Рішення
від 22.09.2020 по справі 161/9371/20
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/9371/20

Провадження № 2/161/2597/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

22 вересня 2020 року Луцький міськрайонний суд Волинської області

в складі головуючого судді Кирилюк В.Ф.

секретаря - Самолюк І.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Луцьку в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Вест авто груп про стягнення заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку , -

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ТзОВ Вест авто груп про стягнення заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що з 16.01.2020 року по 13.03.2020 року вона працювала на посаді еколога ТзОВ Вест авто груп . За домовленістю із директором ТзОВ Вест авто груп ОСОБА_2 їй була встановлена заробітна плата в розмірі 12000 грн.

Наказом № 41 від 13.03.2020 року звільнена за згодою сторін. Під час роботи заробітну плату не отримувала. При звільненні з роботи відповідчем виплата належних їй сум здійснена не була.

Покликаючись на викладені обставини, просить суд стягнути з відповідача на її користь 24000 грн. заборгованості по заробітні платі, 36000 грн. середній заробіток за час затримки виплати заробітної плати, а всього на загальну суму 60 000 грн. та судові витрати по справі.

Позивач подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутності, позов просила задовольнити, щодо постановлення заочного рішення не заперечувала.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, про причини неявки суд не повідомив.

За погодженням позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає вимогам ст. 280 ЦПК України. Розгляд справи здійснювався за відсутності осіб, які беруть участь у справі, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає вимогам ч. 2 ст. 247 ЦПК України. Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що позов підставний і підлягає до задоволення.

Відповідно до положень ст. ст. 55 , 124 Конституції України та ст. 4 ЦПК України , кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизначених або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

За змістом ст. 12 ЦПК України , сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу свої вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно із ст. 13 ЦПК України , суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього кодексу , в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданими учасниками справи.

Відповідно до вимог ст. 19 ЦПК України , суди розглядають в порядку цивільного судочинства справи, що виникають із цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 16.01.2020 року була прийнята на роботу в ТзОВ Вест авто груп на посаду еклога. За домовленістю із директором ТзОВ Вест авто груп ОСОБА_2 ОСОБА_1 була встановлена заробітна плата в розмірі 12000 грн.

Згідно наказу №41 від 13.03.2020 року ОСОБА_1 звільнена з посади за згодою сторін.

Відповідно до частини першої статті 21 ЗУ Про оплату праці працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.

Згідно ч. 1 ст. 47 КЗпП України власник або уповноважений ним орган зобов`язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу

В силу ч. 1 статті 115 КЗпП України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Відповідно до статті 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. У разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен у зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

У разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу , при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку (частина перша статті 117 КЗпП України ).

При наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум власник або уповноважений ним орган повинен сплатити зазначене в статті 117 КЗпП України відшкодування в тому разі, коли спір вирішено на користь працівника.

Таким чином, як слідує із наведеного вище, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню заборгованість по заробітній платі в розмірі 24000 грн., середній заробіток за час затримки виплати заробітної плати в розмірі 36000 грн.

Згідно з положеннями ч. 6 ст. 141 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України ), якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

У зв`язку з тим, що позивач сплатила судовий збір у розмірі 840 грн. 80 коп., тому на підставі ст. 141 ЦПК України його слід стягнути з відповідача на користь позивача.

Крім того, з відповідача в дохід держави слід стягнути судовий збір в розмірі 2102 грн.

Керуючись ст.ст. 116 , 117 КЗпП України , ст.ст. 12 , 13 , 206 , 247 , 258 , 259 , 263- 265 , 268 , 280-282 ЦПК України , суд, -

у х в а л и в :

Позовні вимоги задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Вест авто груп на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі в розмірі 24000 грн. (двадцять чотири тисячі грн..), середній заробіток за час затримки виплати заробітної плати в розмірі 36000 грн. (тридцять шість тисяч грн..).

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Вест авто груп на користь ОСОБА_1 судовий збір в сумі 840,80 грн. (вісімсот сорок грн. 80 коп.).

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Вест авто груп в дохід держави судовий збір в сумі 2102 грн. (дві тисячі сто дві грн..)

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Згідно зі статтями 273, 354, 355 ЦПК України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Волинського апеляційного суду через Луцький міськрайонний суд Волинської області.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивачем у справі є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідачем у справі є Товариство з обмеженою відповідальністю Вест авто груп , код ЄДРПОУ 42615408, адреса місцезнаходження: Волинська область, м. Луцьк, вул. Бічна, 9/3.

Повне судове рішення складено та підписано 30 вересня 2020 року.

Суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області В.Ф. Кирилюк

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення22.09.2020
Оприлюднено02.10.2020
Номер документу91909572
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —161/9371/20

Рішення від 22.09.2020

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кирилюк В. Ф.

Ухвала від 12.08.2020

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кирилюк В. Ф.

Ухвала від 15.06.2020

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кирилюк В. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні