Рішення
від 21.09.2020 по справі 687/119/20
ЧЕМЕРОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 687/119/20

2/687/115/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 вересня 2020 року смт.Чемерівці

Чемеровецький районний суд

Хмельницької області в складі

головуючого судді Кулєбякіна В.О.,

з участю секретаря Литовченко В.К.

представника позивача ОСОБА_1 ,

відповідача ОСОБА_2 ,

представника відповідача ОСОБА_3 ,

представника третьої особи Повар В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Чемерівці цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_2 , третя особа: Орган опіки та піклування Чемеровецької РДА про усунення перешкод у спілкуванні з дітьми та визначення способів участі у вихованні, спілкуванні з дітьми,-

ВСТАНОВИВ:

В лютому 2020 року ОСОБА_4 звернувся до суду із позовом до ОСОБА_2 про усунення перешкод у спілкуванні з дітьми та визначення способів участі у вихованні, спілкуванні з дітьми, в обґрунтування якого вказав, що вони з відповідачкою з 22.10.2011 року перебували у зареєстрованому шлюбі. 31.10.2019 року за рішенням Чемеровецького районного суду шлюб між ними розірвано. Від цього шлюбу вони мають троє синів ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Діти проживають разом з матір`ю. З часу припинення спільного проживання відповідач усілякими способами перешкоджає його спілкуванню з дітьми. Він, розуміючи свій батьківський обов`язок приймати участь у вихованні дітей позбавлений такого обов`язку і права, хоча жодних обставин, які б давали підстави вважати, що його спілкування з дітьми спричинить їм шкоду не існує. Насамперед це порушує права та інтереси дітей. У зв`язку з чим позивач просить зобов`язати відповідача не чинити перешкоди у спілкуванні та у вихованні синів та визначити способи участі у їх вихованні.

Представник позивача позовні вимоги підтримав та просить їх задовольнити із викладених у заяві підстав.

Відповідач та її представник позовні вимоги не визнали, вважають за неможливе віддавати дітей позивачу на ніч, побачення дітей з відповідачем здійснювати лише в присутності матері.

Представник третьої особи органу опіки та піклування Чемеровецької РДА поклалася на погляд суду.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовна заява підлягає до часткового задоволення.

Судом достовірно установлено, що сторони з 22.10.2011 року перебували у зареєстрованому шлюбі, який за рішенням Чемеровецького районного суду Хмельницької області від 31.10.2019 року розірвано.

Від спільного шлюбу у сторін народились ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження серії НОМЕР_1 від 20.11.2012 року, серії НОМЕР_2 від 15.03.2016 року та серії НОМЕР_3 від 16.08.2018 року, батьком яких значиться позивач.

З часу розірвання шлюбу діти проживають з відповідачем.

Позивач із заявою про врегулювання питання щодо визначення способів участі у вихованні дитини з матір`ю дітей звернувся до органу опіки та піклування Чемеровецької РДА.

Як вбачається із розпорядження №222/2019 від 18.10.2019 року Чемеровецької РДА, розглянувши заяву ОСОБА_4 про надання дозволу на участь у спілкуванні та вихованні малолітніх дітей вирішено: 1. Дозволити батькові ОСОБА_4 зустрічатися та спілкуватися з малолітніми дітьми: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 в наступні дні та години: - кожен перший та третій тиждень місяця в суботу з 12.00 години до неділі 16.00 години брати дітей за своїм місцем проживання, повертати матері не пізніше визначеного часу;

побачення з дітьми під час канікул, у святкові дні та дні народження за домовленістю сторін.

2. Дозволити батькові ОСОБА_4 зустрічатися та спілкуватися з малолітнім сином: ОСОБА_7 в наступні дні та години: - кожен перший та третій тиждень місяця в суботу з 12.00 години брати дитину за своїм місцем проживання, повертати матері не пізніше 16.00 години.

3. За погодженням сторін корегувати графік побачень в залежності життєвих обставин.

Допитані судом свідки ОСОБА_8 , ОСОБА_9 вказали, що їм відомо про те, що ОСОБА_4 приходив за адресою проживання дітей в стані алкогольного сп`яніння.

Свідок ОСОБА_10 вказала, що є завідуючою дитсадком який відвідує ОСОБА_11 , 2016 року народження, його батько забираючи його з садочка був тверезим, дитина радо йшла до нього. Аналогічні відомості зазначені в характеристиці на сина ОСОБА_5 , 2012 року народження.

Частиною третьою статті 51 Конституції України передбачено, що сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Статтею 18 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, ратифікованої Україною 27 лютого 1991 року (далі - Конвенція), визначено принцип загальної та однакової відповідальності обох батьків за вихованняі розвиток дитини, а також встановлено, що найкращі інтереси дитиниє предметом їх основного піклування.

Частиною першою статті 3 Конвенції визначено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Згідно статті 9 Конвенції держави-учасниці поважають право дитини, яка розлучається з одним чи обома батьками, підтримувати на регулярній основі особисті відносини і прямі контакти з обома батьками, за винятком випадків, коли це суперечить найкращим інтересам дитини.

У статті 7 Конвенції передбачено, що кожна дитина має право знати своїх батьків і право на їх піклування.

Відповідно до статті 15 Закону України Про охорону дитинства дитина, яка проживає окремо від батьків або одного з них, має право на підтриманняз ними регулярних особистих стосунків і прямих контактів.

Згідно із статтею 141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитинине впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

Відповідно до статті 153 СК України мати, батько та дитина мають правона безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли таке право обмежене законом.

Статтею 157 СК України встановлено, що питання виховання дитини вирішується батьками спільно. Той з батьків, хто проживає окремовід дитини, зобов`язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею. Той з батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.

Відповідно до статті 159 СК України, якщо той з батьків, з ким проживає дитина, чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та її вихованні, зокрема він ухиляється від виконання рішення органу опіки і піклування, другий з батьків має право звернутися до судуз позовом про усунення цих перешкод. Суд визначає способи участі одногоз батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування з урахуванням віку, стану здоров`я дитини, поведінки батьків, а також інших обставин, що мають істотне значення. В окремих випадках, якщо це викликано інтересами дитини, суд може обумовити побачення з дитиною присутністю іншої особи.

Згідно з частинами четвертою, п`ятою статті 19 СК України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, орган опіки та піклування подає письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Частиною шостою статті 19 СК України передбачено, що суд може не погодитися із висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини.

Орган опіки і піклування може визначити місце зустрічі батька з дитиною (за місцем проживання когось із них чи іншої особи), періодичністьта тривалість їх.

Висновок органу опіки і піклування має базуватися на достовірній інформації про усі фактичні обставини, які можуть мати істотне значення та ретельному їх з`ясуванні. Такий висновок є рекомендаційним, тому суд може постановити інше рішення, ніж пропонує орган опіки та піклування.

Зважаючи на те, що виховання дітей відповідно до ст.ст. 12, 15 Закону України Про охорону дитинства має спрямовуватися на розвиток їх особистості та підготовку дітей до свідомого життя у суспільстві в дусі взаєморозуміння, а спілкування не може перешкоджати їх нормальному вихованню, враховуючи повідомлені свідками обставини, зокрема щодо відвідування батьком місця проживання дітей в нетверезому стані суд вважає доцільним позов задовольнити частково, та визначити спосіб спілкування ОСОБА_4 із синам:перших півроку після набрання рішенням законної сили кожен перший та третій тиждень місяця в суботу з 10:00 години до 14:00 години в присутності матері з усіма дітьми;

У подальшому: з ОСОБА_5 , 2012 р.н., ОСОБА_6 , 2016 р.н., ОСОБА_7 , 2018 р.н. кожний перший та третій тиждень місяця в суботу з 12:00 до 16:00 години в присутності матері та брати за місцем свого проживання дітей ОСОБА_5 , 2012 р.н., ОСОБА_6 , 2016 р.н., кожен перший та третій тиждень місяця в суботу з 16:00 години до 14:00 години неділі, за умови дотримання режиму дня та харчування дітей та з обов`язковим поверненням дітей до місця їх проживання з матір`ю.

По досягненню ОСОБА_7 , 2018 р.н. п`яти років брати за місцем свого проживання дітей ОСОБА_5 2012 р.н., ОСОБА_6 , 2016 р.н., ОСОБА_7 2018 р.н. кожен перший та третій тиждень місяця в суботу з 14:00 години до 16:00 години неділі, за умови дотримання режиму дня та харчування дітей та з обов`язковим поверненням дітей до місця їх проживання з матір`ю.

Двох годинні побачення з дітьми у святкові дні та дні народження в присутності матері ОСОБА_2 , за погодженням часу та брати за місцем свого проживання у вказані дні за її згоди.

У разі зміни обставин, з врахуванням яких суд визначив способи участі позивача у вихованні та спілкуванні з дітьми, сторони, враховуючи передусім інтереси дітей, можуть змінити вказані способи, а у разі недосягнення згоди звернутися за вирішенням спору до суду.

Крім того, суд зобов`язує ОСОБА_2 не чинити перешкод ОСОБА_4 у спілкуванні і вихованні ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 11, 88, 209, 212, 214-216, 223 ЦПК України, ст.ст. 19, 141, 150, 151, 153, 157, 159 Сімейного кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити частково.

Зобов`язати ОСОБА_2 не перешкоджати ОСОБА_4 брати участь у вихованні та вільному спілкуванні зі своїм синами ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Встановити ОСОБА_4 для участі у вихованні та спілкуванні з

малолітніми синами ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , такі способи участі у вихованні:

перших півроку після набрання рішенням законної сили кожен перший та третій тиждень місяця в суботу з 10:00 години до 14:00 години в присутності матері з усіма дітьми;

У подальшому: з ОСОБА_5 , 2012 р.н., ОСОБА_6 , 2016 р.н., ОСОБА_7 , 2018 р.н. кожний перший та третій тиждень місяця в суботу з 12:00 до 16:00 години в присутності матері та брати за місцем свого проживання дітей ОСОБА_5 , 2012 р.н., ОСОБА_6 , 2016 р.н., кожен перший та третій тиждень місяця в суботу з 16:00 години до 14:00 години неділі, за умови дотримання режиму дня та харчування дітей та з обов`язковим поверненням дітей до місця їх проживання з матір`ю.

По досягненню ОСОБА_7 , 2018 р.н. п`яти років брати за місцем свого проживання дітей ОСОБА_5 2012 р.н., ОСОБА_6 , 2016 р.н., ОСОБА_7 2018 р.н. кожен перший та третій тиждень місяця в суботу з 14:00 години до 16:00 години неділі, за умови дотримання режиму дня та харчування дітей та з обов`язковим поверненням дітей до місця їх проживання з матір`ю.

Двох годинні побачення з дітьми у святкові дні та дні народження в присутності матері ОСОБА_2 , за погодженням часу та брати за місцем свого проживання у вказані дні за її згоди.

В решті позову відмовити.

Позивач: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , житель с. Залісся Чемеровецького району Хмельницької області.

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрована АДРЕСА_1 .

Третя особа: Орган опіки та піклування Чемеровецької РДА, місце знаходження вул. Центральна, 28 смт. Чемерівці Чемеровецького району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 21313814.

Рішення може бути оскаржене сторонами безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів в порядку встановленому ст.ст. 354-356 ЦПК України.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення виготовлено 1 жовтня 2020 року.

Суддя Чемеровецького Кулєбякін В.О.

районного суду

Дата ухвалення рішення21.09.2020
Оприлюднено02.10.2020
Номер документу91935294
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод у спілкуванні з дітьми та визначення способів участі у вихованні, спілкуванні з дітьми

Судовий реєстр по справі —687/119/20

Рішення від 21.09.2020

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Кулєбякін В. О.

Рішення від 21.09.2020

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Кулєбякін В. О.

Ухвала від 02.06.2020

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Кулєбякін В. О.

Ухвала від 07.05.2020

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Кулєбякін В. О.

Ухвала від 08.04.2020

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Кулєбякін В. О.

Ухвала від 07.02.2020

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Кулєбякін В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні