Рішення
від 05.10.2020 по справі 904/4207/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.10.2020м. ДніпроСправа № 904/4207/20

За позовом Акціонерного товариства "Українська залізниця", м. Київ в особі регіональної філії "Придніпровська залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця", м. Дніпро

до Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРІНДУСТРІАЛГРУП", м. Дніпро

про стягнення штрафних санкцій за несвоєчасне виконання зобов`язань за договором

Суддя Ярошенко В.І.

Без виклику (повідомлення) учасників справи

ПРОЦЕДУРА

Акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі Регіональної філії "Придніпровська залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРІНДУСТРІАЛГРУП" про стягнення штрафних санкцій у розмірі 34 107, 12 грн, з них: 24 707, 52 грн - пеня, 9 399, 60 грн - штраф.

Позовні вимоги обгрунтовані неналежним виконанням відповідачем зобов`язання за договором № ПР/Ш-19923/НЮ від 29.11.2019 в частині своєчасного надання послуг.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 05.08.2020 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи та встановлено відповідачу 15-тиденний строк з дня отримання (вручення) ухвали про відкриття провадження у справі для подання для відзиву.

Ухвала суду про призначення розгляду справи від 05.08.2020 була отримана відповідачем 20.08.2020, що підтверджується поштовим повідомленням про вручення цінного листа (арк. с. 51).

Відповідач своїм правом щодо подачі відзиву на позовну заяву не скористався.

Відповідно до частини 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Згідно статті 248 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

За викладених обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

В порядку статті 240 Господарського процесуального кодексу України судом прийнято рішення у справі.

АРГУМЕНТИ СТОРІН

Позиція позивача

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем умов договору № ПР/Ш-19923/НЮ від 29.11.2019 в частині своєчасного надання послуг.

Позиція відповідача

Відповідач не скористався своїм процесуальним правом на подання відзиву на позов.

Перелік обставин, які є предметом доказування у справі

Факт укладання договору, строк виконання послуг, наявність прострочення виконання послуг.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ТА ДОКАЗИ, ЩО ЇХ ПІДТВЕРДЖУТЬ

29.11.2019 між Акціонерним товариством "Українська залізниця" в особі Структурного підрозділу Служба сигналізації та зв`язку Регіональної філії "Придніпровська залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця" та (далі - позивач, замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Укріндустріалгруп» (далі - відповідач, виконавець) було укладено договір № ПР/Ш - 19923/НЮ (далі - договір).

За умовами пункту 1.1 даного договору виконавець зобов`язується за завданням замовника надати послуги з ремонту траншеєкопача ТГК 1200, а замовник прийняти та оплатити надані послуги в порядку та на умовах, визначених цим договором на підставі вартості послуг з ремонту траншеєкопача (додаток № 3до договору), який є невід`ємною частиною договору.

Згідно з пунктом 2.5 договору надання послуг проводиться протягом строку дії договору тільки на підставі наданої письмової разнарядки замовника, яка вважається дозволом на поставку та є підтвердженням готовності замовника до прийняття послуг з ремонту траншеєкопача. Строк надання послуг протягом 30 робочих днів з моменту надання письмової разнарядки, але не пізніше 27.12.2019 у разі надання письмової разнарядки після 18.11.2019

Сума договору складає 134280 грн, в тому числі ПДВ - 20% - 22380 грн, на підставі вартості послуг з ремонту траншеєкопача (додаток № 3 до договору), який є невід`ємною частиною договору (п. 3.1 договору).

Пунктом 4.1 договору передбачено, що здача-приймання послуг з ремонту траншеєкопача здійснюється сторонами згідно акту прийому-передачі наданих послуг.

Розділом 6 договору визначено відповідальність сторін.

Так у пункті 6.6 договору передбачено, що за прострочення строків надання послуг виконавець сплачує замовнику пеню у розмірі 0, 1% від вартості несвоєчасно наданих послуг за кожен день прострочення, а за прострочення понад тридцять днів виконавець додатково сплачує замовнику штраф у розмірі 7% вказаної вартості. порядок розрахунків.

29.11.2020 між сторонами було підписано акт здачи-приймання в ремонт траншеєкопача (арк.с. 29).

В зв`язку з не виконанням зобов`язання щодо ремонту траншеєкопача, позивачем було направлено відповідачу лист № ТВ-53/02 від 16.01.2020.

Відповідач у листі вих. № 10 від 13.02.2020 у відповідь на дане звернення зазначив, що він згоден виконати всі умови договору і дотримуватись всіх пунктів договору, зокрема, пункту 6.6 договору та понести відповідальність, а також згоден виплатити штрафні санкці. Термін виконання договору до 28.02.2020.

Також позивачем на адресу відповідача було направлено лист-попередження № 824 від 10.06.2020, а також претензії № 339 від 13.02.2020 та № 825 від 10.06.2020.

Однак, відповідач залишив данні звернення без відповіді.

Доказів виконання робіт матеріали справи не містять.

В зв`язку з невиконанням послуг відповідачем, позивач на підставі п. 6.6 договору нарахував пеню за період з 28.12.2019 по 28.06.2020 у розмірі 24707, 52 грн та штраф у розмірі 9399, 60 грн.

Наведені вище обставини і стали причиною звернення позивача до суду з даним позовом.

ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ СТОРІН, ВИСНОВКИ СУДУ

Відповідно ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку (ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України).

Згідно з ст. 901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовник) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцю вказану послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК зобов`язання має виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно, ставляться, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст.612 Цивільного кодексу України).

Згідно ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, в тому числі у вигляд обов`язку сплатити неустойку.

Відповідно до положень ст. 549 ЦК України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

За своєю правовою природою, неустойка (пеня, штраф) є видом забезпечення виконання зобов`язання.

Як вже було зазначено вище, у пункті 6.6 договору сторони передбачили, що за прострочення строків надання послуг виконавець сплачує замовнику пеню у розмірі 0, 1% від вартості несвоєчасно наданих послуг за кожен день прострочення, а за прострочення понад тридцять днів виконавець додатково сплачує замовнику штраф у розмірі 7% вказаної вартості.

Відповідно до ст. 253 ЦК України перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок. Тому період обчислення пені починається з наступного дня після дати, в якій зобов`язання з оплати мало бути виконано.

Нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня коли зобов`язання мало бути виконано (ч. 6 ст. 232 ГК України).

Оскільки положення договору не містять вказівки на встановлення іншого строку припинення нарахування пені, ніж встановленого в ст.232 Господарського кодексу України, то нарахування штрафних санкцій припиняється зі спливом 6 місяців.

Перевіркою наданого позивачем розрахунку пені помилок не виявлено. Отже, пеня підлягає стягненню у розмірі 24707, 52 грн.

Також суд погоджується з розрахунком відповідача штрафу у розмірі 7% від вартості невиконаних послуг, а саме 9399, 60 грн. Дана вимога підлягає задоволенню у повному обсязі.

Зобов`язання припиняється на підставах, встановлених законом, зокрема, виконанням, здійсненим належним чином; звертаючись до суду з позовом, позивач у певній процедурній формі реалізує надану йому статтею 16 Цивільного кодексу України можливість захистити свої цивільні права та інтереси в суді.

З урахуванням вищенаведеного, позовні вимоги визнаються судом правомірними та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

СУДОВІ ВИТРАТИ

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України витрати зі сплати судового збору в розмірі 2102 грн покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 2, 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРІНДУСТРІАЛГРУП" (49043, м. Дніпро, вул. Аграрна, 2Ж; ідентифікаційний код 34986307) на користь Акціонерного товариства "Українська залізниця" (03680, м. Київ, вул. Тверська, 5; ідентифікаційний код 40075815) в особі регіональної філії "Придніпровська залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця" (49038, м. Дніпро, пр. Д. Яворницького, 108; ідентифікаційний код 40081237) пеню у розмірі 24707, 52 грн, штраф у розмірі 9399, 60 грн та витрати зі сплати судового збору в розмірі 2102 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду через Господарський суд Дніпропетровської області.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя В.І. Ярошенко

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення05.10.2020
Оприлюднено07.10.2020
Номер документу92002966
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/4207/20

Судовий наказ від 28.10.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Рішення від 05.10.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 05.08.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні