Ухвала
від 01.10.2020 по справі 906/423/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"01" жовтня 2020 р. м. Житомир Справа № 906/423/20

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Кравець С.Г.,

секретар судового засідання: Гекалюк О.І.,

розглядаючи справу

за позовом: Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська

страхова група" (м.Київ)

до Управління житлово-комунального господарства, енергозбереження та

комунальної власності Новоград-Волинської міської ради (м.Новоград-Волинський,

Житомирська область)

про стягнення 26100,10грн,

за участю представників сторін:

від позивача: Бабак А. В., адвокат, довіреність №0119-182 від 02.12.2019,

від відповідача: не з`явився,

ВСТАНОВИВ:

У проваджені Господарського суду Житомирської області перебуває справа за позовом Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" до Управління житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності Новоград-Волинської міської ради про стягнення 26100,10грн сплаченого страхового відшкодування, а також судових витрат.

Ухвалою Господарського суду Житомирської області від 27.08.2020 продовжено строк підготовчого провадження та розгляд справи у підготовчому засіданні відкладено на 16.09.2020.

На електронну адресу Господарського суду Житомирської області 11.09.2020 від ПАТ "Страхова компанія "Українська страхова група" надійшло клопотання про залучення до участі в справі співвідповідача - Комунальне підприємство "Шляхрембуд" Новоград-Волинської міської ради, до якого додано копію претензії ПАТ "Страхова компанія "Українська страхова група" від 31.08.2020, яка адресована на адресу КП "Шляхрембуд" Новоград-Волинської міської ради.

Судове засідання, призначене на 16.09.2020, не відбулося у зв`язку з тим, що на підставі наказу виконуючого обов`язки голови Господарського суду Житомирської області №60-ОД від 15.09.2020 "Про обмеження доступу до будівлі суду у зв`язку з проведенням дезинфекції приміщень суду" доступ до приміщення суду 16.09.2020 учасникам судового процесу та працівникам суду було заборонено.

Ухвалою Господарського суду Житомирської області від 18.09.2020 призначено підготовче засідання на 01.10.2020.

На адресу Господарського суду Житомирської області 21.09.2020 від представника Управління житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності Новоград-Волинської міської ради надійшла заява №846 від 16.09.2020, відповідно до якої представник відповідача просить при розгляді даної справи застосувати строки позовної давності та відмовити позивачу у позові в повному обсязі.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав клопотання про залучення до участі в справі співвідповідача - Комунальне підприємство "Шляхрембуд" Новоград-Волинської міської ради та просив його задовольнити з підстав наведених у ньому.

Відповідач повноважного представника в судове засідання не направив, хоча про час та місце розгляду справи повідомлявся своєчасно та належним чином.

Дослідивши документи які надійшли на адресу суду, а також матеріали даної справи, господарський суд зазначає таке.

Відповідачами є особи, яким пред`явлено позовну вимогу (ч.3 ст.45 ГПК України).

За приписами ст.47 ГПК України позов може бути пред`явлений спільно кількома позивачами або до кількох відповідачів. Кожен із позивачів або відповідачів щодо іншої сторони діє в судовому процесі самостійно.

Участь у справі кількох позивачів і (або) відповідачів (процесуальна співучасть) допускається, якщо: предметом спору є спільні права чи обов`язки кількох позивачів або відповідачів; права або обов`язки кількох позивачів чи відповідачів виникли з однієї підстави; предметом спору є однорідні права і обов`язки.

Відповідно до ч.ч.1,4 ст.48 Господарського процесуального кодексу України, суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання, залучити до участі у ній співвідповідача. Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала.

ПАТ "Страхова компанія "Українська страхова група" у позовній заяві №679УСГ/АГ від 03.04.2020 посилається, на те що позивачем було застраховано майно ТОВ "Фора", а саме нежитлове приміщення - магазин з невід`ємним інженерним обладнанням та комунікаціями, загальною площею 1452,32. Дане майно передано в оренду згідно договору нерухомого майна від 12.03.2016. Комісією 24.02.2017 року встановлено здійснення підтоплення багатоповерхового будинку де знаходиться вказане майно внаслідок пошкодження ливневої системи, за стан якої відповідальне Управління житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності Новоград-Волинської міської ради, про що складено відповідний акт.

У запереченнях №580 від 16.06.2020 проти позову Управління житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності Новоград-Волинської міської ради посилається на те, що рішенням Виконавчого комітету міської ради від 23.10.2013 "Про передачу майна комунальної власностi територіальної громади міста" Управління житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності міської ради уповноважили здійснити передачу майна на баланс Комунального підприємства "Шляхрембуд" Новоград-Волинської міської ради. Актом приймання-передачі основних засобів вiд 01.07.2016 були передані зливові каналізації на території м.Новоград-Волинської міської ради. Враховуючи наведене, відповідач не вважає себе належним відповідачем у даному спорі, посилаючись на те, балонсоутримувачем ливневої системи було і є Комунальне підприємство "Шляхрембуд" Новоград-Волинської ради, у зв`язку з чим просить замінити первісного відповідача на належного відповідача - Комунальне підприємство "Шляхрембуд" Новоград-Волинської ради.

У клопотанні ПАТ "Страхова компанія "Українська страхова група" №679 УСГ від 11.09.2020 про залучення до участі в справі співвідповідача позивач зазначає, що Управління житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності Новоград-Волинської міської ради не надало доказів точки розподілу відповідальності за утриманням водостоків, які знаходяться безпосередньо на багатоповерховому будинку та зливової каналізації, яка облаштована по вулицях міста. У зв`язку з чим, на думку позивача, відповідачем не обґрунтовано хто є відповідальний за ливневу систему на покрівлі будинку, яка складається, в основному з труб, і призначена для збору води з площини даху, напрямку її в спеціально влаштовані водостоки і транспортуванні за межі опорного підстави багатоповерхового будинку, а хто за колектор зливової каналізації куди потрапляє рідина у вигляді атмосферних опадів. З огляду на вказане позивач, з метою повного та об`єктивного розгляду справи, для встановлення фактичних обставин справи, просить залучити до участі в справі співвідповідача - Комунальне підприємство "Шляхрембуд" Новоград-Волинської міської ради

Враховуючи вищенаведені доводи позивача та відповідача, беручи до уваги приписи ч.ч.1,4 ст.48 ГПК України, суд дійшов висновку про залучення до участі в справі в якості співвідповідача - Комунального підприємства "Шляхрембуд" Новоград-Волинської міської ради, у зв`язку з чим заявленими позовними вимогами слід вважати позовні вимоги про стягнення 26100,10грн сплаченого страхового відшкодування, а також судових витрат заявлені до відповідачів - Управління житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності Новоград-Волинської міської ради та Комунального підприємства "Шляхрембуд" Новоград-Волинської міської ради.

Одночасно господарський суд роз`яснює Комунальному підприємству "Шляхрембуд" Новоград-Волинської міської ради, що відповідно до ч.4 ст.48 ГПК України, підприємство не позбавлене права подати до суду письмовий відзив на позов та клопотанням про розгляд даної справи спочатку.

Згідно з ч.3 ст.177 ГПК України підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Відповідно до ч.2 ст.183 ГПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження, зокрема, у випадку залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Враховуючи залучення до участі в справі Комунального підприємства "Шляхрембуд" Новоград-Волинської міської ради у якості співвідповідача, з метою забезпечення належних умов для повного, всебічного і об`єктивного розгляду справи, господарський суд вважає за необхідне продовжити строк підготовчого провадження та відкласти підготовче засідання.

Керуючись статтями 48, 177, 183, 233-235, ГПК України, господарський суд,

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити клопотання ПАТ "Страхова компанія "Українська страхова група" №679 УСГ від 11.09.2020 про залучення до участі в справі співвідповідача.

2. Залучити до участі у справі у якості співвідповідача - Комунальне підприємство "Шляхрембуд" Новоград-Волинської міської ради (11700, Житомирська область, м.Новоград-Волинський, вул.2-га Зелена, 29, ідентифікаційний код 38613389) (відповідач-2).

3. Продовжити строк підготовчого провадження та відкласти підготовче засідання на "22" жовтня 2020 р. о 15:30 Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Житомирської області за адресою: м.Житомир, майдан Путятинський,3/65 в залі судових засідань № 731.

4. Зобов`язати позивача невідкладно надіслати на адресу Комунального підприємства "Шляхрембуд" Новоград-Волинської міської ради, а саме: 11700, Житомирська область, м.Новоград-Волинський, вул.2-га Зелена, 29, копію позовної заяви з доданими до неї документами, про що суду надати відповідні докази.

5. Зобов`язати відповідача-1 невідкладно надіслати на адресу Комунального підприємства "Шляхрембуд" Новоград-Волинської міської ради, а саме: 11700, Житомирська область, м.Новоград-Волинський, вул.2-га Зелена, 29, копію заперечень №580 від 16.06.2020 проти позову з доданими до них документів, а також заяву №848 від 16.09.2020 про застосування строків позовної давності, про що суду надати відповідні докази.

6. Відповідачу-2 - Комунальному підприємству "Шляхрембуд" Новоград-Волинської міської ради надати господарському суду письмовий відзив на позовну заяву, при наявності заперечень, обґрунтувати їх документально з посиланням на норми законодавства - у строк до 20.10.2020; одночасно надіслати позивачу та відповідачу-1 копії відзиву та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду.

7. Учасникам справи надати господарському суду докази в обґрунтування своїх вимог та заперечень які є необхідними для розгляду даної справи.

Звернути увагу сторін на те, що копії доказів, що подаються до суду, заздалегідь надсилаються іншим учасникам справи, відповідно до ч.8 ст.80 ГПК України.

8. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі, відповідно до ст.60 Господарського процесуального кодексу України, документи, що підтверджують повноваження представників.

Звернути увагу, що відповідно до п.п.11 п.16-1 Розділу ХV Перехідні положення Конституції України представництво за цією статтею здійснюється адвокатами у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

9. Ухвала набирає законної сили 01.10.2020 та не може бути оскаржена окремо від рішення.

Суддя Кравець С.Г.

Друк:

1 - в справу

2 - позивачу - рек.з пов.,

3 - відповідачу-1: Управління житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності Новоград-

Волинської міської ради (11700, Житомирська область, м.Новоград-Волинський, вул.Шевченка, 16) - рек. з пов.,

4 - відповідачу-2: Комунальному підприємству "Шляхрембуд" Новоград-Волинської міської ради (11700, Житомирська область, м.Новоград-Волинський, вул.2-га Зелена, 29) - рек. з пов.

Дата ухвалення рішення01.10.2020
Оприлюднено02.10.2020
Номер документу91905806
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 26100,10грн,

Судовий реєстр по справі —906/423/20

Рішення від 15.04.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 30.03.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 30.03.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 30.03.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 25.03.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 01.03.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 01.03.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 11.02.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 11.02.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 15.01.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні