Ухвала
від 30.09.2020 по справі 740/4117/20
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 740/4117/20

Провадження № 1-кс/740/927/20

УХВАЛА

про застосування запобіжного заходу

30 вересня 2020 року м.Ніжин

Слідчий суддя Ніжинського міськрайонного суду

Чернігівської області ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря ОСОБА_2 ,

з участю: прокурора ОСОБА_3 ,

старшого слідчого Ніжинського ВП ГУНП

в Чернігівській області ОСОБА_4 ,

підозрюваного ОСОБА_5 ,

захисника адвоката ОСОБА_6 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого Ніжинського ВП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Ніжинської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні №12020270180000851 від 18.08.2020 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Ніжина Чернігівської області, громадянина України, неодруженого, не працює, з професійно-технічною освітою, раніше судимого 08.10.2013 Ніжинським міськрайонним судом Чернігівської області за ч.2 ст.307, 69 КК України до 3 років позбавлення волі з конфіскацією майна, звільненого 31.12.2014 з Шосткинської ВК Сумської області (№66) умовно-достроково на невідбутий строк 5 місяців 23 дні, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.307 КК України,

ВСТАНОВИЛА:

Слідчий Ніжинського ВП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором Ніжинської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного ОСОБА_5 з визначенням застави в межах 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

В обґрунтуванняклопотання слідчийпосилається нате,щоОСОБА_5 , будучи раніше судимим вироком Ніжинського міськрайонного суду від 08.10.2013 за ч.2 ст.307 КК України, маючи не зняту та не погашену у встановленому порядку судимість, на шлях виправлення не став та вчинив нове кримінальне правопорушення за таких обставин.

У невстановлений досудовим розслідуванням час, місці та спосіб ОСОБА_5 з метою подальшого збуту незаконно придбав особливо небезпечний наркотичний засіб каннабіс та психотропну речовину амфетамін і став їх зберігати при собі з метою збуту.

26.09.2020 близько 12 години 14 хвилин ОСОБА_5 , перебуваючи біля зупинки громадського транспорту «Парк ім. Шевченка» по вул. Шевченка в м. Ніжині Чернігівської області, діючи повторно, за грошові кошти в сумі 400 гривень умисно незаконно збув ОСОБА_7 (особа зі зміненими анкетними даними, яка була залучена для проведення оперативної закупки наркотичних засобів, психотропних речовин) подрібнену речовину рослинного походження, що містить у своєму складі особливо небезпечний наркотичний засіб, каннабіс, маса якого в перерахунку на висушену речовину становить 2,069 г, та порошкоподібну речовину, що містить у своєму складі психотропну речовину амфетамін, масою 0,0625 г.

Відомості завказаним фактомвнесено доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза №12020270180000851від 18.08.2020за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.307 КК України. 29.09.2020 склад кримінального правопорушення перекваліфіковано з ч.1 ст.307 КК України на ч.2 ст.307 КК України.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_5 у невстановлений досудовим розслідуванням час, місці та спосіб, з метою подальшого збуту незаконно придбав психотропну речовину амфетамін і став зберігати її при собі з метою збуту.

29.09.2020 близько 18 години 35 хвилин ОСОБА_5 , перебуваючи біля перехрестя вулиць Шевченка та Кушакевичів в м. Ніжині Чернігівської області, діючи повторно, переслідуючи мету особистого збагачення, з корисливого мотиву за грошові кошти в сумі 400 гривень умисно незаконно збув ОСОБА_7 (особа зі зміненими анкетними даними, яка була залучена для проведення оперативної закупки психотропних речовин) порошкоподібну речовину, що за зовнішніми ознаками схожа на психотропну речовину амфетамін.

Відомості завказаним фактомвнесено доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза №12020270180000955від 29.09.2020за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.307 КК України.

30.09.2020 вищезазначені кримінальні провадження об`єднані в одне провадження за №12020270180000851.

29.09.2020 о 19.51 годині в порядку ст.208 КПК України затримано ОСОБА_5 і 30.09.2020 йому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.307 КК України за вказаними фактами.

Матеріали, що підтверджують обставини, які дають підстави підозрювати ОСОБА_5 увчиненні вказаногокримінального правопорушення,зазначені вклопотанні:протокол огляду місця події від 26.09.2020; висновок експерта № 955(х) від 28.09.2020; протокол вручення грошових коштів від 29.09.2020; протокол огляду місця події від 29.09.2020; протокол затримання особи, підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення; протоколами допиту свідка ОСОБА_7 (особа зі зміненими анкетними даними).

Підставою для застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою слідчий зазначає наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_5 кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.307 КК України, а також відповідно до вимог п.4 ч.1 ст.184 КПК України під час досудового слідства встановлено наявність ризиків, передбачених у п.1, 3, 5 ч.1 ст.177 КПК України,які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може переховуватися від органів досудового розслідування та суду, оскільки останньому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, за яке законом передбачене покарання до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Досудове слідство вважає, що ОСОБА_5 , усвідомлюючи вид та розмір покарання, може: переховуватися від органів досудового розслідування та суду, оскільки вчинив тяжке кримінальне правопорушення, пов`язане з незаконним збутом наркотичних засобів, покарання за яке передбачене виключно у вигляді позбавлення волі, не має постійного місця роботи, з метою уникнення покарання може залишити своє місце проживання і переховуватися від органу досудового розслідування та суду; незаконно впливати на свідків у кримінальному провадженні з метою зміни їх показань, оскільки йому відоме місце проживання всіх учасників події; вчинити інше кримінальне правопорушення, оскільки підозрюваний не має сталого джерела прибутку, постійного місця роботи, має не зняту та не погашену у встановленому законом порядку судимість за збут наркотичних засобів, йому інкриміновано на цей час вчинення двох кримінальних правопорушень, його злочинна діяльність була припинена лише після затримання.

В судовому засіданні старший слідчий Ніжинського ВП ОСОБА_4 та прокурор ОСОБА_3 підтримали клопотання за вказаних в ньому підстав.

Підозрюваний ОСОБА_5 в судовому засіданні з приводу обрання запобіжного заходу думки не висловив, а його захисник адвокат ОСОБА_6 вважав за необхідне відмовити у задоволенні клопотання про взяття під варту підозрюваного, посилаючись на необґрунтованість підозри, і одночасно просив застосувати в якості запобіжного заходу домашній арешт.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши надані матеріали, слідчий суддя дійшла наступного висновку.

Згідно вимог ст.177КПКУкраїни підставою для застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді вважати, що підозрюваний може здійснити дії, передбачені частиною 1 цієї статті.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини вагомою підставою для вирішення питання про необхідність попереднього ув`язнення особи є ризик перешкоджання встановленню істини у справі та переховування цієї особи від правосуддя. При цьому зазначено, що небезпека перешкоджання встановленню істини у справі та переховування особи від правосуддя може вимірюватися суворістю можливого покарання в сукупності з наявністю даних про матеріальний, соціальний стан особи, її зв`язками з державою, у якій його переслідують, та міжнародними контактами.

Слідчим суддею встановлено, що зазначені у клопотанні обставини підозри мають місце і підтверджуються на цьому етапі розслідування достатньою сукупністю даних, детальний перелік яких міститься у клопотанні, при цьому на цьому етапі провадження суд не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема, не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винною чи невинною у вчиненні кримінального правопорушення, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів визначити, що причетність особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою для застосування щодо неї обмежувального заходу.

ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.307 КК України, яке є тяжким і за яке закономпередбачене покараннявід 6до 10років позбавленняволі зконфіскацією майна, що,із врахуваннямособи підозрюваного,та суворостіможливого покарання,свідчить пронаявність ризиківщодо переховуваннявід органівдосудового розслідуваннята суду,вчинення іншогокримінального правопорушення,йомовірна можливістьвпливати насвідків зурахуванням того,що для проведення оперативної закупки психотропних речовин була залучена особа зі зміненими анкетними даними, відносно якої встановлені заходи безпеки.

Крім того, слідчим суддею враховується, що підозрюваний ОСОБА_5 не маємісця роботи,постійного джереладоходута має не зняту та не погашену у встановленому законом порядку судимість за збут наркотичних засобів.

За таких обставин, клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підлягає задоволенню. Вказаний запобіжний захід є співмірним з існуючими ризиками станом на час судового розгляду, відповідає особі підозрюваного і зможе забезпечити, на відміну від інших більш м`яких запобіжних заходів, належне виконання ним процесуальних обов`язків.

Відповідно до ч.3 ст.183 КПК України слідчий суддя при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою зобовязаний визначити розмір застави, достатньої для забезпечення виконання підозрюваним обовязків, передбачених цим Кодексом, крім випадків, передбачених частиною четвертою цієї статті.

Згідно п.1 ч.5 ст.182 КПК України щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні нетяжкого кримінального правопорушення, розмір застави визначається в межах від одного до двадцяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Також, відповідно до ст.182 КПК України, у виключних випадках, якщо слідчий суддя, суд, встановить, що застава у зазначених межах не здатна забезпечити виконання особою, що підозрюється у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, покладених на неї обов`язків, застава може бути призначена у розмірі, який перевищує вісімдесят чи триста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб відповідно.

Виходячи з положень ст.182,183 КПК України, слідчий суддя вважає необхідним встановити розмір застави в розмірі 300 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, яка в разі її внесення зможе забезпечити належну процесуальну поведінку підозрюваного та покласти на нього обовязки, передбаченістаттею 194 КПК України, у разі внесення застави. Станом на 01.01.2020 прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2 102 грн, відповідно 300 прожиткових мінімумів становлять 630 600 грн.

Подане клопотання відповідає вимогам ст.183, 184 КПК України.

Застосування більш м`яких запобіжних заходів слідчий суддя вважає неможливим.

На підставі викладеного і керуючись ст.176-178, 182-184, 193, 194, 196, 198 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИЛА:

Застосувати до підозрюваного за ч.2 ст.307 КК УкраїниОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,запобіжний західу виглядітримання підвартою настрок до26листопада 2020рокуз визначенням розміру застави (р/р НОМЕР_1 ) у сумі 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 630 600 грн.

У разі внесення застави покласти на ОСОБА_5 обов`язки:

прибувати за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду;

не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Копію ухвали негайно вручити під розписку підозрюваному ОСОБА_5 .

Ухвалу направити до відома прокурору Ніжинської місцевої прокуратури та для виконання до Ніжинського ВП ГУНП в Чернігівській області, ДУ «Чернігівський слідчий ізолятор».

Органу досудового розслідування повідомити рідних підозрюваного ОСОБА_5 про обрання відносно останнього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду протягом пяти днів з дня її оголошення.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя

Ніжинського міськрайонного суду ОСОБА_1

СудНіжинський міськрайонний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення30.09.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91935666
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —740/4117/20

Ухвала від 09.10.2020

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Акуленко С. О.

Ухвала від 09.10.2020

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Акуленко С. О.

Ухвала від 09.10.2020

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Гагаріна Т. О.

Ухвала від 06.10.2020

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Акуленко С. О.

Ухвала від 30.09.2020

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Ковальова Т. Г.

Ухвала від 30.09.2020

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Ковальова Т. Г.

Ухвала від 28.09.2020

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Пантелієнко В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні