Рішення
від 22.09.2020 по справі 904/3805/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.09.2020м. ДніпроСправа № 904/3805/20

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Рудь І.А., за участю секретаря судового засідання Товстоп`ятки В.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпровські енергетичні послуги", м. Дніпро

до Комунального підприємства "Дніпропетровський обласний перинатальний центр зі стаціонаром" Дніпропетровської обласної ради", м. Дніпро

про стягнення заборгованості в сумі 216 840 грн. 16 коп. за договором про закупівлю електричної енергії у постачальника універсальних послуг від 18.11.2019 № 004054 в редакції додаткових угод

Представники:

від позивача: Яланський О.А., довіреність №ДнЕП191227007 від 07.12.2019, адвокат;

від відповідача: Половина Ю.М., довіреність №728 від 12.08.2020, представник.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Дніпровські енергетичні послуги" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом, в якому просить стягнути з Комунального підприємства "Дніпропетровський обласний перинатальний центр зі стаціонаром" Дніпропетровської обласної ради" заборгованість за спожиту електроенергію у розмірі 216 840 грн. 16 коп., відповідно до умов договору про закупівлю електричної енергії у постачальника універсальних послуг від 18.11.2019 № 004054 в редакції додаткових угод.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов укладеного між сторонами договору в частині повної та своєчасної оплати спожитої у січні, лютому 2020 електроенергії.

Ухвалою господарського суду від 21.07.2020 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, розгляд якої призначено за правилами загального позовного провадження у підготовчому засіданні на 13.08.2020.

13.08.2020 від відповідача до суду подано відзив на позовну заяву, в якому він позовні вимоги визнав у повному обсязі, зазначив, що не мав можливості розрахуватись з позивачем через відсутність коштів на договір від 18.11.2019 № 004054 в редакції додаткових угод.

Ухвалою господарського суду від 13.08.2020 продовжено строк проведення підготовчого провадження на 30 днів; оголошено перерву у підготовчому засіданні до 22.09.2020.

19.08.2020 від позивача до суду надійшла відповідь на відзив, в якій він просив позов задовольнити.

22.09.2020 позивач подав до суду заяву, в якій просив повернути йому з Державного бюджету України 50% суми сплаченого судового збору, інші 50% суми сплаченого судового збору стягнути з відповідача, у зв»язку з визнанням останнім позову у підготовчому засіданні.

На підставі ч.ч. 3, 4 ст. 185, ст. 191 Господарського процесуального кодексу України суд вважає за можливе ухвалити рішення у підготовчому засіданні.

До ухвалення судового рішення у зв`язку з визнанням позову відповідачем судом у відповідності до вимог ст. 191 Господарського процесуального кодексу України перевірено, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення, та роз`яснено сторонам наслідки відповідних процесуальних дій.

У підготовчому засіданні 22.09.2020 представник позивача позовні вимоги підтримав з підстав, викладених у позовній заяві, просив позов задовольнити; представник відповідача позовні вимоги визнав у повному обсязі з підстав, викладених у відзиві на позовну заяву.

В порядку ст. 240 ГПК України у підготовчому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши докази в їх сукупності, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Предметом доказування у даній справі є обставини укладення договору; факт поставки електроенергії; строк оплати; наявність прострочення оплати.

Так, судом встановлено, що у відповідності до пункту 7 постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, "Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії" від 14.03.2018 № 312 (далі - Постанова НКРЕКП № 312), договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг укладається шляхом приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, опублікованого в засобах масової інформації та на веб-сайті постачальника, шляхом оплати рахунка, отриманого від постачальника універсальної послуги, або фактичного споживання будь-яких обсягів електричної енергії, або підписання заяви-приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.

Згідно з п. 1.1 Додатку 6 "Типовий договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг" до Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312, (далі - Правила) договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови постачання електричної енергії виключно побутовим та малим не побутовим споживачам постачальником універсальних послуг та укладається сторонами з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України шляхом приєднання споживача до цього договору, згідно із заявою-приєднання, яка є додатком 1 до цього договору.

Відповідно до п. 13 Розділу XVII "Прикінцеві та Перехідні положення» Закону України «Про ринок електричної енергії" фактом приєднання споживача до умов договору постачання універсальних послуг (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, що засвідчують його бажання укласти договір, зокрема надання підписаної заяви про приєднання, оплата рахунка постачальника універсальної послуги та/або факт споживання електричної енергії.

Згідно з ч. 4 ст. 56 цього ж Закону постачальник універсальних послуг здійснює постачання електричної енергії у порядку, визначеному правилами роздрібного ринку, та на умовах договору про постачання універсальних послуг. Договір про постачання універсальних послуг є публічним договором приєднання та розробляється постачальником універсальної послуги на підставі типового договору, форма якого затверджується Регулятором. Постачальник універсальних послуг розміщує договір постачання універсальних послуг на своєму офіційному веб-сайті.

Пунктом 1.2.8 Правил встановлено, що постачальник універсальних послуг здійснює постачання електричної енергії на підставі договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, який є публічним договором приєднання та зміст якого визначається постачальником універсальних послуг на основі типового договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг (додаток 6 до цих правил), та укладається в установленому цими Правилами порядку. Постачальник універсальної послуги не може відмовити побутовому споживачу, малому непобутовому споживачу або іншому споживачу, який відповідно до законодавства має право на отримання універсальних послуг, електроустановки якого розташовані на території діяльності постачальника універсальної послуги, в укладенні такого договору за умови наявності у споживача чинного договору про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії.

Згідно з п. 1.2.15 Правил укладення, внесення змін, продовження строку дії чи розірвання будь-якого із договорів, передбаченого цими Правилами, здійснюється відповідно до вимог законодавства та цих Правил. Для договорів, які укладаються шляхом приєднання до умов договору, укладення договору можливе шляхом підписання заяв-приєднань, оплати виставленого рахунку, споживання будь-якого обсягу електричної енергії (за умови відсутності направлених заперечень щодо договірних умов в цілому чи частково) через особистий кабінет в електронній формі (в установленому законодавством порядку). На роздрібному ринку не допускається споживання (використання) електричної енергії споживачем без укладення відповідно до цих правил договору з електропостачальником та інших договорів, передбачених цими Правилами.

На виконання пункту 7 Постанови НКРЕКП від 14.03.2018 № 312, положень частини 4 статті 63 Закону України "Про ринок електричної енергії" Товариством з обмеженою відповідальністю "Дніпровські енергетичні послуги" опубліковано договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг у газеті "Вісті Придніпров`я" від 06.11.2018 № 84 (1984), а також розміщено на офіційному веб - сайті.

Пунктом 3.2.9 Правил передбачено, що споживач перед укладенням договору про постачання електричної енергії має обрати відповідну комерційну пропозицію та зазначити її у заяві-приєднанні до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг. Така комерційна пропозиція є невід"ємним додатком до договору.

З огляду на наведені норми, 18.11.2019 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Дніпровські енергетичні послуги" (постачальник універсальних послуг) та Комунальним підприємством "Дніпропетровський обласний перинатальний центр зі стаціонаром" Дніпропетровської обласної ради" (споживач) укладений договір про закупівлю електричної енергії у постачальника універсальних послуг № 004054 (далі - договір).

Пунктом 1.1. договору передбачено, що постачальник універсальних послуг продає електричну енергію для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач оплачує постачальнику універсальних послуг вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами договору.

За умовами п.п. 2.1., 2.2. договору строк (термін) поставки товару: листопад - грудень 2019; місце постачання товару: м. Дніпро, вул. Космічна, 17.

Пунктом 2.3. договору передбачено, що умови надання універсальних послуг споживачу визначаються комерційною пропозицією, яка є додатком 2 до договору.

Початком постачання електричної енергії споживачу є дата укладення цього договору, якщо інша дата не визначена комерційною пропозицією (п. 2.6. договору).

Розрахунковий період складає календарний місяць, якщо інше не визначено комерційною пропозицією (п. 4.11. договору).

Відповідно до п. 4.13. договору оплата розрахункового документа постачальника універсальних послуг має бути здійснена споживачем у строки, визначені в розрахунковому документі, але не менше 5 робочих днів від дати отримання споживачем цього розрахункового документу, або протягом 5 робочих днів від строку оплати, зазначеного в комерційній пропозиції, прийнятій споживачем.

Згідно з пп. 1 п. 5.2. договору споживач зобов"язується забезпечувати своєчасну та повну оплату спожитої електричної енергії відповідно до умов договору.

Договір набирає чинності з дати його підписання сторонами та діє по 31.12.2019, а в частині проведення розрахунків - до повного виконання сторонами своїх зобов"язань за договором (п. 12.1. договору).

Крім того, відповідачем підписана індивідуальна комерційна пропозиція постачальника універсальних послуг ТОВ "Дніпровські енергетичні послуги" "Бюджетна закупівля" (Додаток 2 до договору) (далі - комерційна пропозиція).

За умовами п. 5.1. комерційної пропозиції оплата за спожиту електричну енергію має бути здійснена споживачем у строк не більше 5 робочих днів після закінчення розрахункового періоду.

Відповідно до бази даних споживачів позивача відповідачу присвоєно № 8480/4-54 особового рахунку.

Додатковою угодою від 29.12.2019 до договору сторони продовжили строк дії договору по 31.03.2020.

Додатковою угодою від 24.01.2020 до договору обсяг постачання електричної енергії споживачу у період з 01.01.2020 по 31.03.2020 відповідно до бюджетних асигнувань, встановлених кошторисом (тимчасовим кошторисом), становить 48 590 кВт-год, вартість електричної енергії 124 365 грн. 62 коп., у т.ч. ПДВ 20 727 грн. 60 коп.

Додатковою угодою від 10.02.2020 до договору встановлено ціну за електричну енергію (за 1 кВт-год) на 1 квартал 2020 року, яка складає 2 грн. 55949 коп., у т.ч. ПДВ 0 грн. 42658 коп.

Додатковою угодою від 02.03.2020 до договору зменшено ціну в пункті 1 додаткової угоди від 24.01.2020 постачання електричної енергії на січень-березень 2020 на 50 547 грн. 10 коп., у т.ч. ПДВ 8 424 грн. 52 коп. та визначено, що постачання електричної енергії споживачу на січень - березень 2020 відповідно до бюджетних асигнувань, встановлених кошторисом (тимчасовим кошторисом), становить 73 818 грн. 52 коп., у т.ч. ПДВ 12 303 грн. 09 коп.

Разом із листом за № 23981/1001 від 18.06.2020 АТ "ДТЕК Дніпровські електромережі" надало позивачу довідку про обсяги розподіленої електричної енергії відповідача за січень та лютий 2020.

Згідно із зазначеною довідкою у січні та лютому 2020 відповідачем спожито 84 720 кВт-год.

01.03.2020 позивач виставив рахунок № 111/8480/4-54/2/1 на суму 216 840 грн. 16 коп. (термін сплати - 20.03.2020), який направлено відповідачу через Інтернет-сервіс "Особистий кабінет". Отримання рахунку відповідачем підтверджується підписанням ЕЦП вказаного рахунку.

Згідно з п. 5 Додатку 3 до договору "Умови користування Інтернет сервісом "Особистий кабінет" датою отримання споживачем всіх розрахункових документів на оплату, наявність яких передбачена умовами договору, вважається дата здійснення нарахувань споживачу за допомогою Інтернет-сервісу. Отримання рахунку споживачем підтверджується підписанням ЕЦП вказаного рахунку.

Також, відповідачу був надісланий через Інтернет-сервіс "Особистий кабінет" акт від 29.02.2020 № 111/8480/4-54/2/1 прийняття-передавання товарної продукції за січень та лютий 2020 на загальну суму 216 840 грн. 16 коп. Отримання акту відповідачем підтверджується підписанням ЕЦП вказаного акту.

Листом за № 382 від 24.04.2020 відповідач підтвердив наявність заборгованості та зазначив, що вона виникла внаслідок відсутності бюджетного фінансування.

Позивач зазначає, що відповідач, в порушення умов договору, свої зобов`язання щодо повної та своєчасної оплати спожитої у січні та лютому 2020 електроенергії не виконав, у зв`язку з чим у нього виникла заборгованість перед позивачем у розмірі 216 840 грн. 16 коп.

Доказів оплати відповідачем вказаної заборгованості сторонами до матеріалів справи не надано.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з таких підстав.

Відносини, що виникли між сторонами у справі на підставі договору про закупівлю електричної енергії у постачальника універсальних послуг, є господарськими зобов`язаннями, тому, згідно положень ст.ст. 4, 173-175 і ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, до цих відносин мають застосовуватися відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Відповідно до ч. 1 ст. 275 Господарського кодексу України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

За приписами ч. 7 ст. 276 Господарського кодексу України оплата енергії, що відпускається, здійснюється відповідно до умов договору. Договір може передбачати попередню оплату, планові платежі з наступним перерахунком або оплату, що проводиться за вартість прийнятих ресурсів.

Згідно з ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим до виконання.

За приписами ч. 1 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Згідно зі ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов"язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов"язання (неналежне виконання).

Враховуючи умови договору, строк оплати відповідачем спожитої у січні та лютому 2020 електроенергії є таким, що настав.

Як встановлено судом та підтверджується матеріалами справи, відповідач не розрахувався з позивачем за спожиту у січні та лютому 2020 електроенергію у розмірі 216 840 грн. 16 коп.

Згідно зі ст. 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень (ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України).

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи (ч. 3 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України).

За приписами ст. 76 Господарського процесуального кодексу України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно зі ст. ст. 78, 79 Господарського процесуального кодексу України достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи. Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

За встановлених обставин, відповідач неналежним чином виконав свої договірні зобов`язання, чим порушив умови укладеного із позивачем договору та вищевказані приписи чинного законодавства, тому позовні вимоги позивача про стягнення заборгованості за спожиту електроенергію у розмірі 216 840 грн. 16 коп. є обґрунтованими і підлягають задоволенню.

На підставі ст. 129, ч. 1 ст. 130 Господарського процесуального кодексу України та ст. 7 Закону України "Про судовий збір" 50% судового збору у розмірі 1 626 грн. 30 коп. покладаються на відповідача, інші 50% судового збору у розмірі 1 626 грн. 30 коп. підлягають поверненню позивачу з державного бюджету.

Керуючись ст. ст. 2, 73, 74, 76-79, 86, 91, 123, 129, 130, 185, 191, 232, 233, 236-238, 240, 241, 327 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпровські енергетичні послуги" до Комунального підприємства "Дніпропетровський обласний перинатальний центр зі стаціонаром" Дніпропетровської обласної ради" про стягнення заборгованості в сумі 216 840 грн. 16 коп. за договором про закупівлю електричної енергії у постачальника універсальних послуг від 18.11.2019 № 004054 в редакції додаткових угод задовольнити повністю.

Стягнути з Комунального підприємства "Дніпропетровський обласний перинатальний центр зі стаціонаром" Дніпропетровської обласної ради" (49100, м. Дніпро, вул. Космічна, 17, код ЄДРПОУ 21902497) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпровські енергетичні послуги" (49074, м. Дніпро, пр. Слобожанський, 127 Б, код ЄДРПОУ 42082379) заборгованість за спожиту електроенергію у розмірі 216 840 грн. 16 коп. (двісті шістнадцять тисяч вісімсот сорок грн. 16 коп.) та 1 626 грн. 30 коп. (одна тисяча шістсот двадцять шість грн. 30 коп.) витрат зі сплати судового збору.

Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю "Дніпровські енергетичні послуги" з Державного бюджету України судовий збір у розмірі 1 626 грн. 30 коп., про що винести ухвалу.

Рішення набирає законної сили після закінчення двадцятиденного строку з дня складання повного судового рішення і може бути оскаржено до Центрального апеляційного господарського суду через Господарський суд Дніпропетровської області.

Повне рішення складено 01.10.2020

Суддя І.А. Рудь

Дата ухвалення рішення22.09.2020
Оприлюднено05.10.2020
Номер документу91937865
СудочинствоГосподарське
Сутьзакупівлю електричної енергії у постачальника універсальних послуг від 18.11.2019 № 004054 в редакції додаткових угод

Судовий реєстр по справі —904/3805/20

Судовий наказ від 22.10.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 01.10.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Рішення від 22.09.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 13.08.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 21.07.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні