Рішення
від 30.09.2020 по справі 520/13044/2020
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 вересня 2020 р. № 520/13044/2020

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Панова М.М.,

за участю секретаря судового засідання - Кравчені Т.І.,

представника позивача - Романенка С.В.,

представників відповідача - Максимової О.В., Меленті В.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Харкові адміністративну справу за позовом Харківської територіальної організації Політичної партії "Європейська Солідарність" до Роганської селищної територіальної виборчої комісії Харківського району Харківської області про визнання протиправною та скасування постанови, зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Харківська територіальна організація Політичної партії "Європейська Солідарність", звернувся з адміністративним позовом в якому просить суд визнати протиправною та скасувати постанову Роганської селищної територіальної виборчої комісії Харківського району Харківської області від 24 вересня 2020 року №17 в частині відмови в реєстрації кандидатом у депутати ОСОБА_1 ; зобов`язати Роганську селищну територіальну виборчу комісію Харківського району Харківської області прийняти рішення про реєстрацію кандидатом у депутати ОСОБА_1 , висунутого Харківською територіальною організацією Політичної партії Європейська Солідарність .

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що оскаржуване рішення винесено всупереч вимогам законодавства, яке регулює спірні правовідносини.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги у повному обсязі та просив суд позов задовольнити.

Представник відповідача проти позову заперечував та просив відмовити у його задоволенні. В обґрунтування своїх заперечень зазначив, що оскаржувана постанова про відмову в реєстрації кандидатом у депутати ОСОБА_1 є правомірною та винесеною з дотриманням вимог законодавства.

Представник відповідача правом на подачу відзиву не скористався.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши думку осіб, які беруть участь у справі, суд встановив наступне.

Судом встановлено, що 24 вересня 2020 року Роганською селищною територіальною виборчою комісією Харківського району Харківської області було прийнято постанову №17, якою відмовлено в реєстрації кандидата в депутати. Постановою відповідач відмовив у реєстрації ОСОБА_1 , кандидатом у депутати до Роганської селищної ради Харківського району Харківської області, висунутого Харківською територіальною організацією Політичної партії Європейська Солідарність та включеного до її єдиного та територіального виборчих списків.

Суд зазначає, що згідно оскаржуваної постанови, причиною відмови у реєстрації ОСОБА_1 було те, що при вивченні поданих документів було виявлено, що серед документів, поданих на реєстрацію кандидата у депутати Роганської селищної ради ОСОБА_1 , відсутня його власна автобіографія на паперовому носії та в електронному вигляді.

Судом встановлено, що серед документів, поданих до Роганської селищної територіальної виборчої комісії Харківського району Харківської області була наявна автобіографія ОСОБА_1 , що підтверджується копією даної автобіографії, копією довідки №5 про прийняття територіальною виборчою комісією документів, поданих на реєстрацію кандидатів у депутати обласних, районних, районних у місті рад, а також міських, сільських, селищних рад (у якій зазначено, що Роганська селищна територіальна виборча комісія Харківського району Харківської області прийняла у Харківської територіальної організації Політичної партії Європейська Солідарність автобіографії на 16 аркушах, тобто 16 автобіографій відповідно до кількості кандидатів), копією заяви про реєстрацію кандидатів у депутати.

Відповідно п. 8 ч. 1 ст. 222 Виборчого кодексу України, виборча комісія Автономної Республіки Крим, обласна, районна, міська, районна у місті, сільська, селищна виборча комісія реєструє кандидатів у депутати, включених до єдиного та територіальних виборчих списків організації партії, за умови отримання нею таких документів: автобіографій кандидатів у депутати на паперовому носії та в електронному вигляді, що обов`язково повинні містити: прізвище, власне ім`я (всі власні імена) та по батькові (за наявності), всі попередні прізвища, власні імена, по батькові та дати їх зміни (якщо особа протягом останніх п`яти років до дня виборів змінювала прізвище та/або власне ім`я (одне з власних імен чи всі власні імена), та/або по батькові), число, місяць, рік і місце народження, громадянство, відомості про освіту, посаду (заняття), місце роботи, партійність, адресу місця проживання, наявність чи відсутність представницького мандата, контактний номер телефону, відомості про наявність чи відсутність судимості, дату складання автобіографії та підпис кандидата у депутати (складається у друкованому вигляді).

В автобіографії ОСОБА_1 були вказані його дані щодо освіти, посади, місця роботи, партійності, наявності чи відсутності представницького мандата, наявності чи відсутності судимості, адреси місця проживання. Автобіографія ОСОБА_1 містить підпис ОСОБА_1 поряд з його прізвищем та ініціалами.

Проте, у автобіографії ОСОБА_1 наявні помилки і неточності, а саме у графі Прізвище, власне ім`я (усі власні імена) та по батькові (за наявності) зазначено ОСОБА_2 . Крім того, при наявності місяця та року народження не зазначено дату, та у графі "місце народження" зазначено м. Харків замість с. Рогань, як вказано у паспортних даних ОСОБА_1 .

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 230 Виборчого кодексу України, територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації окремого кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови у разі відсутності хоча б одного з документів стосовно кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, зазначених у пунктах 5-12 частини першої статті 222, пунктах 3-7 частини першої статті 223, частині першій статті 224 цього Кодексу, невідповідності таких документів вимогам цього Кодексу (в тому числі щодо розміру грошової застави кандидата на посаду міського голови)" .

Як вбачається з оскаржуваної постанови ОСОБА_1 було відмовлено в реєстрації у зв`язку з відсутністю автобіографії на паперовому носії та в електронному вигляді, тобто з підстав, встановлених п. 8 ч. 1 ст. 222 Виборчого кодексу України.

У судовому засіданні встановлено, що автобіографія ОСОБА_1 до виборчої комісії подавалась в паперовому та електронному вигляді про що свідчить копія довідки №5 про прийняття територіальною виборчою комісією документів, поданих на реєстрацію кандидатів у депутати обласних, районних, районних у місті рад, а також міських, сільських, селищних рад (у якій зазначено, що Роганська селищна територіальна виборча комісія Харківського району Харківської області прийняла у Харківської територіальної організації Політичної партії Європейська Солідарність автобіографії на 16 аркушах, тобто 16 автобіографій відповідно до кількості кандидатів), копія заяви про реєстрацію кандидатів у депутати. Наявність вищезазначених помилок і неточностей в автобіографії ОСОБА_1 відповідачем були розцінені як відсутність самої автобіографії у зв`язку з чим і було прийнято спірне рішення.

Згідно ч. 3 ст. 230 Виборчого кодексу України помилки і неточності, виявлені в поданих на реєстрацію документах, якщо їх наявність не є перешкодою для розуміння змісту викладених відомостей, не є підставою для відмови в реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови. У разі відсутності в поданих на реєстрацію документах інформації, яка обов`язково повинна бути зазначена відповідно до вимог цього Кодексу, про це невідкладно повідомляється відповідний суб`єкт подання документів. Виявлені недоліки у поданих документах можуть бути усунуті шляхом подання не пізніше наступного дня після отримання зазначеного повідомлення уточнених або інших документів для реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови. Якщо уточнені або інші документи не надійшли у цей строк, відповідні документи вважаються відсутніми.

Суд зазначає, що подана ОСОБА_1 автобіографія в цілому відповідає вимогам п. 8 ч. 1 ст. 222 Виборчого кодексу України та дозволяє її ідентифікувати як автобіографію ОСОБА_1 , оскільки містить підпис ОСОБА_1 поряд з його прізвищем та ініціалами. Помилки і неточності виявлені в автобіографії, а саме у графі Прізвище, власне ім`я (усі власні імена) та по батькові (за наявності) зазначено ОСОБА_2 , при наявності місяця та року народження не зазначено дату та у графі "місце народження" зазначено м. Харків замість с. Рогань, як вказано у паспортних даних ОСОБА_1 , не є перешкодою для розуміння змісту викладених відомостей.

Таким чином, відповідачем при прийнятті спірного рішення помилково, без урахування вимог ч. 3 ст. 230 Виборчого кодексу України, було зроблено висновок про відсутність автобіографії ОСОБА_1 на паперовому носії та в електронному вигляді, чим було порушено право ОСОБА_1 бути зареєстрованим кандидатом у депутати.

Відповідачем не було виконано вимог ч. 3 ст. 230 Виборчого кодексу України, яка встановлює, що у разі відсутності в поданих на реєстрацію документах інформації, яка обов`язково повинна бути зазначена відповідно до вимог цього Кодексу, про це невідкладно повідомляється відповідний суб`єкт подання документів. Тобто, жодного повідомлення з приводу недоліків автобіографії ОСОБА_1 суб`єкту подання документів до прийняття спірної постанови відповідачем не направлялось.

Враховуючи вищезазначене, постанова Роганської селищної територіальної виборчої комісії Харківського району Харківської області від 24 вересня 2020 року №17 підлягає визнанню протиправною та скасуванню.

Щодо позовної вимоги про зобов`язання Роганської селищної територіальної виборчої комісії Харківського району Харківської області прийняти рішення про реєстрацію кандидатом у депутати ОСОБА_1 , висунутого Харківською територіальною організацією Політичної партії Європейська Солідарність , суд зазначає, що, оскільки, згідно ч. 3 ст. 230 Виборчого кодексу України виявлені недоліки у поданій автобіографії ОСОБА_1 на даний час не усунуто, то на даний час немає правових підстав для зобов`язання відповідача зареєструвати даного кандидата в депутати, але, з урахуванням невідповідності спірної постанови нормам Виборчого кодексу України та наявності права у суб`єкта подання документів виправити недоліки в автобіографії ОСОБА_1 , суд вважає за необхідне зобов`язати Роганську селищну територіальну виборчу комісію Харківського району Харківської області повторно розглянути питання щодо реєстрації кандидатом у депутати ОСОБА_1 , висунутого Харківською територіальною організацією Політичної партії Європейська Солідарність .

При розподілі судових витрат суд керується ч. 9 ст. 273 Кодексу адміністративного судочинства України з урахуванням ч. 1 ст. 139 Кодексу адміністративного судочинства України.

Керуючись ст. 139, 241-246, 250, 273 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Адміністративний позов Харківської територіальної організації Політичної партії "Європейська Солідарність" (вул. Мироносицька, буд. 57Б, м. Харків, 61000, ЄДРПОУ 39740347) до Роганської селищної територіальної виборчої комісії Харківського району Харківської області (вул. Культури, буд. 60, сел. Рогань, Харківський район, Харківська область, 62481) про визнання протиправною та скасування постанови, зобов`язання вчинити певні дії - задовольнити частково.

Визнати протиправною та скасувати постанову Роганської селищної територіальної виборчої комісії Харківського району Харківської області від 24 вересня 2020 року №17 в частині відмови в реєстрації кандидатом у депутати ОСОБА_1 .

Зобов`язати Роганську селищну територіальну виборчу комісію Харківського району Харківської області повторно розглянути питання щодо реєстрації кандидатом у депутати ОСОБА_1 , висунутого Харківською територіальною організацією Політичної партії Європейська Солідарність .

В задоволенні іншої частини позовних вимог - відмовити.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Роганської селищної територіальної виборчої комісії Харківського району Харківської області (вул. Культури, буд. 60, сел. Рогань, Харківський район, Харківська область, 62481, ЄДРПОУ 43782440) до Державного бюджету України (ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106, Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37993783, Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), Рахунок отримувача: UA798999980000031211256026001, Код класифікації доходів бюджету: 22030106) суму судового збору в розмірі 1051 (одна тисяча п`ятдесят одна) грн 00 коп.

Рішення набирає законної сили в порядку, визначеному статтею 272 Кодексу адміністративного судочинства України. Рішення може бути оскаржене до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими частиною 2 статті 278 Кодексу адміністративного судочинства України, протягом двох днів з дня його проголошення.

Суддя М.М.Панов

Дата ухвалення рішення30.09.2020
Оприлюднено02.10.2020
Номер документу91913369
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною та скасування постанови, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —520/13044/2020

Рішення від 30.09.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

Ухвала від 30.09.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

Ухвала від 29.09.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні