Рішення
від 01.10.2020 по справі 918/755/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Рівненської області

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" жовтня 2020 р. м. Рівне Справа № 918/755/20

Господарський суд Рівненської області у складі: суддя Романюк Р.В., за участю секретаря судового засідання Стафійчук К.В., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження справу

за позовом Приватного підприємства "Торгово-промислова компанія Арсен"

до Фізичної особи - підприємця Павленко Ігоря Петровича

про стягнення коштів

За участю представників сторін:

від позивача: представник не з`явився;

від відповідача: представник не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство "Торгово-промислова компанія Арсен" (далі - Позивач) звернулося до Господарського суду Рівненської області з позовною заявою до Фізичної особи - підприємця Павленко Ігоря Петровича (далі - Відповідач) в якій просить стягнути 27 496,38 грн заборгованості та 42 000,00 грн штрафних санкцій.

Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача.

Позовні вимоги Позивач обґрунтовує тим, що 02.01.2019 року між ПП "ТПК Арсен" та ФОП Павленком І.П. був укладений договір оренди № 02/01-01 ОР, за умовами якого орендодавець передає орендарю в оренду строком до 31.12.2019 р. належні йому на праві власності основні засоби: частину машинного складу без рампи площею 137,7 кв.м. та відкриту площадку двору площею 300 кв.м., що знаходяться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, буд 17. На підставі вказаного договору орендарем та орендодавцем підписано акт прийому - передачі майна від 02.01.2019 р. У зв`язку із закінченням 31.12.2019 строку дії договору оренди від 02.01.2019 між сторонами було укладено аналогічні за змістом договори оренди та акти прийому - передачі майна від 01.01.2020, 03.02.2020. 02.03.2020 та 01.04.2020 на строк дії одного місяця

Позивач зазначає, що у зв`язку з систематичним порушенням орендарем договірних зобов`язань щодо сплати орендної плати у встановлений договором оренди № 02/01-01 ОР від 02.01.2019 р. строк, позивач 28.10.2019 звернувся до відповідача із вимого про сплату заборгованості з орендної плати в сумі 12 308,99 грн (станом на 25.10.2016). Окрім цього, із листопада 2019 р. відповідач продовжував порушувати договірні зобов`язання щодо сплати орендної плати у встановлений договором строк, у зв`язку з чим, ПП "ТПК Арсен" 12.06.2020 звернулось до Орендаря із вимогою № 12/06-20-02 про сплату заборгованості по орендній платі та звільнення орендованого приміщення, зазначена вимога була повернута позивачу без вручення її відповідачу.

Проте, ФОП Павленко І.П. у строки, встановлені договором, орендну плату повністю не сплачував, у зв`язку з цим, за твердженням позивача у відповідача виникла заборгованість перед позивачем за договором оренди в сумі 27 496,38 грн.

Позивач вказує на те, що відповідач не виконав свої зобов`язання по оплаті орендної плати у визначений Договором строк, чим порушив умови господарського зобов`язання. Відтак, за несвоєчасне виконання зобов`язань з оплати орендної плати позивач, відповідно до п. 5.2. договору, нарахував штраф у розмірі 42 000,00 грн, які просить стягнути з відповідача у судовому порядку.

17.09.2020 року до суду від позивача надійшло клопотання про стягнення на користь позивача витрат на професійну правничу допомогу та розгляд справи за відсутності сторони позивача в якому просить суд стягнути з Фізичної особи - підприємця Павленко Ігоря Петровича витрати, пов`язані з розглядом справи: на професійну правничу допомогу в розмірі 8000,00 грн та розгляд справи провести за відсутності представника позивача.

Відповідач відзиву у строки і порядку, визначені ухвалою суду від 30.07.2020 року, не надав, а відтак розгляд справи здійснюється за наявними матеріалами.

Прийняті у справі судові рішення та інші процесуальні дії.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 30.07.2020 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін та призначено розгляд справи на "02" вересня 2020 р.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 02.09.2020 року клопотання Приватного підприємства "Торгово-промислова компанія Арсен" про відкладення розгляду справи задоволено, розгляд справи відкладено на "23" вересня 2020 р.

Представник позивача в судове засідання 23.09.2020 року не з`явився, явку повноважного представника в судове засідання не забезпечив, хоча про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення № 33013 1093349 0, яке наявне в матеріалах справи.

Разом з тим, до суду від позивача 17.09.2020 року надійшло клопотання відповідно до якого просить суд розгляд справи провести за відсутності представника позивача.

Представник відповідача - ФОП Павленко І.П. в судове засідання 23.09.2020 року не з`явився. До господарського суду повернулася ухвала суду від 02.09.2020 р., з відміткою поштового відділення "за закінченням терміну зберігання", яка направлялася на адресу відповідача, вказану в позовній заяві - АДРЕСА_1 . Однак, як вбачається з матеріалів справи, за вказаною адресою відповідачем було отримано 03.08.2020 року ухвалу суду від 30.07.2020 року, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення № 33013 1085446 9.

Відповідно до безкоштовного пошуку відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, інформацію з якого подано позивачем суду, місцезнаходження ФОП Павленко І.П. - АДРЕСА_1 .

Пунктом 10 частини 2 статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" передбачено, що в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб: місцезнаходження юридичної особи.

Інша адреса відповідача, ніж та, яка зазначена у ЄДР, суду не відома.

Приписами ч. 7 ст. 120 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) передбачено, що учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

На підставі зазначеного, відповідно до ст. 242 ГПК України, ухвала суду від 02.09.2020 р. вважається врученою, а відповідач таким, що належним чином повідомлений про розгляд справи.

Відповідно до ч. 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Згідно з ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Згідно з ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Оскільки Відповідач не скористався своїм правом на подання відзиву, справа розглядається за наявними матеріалами у відповідності до приписів ч. 9 ст. 165 та ч. 2 ст. 178 ГПК України.

Крім того, суд зазначає, що статтею 42 ГПК України визначено права та обов`язки учасників судового процесу, зокрема учасники справи зобов`язані: виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Частиною 2 статті 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" визначено, що усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Єдиний державний реєстр судових рішень (далі - Реєстр) - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

З огляду на вказане учасники справи не були позбавлені права та можливості ознайомитись з ухвалами у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Згідно з ч. 1 ст. 202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до п. 1. ч. 3 ст. 202 ГПК України якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

За таких обставин, враховуючи, що неявка представника Позивача та Відповідача не перешкоджає всебічному, повному та об`єктивному розгляду всіх обставин справи, відтак, керуючись статтею 202 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними у ній матеріалами.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

02 січня 2019 року між ПП "ТПК Арсен" (Орендодавець) та Фізичною особою - підприємцем Павленко І.П. (Орендар) укладено договір оренди № 02/01-01 ОР (далі - Договір 1), за умовами якого орендодавець передає належні йому на праві власності основні засоби орендарю в оренду строком до 31.12.2019 року (п. 1.1. Договору 1).

Відповідно до п. 2.1. та п. 2.2. Договору 1 перелік основних засобів, що передаються в оренду за цим договором: частина машинного складу без рампи, площею 137,7 м 2 , що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17; відкрита площадка двору, площею 300 кв. м., що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17. Основні засоби передаються в оренду за договірною вартістю. Загальна вартість основних засобів, які передаються в оренду (частки від вартості приміщення), становить 1200000,00 грн (один мільйон двісті тисяч грн 00 коп).

Згідно з п. 4.1., п. 4.2. Договору 1 орендна плата є платежем, який орендар сплачує орендодавцю безпосередньо за користування основними засобами. За користування основними засобами орендар щомісячно сплачує орендну плату в розмірі 5 000,00 грн (п`ять тисяч грн 00 коп) - без ПДВ, ПДВ - 1000,00 грн (одна тисяча грн 00 коп), всього - 6 000,00 грн (шість тисяч грн 00 коп), на підставі розроблених розрахунків встановленої орендної плати, що є невід`ємною частиною даного договору. Крім того, до орендної плати за місяць включається відшкодування за електроенергію згідно визначених лімітів за кожен місяць, наведених в додатку 1. В кінці місяця орендар надає орендодавцю звіт про використану електроенергію, на основі якого у наступному місяці проводиться перерахунок фактично спожитої електроенергії. Щомісячні розрахунки орендної плати є невід`ємною частиною договору і вважаються додатками до нього.

Оплату орендної плати та авансової плати за електроенергію (згідно визначених лімітів за кожен місяць наведених в додатку 1) орендар зобов`язується здійснювати не пізніше 25 числа поточного місяця за наступний місяць (п. 4.5. Договору 1).

Пунктом 5.2. Договору 1 сторони передбачили, що за несплату орендарем орендної плати в термін вказаний в п. 4.5. за використання основних засобів орендодавець має право стягувати штраф у розмірі 6 000,00 грн за кожен місяць в який відбулися порушення. Сплата штрафу не звільняє сторони від виконання зобов`язань, передбачених цим договором. У випадку понадлімітного використання електроенергії орендар оплачує за використану електроенергію у частині перевищення ліміту за подвійною вартістю.

Договір набуває чинності з дня його укладання і діє до 31 грудня 2019 року (п. 6.1. Договору 1).

Відповідно до акту від 02.01.2019 року прийому - передачі майна при заключенні договору оренди № 02/01-01 ОР від 02.01.2019 року ПП "ТПК Арсен" передав, а ФОП Павленко І.П. прийняв в оренду перераховане нижче майно: частина машинного складу без рампи, площею 137,7 м кв., що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17; відкриту площадку двору, площею 300 кв. м., що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17. Вартість майна, що передається в оренду, становить 1200000,00 грн.

01 січня 2020 року між ПП "ТПК Арсен" (Орендодавець) та Фізичною особою - підприємцем Павленко І.П. (Орендар) укладено договір оренди № 01/01-5 ОР (далі - Договір 2), за умовами якого орендодавець передає належні йому на праві власності основні засоби орендарю в оренду строком до 31.01.2020 року (п. 1.1. Договору 2).

Відповідно до п. 2.1. та п. 2.2. Договору 2 перелік основних засобів, що передаються в оренду за цим договором: частина машинного складу без рампи, площею 137,7 м 2 , що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17; відкрита площадка двору, площею 300 кв. м., що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17. Основні засоби передаються в оренду за договірною вартістю. Загальна вартість основних засобів, які передаються в оренду (частки від вартості приміщення), становить 200000,00 грн (двісті тисяч грн 00 коп).

Згідно з п. 4.1., п. 4.2. Договору 2 орендна плата є платежем, який орендар сплачує орендодавцю безпосередньо за користування основними засобами. За користування основними засобами орендар щомісячно сплачує орендну плату в розмірі 5 000,00 грн (п`ять тисяч грн 00 коп) - без ПДВ, ПДВ - 1000,00 грн (одна тисяча грн 00 коп), всього - 6 000,00 грн (шість тисяч грн 00 коп), на підставі розроблених розрахунків встановленої орендної плати, що є невід`ємною частиною даного договору. Крім того, до орендної плати за місяць включається відшкодування за електроенергію згідно визначених лімітів за кожен місяць, наведених в додатку 1. В кінці місяця орендар надає орендодавцю звіт про використану електроенергію, на основі якого у наступному місяці проводиться перерахунок фактично спожитої електроенергії. Щомісячні розрахунки орендної плати є невід`ємною частиною договору і вважаються додатками до нього.

Виплату орендної плати та авансової плати за електроенергію (згідно визначених лімітів за кожен місяць наведених в додатку 1) орендар зобов`язується здійснювати не пізніше 25 числа за наступний місяць (п. 4.5. Договору 2).

Пунктом 5.2. Договору 2 сторони передбачили, що за несплату орендарем орендної плати в термін вказаний в п. 4.5. за використання основних засобів орендодавець має право стягувати штраф у розмірі 6 000,00 грн за кожен місяць в який відбулися порушення. Сплата штрафу не звільняє сторони від виконання зобов`язань, передбачених цим договором. У випадку понадлімітного використання електроенергії орендар оплачує за використану електроенергію у частині перевищення ліміту за подвійною вартістю.

Договір набуває чинності з дня його укладання і діє до 31 січня 2020 року (п. 6.1. Договору 2).

Відповідно до акту від 01.01.2020 р. прийому - передачі майна при заключенні договору оренди № 01/01-5 ОР від 01.01.2020 року ПП "ТПК Арсен" передав, а ФОП Павленко І.П. прийняв в оренду перераховане нижче майно: частина машинного складу без рампи, площею 137,7 м кв., що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17; відкриту площадку двору, площею 300 кв. м., що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17. Вартість майна, що передається в оренду, становить 200000,00 грн.

Відповідно до акту від 31.01.2020 р. прийому - передачі майна до договору оренди № 01/01-5 ОР від 01.01.2020 року ПП "ТПК Арсен" прийняв, а ФОП Павленко І.П. передав з оренди перераховане нижче майно: частина машинного складу без рампи, площею 137,7 м кв., що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17; відкриту площадку двору, площею 300 кв. м., що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17. Вартість майна, що передається в оренду, становить 200000,00 грн.

03 лютого 2020 року між ПП "ТПК Арсен" (Орендодавець) та Фізичною особою - підприємцем Павленко І.П. (Орендар) укладено договір оренди № 03/02-1 ОР (далі - Договір 3), за умовами якого орендодавець передає належні йому на праві власності основні засоби орендарю в оренду строком до 29.02.2020 року (п. 1.1. Договору 3).

Відповідно до п. 2.1. та п. 2.2. Договору 3 перелік основних засобів, що передаються в оренду за цим договором: частина машинного складу без рампи, площею 137,7 м 2 , що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17; відкрита площадка двору, площею 300 кв. м., що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17. Основні засоби передаються в оренду за договірною вартістю. Загальна вартість основних засобів, які передаються в оренду (частки від вартості приміщення), становить 200000,00 грн (двісті тисяч грн 00 коп).

Згідно з п. 4.1., п. 4.2. Договору 3 орендна плата є платежем, який орендар сплачує орендодавцю безпосередньо за користування основними засобами. За користування основними засобами орендар щомісячно сплачує орендну плату в розмірі 5 000,00 грн (п`ять тисяч грн 00 коп) - без ПДВ, ПДВ - 1000,00 грн (одна тисяча грн 00 коп), всього - 6 000,00 грн (шість тисяч грн 00 коп), на підставі розроблених розрахунків встановленої орендної плати, що є невід`ємною частиною даного договору. Крім того, до орендної плати за місяць включається відшкодування за електроенергію згідно визначених лімітів за кожен місяць, наведених в додатку 1. В кінці місяця орендар надає орендодавцю звіт про використану електроенергію, на основі якого у наступному місяці проводиться перерахунок фактично спожитої електроенергії. Щомісячні розрахунки орендної плати є невід`ємною частиною договору і вважаються додатками до нього.

Виплату орендної плати та авансової плати за електроенергію (згідно визначених лімітів за кожен місяць наведених в додатку 1) орендар зобов`язується здійснювати не пізніше 25 числа за наступний місяць (п. 4.5. Договору 3).

Пунктом 5.2. Договору 3 сторони передбачили, що за несплату орендарем орендної плати в термін вказаний в п. 4.5. за використання основних засобів орендодавець має право стягувати штраф у розмірі 6 000,00 грн за кожен місяць в який відбулися порушення. Сплата штрафу не звільняє сторони від виконання зобов`язань, передбачених цим договором. У випадку понадлімітного використання електроенергії орендар оплачує за використану електроенергію у частині перевищення ліміту за подвійною вартістю.

Договір набуває чинності з дня його укладання і діє до 29 лютого 2020 року (п. 6.1. Договору 3).

Відповідно до акту від 03.02.2020 року прийому - передачі майна при заключенні договору оренди № 03/02-1 ОР від 03.02.2020 року ПП "ТПК Арсен" передав, а ФОП Павленко І.П. прийняв в оренду перераховане нижче майно: частина машинного складу без рампи, площею 137,7 м кв., що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17; відкриту площадку двору, площею 300 кв. м., що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17. Вартість майна, що передається в оренду, становить 200000,00 грн.

Відповідно до акту від 28.02.2020 р. прийому - передачі майна до договору оренди № 03/02-1 ОР від 03.02.2020 року ПП "ТПК Арсен" прийняв, а ФОП Павленко І.П. передав з оренди перераховане нижче майно: частина машинного складу без рампи, площею 137,7 м кв., що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17; відкриту площадку двору, площею 300 кв. м., що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17. Вартість майна, що передається в оренду, становить 200000,00 грн.

02 березня 2020 року між ПП "ТПК Арсен" (Орендодавець) та Фізичною особою - підприємцем Павленко І.П. (Орендар) укладено договір оренди № 02/03-1 ОР (далі - Договір 4), за умовами якого орендодавець передає належні йому на праві власності основні засоби орендарю в оренду строком до 31.03.2020 року (п. 1.1. Договору 4).

Відповідно до п. 2.1. та п. 2.2. Договору 4 перелік основних засобів, що передаються в оренду за цим договором: частина машинного складу без рампи, площею 137,7 м 2 , що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17; відкрита площадка двору, площею 300 кв. м., що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17. Основні засоби передаються в оренду за договірною вартістю. Загальна вартість основних засобів, які передаються в оренду (частки від вартості приміщення), становить 200000,00 грн (двісті тисяч грн 00 коп).

Згідно з п. 4.1., п. 4.2. Договору 4 орендна плата є платежем, який орендар сплачує орендодавцю безпосередньо за користування основними засобами. За користування основними засобами орендар щомісячно сплачує орендну плату в розмірі 5 000,00 грн (п`ять тисяч грн 00 коп) - без ПДВ, ПДВ - 1000,00 грн (одна тисяча грн 00 коп), всього - 6 000,00 грн (шість тисяч грн 00 коп), на підставі розроблених розрахунків встановленої орендної плати, що є невід`ємною частиною даного договору. Крім того, до орендної плати за місяць включається відшкодування за електроенергію згідно визначених лімітів за кожен місяць, наведених в додатку 1. В кінці місяця орендар надає орендодавцю звіт про використану електроенергію, на основі якого у наступному місяці проводиться перерахунок фактично спожитої електроенергії. Щомісячні розрахунки орендної плати є невід`ємною частиною договору і вважаються додатками до нього.

Виплату орендної плати та авансової плати за електроенергію (згідно визначених лімітів за кожен місяць наведених в додатку 1) орендар зобов`язується здійснювати не пізніше 25 числа за наступний місяць (п. 4.5. Договору 4).

Пунктом 5.2. Договору 4 сторони передбачили, що за несплату орендарем орендної плати в термін вказаний в п. 4.5. за використання основних засобів орендодавець має право стягувати штраф у розмірі 6 000,00 грн за кожен місяць в який відбулися порушення. Сплата штрафу не звільняє сторони від виконання зобов`язань, передбачених цим договором. У випадку понадлімітного використання електроенергії орендар оплачує за використану електроенергію у частині перевищення ліміту за подвійною вартістю.

Договір набуває чинності з дня його укладання і діє до 31 березня 2020 року (п. 6.1. Договору 4).

Відповідно до акту від 02.03.2020 року прийому - передачі майна при заключенні договору оренди № 02/03-1 ОР від 02.03.2020 року ПП "ТПК Арсен" передав, а ФОП Павленко І.П. прийняв в оренду перераховане нижче майно: частина машинного складу без рампи, площею 137,7 м кв., що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17; відкриту площадку двору, площею 300 кв. м., що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17. Вартість майна, що передається в оренду, становить 200000,00 грн.

Відповідно до акту від 31.03.2020 р. прийому - передачі майна до договору оренди № 02/03-1 ОР від 02.03.2020 року ПП "ТПК Арсен" прийняв, а ФОП Павленко І.П. передав з оренди перераховане нижче майно: частина машинного складу без рампи, площею 137,7 м кв., що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17; відкриту площадку двору, площею 300 кв. м., що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17. Вартість майна, що передається в оренду, становить 200000,00 грн.

01 квітня 2020 року між ПП "ТПК Арсен" (Орендодавець) та Фізичною особою - підприємцем Павленко І.П. (Орендар) укладено договір оренди № 01/04-1 ОР (далі - Договір 5), за умовами якого орендодавець передає належні йому на праві власності основні засоби орендарю в оренду строком до 30.04.2020 року (п. 1.1. Договору 5).

Відповідно до п. 2.1. та п. 2.2. Договору 5 перелік основних засобів, що передаються в оренду за цим договором: частина машинного складу без рампи, площею 137,7 м 2 , що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17; відкрита площадка двору, площею 300 кв. м., що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17. Основні засоби передаються в оренду за договірною вартістю. Загальна вартість основних засобів, які передаються в оренду (частки від вартості приміщення), становить 200000,00 грн (двісті тисяч грн 00 коп).

Згідно з п. 4.1., п. 4.2. Договору 5 орендна плата є платежем, який орендар сплачує орендодавцю безпосередньо за користування основними засобами. За користування основними засобами орендар щомісячно сплачує орендну плату в розмірі 5 000,00 грн (п`ять тисяч грн 00 коп) - без ПДВ, ПДВ - 1000,00 грн (одна тисяча грн 00 коп), всього - 6 000,00 грн (шість тисяч грн 00 коп), на підставі розроблених розрахунків встановленої орендної плати, що є невід`ємною частиною даного договору. Крім того, до орендної плати за місяць включається відшкодування за електроенергію згідно визначених лімітів за кожен місяць, наведених в додатку 1. В кінці місяця орендар надає орендодавцю звіт про використану електроенергію, на основі якого у наступному місяці проводиться перерахунок фактично спожитої електроенергії. Щомісячні розрахунки орендної плати є невід`ємною частиною договору і вважаються додатками до нього.

Виплату орендної плати та авансової плати за електроенергію (згідно визначених лімітів за кожен місяць наведених в додатку 1) орендар зобов`язується здійснювати не пізніше 25 числа за наступний місяць (п. 4.5. Договору 5).

Пунктом 5.2. Договору 5 сторони передбачили, що за несплату орендарем орендної плати в термін вказаний в п. 4.5. за використання основних засобів орендодавець має право стягувати штраф у розмірі 6 000,00 грн за кожен місяць в який відбулися порушення. Сплата штрафу не звільняє сторони від виконання зобов`язань, передбачених цим договором. У випадку понадлімітного використання електроенергії орендар оплачує за використану електроенергію у частині перевищення ліміту за подвійною вартістю.

Договір набуває чинності з дня його укладання і діє до 30 квітня 2020 року (п. 6.1. Договору 5).

Відповідно до акту від 01.04.2020 року прийому - передачі майна при заключенні договору оренди № 01/04-1 ОР від 01.04.2020 року ПП "ТПК Арсен" передав, а ФОП Павленко І.П. прийняв в оренду перераховане нижче майно: частина машинного складу без рампи, площею 137,7 м кв., що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17; відкриту площадку двору, площею 300 кв. м., що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17. Вартість майна, що передається в оренду, становить 200000,00 грн.

Відповідно до акту від 30.04.2020 р. прийому - передачі майна до договору оренди № 01/04-1 ОР від 01.04.2020 року ПП "ТПК Арсен" прийняв, а ФОП Павленко І.П. передав з оренди перераховане нижче майно: частина машинного складу без рампи, площею 137,7 м кв., що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17; відкриту площадку двору, площею 300 кв. м., що знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Героїв Берестечка, 17. Вартість майна, що передається в оренду, становить 200000,00 грн.

Позивачем на виконання умов Договорів виставлялись відповідачу рахунки: № 15 від 31.01.2019 р.; № 61 від 28.02.2019 р.; № 108 від 31.03.2019 р.; № 156 від 30.04.2019 р.; № 205 від 31.05.2019 р.; № 245 від 30.06.2019 р.; № 290 від 31.07.2019 р.; № 332 від 31.08.2019 р.; № 375 від 30.09.2019 р.; № 449 від 25.11.2019 р.; № 489 від 25.12.2019 р.; № 1 від 24.01.2020 р.; № 38 від 31.01.2020 р.; № 41 від 24.02.2020 р.; № 80 від 29.02.2020 р.; № 42 від 24.03.2020 р.; № 43 від 24.04.2020 р..

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем та відповідачем підписані акти прийому - передачі наданих послуг: № 01/15 за січень 2019 р.; № 02/61 за лютий 2019 р.; № 03/108 за березень 2019 р.; № 04/156 за квітень 2019 р.; № 05/205 за травень 2019 р.; № 06/245 за червень 2019 р.; № 07/290 за липень 2019 р.; № 08/332 за серпень 2019 р.; № 09/375 за вересень 2019 р..

Разом з тим, в порушення умов Договору відповідач частково виконав грошове зобов`язання щодо сплати Позивачу за оренду, що підтверджується меморіальними ордерами: № @2PL588022 від 17.01.2019 р., № @2PL042987 від 25.01.2019 р., № @2PL657312 від 28.01.2019 р., № @2PL649914 від 01.02.2019 р., № @2PL063431 від 15.02.2019 р., № @2PL758841 від 05.03.2019 р., № @2PL336225 від 11.03.2019 р., № @2PL200650 від 29.03.2019 р., № @2PL190746 від 01.04.2019 р., № @2PL375946 від 05.04.2019 р., № @2PL131331 від 17.04.2019 р., № @2PL507853 від 26.04.2019 р., № @2PL696594 від 06.05.2019 р., № @2PL475892 від 08.05.2019 р., № @2PL755114 від 22.05.2019 р., № @2PL813669 від 27.05.2019 р., № @2PL711926 від 31.05.2019 р., № @2PL854929 від 26.06.2019 р., № @2PL750968 від 03.07.2019 р., № @2PL140061 від 19.07.2019 р., № @2PL463885 від 13.08.2019 р., № @2PL838475 від 15.08.2019 р., № @2PL249924 від 19.08.2019 р., № @2PL540187 від 05.09.2019 р., № @2PL126169 від 19.09.2019 р., № @2PL967111 від 09.10.2019 р., № @2PL935466 від 28.10.2019 р., № @2PL653743 від 04.11.2019 р., № @2PL232282 від 11.12.2019 р., № @2PL059844 від 16.12.2019 р., № @2PL783826 від 18.12.2019 р., № @2PL992691 від 27.12.2019 р., № @2PL929418 від 08.01.2020 р., № @2PL556366 від 22.01.2020 р., № @2PL082142 від 27.01.2020 р., № @2PL580573 від 07.03.2020 р., № @2PL313017 від 11.03.2020 р., банківською випискою за період з 01.11.2019 р. по 30.06.2020 р., копії яких наявні в матеріалах справи.

Доказів сплати Позивачу Відповідачем заборгованості в сумі 27 496,38 грн за оренду суду не подано.

28.10.2019 року Позивач звертався до Відповідача з вимогою (вих. № 104 від 28.10.2019 р.) перерахувати заборгованість в сумі 12 308,99 грн надіславши при цьому для підписання акт звірки взаєморозрахунків.

Як вбачається з поданого Позивачем акту звірки взаєморозрахунків за період: 01.07.2019 - 31.10.2019 між ПП "ТПК Арсен" та ФОП Павленко І.П., підписаного сторонами та скріпленого печаткою, наявність у Відповідача на 31.10.2019 р. заборгованості на суму 12 308,99 грн згідно Договору, сторонами підтверджується.

12.06.2020 року ПП "ТПК Арсен" на адресу ФОП Павленко І.П. надіслало вимогу про сплату заборгованості та звільнення орендованого приміщення (вих. № 12/06-20-02 від 12.06.2020 року) з вимогою сплатити загальну суму заборгованості по орендній платі в сумі 71 818,48 грн, зокрема: основна заборгованість 35 818,48 грн, штрафні санкції 36 000,00 грн. Крім того, в даній вимозі позивач зазначив, що враховуючи, що договір оренди був чинний до 30.04.2020 року та систематичне порушення строків сплати орендної плати, ПП "ТПК Арсен" заявлено небажання укладати договір оренди на новий строк та вимагає звільнити займане майно, та не чинити перешкоди у користуванні власником вказаним майном.

Враховуючи порушення відповідачем термінів виконання грошових зобов`язань за договорами оренди, позивачем відповідно до п. 5.2 Договору нараховано та заявлено до стягнення з відповідача 42 000,00 грн штрафу, згідно доданого позивачем розрахунку.

Норми права, що підлягають до застосування, та мотиви їх застосування, оцінка аргументів, наведених сторонами.

Між сторонами у справі виникли цивільно-правові відносини з оренди на підставі укладених Договорів в силу статті 11 Цивільного кодексу України, судом враховано законодавство що встановлює та регулює договірні зобов`язання, які виникають на підставі договору оренди (найму).

Згідно з ч. 1 та п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Статтею 629 ЦК України визначено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 Господарського кодексу України (далі - ГК України), господарські зобов`язання можуть виникати з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Частиною 1 ст. 179 ГК України визначено, що майново-господарські зобов`язання, які виникають між суб`єктами господарювання або між суб`єктами господарювання і негосподарюючими суб`єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов`язаннями.

За змістом ч. 1 ст. 509 ЦК України та ч. 1 ст. 173 ГК України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до ст. 759 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору найму (оренди).

Згідно з ст. 762 ЦК України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Якщо розмір плати не встановлений договором, він визначається з урахуванням споживчої якості речі та інших обставин, які мають істотне значення.

Положеннями ст. 525, ч. 1 ст. 526 ЦК України, ст. 193 ГК України встановлено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

За частиною 1 статті 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

За таких обставин, у ФОП Павленко І.П. виник обов`язок сплачувати орендні платежі згідно договорів оренди № 02/01-01 ОР від 02.01.2019 р., № 01/01-5 від 01.01.2020 р., № 03/02-1 ОР від 03.02.2020 р., № 02/03-1 ОР від 02.03.2020 р. та № 01/04-1 ОР від 01.04.2020 р., відтак суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача заборгованості з орендної плати у розмірі 27 496 грн 38 коп. є законними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Також судом взято до уваги положення чинного законодавства що регулюють відповідальності за порушення грошового зобов`язання.

Як унормовано положеннями частини 2 статті 193 ГК України, кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Згідно ст. 218 ГК України підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання. Учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов`язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення. У разі якщо інше не передбачено законом або договором, суб`єкт господарювання за порушення господарського зобов`язання несе господарсько-правову відповідальність, якщо не доведе, що належне виконання зобов`язання виявилося неможливим внаслідок дії непереборної сили, тобто надзвичайних і невідворотних обставин за даних умов здійснення господарської діяльності. Не вважаються такими обставинами, зокрема, порушення зобов`язань контрагентами правопорушника, відсутність на ринку потрібних для виконання зобов`язання товарів, відсутність у боржника необхідних коштів.

За таких обставин суд, перевіривши подані розрахунки нарахування штрафу, суд визнає їх арифметично вірними, а відтак правомірним та обґрунтованим є стягнення з відповідача 42 000,00 грн штрафу.

Суд зазначає, що відповідно до частин 4 та 5 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення. Датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено - повне чи скорочене). Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Висновки суду за результатами вирішення спору.

За результатами з`ясування обставин, на які сторони посилалися як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були надані суду, і з наданням оцінки всім аргументам учасників справи у їх сукупності та взаємозв`язку, як це передбачено вимогами ст.ст. 75-79, 86 ГПК України, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову та про стягнення з відповідача на користь позивача 27 496,38 грн заборгованості згідно договорів оренди № 02/01-01 ОР від 02.01.2019 р., № 01/01-5 від 01.01.2020 р., № 03/02-1 ОР від 03.02.2020 р., № 02/03-1 ОР від 02.03.2020 р. та № 01/04-1 ОР від 01.04.2020 р. року та 42 000,00 грн штрафу.

Розподіл судових витрат.

Згідно з ч. 1 ст. 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України, судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

З огляду на зазначене, враховуючи, що позов визнано обґрунтованим судом в повному обсязі, судові витрати у справі по сплаті судового збору у розмірі 2 102,00 грн покладаються на відповідача у справі.

Щодо стягнення з відповідача 8000,00 грн витрат на правничу допомогу, суд зазначає наступне.

За змістом частин 1 - 3 статті 126 ГПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Отже, судові витрати на правову допомогу підлягають відшкодуванню лише в тому випадку, якщо вони сплачені адвокату або адвокатському об`єднанню стороною, котрій такі послуги надавались, якщо оплата послуг адвоката підтверджується відповідними фінансовими документами, і якщо такі послуги надавались адвокатом, а не будь-яким представником.

На підтвердження понесених витрат на професійну правову допомогу позивач надав суду копії: договір про надання правової допомоги від 17.07.2020 року, рахунок № 13/07 від 17.07.2020 року, платіжне доручення № 6255 від 24.07.2020 року на суму 8 000,00 грн та Акт здачі - приймання виконаних послуг (надання правової допомоги) від 14.09.2020 року.

Відповідно до розділу 1 договору про надання правової допомоги від 17.07.2020 року, клієнт доручає, а адвокатське об`єднання приймає на себе зобов`язання з надання правової допомоги щодо підготовки процесуальних документів та представництва інтересів клієнта у спірних правовідносинах в частині стягнення в судовому порядку з ФОП Павленко Ігоря Петровича заборгованості з орендної плати та штрафних санкцій за порушення договірних зобов`язань.

За змістом договору про надання правової допомоги від 17.07.2020 року (п. 4.1. та п. 4.2.) за виконання послуг, зазначених у договорі, клієнт сплачує адвокатському об`єднанню 8 000,00 (вісім тисяч) грн 00 коп у строк не більше п`яти робочих днів з дня підписання даного договору. Оплата здійснюється по виставленому рахунку шляхом перерахування повної суми на розрахунковий рахунок адвокатського об`єднання.

Відповідно до платіжного доручення № 6255 від 24.07.2020 року ТПК "Арсен" переховано кошти на рахунок АО "Юридичний дім "Захист" у розмірі 8 000,00 грн, призначення платежу - оплата за послуги зг. рах. №13/07 від 17.07.2020 р. без ПДВ.

Відповідно до ч. ч. 4 - 6 ст. 126 ГПК України розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи. У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрат на підставі ст. 41 Конвенції. Зокрема, згідно з його практикою заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (рішення у справі "East/West Alliance Limited" проти України").

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Лавентс проти Латвії" зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Судом враховано п. 3.2 рішення Конституційного Суду України від 30.09.2009 року №23-рп/2009, яким передбачено, що правова допомога є багатоаспектною, різною за змістом, обсягом та формами і може включати консультації, роз`яснення, складення позовів і звернень, довідок, заяв, скарг, здійснення представництва, зокрема в судах та інших державних органах тощо. Вибір форми та суб`єкта надання такої допомоги залежить від волі особи, яка бажає її отримати. Право на правову допомогу - це гарантована державою можливість кожної особи отримати таку допомогу в обсязі та формах, визначених нею, незалежно від характеру правовідносин особи з іншими суб`єктами права.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін, тому суд дійшов висновку про задоволення зазначеної вимоги позивача та стягнення з відповідача витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 8 000,00 грн.

Керуючись ст. ст. 129, 236 - 241 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Фізичної особи - підприємця Павленко Ігоря Петровича ( АДРЕСА_1 , код НОМЕР_1 ) на користь Приватного підприємства "Торгово-промислова компанія Арсен" (33009, м. Рівне, вул. Млинівська, буд. 5, код ЄДРПОУ 22554414) 27 496,38 грн (двадцять сім тисяч чотириста дев`яносто шість гривень 38 коп) заборгованості згідно договорів оренди № 02/01-01 ОР від 02.01.2019 р., № 01/01-5 від 01.01.2020 р., № 03/02-1 ОР від 03.02.2020 р., № 02/03-1 ОР від 02.03.2020 р. та № 01/04-1 ОР від 01.04.2020 р., 42 000,00 грн (сорок дві тисячі гривень 00 коп) штрафу, 2 102,00 грн (дві тисячі сто дві гривні 00 коп) витрат по сплаті судового збору та 8 000,00 грн (вісім тисяч гривень 00 коп) витрат на правничу допомогу.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Позивач (стягувач): Приватне підприємство "Торгово-промислова компанія Арсен" (33009, м. Рівне, вул. Млинівська, буд. 5, код ЄДРПОУ 22554414).

Відповідач (боржник): Фізична особа - підприємець Павленко Ігор Петрович ( АДРЕСА_1 , код НОМЕР_1 ).

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено до Північно - західного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено та підписано 01 жовтня 2020 року.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua.

Суддя Романюк Р.В.

Дата ухвалення рішення01.10.2020
Оприлюднено02.10.2020
Номер документу91939181
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/755/20

Судовий наказ від 22.10.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Рішення від 01.10.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 02.09.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 30.07.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні