Ухвала
від 02.10.2020 по справі 523/8963/20
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/8963/20

Провадження №6/523/289/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" жовтня 2020 р. м. Одеса

Суворовський районний суд м. Одеси у складі :

головуючого судді - Аліна С.С.

при секретарі - Вовкович І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні подання головного державного виконавця відділу примусового виконання рішення Управління забезпечення примусового виконання рішень у Миколаївській області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) Павлюк Марини Анатоліївни про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України без вилучення паспортного документа ОСОБА_1 ,-

Встановив:

До Суворовського районного суду м. Одеси надійшло подання головного державного виконавця відділу примусового виконання рішення Управління забезпечення примусового виконання рішень у Миколаївській області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) Павлюк Марини Анатоліївни про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України без вилучення паспортного документа ОСОБА_1 .

Свої вимоги державний виконавець обґрунтував тим, що на примусовому виконанні у відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Миколаївській області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) перебуває виконавче провадження за реєстровим номером в Автоматизованій системі виконавчих проваджень 54280350 з примусового виконання виконавчого листа № 523/1616/14-ц виданого Суворовський районний суд міста Одеси від 06.08.2014 про стягнення з ОСОБА_1 на користь ТОВ ОТП Факторинг Україна грошової суми у розмірі 774991,00 грн.

Боржником є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ІНН: НОМЕР_1 адреса проживання АДРЕСА_1 .

Відповідно до статей 3, 4. 24. 25. 26. 27 Закону України «Про виконавче провадження» , виконавцем винесена 12.07.2017 року постанова про відкриття виконавчого провадження №54280350, якою боржника зобов`язано подати декларацію про доходи та майно та попереджено боржника про відповідальність за неподання такої декларації або внесення до неї завідомо неправдивих відомостей. Копію постанови направлено сторонам виконавчого провадження 12.07.2017 вих. №26903 до виконання боржнику, рекомендований лист №6510201373352 від 14.07.2017 та стягувачу до відома за адресою вказаною у виконавчому документі.

В ході примусового здійснення виконавчого провадження державним виконавцем накладено арешт на все майно боржника, про що до Єдиних державних реєстрів внесено відповідні записи.

За результатами обробки запиту до Державної фіскальної служби України у боржника відсутні рахунки в банках га інших фінансових установа, інформація щодо джерел доходу відсутня. За результатами обробки запиту до Пенсійного фонду України, боржник як пенсіонер на обліку не перебуває. За результатами обробки запиту до Пенсійного фонду України, боржник отримує дохід, останє місце роботи за лютий 2020 ОСББ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ -44 ідентифікаційний код юридичної особи № 41898251, Адреса страхувальника Крижанівка. вул. Генерала Бочарова, буд. 44. Відповідно до відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ідентифікаційний код юридичної особи № 41898251 належить ОСББ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ-44 , місцезнаходження юридичної особи: 67562, Одеська обл., Лиманський район, село Крижанівка, вул. Ген. Бочарова, будинок 44, керівник з 30.01.2018 (За статутом) ОСОБА_1 .. Згідно витягу з Єдиного державного реєстру МВС України за боржником зареєстрованих транспортних засобів не значиться. Згідно з інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно. Державного реєстру іпотек. Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, отриманої в порядку доступу державних виконавців, за боржником прав власності на нерухоме майно зареєстровано на: будинок АДРЕСА_2 ; нежиле приміщення за адресою АДРЕСА_3 . що перебуває в іпотеці АКІБ УкрЄиббанк .

Згідно відповіді Державної прикордонної служби України боржник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 закордонний паспорт серія НОМЕР_2 за період з 11.07.2017р. по 01.04.2020 р. неодноразово (4 рази) перетинав державний кордон України.

Враховуючи ту обставину, що боржником протягом значного терміну зобов`язання та законні вимоги державного виконавця не виконуються, заявник просить суд тимчасово обмежити у праві виїзду за межі України боржнику ОСОБА_1 .

Сторони в судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені судом належним чином, про причини неявки суду не повідомили. Від головного державного виконавця відділу примусового виконання рішення Управління забезпечення примусового виконання рішень у Миколаївській області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) ПавлюкМ.А. надійшла заява в якій подання підтримала, просила розгляд справи провести за її відсутності.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, про те, що подання не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено про те, що на примусовому виконанні у відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Миколаївській області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (далі - Відділ) перебуває виконавче провадження за реєстровим номером в Автоматизованій системі виконавчих проваджень 54280350 з примусового виконання виконавчого листа № 523/1616/14-ц виданого Суворовський районний суд міста Одеси від 06.08.2014 р. про стягнення з ОСОБА_1 на користь ТОВ ОТП Факторинг Україна грошової суми у розмірі 774991,00 грн.

Боржником є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ІНН: НОМЕР_1 адреса проживання АДРЕСА_1 .

Відповідно до статей 3, 4. 24. 25. 26. 27 Закону України «Про виконавче провадження» , виконавцем винесена 12.07.2017 року постанова про відкриття виконавчого провадження №54280350, якою боржника зобов`язано подати декларацію про доходи та майно та попереджено боржника про відповідальність за неподання такої декларації або внесення до неї завідомо неправдивих відомостей.

В ході примусового здійснення виконавчого провадження державним виконавцем накладено арешт на все майно боржника, про що до Єдиних державних реєстрів внесено відповідні записи.

За результатами обробки запиту до Державної фіскальної служби України у боржника відсутні рахунки в банках га інших фінансових установа, інформація щодо джерел доходу відсутня.

За результатами обробки запиту до Пенсійного фонду України, боржник як пенсіонер на обліку не перебуває.

За результатами обробки запиту до Пенсійного фонду України, боржник отримує дохід, останнє місце роботи за лютий 2020 ОСББ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ -44 ідентифікаційний код юридичної особи № 41898251, Адреса страхувальника Крижанівка. вул. Генерала Бочарова, буд. 44.

Відповідно до відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ідентифікаційний код юридичної особи №41898251 належить ОСББ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ-44 , місцезнаходження юридичної особи: 67562, Одеська обл., Лиманський район, село Крижанівка, вул. Ген. Бочарова, будинок 44, керівник з 30.01.2018 (За статутом) ОСОБА_1 .

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру МВС України за боржником зареєстрованих транспортних засобів не значиться. Згідно з інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно.

Державного реєстру іпотек. Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, отриманої в порядку доступу державних виконавців, за боржником прав власності на нерухоме майно зареєстровано на: будинок АДРЕСА_2 ; нежиле приміщення за адресою АДРЕСА_3 . що перебуває в іпотеці АКІБ УкрЄиббанк .

Згідно відповіді Державної прикордонної служби України боржник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 закордонний паспорт серія НОМЕР_3 за період з 11.07.2017 по 01.04.2020 рік. неодноразово (4 рази) перетинав державний кордон України.

Відповідно до п.19 ч. 3 ст. Закону України Про виконавче провадження у разі ухилення боржника від виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням, виконавець зобов`язаний звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження > праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов`язань за рішенням або погашення заборгованості ;а рішеннями про стягнення періодичних платежів.

Статтею 6 Закону України Про порядок виїзду з України і виїзду в Україну громадян України що передбачає підстави для тимчасового обмеження права громадян України на виїзд з України. Таке право на виїзд з України може бути тимчасово обмежено, в тому числі, коли особа ухиляється від виконання зобов`язань, покладених па нього судовим рішенням, що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом.

Відповідно до ч. 1 ст.441 ЦПК України тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення.

За змістом положень п.5 ч. 1 ст.6 Закону України Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадянин України може бути обмежений у праві виїзду за кордон, якщо він ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов`язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів.

Розглядаючи питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України за ухилення від виконання зобов`язань, покладених судовим рішенням Європейський суд з прав людини (далі - ЄСПЛ) у справі Гочев проти Болгарії (Gochev v.Bulgaria), рішення від 26.11.2009 року (заява № 34383/03), визначив загальні стандарти щодо права на свободу пересування та підсумував принципи, що відносяться до оцінки необхідності заходів, яке обмежують свободу пересування наступним чином: у відношенні пропорційності обмеження, встановленого у зв`язку з неоплаченими боргами, ЄСПЛ у пункті 49 цього рішення зазначив, що таке обмеження є виправданим лише остільки, оскільки сприяє досягненню переслідуваної мети гарантування повернення вказаних боргів (див. рішення ЄСПЛ від 13 листопада 2003 року за справою Напияло проти Хорватії (Napijalo \ . Croatia), скарга N 66485/01, §§ 78 - 82).

Судом встановлено про те, що 05.08.2020 р. між ТОВ ОТП Факторинг Україна та ТОВ Стандарт Фінанс Групп був укладений договір факторингу, відповідно до якого ТОВ Стандарт Фінанс Групп набуло право грошової вимоги у відносинах з ОСОБА_2 та стало новим кредитором за кредитним договором № CM-SM E500/039/2007 від 14.08.2007 р. укладеним з останнім, що підтверджується договором факторингу від 0 5.08.2020 р., актом приймання-передачі від 05.08.2020 р. та листом ТОВ ОТП Факторинг Україна про відступлення прав вимог.

05.08.2020 р. між ТОВ Стандарт Фінанс Групп та ОСОБА_3 був укладений договір про відступлення права вимоги, відповідно до якого ОСОБА_3 набув статусу кредитора за кредитним договором № СМ- SME500/039/2007 від 14.08.2007 р. укладеним з ОСОБА_1 та права грошової вимоги за ним, що підтверджується договором про відступлення права вимоги від 05.08.2020 р. з додатком №1, актом приймання передачі документації за договором відступлення права вимоги від 05.08.2020 р., повідомленням ТОВ Стандарт Фінанс Групп .

Тобто, з ОСОБА_3 є кредитором у відносинах з ОСОБА_1 за кредитним договором № CM SME500/039/2007 від 14.08.2007 р.

ОСОБА_1 повністю погасив свою заборгованість перед ОСОБА_3 у розмірі 774 991 грн. за кредитним договором № CM- SME500/039/2007 від 14.08.2007 р. , що підтверджується листом -довідкою від 14.08.2020 р.

особа, яка виконала в повному обсязі свої грошові зобов`язання не може бути безпідставно обмежена у пересуванні, зазначене регламентується ст. 33 Конституцією України та міжнародними правовим актами.

Так, згідно ст. 2 Протоколу 4 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст. 33 Конституції України, кожен, хто законно перебуває на території будь-якої держави, в межах цієї території має право на свободу пересування і свободу вибору місця проживання.

Кожен є вільним залишати будь-яку країну, включаючи своєю власну.

На здійснення цих прав не встановлюються жодні обмеження, крім тих. що передбачені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної або громадської безпеки, для забезпечення громадського порядку, запобігання злочину, для охорони здоров`я або моралі чи з метою захисту прав і свобод інших осіб.

При таких обставинах, суд приходить до висновку, про те що подання головного державного виконавця відділу примусового виконання рішення Управління забезпечення примусового виконання рішень у Миколаївській області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) Павлюк Марини Анатоліївни про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України без вилучення паспортного документа ОСОБА_1 не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, та керуючись ст.ст.260, 441 ЦПК України, ст.33 Конституції України, ст. 6 Закону України Про порядок виїзду з України та в`їзд в Україну громадян України , суд -

УХВАЛИВ:

Подання поданням головного державного виконавця відділу примусового виконання рішення Управління забезпечення примусового виконання рішень у Миколаївській області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) Павлюк Марини Анатоліївни про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України без вилучення паспортного документа ОСОБА_1 - залишити без задоволення .

Копію ухвали направити сторонам по справі.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку через Суворовський районний суд м. Одеси шляхом подачі апеляційної скарги в 15-ти денний строк з дня винесення ухвали.

Ухвала виготовлена та підписана 02.10.2020 року.

Суддя Аліна С.С.

Дата ухвалення рішення02.10.2020
Оприлюднено06.10.2020
Номер документу91988358
СудочинствоЦивільне
Сутьтимчасове обмеження у праві виїзду за межі України без вилучення паспортного документа ОСОБА_1

Судовий реєстр по справі —523/8963/20

Ухвала від 02.10.2020

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Аліна С. С.

Ухвала від 17.06.2020

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Аліна С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні