Рішення
від 05.10.2020 по справі 531/1403/20
КАРЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

05.10.2020

єдиний унікальний номер справи 531/1403/20

номер провадження 2/531/410/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 жовтня 2020 року м. Карлівка

Карлівський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Черняєвої Т.М.,

за участю секретаря - Мельник О.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в місті Карлівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , що діє в інтересах неповнолітнього сина ОСОБА_2 , до Мартинівської сільської ради Карлівського району Полтавської та ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

Позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду в інтересах неповнолітнього сина ОСОБА_2 із позовною заявою до Мартинівської сільської ради Карлівського району Полтавської та ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування за законом, у якій просить визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 9,23 га, розташовану на території Мартинівської сільської ради Карлівського району Полтавської області за кадастровим номером 5321685600:00:008:0063 в порядку спадкування за законом після смерті його батька ОСОБА_4 , що помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

У позові посилається на те, що неповнолітній ОСОБА_2 є спадкоємцем першої черги та єдиним сином померлого ОСОБА_4 . Окрім нього право на спадщину у порядку спадкування за законом та спадкоємцем першої черги, являється відповідачка ОСОБА_3 , яка є рідною матір`ю померлого. ОСОБА_3 на спадщину після смерті сина не претендує, заяву про прийняття спадщини не подавала, на час відкриття спадщини із сином не проживала.

Також зазначає, що відповідно до ч.4 ст.1268 ЦК України, малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою - четвертою статті 1273 цього Кодексу. Тобто, неповнолітній ОСОБА_2 вважається таким, що прийняв спадщину після смерті свого батька ОСОБА_4 .

Зауважує, що оформити спадщину у нотаріальній конторі ОСОБА_2 не має можливості, оскільки є дитиною-інвалідом та не має змоги особисто подати заяву про прийняття спадщини, відповідно до ст.1269 ЦК України та надати необхідні документи у зв`язку з чим була змушена звернутися до суду за захистом прав свого неповнолітнього сина.

Позивачка ОСОБА_1 до суду не з`вилася, надала письмову заяву у якій, просить справу розглянути за їх відсутності, позов підтримує та просить задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Представник відповідача - Мартинівської сільської ради Карлівського району Полтавської області у судове засідання не з`явився, направив до суду заяву з проханням розглянути справу без участі представника, щодо вирішення справи проти задоволення позову не заперечував, а покладався на розсуд суду.

Відповідачка ОСОБА_3 у судове засідання не з`явилася, направила до суду заяву у якій просить розглянути справу без її участі, зазначила, що з позовною заявою ознайомлена та претензій не має.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого судового засідання суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідачі - Мартинівської сільської ради Карлівського району Полтавської області та ОСОБА_3 у судове засідання не з`явилися, направивши заяви про розгляд справи без їй участі, заперечень проти задоволення позову не висловили, що може свідчити про визнання ними позову.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для цього законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши письмові докази, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно зі статтею 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той із подружжя, який його пережив та батьки. Частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними (ч.1 ст.1267 ЦК України).

Частиною 1 статті 1270 ЦК України передбачено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається із часу відкриття спадщини.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_4 (а.с.9), який являється батьком ОСОБА_2 (а.с.10) та сином для відповідача ОСОБА_3 .

Спадкоємцями першої черги за законом є неповнолітній ОСОБА_4 та ОСОБА_3 .

Відповідно до ч.4 ст.1268 ЦК України малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами 2-4 статті 1273 ЦК України.

Отже, неповнолітній ОСОБА_2 вважається таким, що прийняв спадщину після смерті свого батька ОСОБА_4 .

Крім того, позивач ОСОБА_1 , в інтересах неповнолітнього сина, ОСОБА_2 звернулася до приватного нотаріуса Харківського районного нотаріального округу Харківської області Гаражі Н.П. із заявою про прийняття спадщини після померлого ОСОБА_4 . Вказана заява зареєстрована у книзі обліку і реєстрації спадкових справ та 06 грудня 2019 року заведено спадкову справу, якій присвоєно №315 (а.с.24).

Приватним нотаріусом Гаража Н.П. направлено лист ОСОБА_1 про те, що її неповнолітній син повинен особисто подати заяву про прийняття спадщини та надати перелічені у листі документи (а.с.23), проте ОСОБА_2 цього зробити не може, так як є дитиною-інвалідом, що позбавляє можливості нотаріуса видати свідоцтво на про право на спадщину за законом на ім`я неповнолітнього ОСОБА_2 . У зв`язку з такими обставинами позивачка була вимушена звернутися до суду за захистом прав свого неповнолітнього сина.

Відповідачка ОСОБА_3 на час відкриття спадщини із сином не проживала, на спадщину після смерті сина не претендує та заяву про прийняття спадщини не подавала, що також підтверджується і власноруч написаною заявою від 17 вересня 2020 року, яку вона направила на адресу суду.

Статтею 1218 ЦК України визначено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Після смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина на земельну ділянку: кадастровий номер 5321685600:00:008:0063, площею 9,23 гектарів, розташована на території Халтуринської (на даний час Мартинівської) сільської ради Карлівського району Полтавської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, виділеної на підставі рішення 18-ї сесії 23 скликання Халтуринської сільської ради, що підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю серії Р1 №519081 (а.с.11) та витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку (а.с.12).

Згідно п.3 Роз`яснень Вищого спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 року Про судову практику з розгляду цивільних справ про спадкування , право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст.392 ЦК України). Якщо нотаріусом обгрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розгляду у позовному провадженні. Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

У зв`язку з відмовою нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, позивачка була вимушена звертатися до суду в інтересах свого неповнолітнього сина за захистом його права спадкоємця єдиним можливим способом - визнання за ним права власності на спадщину після смерті батька ОСОБА_4 .

Відповідно до статті 1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно із частиною 3 статті 152 ЗК України, захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється: шляхом визнання прав, тощо.

У відповідності до пункту г частини 1 статті 81 ЗК України, громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст.1216, 1217, 1218, 1268, 1269 ЦК України, ст.ст.200,206,263,265,273 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 , що діє в інтересах неповнолітнього сина ОСОБА_2 , до Мартинівської сільської ради Карлівського району Полтавської та ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 9,23 гектари, розташовану на території Мартинівської сільської ради Карлівського району Полтавської області (колишня Халтуринська сільська рада), за кадастровим номером 5321685600:00:008:0063 у порядку спадкування за законом після смерті його батька ОСОБА_4 , що помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Т.М.Черняєва

СудКарлівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення05.10.2020
Оприлюднено06.10.2020
Номер документу91976501
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —531/1403/20

Рішення від 05.10.2020

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Черняєва Т. М.

Ухвала від 09.09.2020

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Черняєва Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні