Рішення
від 30.09.2020 по справі 674/855/20
ДУНАЄВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Справа № 674/855/20

Провадження № 2/674/404/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 вересня 2020 року м.Дунаївці

Дунаєвецький районний суд

Хмельницької області

в складі: головуючого - судді Шклярука В. М. за участю секретаря судового засідання Проценко Л. В.

розглянувши в порядку загального позовного провадження у підготовчому судовому засіданні в м.Дунаївці, в порядку ч.2 ст.247 ЦПК України , цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Дунаєвецької селищної ради Дунаєвецького району Хмельницької області, третя особа - Дунаєвецька районна рада Хмельницької області, про визнання права власності на спадкове майно (ціна позову 105416 грн.),

в с т а н о в и в :

Позивачка ОСОБА_1 звернулася в суд з даним позовом, мотивуючи тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько - ОСОБА_2 , після смерті якого залишилось спадкове майно, зокрема житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами в АДРЕСА_1 . Позивачка являється спадкоємцем за законом на вказане майно, однак не може отримати свідоцтво про право на спадщину, оскільки частка померлого з майна колгоспного двору не виділена. Спадщину прийняла в установленому законом порядку, інших спадкоємців, які б прийняли спадщину або претендують на неї, немає, а тому і звернулася до суду.

Позивачка ОСОБА_1 в підготовче засідання не з`явилася, однак подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримала в повному обсязі та просила їх задовольнити.

Представник відповідача - Дунаєвецької селищної ради Дунаєвецького району Хмельницької області у визначений судом строк відзиву на позов до суду не подав, однак подав заяву, в якій позовні вимоги визнав, не заперечував щодо їх задоволення, а розгляд справи просив проводити за його відсутності.

Представник третьої особи - Дунаєвецької районної ради Хмельницької області в судове засідання не з`явився, однак направив до суду заяву про розгляд справи без його участі, заперечень проти задоволення позову суду не вказав.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України , у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою технічного засобу не здійснюється.

Суд ухвалив проводити розгляд даної справи у відсутності сторін по наявних матеріалах.

Враховуючи те, що відповідачем було визнано позов в повному обсязі, визнання позову відповідачем не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, керуючись ч. 3 ст. 200 , ч. 4 ст. 206 ЦПК України , суд дійшов висновку про наявність підстав для ухвалення рішення у підготовчому засіданні.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає до задоволення.

Судом встановлено, що позивачка ОСОБА_1 народилась у 1953 році, її батьки: батько - ОСОБА_2 , мати - ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 та витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвище.

Також встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивачки ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , після смерті якого залишилось спадкове майно, зокрема житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами в АДРЕСА_1 .

Позивачка ОСОБА_1 є спадкоємцем за законом першої черги на майно, яке залишилось після смерті ОСОБА_2 як дочка померлого, спадщину прийняла у встановленому законом порядку, подавши нотаріусу заяву про прийняття спадщини, інших спадкоємців, які претендують на вказане майно, немає, мати позивачки - ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , від прийняття спадщини відмовилась, подавши при житті відповідну заяву нотаріусу, крім того, позивачка ОСОБА_1 отримала свідоцтва про право на спадщину на інше спадкове майно, що підтверджується матеріалами спадкової справи №142-2004 року, заведеної до майна померлого ОСОБА_2 .

Відповідно до постанови державного нотаріуса Дунаєвецької державної нотаріальної контори Магери Н.Ф. від 13 березня 2020 року ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на будинок, який належав померлому ОСОБА_2 відмовлено, оскільки не виділена частка спадкового майна спадкодавця у колгоспному дворі, крім того правовстановлюючий документ на дане майно не скріплений відповідною печаткою.

Відповідно до довідки Комунального підприємства Дунаєвецької районної ради "Інвентарбюро" №456 від 27 липня 2020 року за ОСОБА_2 зареєстроване домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 на підставі свідоцтва про право власності від 09.11.1989 року, видане виконавчим комітетом Дунаєвецької районної ради .

Відповідно до свідоцтва про право особистої власності на домоволодіння від 09 листопада 1989 року, виданого виконавчим комітетом Дунаєвецької районної ради народних депутатів, житловий будинок в АДРЕСА_1 належить колгоспному двору, головою якого являється ОСОБА_2 . Дане свідоцтво про право особистої власності на домоволодіння видане на підставі рішення виконкому Дунаєвецької районної ради народних депутатів №166 від 26 вересня 1988 року.

Те, що даний житловий будинок дійсно належав померлому також підтверджується зведеним актом вартості будинків, господарських будівель та споруд та виписками з погосподарської книги Терновської сільської ради за 1991-1995 роки від 27.07.2020 року №8/239.

Таким чином суд приходить до висновку, що позов слід задовольнити і визнати за ОСОБА_1 як спадкоємцем за законом, право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, як на спадкове майно після смерті батька ОСОБА_2 .

Вирішуючи питання судових витрат, суд враховує підстави виникнення спору і те, що ОСОБА_1 не просить стягнути судові витрати з відповідача, та у відповідності до положень ч.9 ст. 141 ЦПК України покладає їх на позивачку.

Керуючись ст.ст. 392 , 1216-1223 , 1261 , 1267 ЦК України , ст.ст. 247 , 263 , 265 ЦПК України , суд,-

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1 до Дунаєвецької селищної ради Дунаєвецького району Хмельницької області, третя особа - Дунаєвецька районна рада Хмельницької області, про визнання права власності на спадкове майно (ціна позову 105416 грн.) задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , 1953 року народження, як за спадкоємцем за законом, право власності на житловий будинок з належними до нього господарськими будівлями та спорудами в АДРЕСА_1 , який належав померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Хмельницького апеляційного суду через Дунаєвецький районний суд Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники провадження:

позивачка - ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 ;

відповідач - Дунаєвецька селищна рада Дунаєвецького району Хмельницької області, місцезнаходження: смт.Дунаївці вул.Чорновола, 19 Дунаєвецького району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04406414.

третя особа - Дунаєвецька районна рада Хмельницької області, місцезнаходження: м.Дунаївці вул.1 Травня, 1 Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04060571.

Суддя В. М. Шклярук

Дата ухвалення рішення30.09.2020
Оприлюднено02.10.2020
Номер документу91934841
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —674/855/20

Рішення від 30.09.2020

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шклярук В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні