Рішення
від 05.10.2020 по справі 485/1097/20
СНІГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

іменем України

05 жовтня 2020 року м.Снігурівка

справа №2/485/1097/20

провадження №2-о/485/65/2

Снігурівський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого судді Бодрової О.П.

за участю секретаря с/з Бондаренко С.В.

представника заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Снігурівка цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Широківська сільська рада Снігурівського району Миколаївської області, ОСОБА_3 про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини,

встановив:

У серпні 2020 року ОСОБА_2 звернувся до суду із вказаною заявою, яку обґрунтовував тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його баба ОСОБА_4 . Після її смерті залишилось спадкове майно у вигляді земельної ділянки, площею 3,49 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 4825783200:02:000:0044, яка належала її чоловіку ОСОБА_5 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_2 . ОСОБА_4 була зареєстрована по АДРЕСА_1 . Вказує на те, що з 2014 року по день смерті спадкодавця він фактично проживав з нею, так як баба потребувала постійного догляду, допомагав їй у веденні домашнього господарства, топив піч, здійснював прибирання. На його звернення до нотаріуса для оформлення спадщини, листом від 19 червня 2020 року йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, в зв`язку з пропуском встановленого законом строку для прийняття спадщини та у зв`язку з тим, що він не був зареєстрований за однією адресою разом з померлою на день її смерті, і роз`яснено про необхідність звернення до суду для вирішення даного питання. У зв`язку з наведеним, з метою оформлення спадщини, заявник просить суд встановити факт його постійного проживання з бабою ОСОБА_4 на час відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У судовому засіданні 14.09.2020 року заявник підтримав заяву, просив суд її задовольнити з підстав зазначених у заяві. Заявник пояснив, що постійно проживав за однією адресою зі своєю бабою з 2014 року по день її смерті, доглядав її та допомагав по господарству.

У судовому засіданні представник заявника підтримала заяву, просила суд її задовольнити з підстав зазначених у заяві.

Представник Широківської сільської ради та ОСОБА_3 у судове засідання не з`явилися. Широківська сільська рада надала суду заяву про розгляд справи за відсутності їх представника, не заперечують проти задоволення заяви.

Заінтересована особа ОСОБА_3 надіслав на адресу суду заяву про розгляд справи за його відсутності, проти задоволення заяви не заперечує, спадщину після смерті ОСОБА_4 приймати не бажає.

Заслухавши пояснення заявника, його представника, допитавши свідків, дослідивши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується заява, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи та вирішення справи по суті, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що баба заявника - ОСОБА_4 перебувала в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_5 /а.с.8/.

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 помер /а.с.6/.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , виданим 01 лютого 2016 року Новопетрівською сільською радою Снігурівського району Миколаївської області /а.с.7/.

Після смерті ОСОБА_4 залишилось спадкове майно у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,49 га, яка розташована в межах території Новопетрівської сільської ради Снігурівського району Миколаївської області, кадастровий номер 4825783200:02:000:0044.

За життя спадкодавець склала заповіт на ім`я сина ОСОБА_3 ..

ОСОБА_3 не бажає приймати спадщину після смерті матері - ОСОБА_4 .

З матеріалів справи вбачається, що заявник є онуком ОСОБА_4 .

Відповідно до довідки №4.1-19/151 від 06.11.2019 року, виданої Широківською сільською радою, ОСОБА_4 була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 з 1969 року по день своєї смерті. Разом з нею на день смерті за вищевказаною адресою ніхто не був зареєстрований /а.с.11/.

02 червня 2020 року депутатом Широківської ОТГ Вільховатським В.М. складено акт про те, що ОСОБА_2 , 1994 року народження, проживав разом зі своєю бабусею ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_1 по день її смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 , доглядав її та здійснював поховання, що підтвердили сусіди ОСОБА_6 , ОСОБА_7 /а.с.12/.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_8 та ОСОБА_7 підтвердили, що заявник з 2007 року проживав разом з бабою ОСОБА_4 по день її смерті, займався її похованням.

Спадкові справи після смерті ОСОБА_5 та ОСОБА_4 не заводилися, що підтверджується інформаційними довідками зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), які сформовані 03.09.2020 року.

Листом Снігурівської державної нотаріальної контори Миколаївської області №682/0116 від 19.06.2020 року, ОСОБА_2 роз`яснено про необхідність звернення до суду, оскільки останній упродовж встановленого законом строку не звернувся до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, не був зареєстрований разом з померлою /а.с.5/.

Відповідно до ч.1, п.5 ч.2 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно ч.3 ст.1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Заявник звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Метою встановлення факту є реалізація заявником права на спадщину, а саме отримання свідоцтва про право на спадщину за законом.

Згідно Інструкції про вчинення нотаріальних дій, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 03.03.2004р. № 20/5, діючої на час відкриття спадщини, свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям, що прийняли спадщину, тобто тим, які постійно проживали разом із спадкодавцем чи подали заяву нотаріусу про прийняття спадщини. Доказом постійного проживання разом і спадкодавцем можуть бути: довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, відповідного органу місцевого самоврядування про те, що спадкоємець безпосередньо перед смертю спадкодавця проживав разом зі спадкодавцем; копія рішення суду, що набрало законної сили про встановлення факту своєчасного прийняття спадщини; реєстраційний запис у паспорті спадкоємця або в будинковій книзі, який свідчить про те, що спадкоємець постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, та інші документи, що підтверджують факт постійного проживання разом із спадкодавцем.

Згідно Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5, у разі відсутності у паспорті спадкоємця відмітки про реєстрацію його місця проживання, доказом постійного проживання із спадкодавцем можуть бути: довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, відповідного органу місцевого самоврядування про те, що спадкоємець на день смерті спадкодавця проживав разом із цим спадкодавцем.

Отже, у випадку, якщо спадкоємець фактично постійно проживав із спадкодавцем на момент відкриття спадщини, проте у його паспорті відсутня відмітка про реєстрацію місця проживання разом із спадкодавцем, а також відсутні докази, визначені Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, спадкоємець має право звернутися до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Таким чином, досліджені судом докази підтверджують те, що ОСОБА_2 постійно проживав з ОСОБА_4 до дня її смерті, тобто часу відкриття спадщини - ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Сумнівів у достовірності досліджених доказів, судом не встановлено.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що заява ОСОБА_2 підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 4, 5, 10, 13, 19, 76-81, 89, 258-259, 263-265, 293-294 ЦПК України,

ухвалив:

Заяву ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Широківська сільська рада Снігурівського району Миколаївської області, ОСОБА_3 , про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 зі спадкодавцем ОСОБА_4 - на час відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення з урахуванням п.п. 15.5 п.15 ч.1 розділу ХІІІ Перехідних Положень ЦПК України безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду або через Снігурівський районний суд Миколаївської області. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 05 жовтня 2020 року.

Суддя О.П.Бодрова

СудСнігурівський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення05.10.2020
Оприлюднено06.10.2020
Номер документу91994292
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —485/1097/20

Рішення від 05.10.2020

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Рішення від 05.10.2020

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Ухвала від 28.08.2020

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні