Рішення
від 01.10.2020 по справі 580/4204/20
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 жовтня 2020 року справа № 580/4204/20

17 год. 40 хв. м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Гайдаш В.А.,

за участю:

секретаря судового засідання - Кучеренко І.О.,

представника позивача - Чорноіваненка Д.О. (за ордером),

представника відповідача - Єрмілової А.Г. (за посвідченням),

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду адміністративну справу за позовом Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ до Смілянської міської територіальної виборчої комісії Черкаського району Черкаської області про визнання протиправною, скасування постанови та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

29.09.2020 до Черкаського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ (далі - позивач) до Смілянської міської територіальної виборчої комісії Черкаського району Черкаської області (далі - відповідач), в якому просить:

- визнати протиправною та скасувати постанову Смілянської міської територіальної виборчої комісії Черкаського району Черкаської області від 25.09.2020 №11 про відмову в реєстрації кандидатів у депутати Смілянської міської ради, включених до переліку кандидатів у депутати від Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ;

- зобов`язати Смілянську міську територіальну виборчу комісію Черкаського району Черкаської області зареєструвати кандидатів у депутати Смілянської міської ради Черкаського району Черкаської області, включених до переліку кандидатів у депутати від Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ, а саме: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 .

Ухвалою судді Черкаського окружного адміністративного суду ОСОБА_35 від 30.09.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі.

Згідно з розпорядженням керівника апарату Черкаського окружного адміністративного суду від 01.10.2020 №206, у зв`язку з хворобою судді Білоноженко М.А., що призводить до порушення строків вирішення даної справи (ч. 11 ст. 273 КАС України), призначено повторний автоматичний розподіл вказаної адміністративної справи. За результатами проведення повторного автоматичного розподілу - справа призначена судді Гайдаш В.А.

Ухвалою суду від 01.10.2020 прийнято матеріали адміністративної справи №580/4204/20 до свого провадження та призначено розгляд справи на 15 год. 00 хв. 01.10.2020.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач зазначає, що відповідач постановою від 25.09.2020 №11 відмовляючи у реєстрації кандидатів у депутати Смілянської міської ради, включених до переліку кандидатів у депутати від Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ, зазначив, що подані позивачем документи, зокрема, грошова застава внесена не позивачем - Черкаською обласною організацією ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ, а самою політичною партією ПАРТІЯ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ . Однак позивач вважає, що право на внесення грошової застави надано, як організації партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати, так і організації відповідної партії вищого рівня, що у даному випадку є політична партія ПАРТІЯ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ .

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі з підстав, зазначених вище.

Представник відповідача позов не визнав, надав до суду письмовий відзив в якому зазначив, що політична партія ПАРТІЯ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ не є суб`єктом виборчого процесу саме на місцевих виборах, оскільки таким суб`єктом на місцевих виборах є відповідна місцева організація партії, зокрема, Черкаська обласна організація ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ, тому сплата грошової застави політичною партією ПАРТІЯ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ , яка не є суб`єктом виборчого процесу на місцевих виборах, не передбачена виборчим законодавством України, що, на думку відповідача, є підставою для відмови у реєстрації кандидатів, поданих місцевою організацією партії, тому вважає, що позов задоволенню не підлягає.

Заслухавши пояснення представників сторін, розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд зазначає наступне.

Судом встановлено, що Верховна Рада України постановою від 15 липня 2020 року №795-IX призначила чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на неділю, 25 жовтня 2020 року.

Центральна виборча комісія постановою від 8 серпня 2020 року №160 призначила перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів, а постановою від 14 серпня 2020 року №176 призначила перші вибори депутатів районних рад на 25 жовтня 2020 року.

Переліком політичних партій, якими прийнято рішення про участь їх місцевих організацій у місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, опублікованим на інтернет-порталі Центральної виборчої комісії, у п. 120 зазначено - політична партія ПАРТІЯ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ , яка прийняла рішення позачергового ХVI З`їзду політичної партії ПАРТІЯ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ від 29.08.2020 №1 Про участь місцевих організацій політичної партії ПАРТІЯ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ у місцевих виборах, призначених на 25 жовтня 2020 року

Зборами Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ (рішення від 22.09.2020 №3) прийнято рішення про висунення кандидатами у депутати Смілянської міської ради Черкаського району Черкаської області та затверджено єдиний і територіальні виборчі списки кандидатів у депутати від Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ на перших виборах 25.10.2020.

24.09.2020 Черкаською обласною організацією ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ подано до Смілянської міської територіальної виборчої комісії Черкаського району Черкаської області документи для реєстрації кандидатів у депутати Смілянської міської ради Черкаського району Черкаської області.

Згідно платіжного доручення від 23.09.2020 №2 платником ПВД ПП, код 21708217 сплачено на рахунок Смілянської міської територіальної виборчої комісії Черкаського району Черкаської області грошові кошти у сумі 11042 грн., з призначенням платежу грошова застава Черкаської обласної організ. Партії вільних Демократів за реєстрацію кандидатів до Смілянської міської ради, плат. ПП Партія вільних демократів .

Постановою Смілянської міської територіальної виборчої комісії Черкаського району Черкаської області від 25.09.2020 №11 відмовлено у реєстрації кандидатів в депутати Смілянської міської ради, включених до переліку кандидатів у депутати від Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ, оскільки сплату грошової застави здійснено не позивачем, а політичною партією «ПАРТІЯ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ» , яка не є суб`єктом виборчого процесу на місцевих виборах 25.10.2020.

Надаючи правову оцінку встановленим фактичним обставинам, суд зазначає, що гарантії права громадян на участь у виборах, підготовку та проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, сільських, селищних, міських, районних у містах рад, сільських, селищних, міських голів, визначає Виборчий кодекс України від 19.12.2019 №396-IX (далі - ВК України).

Пунктом 3 частини 1 статті 22 ВК України визначено, що суб`єктом виборчого процесу відповідних виборів є партія (організація партії), яка висунула кандидатів на відповідних виборах.

Частиною 2 статті 216 ВК України визначено, що право висування кандидатів у депутати сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) реалізується виборцями через місцеві організації партій (далі - організація партії) у порядку, передбаченому цим кодексом.

Отже, організацією політичної партії, через яку реалізується право виборців висувати кандидатів у депутати міської ради (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше), є місцеві організації політичних партій.

Частиною 1 статті 219 ВК України визначено, що висування кандидатів у депутати організацією партії, формування та затвердження єдиного та територіальних виборчих списків здійснюється на її зборах, конференції організації партії у порядку, встановленому статутом партії та цим Кодексом.

Згідно частини 2 статті 220 ВК України висування кандидатів у депутати організацією партії у кожному багатомандатному виборчому окрузі відбувається на її конференції, зборах у порядку, встановленому статутом партії та цією статтею.

Судом встановлено, що політична партія ПАРТІЯ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ прийняла рішення позачергового ХVI З`їзду політичної партії ПАРТІЯ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ від 29.08.2020 №1 Про участь місцевих організацій політичної партії ПАРТІЯ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ у місцевих виборах, призначених на 25 жовтня 2020 року . Разом з цим, зборами Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ (рішення від 22.09.2020 №3) прийнято рішення про висунення кандидатами у депутати Смілянської міської ради Черкаського району Черкаської області та затверджено єдиний і територіальні виборчі списки кандидатів у депутати від Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ на перших виборах 25.10.2020.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 222 ВК України відповідна сільська, селищна, міська виборча комісія реєструє кандидатів у депутати, включених до єдиного та територіальних виборчих списків організації партії, за умови отримання нею документу про внесення організацією партії або кандидатом грошової застави відповідно до статті 225 цього Кодексу.

У свою чергу, абз. 4 частини 2 статті 225 ВК України передбачено, що організація партії, яка висунула список кандидатів у депутати обласної, районної у місті, а також міської, селищної, сільської (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) ради, або організація відповідної партії вищого рівня , після початку виборчого процесу та до подання документів до відповідної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати вносить одним платежем у безготівковій формі на спеціальний рахунок виборчої комісії грошову заставу в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, на кожні 90 тисяч виборців відповідного єдиного територіального виборчого округу для кожного виду виборів окремо.

Отже за змістом вказаних норм судом встановлено, що грошова застава вноситься місцевою організацією партії , яка висунула кандидатів у депутати обласної, районної у місті, а також міської, селищної, сільської (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) ради, або організація відповідної партії вищого рівня .

Судом встановлено, що 24.09.2020 Черкаською обласною організацією ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ подано до Смілянської міської територіальної виборчої комісії Черкаського району Черкаської області документи для реєстрації кандидатів в депутати Смілянської міської ради Черкаського району Черкаської області, зокрема платіжне доручення від 23.09.2020 №2, згідно якого платником ПВД ПП, код 21708217 сплачено на рахунок Смілянської міської територіальної виборчої комісії Черкаського району Черкаської області грошові кошти у сумі 11042 грн., з призначенням платежу грошова застава Черкаської обласної організ. Партії вільних Демократів за реєстрацію кандидатів до Смілянської міської ради, плат. ПП Партія вільних демократів .

Згідно статті 10 Закону України Про політичні партії в Україні рішення про створення політичної партії приймається на її установчому з`їзді (конференції, зборах). Обласні, міські, районні організації, первинні осередки політичної партії або інші структурні утворення, передбачені статутом партії, утворюються в порядку, визначеному статутом партії.

Із матеріалів справи судом встановлено, що рішення загальних зборів Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ від 22.09.2020 №3 щодо прийняття рішення про висунення кандидатами у депутати Смілянської міської ради Черкаського району Черкаської області та затверджено єдиний і територіальні виборчі списки кандидатів у депутати від Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ на перших виборах 25.10.2020 - затверджено рішенням Політичної Ради політичної партії ПАРТІЯ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ від 22.09.2020 №4 та містить відтиск печатки цієї політичної партії (ідентифікаційний код 21708217).

Отже, політична партія ПАРТІЯ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ є організацією вищого рівня по відношенню до Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ, у зв`язку з чим на підставі ч. 2 ст. 225 ВК України має право сплачувати грошову заставу за останню для реєстрації кандидатів у депутати Смілянської міської ради.

На підставі вищевикладеного та враховуючи, що позивач подав до відповідача весь необхідний перелік документів (не заперечується сторонами по справі), який необхідні для реєстрації кандидатів у депутати до Смілянської міської ради Черкаського району Черкаської області на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, включених до єдиного та територіальних виборчих списків кандидатів у депутати від Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ, тому відповідно до ч. 4 ст. 245 КАС України суд дійшов висновку зобов`язати відповідача прийняти рішення про реєстрацію кандидатів у депутати Смілянської міської ради Черкаського району Черкаської області на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, включених до єдиного та територіальних виборчих списків кандидатів у депутати від Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ.

Враховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку про задоволення позову в повному обсязі.

Згідно з ч. 1 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Відповідно до ч. 1 ст. 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Керуючись статтями 6, 14, 139, 242-245, 255, 268, 272, 273, 275 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити у повному обсязі.

Визнати протиправною та скасувати постанову Смілянської міської територіальної виборчої комісії Черкаського району Черкаської області від 25.09.2020 за №11 про відмову в реєстрації кандидатів у депутати Смілянської міської ради, включених до переліку кандидатів у депутати від Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ.

Зобов`язати Смілянську міську територіальну виборчу комісію Черкаського району Черкаської області зареєструвати кандидатів у депутати Смілянської міської ради Черкаського району Черкаської області, включених до єдиного та територіальних виборчих списків кандидатів у депутати від Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ, а саме: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 .

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Смілянської міської територіальної виборчої комісії Черкаського району Черкаської області на користь Черкаської обласної організації ПАРТІЇ ВІЛЬНИХ ДЕМОКРАТІВ сплачений судовий збір у сумі 4204 (чотири тисячі двісті чотири) грн.

Копію рішення направити особам, які беруть участь у справі.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Шостого апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом двох днів з дня проголошення рішення.

Суддя В.А. Гайдаш

Дата ухвалення рішення01.10.2020
Оприлюднено02.10.2020
Номер документу91913847
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною, скасування постанови та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —580/4204/20

Ухвала від 30.09.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

М.А. Білоноженко

Рішення від 01.10.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.А. Гайдаш

Ухвала від 01.10.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.А. Гайдаш

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні