Рішення
від 01.10.2020 по справі 126/2135/20
БЕРШАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

Справа № 126/2135/20

Провадження № 2/126/812/2020

"01" жовтня 2020 р. м. Бершадь

Бершадський районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Рудь О.Г.

секретар Кучанська В. М.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в місті Бершадь цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Війтівської сільської ради Бершадського району Вінницької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Війтівської сільської ради Бершадського району Вінницької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Позов обгрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її тітка ОСОБА_2 .. Після її смерті залишилася спадщина у вигляді житлового будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Маючи намір оформити належним чином свої спадкові права, позивач звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, проте їй було відмовлено у вчинення нотаріальної дії у зв`язку із пропущенням шестимісячного строку звернення із заявою про прийняття спадщини, внаслідок чого вона позбавлена можливості набути право власності на спадкове майно.

Позивач пропустила строк на прийняття спадщини у зв`язку з тим, що їй не було відомо про те, що відносно неї було вчинено заповіт покійною ОСОБА_2 .. Про цей факт позивач дізналась лише у вересні цього року.

Позивач ОСОБА_1 подала до суду письмову заяву про підтримання позовних вимог та розгляд справи у її відсутність.

Представник відповідача Війтівської сільської ради Бершадського району Вінницької області сільський голова Замкова М.В. надала до суду письмову заяву про розгляд справи у відсутність представника відповідача.

Враховуючи те, що відповідно до ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи та проводить його в даному судовому засіданні на підставі доказів наявних у справі.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 виданим 11.10.2018 року виконавчим комітетом Поташнянської сільської ради Бершадського району Вінницької області.

Після її смерті відкрилась спадщина на належне їй майно.

Згідно наявної в матеріалах справи копії заповіту від 10.06.2011 року посвідченого секретарем виконкому Війтівської сільської ради Бершадського району Вінницької області за життя ОСОБА_2 заповіла все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і все те, що їй буде належати на день смерті і на що вона матиме право позивачу ОСОБА_1 ..

Відповідно до довідки Війтівської сільської ради Бершадського району № 703 від 18.09.2020 року, спадкоємців за законом на майно померлої ОСОБА_2 немає. Є спадкоємець за заповітом ОСОБА_1 ..

Позивач, маючи намір оформити належним чином свої спадкові права звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, проте отримала постанову нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 21.09.2020 року № 161/02-31, відповідно якої їй було відмовлено в оформленні, оскільки позивач пропустила шестимісячний строк для прийняття спадщини.

Судом встановлено, що позивач у встановлений законом строк не подала до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_2 .. Причиною пропуску строку для звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини позивач вказує те, що їй не було відомо, що відносно неї було вчинено заповіт покійною ОСОБА_2 .. Про цей факт позивач дізналась лише у вересні 2020 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно вимог ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

В п. 24 Постанови № 7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування Пленум Верховного Суду України висловив наступну правову позицію, що у випадку, коли особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає за необхідне позов задовольнити та визначити позивачеві додатковий строк для подання нею заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст. 263, 264, 265 ЦПК України, ст.ст. 1270, 1272 ЦК України суд,-

УХВАЛИВ :

Позов ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , жительки АДРЕСА_2 РНОКПП НОМЕР_2 ) до Війтівської сільської ради Бершадського району (с. Війтівка, вул. Cоборна, 104 Бершадського району Вінницької області ЄДРПОУ 04329702) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий трьохмісячний строк, для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визначений строк обраховувати з дати набрання даним рішенням законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О. Г. Рудь

СудБершадський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення01.10.2020
Оприлюднено06.10.2020
Номер документу91993074
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —126/2135/20

Рішення від 01.10.2020

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Рудь О. Г.

Ухвала від 24.09.2020

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Рудь О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні