Рішення
від 29.09.2020 по справі 617/591/19
ВОВЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 617/591/19

Провадження № 2-о/617/5/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 вересня 2020 року Вовчанський районний суд Харківської області у складі:

головуючого - судді Глоби М.М.,

присяжних - Маслова В.С., Добровінського В.В.,

за участю секретаря судового засідання - Борщ Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Вовчанську Харківської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, заінтересовані особи:Управління соціального захисту населення Вовчанської районної державної адміністрації Харківської області, виконком Бугаївської сільської ради Вовчанського району Харківської області, ОСОБА_2 ,

в с т а н о в и в:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із вказаною заявою, в обгрунтування якої зазначив, що його мати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом ІІ групи, безстроково за загальним захворюванням згідно довіки МСЕК № 1 м. Харкова від 06 березня 2008 року. Внаслідок фізичного та психічного розладу, потребує постійної сторонньої допомоги та догляду. Самостійно проживати та керувати своїми діями не може. Просив визнати ОСОБА_2 недієздатною та призначити його - ОСОБА_1 її опікуном.

Заявник в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся своєчасно та належними чином. Надав до суду заяву про підтримання вимог заяви, просив їх задовольнити, справу розглядати у його відсутності.

Представники заінтересованих осіб Управління соціального захисту населення Вовчанської районної державної адміністрації Харківської області, виконкому Бугаївської сільської ради Вовчанського району Харківської області у судове засідання не з`явилися, повідомлялися про час та місце розгляду справи своєчасно та належним чином. Надали суду заяви про розгляд справи за відсутності їх відсутності.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що заявлені вимоги підлягають задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень ЦПК України розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта від 18.03.2020 року Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради Харківська обласна клінічна психіатрична лікарня № 3 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на теперішній час виявляє хронічний, стійкий психічний розлад у формі шизофренії параноїчної на теперішній час нездатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до ст. 63 ЦК України фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Даними рішення виконавчого комітету Бугаївської сільської ради Вовчанського району Харківської області № 8/3 від 30 серпня 2019 року підтримано кандидатуру ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , щодо призначення його опікуном над мамою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Як зазначено у ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Отже, суд вважає за необхідне визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 недієздатною та встановити над нею опіку, призначивши опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 39, 60 ЦК України, ст. ст. 4, 7, 12, 247, 263-265, 268, 299, 300 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, заінтересовані особи:Управління соціального захисту населення Вовчанської районної державної адміністрації Харківської області, виконком Бугаївської сільської ради Вовчанського району Харківської області, ОСОБА_2 - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 недієздатною та встановити над нею опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , опікуном недієздатної ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення чинне протягом двох років з моменту набрання ним законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку.

Рішення суду може бути оскаржене до апеляційного суду Харківської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти діб з дня проголошення рішення суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через Вовчанський районний суд Харківської області.

Заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа - Бугаївська сільська рада Вовчанського району Харківської області, місцезнаходження за адресою: Харківська область, Вовчанський район, с. Бугаївка, код 04399039.

Заінтересована особа - Управління соціального захисту населення Вовчанської районної державної адміністрації Харківської області, місцезнаходження за адресою: м. Вовчанськ вул. Соборна, 100.

Заінтересована особа - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 .

Суддя -

Присяжні -

-

Дата ухвалення рішення29.09.2020
Оприлюднено06.10.2020
Номер документу91991839
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, заінтересовані особи:Управління соціального захисту населення Вовчанської районної державної адміністрації Харківської області, виконком Бугаївської сільської ради Вовчанського району Харківської області, ОСОБА_2

Судовий реєстр по справі —617/591/19

Рішення від 29.09.2020

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Глоба М. М.

Ухвала від 07.09.2020

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Глоба М. М.

Ухвала від 23.01.2020

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Глоба М. М.

Ухвала від 26.09.2019

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Глоба М. М.

Ухвала від 22.07.2019

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Глоба М. М.

Ухвала від 15.04.2019

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Глоба М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні