Рішення
від 25.09.2020 по справі 569/2525/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/2525/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 вересня 2020 року м. Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Кучиної Н.Г.,

при секретарі судового засідання Добровчан К.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за правилами спрощеного позовного провадження за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Порше Лізинг Україна" до ОСОБА_1 , третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю "ІНТЕР БУД-СТРОЙ" про стягнення заборгованості за договором про фінансовий лізинг, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Порше Лізинг Україна" у лютому місяці 2020 року звернувся до суду з вимогами, в яких просить стягнути з відповідача на користь ТзОВ "Порше Лізинг Україна" як солідарного боржника товариства з обмеженою відповідальністю ІНТЕР БУД-СТРОЙ на користь товариства з обмеженою відповідальністю Порше Лізинг Україна заборгованість за договором про фінансовий лізинг №00017922 від 07.03.2019 року у розмірі 301 296 грн. 76 коп. станом на 10.01.2020 що складається з:

60 007 грн. 55 коп. - сума заборгованості за лізинговими платежами;

29 896 грн. 19 коп. - сума заборгованості за платежами за фактичне використання Об`єкту лізингу;

641 грн. 49 коп. - сума 3 % річних за час прострочення грошового

зобов`язання за лізинговими платежами та за платежами за фактичне використання Об`єкту лізингу;

272 грн. 29 коп. - сума інфляційних втрат за час прострочення грошового зобов`язання за лізинговими платежами та за платежами за фактичне використання Об`єкту лізингу;

2 138 грн. 32 коп. - сума нарахованої пені у розмірі 10% від простроченої заборгованості;

2075 грн. 23 коп. - сума інших витрат за Договором про фінансовий лізинг.

Ухвалою суду від 04 березня 2020 року відкрито провадження по справі і справу призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін про дату, час та місце розгляду справи.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Порше Лізинг Україна" надало заяву про розгляд справи за відсутності його представника, зазначивши, що позов підтримує і не заперечує проти ухвалення рішення при заочному розгляді справи.

Відповідач відзив на позов не надав, до суду не з`явився. Про дату, час і місце розгляду справи сповіщався судом у відповідності до вимог закону за місцем реєстрації.

За згодою сторони позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.280 ЦПК України.

Суд, дослідивши надані до позову докази, наведені доводи, дійшов до такого висновку.

07.03.2019 року між товариством з обмеженою відповідальністю Порше Лізинг Україна та товариством з обмеженою відповідальністю ІНТЕР БУД-СТРОЙ укладено Договір про фінансовий лізинг №00017922.

У Розділі 1 Загальних умов зазначається, що ці Загальні комерційні умови внутрішнього фінансового лізингу (надалі разом із Договором про фінансовий лізинг спільно іменуються як Контракт ), а також Графік покриття витрат та виплати лізингових платежів (План відшкодування), як додаток до Контракту, що є невід`ємною його частиною, та інші додатки, що є невід`ємними його частинами, являють собою угоду між сторонами щодо придбання Об`єкта Лізингу ТОВ Порше Лізинг Україна та його передання Лізингоодержувачу згідно з положеннями Закону України Про фінансовий лізинг № 723/97-ВР від 16 грудня 1997 року, а також іншими чинними положеннями українського законодавства, Внутрішніми правилами надання послуг з фінансового лізингу ТОВ Порше Лізинг Україна № 68 від 11.04.2017 р.

Об`єктом (предметом) лізингу, згідно з п. 3.1. Загальних умов, є транспортний засіб, зазначений у Контракті. Детальна характеристика (індивідуалізація) Об`єкту лізингу визначена сторонами в Договорі лізингу, відповідно до якої ним є транспортний засіб типу VW Passat Executive Life 2,0 TDI, шасі № НОМЕР_1 , двигун № НОМЕР_2 .

Відповідно до п.п. 3.2. та 3.1. Загальних умов, Лізингодавець прийняв на себе зобов`язання придбати у власність Об`єкт лізингу, який був обраний відповідно до специфікації Лізингоодержувачем та повною мірою відповідає вимогам Лізингоодержувача. Лізингоодержувач на власний розсуд здійснив вибір Дилера- продавця, у якого ТОВ Порше Лізинг Україна придбало Об`єкт лізингу.

В розділі Умови лізингу Договору лізингу зазначається:

Вартість об`єкту лізингу 1 013 195 гривень 00 копійок.

Авансовий платіж: 151 979 гривні 25 копійок.

Обсяг фінансування: 861 215 гривень 75 копійки.

Кількість лізингових платежів: 48.

Строк лізингу (місяців): 48.

Лізинговий платіж: 33 771 гривень 66 копійки.

Адміністративний платіж: 21 530 гривень 39 копійок.

Процентна ставка (річна): 22.99 %.

Окрім цього, в розділі Умови лізингу зазначається, що усі платежі, що підлягають сплаті, повинні бути сплачені в гривнях відповідно до пунктів 6.3, та 6.4 Загальних комерційних умов внутрішнього фінансового лізингу.

Отже, сторони цим досягли згоди щодо всіх істотних умов Контракту (п.21. Загальних умов), а саме: Предмет лізингу та його вартість; строк, на який надається право користування Предметом лізингу (строк лізингу): початок та кінець строку лізингу, розмір першого лізингового платежу, щомісячний платіж; Графік платежів; умови передачі Предмета лізингу у власність Лізингоодержувача після закінчення строку лізингу та інше.

У розділі Придбання об`єкта лізингу зазначається, що своїм підписом на цьому документі Лізингоодержувач підтверджує, шо він ознайомився та зрозумів усі умови цього Договору про фінансовий лізинг. Загальних комерційних умов внутрішнього фінансового лізингу, рахунків для лізингових платежів/Графіку покриття витрат та виплати лізингових платежів (Плану відшкодування), а також погоджується, що всі вищезазначені документи є невід`ємними частинами цього Договору про фінансовий лізинг та мають обов`язкову силу по відношенню до Лізингоодержувача.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

На виконання умов Договору лізингу позивачем придбано Об`єкт лізингу (отримало право власності на Об`єкт лізингу), що передбачено п. 3.2. Загальних умов.

У п. 5.1. Загальних умов сторони погодили, що Об`єкт лізингу буде доставлений та переданий ТОВ Порше Лізинг Україна або належним чином уповноваженою особою (Дилером-продавцем) безпосередньо Лізингоодержувачу відповідно до умов Контракту.

Лізингоодержувач забезпечує оформлення доставки Об`єкта лізингу шляхом підписання Лізингоодержувачем та Лізингодавцем акту приймання-передачі (надалі - Акт приймання-передачі). Будь-які дефекти Об`єкта лізингу фіксуються в Акті приймання - передачі. Якщо з боку Лізингоодержувача немає заперечень в Акті приймання-передачі, Об`єкт лізингу вважається таким, що був прийнятий Лізингоодержувачем в ідеальному стані та відповідно до вимог останнього (п.5.4. Загальних умов).

Згідно з Актом прийому-передачі від 25.03.2019 позивач передав, а Лізингоодержувач отримав у користування під виплату лізингових платежів Об`єкт лізингу, яким є транспортний засіб типу VW Passat Executive Life 2.0 TDI, шасі № НОМЕР_1 , двигун № НОМЕР_2 , державний реєстраційний номер НОМЕР_3 .

Враховуючи викладене, суд вважає договірні зобов`язання позивача за Договором про фінансовий лізинг № 00017922 від 07.03.2019 виконані повністю, а виконання в розумінні ст. ст. 527, 530 та 532 ЦК України здійснено належним чином.

Відповідно до п. 1 та розділу Умови поруки Загальних умов, поручитель несе солідарну відповідальність за виконання всіх зобов`язань Лізингоодержувача на підставі або у зв`язку з цим контрактом або будь-якою його невід`ємною частиною, також за будь-якого Лізингоодержувача, в разі переведення боргу/заміни особи Лізингоодержувача. Зобов`язання Лізингоодержувача перед ТОВ Порше Лізинг Україна за Договором фінансового лізингу №00017922 від 07.03.2019 року забезпечено: порукою ОСОБА_1 , який несе солідарну відповідальність за виконання всіх зобов`язань Позичальника на підставі або у зв`язку з Договором фінансового лізингу або будь- якою його невід`ємною частиною, а також за будь-якого позичальника (боржника) в разі переводу боргу ( Умови поруки Загальних умов).

Частиною 1 ст. 554 ЦК України передбачено, що у разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя.

В розділі Умови поруки Загальних умов сторони погодили, що поручитель несе солідарну відповідальність за виконання всіх зобов`язань Позичальника на підставі або у зв`язку з Договором фінансового лізингу або будь-якою його невід`ємною частиною. Зобов`язання поручителя включають, окрім іншого, платежі за Договором фінансового лізингу відповідно до Графіка погашення кредиту та умов Договору фінансового лізингу, проценти, штрафні санкції та відшкодування збитків, якщо такі будуть завдані Позичальником.

Відповідно до статті 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов`язання боржником (частина перша статті 553 ЦК України).

У разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя.

Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки (частини перша, друга статті 554 ЦК України).

За змістом частини четвертої статгі 559 ЦК України порука припиняється після закінчення строку, встановленого в договорі поруки. У разі, якщо такий строк не встановлено, порука припиняється, якщо кредитор протягом шести місяців від дня настання строку виконання основного зобов`язання не пред`явить вимоги до поручителя.

У Постанові Верховного суду України від 14 вересня 2014 року (справа 6-53цс14) викладений правовий висновок щодо пред`явлення вимоги поручителю та вказано, що з огляду на преклюзивний характер строку поруки й обумовлене цим припинення права кредитора на реалізацію даного виду забезпечення виконання зобов`язань застосоване в другому реченні частини четвертої статті 559 ЦК України словосполучення "пред`явлення вимоги" до поручителя протягом шести місяців від дня настання строку виконання основного зобов`язання як умови чинності поруки слід розуміти як пред`явлення кредитором у встановленому законом порядку протягом зазначеного строку саме позовної, а не будь-якої іншої вимоги до поручителя. Зазначене положення при цьому не виключає можливість пред`явлення кредитором до поручителя іншої письмової вимоги про погашення заборгованості за боржника, однак і в такому разі кредитор може звернутися з такою вимогою до суду протягом шести місяців від дня настання строку виконання основного зобов`язання.

Аналогічна правова позиція викладена в інших справах, зокрема (постанові ВСУ, справа 6-6цс14).

За нормативними приписами п. 3 ч. 2 ст. 11 Закону України Про фінансовий лізинг від 16.12.1997 № 723/97-ВР (з наступними змінами і доповненнями, надалі - ЗУ Про фінансовий лізинг ) своєчасну сплату лізингових платежів віднесено до зобов`язань Лізингоодержувача. Ці зобов`язання знайшли своє продовження в нормах ст. 16 зазначеного Закону, якими передбачено, що сплата лізингових платежів здійснюється в порядку, встановленому договором. Лізингові платежі можуть включати: суму, яка відшкодовує частину вартості предмета лізингу: платіж, як винагороду лізингодавця за отримане у лізинг майно; компенсацію відсотків за кредитом: інші витрати лізингодавця, шо безпосередньо пов`язані з виконанням договору лізингу.

Відповідно до графіку платежів, перший лізинговий платіж підлягав сплаті 07.03.2019 року, а останній - 15.02.2023 року. Чергові лізингові платежі сплачуються щомісячно на відповідну дату поточного місяця, що погоджена сторонами у графіку покриття витрат та виплати лізингових платежів (Плані відшкодування).

Згідно з п 6.5. Загальних умов, Лізингові платежі перераховуються Лізингоодержувачем на рахунок зазначений ТОВ Порше Лізинг Україна у Графіку покриття витрат та виплати лізингових платежів (Плану відшкодування) не пізніше дати, вказаної у графіку покриття витрат та виплати лізингових платежів, що являє собою невід`ємну частину цього Контракту. (Плану відшкодування).

Нормативними приписами ч. 1 ст. 530 ЦК України передбачено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Окрім цього в п. 6.3. Загальних умов визначено, що сторони погоджуються, що Лізингові платежі та інші платежі, що підлягають виплаті за цим Контрактом на користь Позивача, відображають справедливу вартість Об`єкта лізингу.

Позивач, відповідно до умов укладеного Договору лізингу, виставив відповідачу відповідні рахунки-фактури на оплату чергових (щомісячних) Лізингових платежів, що охоплюють лізингові періоди за серпень 2019 року по жовтень 2019 року, які, в порушення викладених норм чинного законодавства та положень укладеного Контракту, залишилися несплаченими відповідачем у строки, визначені у Плані відшкодування. Внаслідок зазначеного, за Лізингоодержувачем виникла заборгованість по сплаті Лізингових платежів в сумі 60 007 грн. 55 коп.

Порушенням зобов`язання, згідно з ч. 1 ст. 610 ЦК України, є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ч.1 ст.612 ЦК України).

За змістом ч. 1 ст. 627 ЦК України, сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Окрім того, якщо Лізингоодержувач відповідно до в п.8.3.2. Загальних умов, повністю або частково не здійснить оплату 1 (одного) Лізингового платежу, при цьому якщо прострочення Лізингового платежу триває більш, ніж 30 днів. ТОВ Порше Лізинг Україна має право розірвати Контракт/відмовитися від Контракту і витребувати Об`єкту лізингу від Лізингоодержувача, в тому числі у примусовому порядку згідно з виконавчим написом нотаріуса. Таке ж право Позивача передбачено в п. 12.6.1. Загальних умов.

Наведені умови Договору про фінансовий лізинг викладені відповідно до ч. 2 ст.7 ЗУ Про фінансовий лізинг , якою передбачено, що Лізингодавець має право відмовитися від договору лізингу та вимагати повернення предмета лізингу від Лізингоодержувача у безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса, якщо Лізингоодержувач не сплатив лізинговий платіж частково або у повному обсязі та прострочення сплати становить більше 30 днів.

Враховуючи неодноразові прострочення з оплати Лізингових платежів зі сторони Лізингоодержувача та з у зв`язку з тим, що такі прострочення тривають більше 30 днів, позивачем, з метою самозахисту свого права шляхом припинення зобов`язання та реалізації положень ч. 2 ст. 7 ЗУ Про фінансовий лізинг , у жовтні 2019 року на адресу відповідача направлено вимогу про сплату заборгованості за договором, повернення Об`єкту лізингу та повідомлення про відмову від договору за №00017922 від 16.10.2019 року.

В наведеній вимозі позивач, серед іншого, повідомив відповідача про сплату заборгованості, повернення Об`єкту лізингу та повідомлення про відмову від Договору про фінансовий лізинг № 00017922 та вимагав від відповідача повернути транспортний засіб типу VW Passat Executive Life 2.0 TDI шасі № НОМЕР_1 , двигун № НОМЕР_2 , державний реєстраційний номер НОМЕР_3 (Об`єкт лізингу), на користь ТОВ Порше Лізинг Україна за адресою: Україна, місто Київ, пр-т Павла Тичини, буд. 1- В, офіс В , впродовж 10 (десяти) робочих днів з дня доставки цього повідомлення на адресу місця знаходження Відповідача.

Згідно п. 12.1 - 12.3 контракту, строк лізингу за цим контрактом визначається у договорі про фінансовий лізинг та графіку покриття витрат та виплати лізингових платежів (Плані відшкодування). Строк лізингу починається з дати підписання акта приймання-передачі Лізингоодержувачем об`єкта лізингу (п. 5.4 контракту). Контракт набирає чинності з моменту його підписання сторонами та діє до повного виконання сторонами своїх зобов`язань.

Однак, вимога Позивача щодо повернення Об`єкту лізингу була проігнорована Відповідачем. Враховуючи зазначене, позивач керувався відповідними положеннями розділу 13 Загальних умов, якими передбачено вилучення Об`єкта лізингу.

Відповідно до абз. 2 п. 13.1. Загальних умов сторони погодили, що якщо Лізингоодержувач відмовляється від повернення або затримує повернення Об`єкта лізингу, TOB Порше Лізинг Україна має право вилучити (повернути) Об`єкт лізингу без попередньої згоди Лізингоодержувача у визначеному законодавством України порядку, у тому числі в примусовому порядку відповідно до виконавчого напису нотаріуса.

Судом встановлено, що 19 листопада 2019 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Кірюховою Н.С. вчинено виконавчий напис, зареєстрований в реєстрі за № 2330, стосовно повернення Лізингоодержувачем - Товариством з обмеженою відповідальністю ІНТЕР БУД-СТРОЙ на користь Лізингодавця - ТОВ Порше Лізинг Україна Об`єкта фінансового лізингу - транспортний засіб типу VW Passat Executive Life 2.0 TDI, шасі № W НОМЕР_4 , двигун № НОМЕР_2 , державний реєстраційний номер НОМЕР_3 .

З копії постанови приватного виконавця від 20.11.2019 року вбачається, приватним виконавцем виконавчого округу міста Києва Мойсеєнкой Діною Петрівною на підставі виконавчого напису нотаріуса № 2330 від 19.11.2019 відкрито виконавче провадження № 60676831.

З акту приватного виконавця від 21.11.2019 року про повернення об`єкта лізингу слідує, що приватним виконавцем виконавчого округу міста Києва Мойсеєнкой Діною Петрівною у межах виконавчого провадження № 60676831 повернуто об'єкт лізингу від Товариства з обмеженою відповідальністю ІНТЕР БУД-СТРОЙ до позивача.

Згідно з абз. 2 п. 6.18 Контракту сторони погодили, що у випадку розірвання Контракту / відмови від Контракту за ініціативою Порше Лізинг Україна відповідно до п. 12 Контракту, лізинговий платіж буде вважатися платою за користування Об`єктом лізингу.

Однак, вимога позивача щодо повернення Об`єкту лізингу була проігнорована відповідачем.

Згідно з абз. 2 п. 6.18 Контракту сторони погодили, що у випадку розірвання Контракту/відмови від Контракту за ініціативою Порше Лізинг Україна відповідно до п. 12 Контракту, лізинговий платіж буде вважатися платою за користування Об`єктом лізингу

У зв`язку із невиконанням Товариством з обмеженою відповідальністю ІНТЕР БУД-СТРОЙ умов Контракту та неповерненням Об`єкту лізингу, керуючись п. 6.18 Контракту. Позивачем нараховано плату за фактичне користування Об`єктом лізингу згідно з рахунками за листопад 2019 на загальну суму 29 896 грн. 19 коп.

Частиною 2 ст. 625 ЦК України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції та три відсотки річних за весь час прострочення.

На підставі зазначеної вище статті ЦК України позивачем нараховано 3% річних, які розраховано наступним чином:

сума 3% = розмір простроченої заборгованості * 3% * кількість днів прострочення за платежем / 365 (кількість днів у році).

Отже, позивачем нараховано 3% річних за час прострочення виконання грошового зобов`язання відповідачем в розмірі 641 грн. 49 коп.

Інфляційні втрати позивачем розраховано наступним чином:

розмір інфляційних втрат = розмір простроченої заборгованості * сукупний індекс інфляції за період прострочення - розмір простроченої заборгованості.

Сума підрахованих інфляційних втрат, що підлягають стягненню з відповідача на користь ТОВ Порше Лізинг Україна складає 272 грн. 29 коп.

Правовідносини сторін, що пов`язані з простроченням платежів та наслідки таких прострочень врегульовані розділом 8 Загальних умов. Так, п. 8.2. Загальних умов передбачено, що у випадку прострочення сплати Платежу до Лізингоодержувача застосовуються такі санкції:

пеня у розмірі 10% річних від вчасно невиплаченої суми за кожен день затримки до моменту повної виплати Платежу (п.8.2.1. Загальних умов);

штрафні санкції за вимоги щодо сплати, надіслані ТОВ Порше Лізинг Україна (пункт 8.3.1. цього Контракту): 250 (двісті п`ятдесят) українських гривень за перш\' вимогу, 300 (триста) українських гривень за другу вимогу, 350 (триста п`ятдесят) українських гривень за третю вимогу (якщо ТОВ Порше Лізинг Україна вирішить надіслати таку третю вимогу) (п.8.2.2. Загальних умов);

компенсація будь-яких витрат, понесених ТОВ Порше Лізинг Україна та/або винагороди, включаючи, окрім іншого, гонорари юристам, судові та позасудові витрати, нараховані/виплачені з метою відшкодування сум, не виплачених Лізингоодержувачем відповідно до Контракту (п.8.2.3. Загальних умов).

Загальна сума штрафних санкцій за складені, надіслані відповідачу та неоплачені вимоги (нагадування про несплату) щодо сплати простроченої заборгованості за Договором складає 605 грн. 69 коп., що підтверджується відповідними вимогами (нагадування про несплату) та розрахунком штрафних санкцій.

Загальна сума пені у розмірі 10% річних від вчасно невиплаченої суми за кожен день затримки заборгованості відповідачем за Договором лізингу складає 2 138 грн. 32 коп.

Умовами п. 8.6. Загальних умов визначено, що будь-які збитки, заподіяні невиконанням або неналежним виконанням Стороною своїх обов`язків за Контрактом, підлягають відшкодуванню у повному обсязі додатково до штрафних санкцій, передбачених Контрактом.

Положеннями ч. ч. 1, 3 ст. 22 ЦК України встановлено, що особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі.

Відповідно до ч. 2 ст. 22 ЦК України, збитками є:

втрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки);

доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода).

Відповідно до ст. 16 Закону України Про фінансовий лізинг погоджені сторонами Лізингові платежі включають:

а) суму, яка відшкодовує частину вартості предмета лізингу;

б) платіж як винагороду лізингодавцю за отримане у лізинг майно;

в) компенсацію відсотків за кредитом;

г) інші витрати лізингодавця, що безпосередньо пов`язані з виконанням договору лізингу.

Положеннями п. 8.2.3. Загальних умов передбачено компенсацію будь-яких витрат, понесених позивачем та/або винагороди, включаючи, окрім іншого, гонорари юристам, судові та позасудові витрати, нараховані/виплачені з метою відшкодування сум, не виплачених Лізингоодержувачем відповідно до Контракту.

Враховуючи факт порушення відповідачем умов Договору лізингу, для забезпечення відновлення порушеного відповідачем права позивача, ТОВ Порше Лізинг Україна понесено витрати за Договором про надання юридично-консультаційних послуг від 21 червня 2012 року, відповідно до якого Товариство з обмеженою відповідальністю Юридична компанія Тріпл Сі надало ТОВ Порше Лізинг Україна юридично- консультаційні послуги по клієнту TOB ІНТЕР БУД-СТРОЙ , що підтверджується Актом наданих послуг № 67 від 19.11.2019 року та Актом наданих послуг № 70 від 22 листопада 2019 року.

Згідно із пунктом 2 частини 2 статті 22 Цивільного кодексу України, збитками є зокрема, доходи, які особа могла б реатьно одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода).

Абзацом першим пункту 12.9 Загальних умов передбачено, що у разі дострокового закінчення строку лізингу/розірвання Контракту відповідно до пункту 12 Контракту, відмови Лізингоодержувача придбати Об`єкт лізингу, як передбачено пунктом 4.2., а також якщо Порше Лізинг Україна вимагає повернення Об`єкта лізингу відповідно до інших положень Контракту, Лізингоодержувач зобов`язаний повернути Об`єкт лізингу за свій власний рахунок у відмінному робочому та технічному стані за адресою місцезнаходження Порше Лізинг Україна, якщо інша адреса не вказана Порше Лізинг Україна, впродовж 10 (десяти) робочих днів від дати одержання відповідного запиту. В цей же строк Лізингоодержувач сплачує Порше Лізинг Україна будь-яку різницю між вартістю Об`єкту лізингу (тобто сумою грошових коштів, що було фактично отримано Порше Лізинг Україна в результаті продажу Об`єкту лізингу, або якщо Об`єкт лізингу залишився у власності Порше Лізинг Україна, ринковою вартістю Об`єкта лізингу, що визначається професійним оцінювачем майна відповідно до чинного законодавства) та Лізинговими платежами, що залишились несплаченими відповідно до Графіка покриття витрат та виплати лізингових платежів (Плану відшкодування), а також іншими Платежами, що залишились несплаченими Лізингоодержувачем відповідно до контракту. Сторони погодили, що вказана різниця є упущеною вигодою Порше Лізинг Україна та має бути відшкодована Лізингодавцю Лізингоодержувачем відповідно до умов Контракту та чинного законодавства. Зобов`язання щодо сплати такої різниці залишається чинним до моменту його виконання Лізингоодержувачем, в тому числі після закінчення строку лізингу/розірвання контракту.

Отже, абзац перший пункту 12.9 Загальних умов закріплює, що упущеною вигодою вважається саме різниця між несплаченими лізинговими платежами та сумою грошових коштів, що було фактично отримано Порше Лізинг Україна в результаті продажу Об`єкту лізингу, або якщо Об`єкт лізингу залишився у власності Порше Лізинг Україна, ринковою вартістю Об`єкта лізингу, що визначається професійним оцінювачем майна відповідно до чинного законодавства.

Тобто, зазначена різниця є тими коштами, які б позивач отримав у випадку належного виконання відповідачем взятих на себе зобов`язань за договором Лізингу.

З вищезазначеного випливає, що встановлена пунктом 12.9 Загальних умов упущена вигода узгоджується з визначенням упущеної вигоди закріпленим у Цивільному кодексі України.

Отже, враховуючи факт невиконання відповідачем умов Договору лізингу, ТОВ Порше Лізинг Україна завдано збитків, загальна сума яких складає 207 735 грн. 23 коп.

Таким чином, суд вважає, що в судовому засіданні знайшов своє підтвердження факт порушення своїх зобов`язань за договором фінансового лізінгу відповідачем ОСОБА_1 , тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Ст.81 ЦПКзакріплює правило, за яким кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Обов`язок із доказування покладається також на осіб, яким надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб, або державні чи суспільні інтереси (ст.43,49 ЦПК України). У даному випадку відповідач доводи позивача не спростував.

У відповідності до положень ст.141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягають стягненню витрати по сплаті судового збору в сумі 4519,45 грн.

Керуючись ст.ст.258,263-265,268 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Порше Лізинг Україна" до ОСОБА_1 , третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю "ІНТЕР БУД-СТРОЙ" про стягнення заборгованості за договором про фінансовий лізинг - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (паспорт № НОМЕР_5 , орган, що видав 5610, дата видачі 10.01.2017, зареєстрована адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , Ідентифікаційний код: НОМЕР_6 , як солідарного боржника товариства з обмеженою відповідальністю ІНТЕР БУД-СТРОЙ (08702, Київська область, м. Обухів, вул. Київська, буд. 113/4А, 2 поверх, офіс 1, ідентифікаційний код за ЄДРПОУ: 40808628) на користь товариства з обмеженою відповідальністю Порше Лізинг Україна (Україна, 02152, м. Київ, проспект Павла Тичини, 1-В, Ідентифікаційний код юридичної особи: 355 71472, Банк: Філія КІБ ПАТ Креді Агріколь Банк , адреса банку: 01034, Київ, вул. Володилшрська, 23-а, Рахунок НОМЕР_7 , МФО банку: 300614) заборгованість за Договором про фінансовий лізинг №00017922 від 07.03.2019 року у розмірі 301 296 грн. 76 коп. станом на 10.01.2020 що складається з:

60 007 грн. 55 коп. - сума заборгованості за лізинговими платежами;

29 896 грн. 19 коп. - сума заборгованості за платежами за фактичне використання Об`єкту лізингу;

641 грн. 49 коп. - сума 3 відсотків річних за час прострочення грошового зобов`язання за лізинговими платежами та за платежами за фактичне використання Об`єкту лізингу:

272 грн. 29 коп. - сума інфляційних втрат за час прострочення грошового зобов`язання за лізинговими платежами та за платежами за фактичне використання Об`єкту лізингу ;

2 138 грн. 32 коп. - сума нарахованої пені у розмірі 10% від простроченої заборгованості;

2075 грн. 23 коп. - сума інших витрат за Договором про фінансовий лізинг.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Порше Лізинг Україна"витрати по сплаті судового збору в сумі 4519,45 грн.

Заочне рішення може бути переглянуто Рівненським міським судом Рівненської області за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Рівненського апеляційного суду через Рівненський міський суд Рівненської області протягом тридцяти днів з дня складення повного заочного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя Рівненського міського суду Н. Г. Кучина

Дата ухвалення рішення25.09.2020
Оприлюднено02.10.2020
Номер документу91923823
СудочинствоЦивільне
Сутьфінансовий лізинг

Судовий реєстр по справі —569/2525/20

Рішення від 25.09.2020

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Кучина Н. Г.

Ухвала від 04.03.2020

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Кучина Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні