністрації Запорізької області встановлено, що у ОСОБА_1 постійного місця перебування не має, проживати в родині своїх батьків вона не хоче через конфліктну ситуацію з ними, також ОСОБА_1 зазначила, що має намір винаймати житло в АДРЕСА_3 , але у зв`язку з відсутністю господаря будинку повідомила, що тимчасово буде мешкати в родині рідної сестри ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_4 . За результатами проведеної профілактичної бесіди ОСОБА_1 попереджена про наслідки ухилення від виконання батьківських обов`язків та повідомила, що має намір в подальшому належним чином виконувати батьківські обов`язки відносно сина, контролювати отримання ОСОБА_2 освіти та створити для дитини належні житлово-побутові умов та відвідає навчальний заклад одразу після закінчення карантину. Також ОСОБА_1 має намір до кінця лютого 2020 вирішити питання щодо переоформлення виплат у Великолепетиському УСЗН та звернутися до міграційної служби з метою отримання сину паспорту громадянина України.

Згідно листа Кам`янсько-Дніпровської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3 Кам`янсько-Дніпровської міської ради № 216 від 13.12.2019 року встановлено, що учень 8 класу ОСОБА_2 не відвідує школу без поважних причин. Мати дитини ОСОБА_1 на телефонні дзвінки не реагує. Під час відвідування місця проживання матері та дитини зі слів сусідів та самого ОСОБА_2 з`ясувалося, що ОСОБА_1 вживає спиртні напої, часто знаходиться у невідомому напрямку і ОСОБА_2 не має змоги потрапити в будинок, навіть уночі.

Згідно повідомлення Кам`янсько-Дніпровської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3 Кам`янсько-Дніпровської міської ради № 039 від 25.02.2020 року встановлено, що учень 8-Б класу ОСОБА_2 після карантину не приступив до навчання з 24 лютого 2020 року. Також встановлено, що мати ОСОБА_1 до школи не з`являється, телефонний зв`язок з нею відсутній, її місцезнаходження невідоме.

Згідно листа КУ Кам`янсько-Дніпровський міський центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді № 01-06/1118 від 12.12.2019 року встановлено, що до Центру звернулася громадянка ОСОБА_8 , яка повідомила, що в неї вдома вже два дні проживає ОСОБА_2 , дитина не відвідує навчальний заклад та не має можливості потрапити до свого дому, тому що його мати забрала ключі від оселі та місце перебування її не відоме. Того ж дня представниками Центру та Кам`янсько-Дніпровської ЗОШ № 3 здійснено вихід в родину ОСОБА_1 за місцем її проживання: АДРЕСА_1 , але вдома нікого не було. Також, було відвідано батьків ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_2 , де вдалося поспілкуватися з дідусем який повідомив, що з донькою не спілкується, її місцезнаходження йому невідомо. Щодо онука дідусь повідомив, що він не проти щоб він поки що проживав в них, але хлопець не має бажання з ними проживати. Того ж вечора, спеціалістами Центру хлопця було знайдено в будинку дитячої творчості, на одному з гуртків та проведено з ним профілактичну бесіду, після чого його відвезли представники школи до дідуся з бабусею.

Згідно листа комунальної установи "Кам`янсько-Дніпровський міський центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді" № 01-06/203 від 03.03.2020 року встановлено, що з 17.02.2020 року родина ОСОБА_1 перебуває під соціальним супроводом. За час соціального супроводу ОСОБА_1 лише один раз завітала до Центру, де з нею була проведена робота стосовно відповідального батьківства та зміни ставлення матері до виконання батьківських обов`язків. Після цього ОСОБА_1 на контакт зі спеціалістами Центру не виходила. Її син ОСОБА_2 зі слів мешканців громади та рідної тітки ОСОБА_6 , був наданий сам собі без будь-якого контролю з боку дорослих. Хлопчика неодноразово бачили в нічний час в компанії невідомих чоловіків, які разом купували у магазині спиртні напої та йшли на недобудовані будівлі.

Згідно листа комунального закладу "Мелітопольський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей" № 02-03 від 18.03.2020 року неповнолітній ОСОБА_2 з 17.03.2020 року перебуває у комунальному закладі "Мелітопольський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей".

27.02.2020 року співробітниками поліції було встановлено місце перебування дитини та цього ж дня бабуся дитини ОСОБА_9 в службі у справах дітей написала письмове пояснення згідно якого ОСОБА_1 систематично вживає спиртні напої, не дбає про сина. Також зазначила, що ОСОБА_1 27.02.2020 року перебувала у нетверезому стані, через що їй стало погано та була викликана швидка допомога. Бабуся дитини ОСОБА_9 не виявила бажання забирати ОСОБА_2 в свою родину через відсутність у неї умов і можливостей, тому попросила влаштувати онука до дитячого відділення Кам`янсько-Дніпровської центральної районної лікарні.

Згідно інформації Кам`янсько-Дніпровської центральної районної лікарні від 02.03.2020 встановлено, що ОСОБА_1 27.02.2020 року бригадою швидкої медичної допомоги у вкрай важкому стані госпіталізована у відділення анестезіології та інтенсивної терапії. При огляді та подальшому спостереженні за клінічними ознаками встановлено, що стан ОСОБА_1 обумовлений передозуванням (отруєнням) наркотичними засобами та алкоголем.

02.03.2020 року на адресу служби у справах дітей райдержадміністрації надійшло повідомлення Кам`янсько-Дніпровського відділення поліції який надав характеризуючи матеріали відносно ОСОБА_1 щодо виконання нею батьківських обов`язків відносно сина ОСОБА_2 . У рапорті дільничного офіцера поліції В.Тимофеєва було зазначено, що 27.02.2020 року о 11 год. 00 хв. ОСОБА_2 разом зі своєю матір`ю ОСОБА_1 , яка перебувала у сильному алкогольному сп`янінні, знаходилась за адресою: АДРЕСА_5 , де підробляли на балаганах. Пізніше працівниками поліції ОСОБА_1 була викликана швидка медична допомога, оскільки останній стало погано через випитий нею алкоголь. Працівниками поліції також було проведено бесіду з ОСОБА_2 , який пояснив, що дуже часто не ходить до школи через хворобу або працює на городах. В школу ходити має бажання, але через те, що його мати дуже часто випиває, працює по найму не може відвідувати навчальний заклад.

Згідно висновку Кам`янсько-Дніпровської районної державної адміністрації Запорізької області № 01-21/0163 від 24.03.2020 року, орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити ОСОБА_1 батьківських прав відносно її сина - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки вона ухиляється від виконання батьківських обов`язків, тобто участі у вихованні сина не приймає, не має постійного місця проживання, зловживає спиртними напоями, матеріальної допомоги на утримання сина не надає.

Відповідно до листа комунального закладу "Мелітопольський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей" № 02-03/311 від 01.09.2020 року неповнолітній ОСОБА_2 31.07.2020 року був влаштований до Великолепетиської районної державної адміністрації, служби у справах дітей.

Відповідно до наказу Великолепетиської районної державної адміністрації, служби у справах дітей № 12 від 31.07.2020 року неповнолітнього ОСОБА_2 з 31.07.2020 року було тимчасово влаштовано у родину ОСОБА_4 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_6 .

Неповнолітній ОСОБА_2 у судовому засіданні пояснив, що ОСОБА_1 є його матір`ю. На даний час він проживає в с. Рубанівка у сім`ї ОСОБА_4 , яка є його двоюрідною сестрою, навчальний заклад не відвідує. Мати постійно вживає спритні напої, вдома майже не проживає. Він був вимушений проживати самостійно, ходити до школи та працювати в балаганах. Мати взагалі не цікавиться його життям. Коли перебував у центрі реабілітації в м. Мелітополь вона жодного разу його не провідала. Мати орендує житло, у якому є три кімнати і лише одне ліжко, на якому вони спали разом. На даний час він не бажає проживати з матір`ю, оскільки вона вживає спиртні напої.

Відповідно до ч. 2, 3, 4 ст. 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Батьки зобов`язані поважати дитину.

Відповідно до ст. 12 закону України "Про охорону дитинства" виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 164 СК України мати, батьки можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Враховуючи, що відповідач ОСОБА_1 не займається вихованням сина, матеріально його не утримує, участі у вихованні сина не приймає, не піклується про фізичний, моральний, духовний стан сина, його навчанням, не створює належні умови для розвитку природних здібностей дитини, не готує до самостійного життя, не має постійного місця проживання, зловживає спиртними напоями, чим ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню сина, а тому суд вважає за необхідне відповідно до вимог ст. 164 СК України позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьківських прав відносно її сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судові витрати у розмірі 840 грн. 80 коп. підлягають стягненню з відповідача на користь держави.

На підставі ст.ст. 150, 164, 171 СК України,ст. 12 закону України "Про охорону дитинства" , керуючись ст.ст. 12, 81, 141, 265, 273 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Позов Кам`янсько-Дніпровської районної державної адміністрації, орган опіки та піклування, до ОСОБА_1 , треті особи: Великолепетиська районна державна адміністрація Херсонської області, орган опіки та піклування, комунальний заклад "Мелітопольський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей", комунальна установа "Кам`янсько-Дніпровський міський центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді" про позбавлення батьківських прав задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у відношенні сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Передати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до Великолепетиської районної державної адміністрації Херсонської області, органу опіки та піклування, для подальшого влаштування.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на користь держави судовий збір у розмірі 840 (вісімсот сорок) 80 коп.

Повне найменування сторін:

1. Позивач - Кам`янсько-Дніпровська районна державна адміністрація, орган опіки та піклування, код юридичної особи 02140900, місцезнаходження юридичної особи: Запорізька область, Кам`янсько-Дніпровський район, м. Кам`янка-Дніпровська, вул. Набережна, 87.

2. Відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - невідомо, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_7 .

3. Третя особа - Великолепетиська районна державна адміністрація Херсонської області, орган опіки та піклування, ідентифікаційний код юридичної особи 04060186, місцезнаходження юридичної особи: Херсонська область, Великолепетиський район, смт. Велика Лепетиха, вул. Соборна, 3.

4. Третя особа - комунальний заклад "Мелітопольський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей" Запорізької обласної ради, ідентифікаційний код юридичної особи 25219716, місцезнаходження юридичної особи: Запорізька область, м. Мелітополь, провулок 2-й Чехова, 33.

5. Третя особа - комунальна установа "Кам`янсько-Дніпровський міський центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді" Кам`янсько-Дніпровської міської ради Кам`янсько-Дніпровського району Запорізької області, ідентифікаційний код юридичної особи 41869367, місцезнаходження юридичної особи: Запорізька область, Кам`янсько-Дніпровський район, вул. Гоголя, 7.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Херсонського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 30.09.2020 року.

Головуючий підпис

Дата ухвалення рішення29.09.2020
Оприлюднено01.10.2020
Номер документу91897196
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —649/271/20

Рішення від 29.09.2020

Цивільне

Великолепетиський районний суд Херсонської області

Мамаєв В. А.

Рішення від 29.09.2020

Цивільне

Великолепетиський районний суд Херсонської області

Мамаєв В. А.

Ухвала від 12.06.2020

Цивільне

Великолепетиський районний суд Херсонської області

Мамаєв В. А.

Ухвала від 02.04.2020

Цивільне

Великолепетиський районний суд Херсонської області

Мамаєв В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні