Рішення
від 31.08.2020 по справі 439/974/20
БРОДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №439/974/20

Провадження № 2/439/447/20

31 серпня 2020 року м. Броди

Бродівський районний суд Львівської області

у складі:

головуючого-судді Петейчука Б.М.

з участю секретаря

судового засідання Ковальчук Н.І.,

позивач ОСОБА_1 ,

відповідач Батьківська сільська рада Бродівського району Львівської області,

розглянувши у підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Батьківської сільської ради Бродівського району Львівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, ухвалив таке рішення.

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд із позовною заявою до відповідача Батьківської сільської ради Бродівського району Львівської області, у якій просить, суд визначити додатковий строк тривалістю два місяці для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 .

Стислий виклад позиції позивача.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 .

ОСОБА_2 належали земельні ділянки розміром: 0,8541га., кадастровий номер якої 4620380400:06:005:0015 та розміром 1,4304га кадастровий номер - 4620380400:03:021:0028, які розташовані на території Батьківської сільської ради Бродівського району Львівської області.

Відповідно до заповіту від 26.10.1999 року, посвідченого секретарем Батьківської сільської ради Галик Г.П., вище вказані земельні ділянки померла заповіла позивачу - ОСОБА_1 . Інших спадкоємців, які би могли претендувати на дану спадщину, немає

Позивач стверджує, що є єдиним спадкоємцем майна ОСОБА_2 .

У червні 2020 року позивач звернувся до нотаріальної контори з приводу прийняття спадщини. Проте у нотаріальній конторі йому повідомили про те, що строк для прийняття спадщини пропущений.

Позивач стверджує, що після смерті ОСОБА_2 почав користуватися вищезазначеною земельною ділянкою, фактично вступив в управління та володіння, а тому вважав, що цими діями прийняв спадщину. Окрім того йому було роз`яснено, що спадщину можна прийняти через шість місяців після смерті спадкодавця, а не протягом шести місяців з часу його смерті.

Заяви та клопотання сторін, процесуальні дії у справі.

03.08.2020 року - відкрито провадження у справі.

Відповідачу було запропоновано протягом п`ятнадцяти днів подати відзив на позовну заяву.

Позивач у підготовче засідання не з`явився та подав заяву, в якій просить суд проводити розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить суд їх задовольнити.

Представник відповідача, сільський голова В. Гавришко, у підготовче засідання не з`явився та подав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги визнав та просив суд їх задовольнити.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України підготовче засідання проведено у відсутності сторін на підставі наявних у суду матеріалів та без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає положенням ч.2 ст.247 ЦПК України.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно з ч.4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Встановлені судом фактичні обставини та зміст спірних правовідносин, з посиланнями на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Доказами по справі встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 27.07.2017 року (а.с. 4).

ОСОБА_2 на праві приватної власності належали земельні ділянки розміром 0,8541га., кадастровий номер якої 4620380400:06:005:0015 та розміром 1,4304га кадастровий номер - 4620380400:03:021:0028, які розташовані на території Батьківської сільської ради Бродівського району Львівської області, що підтверджується Державним актом на право приватної власності на земельну ділянку серії ЛB №9090009 від 04 жовтня 2004 року (а.с. 5).

ОСОБА_2 заповіла усе своє майно ОСОБА_1 , що підтверджується заповітом від 26.10.1999 року, яке було посвідчене секретарем Батьківської сільської ради Талик Г.П. (а.с. 6).

Відповідно до положень ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно із нормою ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно із ч. 1 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до положень ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття. Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.

Згідно із положеннями ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

З урахуванням вищевикладеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд виходить з того, що позивач є спадкоємцем за заповітом. Судом не здобуто доказів, які б вказували про наявність інших спадкоємців, які б могли претендувати на прийняття спадщини, чи прийняли спадщину. Надання позивачеві неправильного роз`яснення в сільській раді щодо порядку спадкування, яке полягало в тому, що до нотаріуса необхідно звертатися після спливу шестимісячного строку з дня смерті спадкодавця є поважною причиною для визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Враховуючи визнання відповідачем позову, яке не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд вважає, причини пропуску строку на прийняття спадщини, на які вказує позивач, є поважними.

Виходячи з вищенаведеного суд приходить до висновку, що позивачеві слід визначити додатковий строк на прийняття спадщини тривалістю два місяці, оскільки причини пропуску встановленого законом шестимісячного строку для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини є поважними.

На підставі статей 1270, 1272 ЦК України керуючись статтями 10, 81, 89, 206, 258-259, 263-265 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк тривалістю два місяці з дати набрання рішенням законної сили для подання ним до нотаріуса заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадженні, або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п. 15.5 ч. 1 Розділу XIII ЦПК України, до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подасться

учасниками справи до або через відповідні суди.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач: Батьківська сільська рада Бродівського району Львівської області, ЄДРПОУ 04372492, знаходиться за адресою: Львівська область, Бродівський район, с. Батьків.

Повне рішення складено 31.08.2020 року.

Суддя Б.М. Петейчук

СудБродівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення31.08.2020
Оприлюднено02.10.2020
Номер документу91924439
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —439/974/20

Рішення від 31.08.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Петейчук Б. М.

Ухвала від 03.08.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Петейчук Б. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні