Постанова
від 03.08.2009 по справі 2а-3798/09/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01025, м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, тел. 278-43-43 Вн. № < Внутрішній Номер справи >

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

03 серпня 2009 року 15:25 № 2а-3798/09/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Винокурова К.С.

при секретарі судового засідання Давиденко Д.В., розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

За позовом Закритого акціонерного товариства Науково-виробниче агропідприємство

Новогалещинська біофабрика

до Управління Пенсійного фонду України у Святошинському районі м. Києва

про визнання нечинною вимоги

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

Закрите акціонерне товариство НВАП Новогалещинська біофабрика (надалі ЗАТ Новогалещинська біофабрика , позивач) звернулось до суду з позовом про визнання нечинною вимоги від 04.03.2009 р. № 575 Управління Пенсійного фонду України у Святошинському районі міста Києва (надалі УПФУ в Святошинському районі міста Києва, відповідач) про сплату боргу на суму 94 940,64 грн.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 27.05.2009 р. відкрито провадження у адміністративній справі та призначено її до судового розгляду.

У судовому засіданні представник позивача позов підтримав та просив суд його задовольнити.

В обґрунтування позовних вимог, позивач зазначав, що, відповідачем сформовано вимогу про сплату боргу без складання акту документальної перевірки, що є порушенням вимог передбачених п. 8.3. Інструкції Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України , затвердженої постановою Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003. А також, позивачу не вручались, ні акт про його перевірку, ні повідомлення про порушення ним законодавства зі сплати збору на обов`язкове державне пенсійне страхування, що передбачено Порядком оформлення результатів документальних перевірок, затвердженого постановою Пенсійного фонду України № 6-5 від 21.03.2003.

Відповідачем позову не визнано, заперечення викладені письмово та наявні у матеріалах справи. Відповідач вважає, що відсутні підстави для скасування спірної вимоги, мотивуючи це тим, що станом на 02.03.2009 р. позивач мав заборгованість по сплаті збору на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування у розмірі 94 940,64 грн. згідно з даними картки особового рахунку платника. Також відповідач зазначає про помилковість висновків позивача про обов`язковість формування вимоги про сплату недоїмки виключно на підставі складеного Акту перевірки, оскільки п. 8.3. Інструкції чітко встановлено дві підстави для формування вимоги, з яких: 1) акт документальної перевірки, 2) облікові дані з карток особових рахунків страхувальника.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, адміністративний суд,-

ВСТАНОВИВ:

Закрите акціонерне товариство НВАП Новогалещинська біофабрика`у відповідності до свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії АОО № 072586 зареєстроване Святошинською районною у м. Києві державною адміністрацією 28.07.2003 р., код ЄДРПОУ 32557832 та знаходиться на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Святошинському районі міста Києва.

06.04.2009 року позивач отримав вимогу УПФ України в Святошинському районі м. Києва № Ю-575 (надалі - вимога № 575) про сплату заборгованості зі сплати страхових внесків станом на 02.03.2009 у розмірі 94 940,64 грн., що підтверджується наявною в матеріалах справи копією повідомлення відділення зв`язку про вручення позивачу поштового відправлення та не заперечується сторонами.

Згідно ч. 1 ст. 20 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування № 1058-IV від 07.09.2003 (надалі -Закон №1058-IV), страхові внески обчислюються виключно в грошовій формі, у тому числі з виплат (доходу), що здійснюються в натуральній формі. Обчислення страхових внесків із сум, виражених в іноземній валюті, здійснюється шляхом перерахування зазначених сум у національну валюту України за курсом валют, установленим Національним банком України на день обчислення страхових внесків.

Частиною 3 ст. 106 згаданого вище Закону встановлено, що територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

Згідно п.8.3. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України (надалі -Інструкція №21-1), затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України №21-1 від 19.12.2003, вимога про сплату недоїмки формується на підставі актів документальних перевірок та облікових даних з карток особових рахунків страхувальників за формою встановленою законодавством.

Таким чином, з викладеної норми вбачається, що однією із підстав формування недоїмки є облікові дані з карток особових рахунків страхувальників. Отже, доводи позивача про обов`язковість формування вимоги про сплату недоїмки виключно на підставі складеного Акту перевірки є помилковими та такими, що невірно тлумачать норму права, внаслідок чого відсутні підстави для обов`язкового вручення відповідачем акта перевірки та повідомлення позивачу, у зв`язку з чим викладені мотиви позивача не приймаються судом до уваги.

Як вбачається з наявних в матеріалах справи карток особового рахунку Позивача станом на 02.03.2009 р. за ним обліковується заборгованість зі сплати страхових внесків у розмірі 94 040,78 грн., яка, як встановлено судом, виникла починаючи з 01.11.2005 р.

Відповідно до ч. 6 ст. 20, ч. 2-4 ст. 106 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування № 1058-IV та п.8 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою Правління ПФУ від 19.12.2003р. № 21-1 встановлює, що суми страхових внесків, своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені пунктами 5.1, 5.2, 5.3 цієї Інструкції, у тому числі обчислені органами Пенсійного фонду, уважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка). Обчислення страхових внесків зазначеною категорією платника здійснюється щомісячно за ставкою - 33,2 % суми фактичних витрат на оплату праці працівників ( п.4.1)

Обчислення страхових внесків територіальними органами Пенсійного Фонду України здійснюється на підставі складених актів перевірки правильності нарахування та сплати страхових внесків, звітності, що подається страхувальником, бухгалтерських та інших документів, що підтверджують суму заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

У відповідності до п.8.1. зазначеної Інструкції суми страхових внесків, своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені пунктами 5.1, 5.2, 5.3 цієї Інструкції, у тому числі обчислені органами Пенсійного фонду, уважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Органи Пенсійного фонду надсилають страхувальникам вимогу про сплату недоїмки в таких випадках:

а) якщо дані документальних перевірок результатів діяльності страхувальника свідчать про донарахування сум страхових внесків;

б) якщо страхувальник має на кінець звітного базового періоду недоїмку зі сплати страхових внесків;

в) якщо страхувальник має на кінець звітного періоду борги зі сплати фінансових санкцій (штрафів) та пені.

У випадку "а" вимога надсилається одночасно з актом документальної перевірки.

У випадку "б" вимога надсилається щомісяця протягом п`яти робочих днів, наступних за звітним базовим періодом. Вимога формується на підставі даних особових рахунків платників на всю суму боргу.

Вимога формується на підставі актів документальних перевірок та облікових даних з карток особових рахунків страхувальників за формою згідно з додатком 9 цієї Інструкції для страхувальника - юридичної особи.

Вимога формується під одним порядковим номером до повного погашення сум боргу.

Вимога вважається надісланою (врученою) юридичній особі, якщо її передано посадовій особі такої юридичної особи під підпис або надіслано листом з повідомленням про вручення.

Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов`язаний сплатити зазначені у вимозі суми.

У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату боргу, страхувальник узгоджує її з органами Пенсійного фонду, а у разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонду має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

Про оскарження вимоги до суду страхувальник зобов`язаний письмово повідомити протягом трьох робочих днів орган Пенсійного фонду, який направив вимогу.

Узгодження вимоги органу Пенсійного фонду здійснюється на підставі заяви страхувальника, яка розглядається органом Пенсійного фонду протягом трьох робочих днів після її отримання, та поданих страхувальником документів, що свідчать про неправильність обчислення сум недоїмки, зазначених у вимозі.

Узгоджена вимога надсилається страхувальнику органом Пенсійного фонду протягом трьох робочих днів. Страхувальник зобов`язаний сплатити узгоджену суму боргу протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги.

Абзацом 2 п. 10.1. Інструкції встановлено, що у разі, коли страхувальник має несплачені суми недоїмки, пені та фінансових санкцій та здійснює сплату поточних сум страхових внесків, ці суми зараховуються шляхом перерозподілу такої сплаченої суми в рахунок сплати недоїмки, пені та фінансових санкцій у порядку календарної черговості їх виникнення.

Як вбачається з карток особового рахунку позивача протягом з листопада 2005 року до березня 2009 року він здійснював обчислення страхових внесків та їх сплату, при цьому сплачені ним суми грошових коштів зараховувалися відповідачем шляхом їх перерозподілу, в рахунок сплати недоїмки у порядку календарної черговості її виникнення, у зв`язку з чим коштами сплаченими Позивачем з листопада 2005 до березня 2009 року погашалась недоїмка, що існувала у попередній період, тобто до 02.03.2009, а після її остаточного погашення сплачені суми зараховувалися в рахунок сплати поточних страхових внесків в порядку їх виникнення, через що залишок несплачених страхових внесків за цей період склав 94 940,64 грн.

Також суд враховує те, що підставами для визнання нечинним рішення суб`єкта владних повноважень, у даному випадку вимоги, є невідповідність його вимогам чинного законодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав це рішення. Обов`язковою умовою визнання нечинним рішення є також порушення у зв`язку з прийняттям відповідного рішення прав та охоронюваних законом інтересів підприємства чи організації - позивача у справі.

Відповідно до частини 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Судом не встановлено порушень законодавства Управлінням Пенсійного фонду України в Святошинському районі м. Києва при формуванні вимоги про сплату боргу за № 575 на суму 94 940,64 грн.

За таких обставин, враховуючи все вищевикладене, позовні вимоги щодо скасування вимоги УПФ України в Святошинському районі міста Києва № 575 від 04.03.2009 р. визнаються судом безпідставними та задоволенню не підлягають.

Керуючись ст.ст. 71, 86, 94, ст. 105, 158-163 КАС України, адміністративний суд,-

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні позовних вимог відмовити.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження або апеляційної скарги в порядку, встановленому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України. Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку та в строки, встановлені ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя К.С. Винокуров

Дата складення та підписання постанови в повному обсязі -11.08.2009.

Дата ухвалення рішення03.08.2009
Оприлюднено06.10.2020
Номер документу91970424
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3798/09/2670

Постанова від 03.08.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Постанова від 03.08.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Постанова від 03.08.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Постанова від 03.08.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Постанова від 03.08.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Постанова від 03.08.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Постанова від 03.08.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Постанова від 03.08.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні