Рішення
від 21.09.2020 по справі 328/986/20
ТОКМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа№ 328/986/20

21.09.2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 вересня 2020 року м. Токмак

Токмацький районний суд Запорізької області в складі: головуючого судді Гавілей М.М., за участю секретаря судового засідання Корольковій К.М., заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу поданої в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 за участі заінтересованих осіб Світлодолинської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області, ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду з заявою, в якій просить встановити факт родинних відносин, а саме, що що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , є бабусею ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зі сторони батька.

Заявлені вимоги обґрунтовують наступним.

24.12.2013 року його бабуся ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , склала на заявника ОСОБА_1 та його брата ОСОБА_2 заповіт № НОМЕР_1 , згідно якого вона заповіла заявнику та його брату земельну ділянку площею 4,3200 га. для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Світлодолинської сільської ради Мелітопольського району, кадастровий номер 2323083900:02:001:0008.

ІНФОРМАЦІЯ_2 бабуся ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла.

Після її смерті відкрилася спадщина за заповітом - земельна ділянка площею 4,3200 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Світлодолинської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області, кадастровий номер 2323083900:02:001:0008.

Заявник ОСОБА_1 звернувся до Мелітопольської районної державної нотаріальної контори за адресою: вулиця Гетьманська, 95 місто Мелітополь, Запорізька область 72300 з заявою про прийняття спадщини за заповітом.

Однак йому було повідомлено, що він не має можливості оформити спадщину за заповітом як від бабусі - друга ступінь споріднення, у зв`язку з тим, що його прізвище за паспортом зазначено ОСОБА_4 , а у бабусі - ОСОБА_4 .

Ці розбіжності виникли внаслідок того, що у всіх документах про народження заявника та народження його батька та бабусі зазначено російською ОСОБА_4 , але в подальшому при отриманні паспорта громадянина України його прізвище була перекладено українською мовою як ОСОБА_4 , а прізвище бабусі як ОСОБА_4 .

Заявник звернувся до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин, адже від цього факту залежить виникнення у нього права на отримання свідоцтва про право на спадщину після смерті бабусі та звільнення від сплати податків за прийняття спадщини. Іншого порядку встановлення цього факту законом не визначено.

Заявник в судовому засіданні 13.07.2020 року заявлені вимоги підтримав з підстав, викладених у заяві.

Заявник в судове засідання 21.09.2020 року не з`явився, надав до суду заяву, згідно якої просить суд розглянути справу у його відсутність, заявлені вимоги підтримує у повному обсязі.

Представник заінтересованої особи Світлодолинської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, не заперечує проти задоволення вимог заявника.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, не заперечує проти задоволення вимог заявника.

Свідок ОСОБА_5 в судовому засіданні 13.07.2020 року суду пояснила, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є її пасинком, сином її чоловіка ОСОБА_6 , а заінтересована особа ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , доводиться їй рідним сином, народженим від шлюбу з ОСОБА_6 . Мати чоловіка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , вона є бабусею зі сторони батька для заявника. Розбіжності в прізвищах заявника та померлої виникли внаслідок того, що у всіх документах про народження заявника та народження його батька та бабусі зазначено російською ОСОБА_4 , але в подальшому при отриманні паспорта громадянина України прізвище заявника була перекладено українською мовою як ОСОБА_4 , її чоловіка як ОСОБА_4 , прізвище бабусі як ОСОБА_4 . В прізвищі її сина також була допущена помилка, яку він усував через суд. На випадок своєї смерті ОСОБА_3 склала заповіт, відповідно до якого заповідала належну їй земельну ділянку площею 4,3200 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Світлодолинської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області, заявнику та її сину. Спорів між спадкоємцями щодо спадкування майна, яке залишилося після смерті ОСОБА_3 , немає.

У зв`язку з неявкою в судове засідання 21.09.2020 року всіх учасників справи, судом у відповідності до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, заслухавши пояснення заявника, показання свідка, дослідивши надані письмові докази у сукупності, матеріали спадкової справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи, дійшов наступного висновку.

ІНФОРМАЦІЯ_5 в м. Молочанськ Токмацького району Запорізької області народився заявник ОСОБА_1 , згідно копії свідоцтва про його народження серії НОМЕР_2 від 06.05.1988 року його батьками є ОСОБА_6 (батько) та ОСОБА_7 (мати).

Згідно наданих до заяви копії документів, а саме витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження, відповідно до ст. ст. 126, 133, 135 СК України, батьками ОСОБА_6 (батька заявника) є ОСОБА_8 (батько) та ОСОБА_3 (мати).

ІНФОРМАЦІЯ_6 помер батько заявника, про що 26.03.2001 року міськвиконкомом м. Молочанськ Токмацького району Запорізької області було видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_3 від 26.03.2001 року. Свідоцтво про смерть було видано на прізвище ОСОБА_4

Відповідно до копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 , виданого 29.04.2015 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Мелітопольському району реєстраційної служби Мелітопольського міськрайонного управління юстиції у Запорізькій області, ІНФОРМАЦІЯ_2 померла бабуся заявника ОСОБА_3 .

Згідно копії заповіту від 24.12.2013 року ОСОБА_3 , на випадок своєї смерті заповіла у тому числі заявнику ОСОБА_1 та заінтересованій особі ОСОБА_2 в рівних частинах кожному земельну ділянку площею 4,3200 га. для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Світлодолинської сільської ради Мелітопольського району, кадастровий номер 2323083 900:02: 00 1:0007. Вказана земельна ділянка належала спадкодавцю на праві власності на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЗП №168561 від 20.09.2010 року, що підтверджується копією вказаного державного акту та витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

Заявник ОСОБА_1 звернувся до Мелітопольської районної державної нотаріальної контори за адресою: вулиця Гетьманська, 95 місто Мелітополь, Запорізька область 72300 з заявою про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Однак йому було повідомлено що він не має можливості оформити спадщину за заповітом від спадкодавця як бабусі, у зв`язку з тим, що його прізвище за паспортом зазначено ОСОБА_4 , а у бабусі - ОСОБА_4 .

Як вбачається з копії спадкової справи №242/2015, заведеної після смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_1 спадщину прийняв 15.10.2015 року в межах 6-місячного строку для прийняття спадщини шляхом звернення до державного нотаріуса з відповідною заявою. Свідоцтво про право на спадщину щодо спадкування земельної ділянки кадастровий номер 23230 83 900:02: 00 1:0007 спадкоємцям не видавалось.

Згідно з п. 5 ч.2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України , суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п. 7 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

Таким чином, оцінивши належність, достатність та допустимість кожного доказу окрему, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, виходячи зі свого внутрішнього переконання, яке ґрунтується на повному, об`єктивному та всебічному з`ясуванні обставин справи, суд прийшов до висновку, що факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_7 є бабусею заявника ОСОБА_1 зі сторони батька є доведеним.

Суд не виключає, що розбіжності у прізвищах заявника та його рідної бабусі могли виникнути у зв`язку з перекладом на українську мову.

Встановлення факту родинних відносин необхідно заявнику для отримання свідоцтва про право на спадщину та зменшення бази оподаткування при оформленні спадщини.

На підставі вищевикладеного, суд вважає, що заява ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин підлягає повному задоволенню.

Керуючись ст.ст.2, 10, 19, 263-265, 293, 315, 319 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 за участі заінтересованих осіб Світлодолинської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області, ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , є бабусею ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зі сторони батька.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду через Токмацький районний суд Запорізької області. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення виготовлений 30.09.2020 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення21.09.2020
Оприлюднено02.10.2020
Номер документу91924138
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —328/986/20

Рішення від 21.09.2020

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Гавілей М. М.

Ухвала від 21.09.2020

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Гавілей М. М.

Ухвала від 19.06.2020

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Гавілей М. М.

Ухвала від 21.05.2020

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Гавілей М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні