Ухвала
від 06.10.2020 по справі 908/2544/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

06.10.2020 Справа № 908/2544/20

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Кричмаржевського В.А., розглянувши заяву кредитора - Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергетична компанія "Перша Лінія Постачання", код в ЄДР-42909190 (02099 м. Київ вул. Ялтинська, буд. 5-Б, кім.12), до боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "Запорізький титано-магнієвий комбінат" (69600 м.Запоріжжя вул. Теплична, 18, код в ЄДР-38983006), про відкриття провадження у справі про банкрутство, дійшов висновку про залишення її без руху з огляду на таке.

Відповідно до частини 1 статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства (далі-КУзПБ) провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

За приписами частини 3 статті 37 КУзПБ господарський суд залишає без руху заяву про відкриття провадження у справі з підстав, передбачених статтею 174 ГПК України, з урахуванням вимог цього Кодексу.

Згідно з частиною 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України (далі-ГПК України) суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Частинами 2, 3 статті 34 КУзПБ передбачено, що до заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство додаються:

- докази сплати судового збору, крім випадків, коли згідно із законом судовий збір не підлягає сплаті;

- довіреність чи інший документ, що засвідчує повноваження представника, якщо заяву підписано представником;

- докази авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень;

- докази надсилання боржнику копії заяви і доданих до неї документів.

Заява кредитора, крім відомостей, передбачених частиною першою цієї статті, повинна містити відомості про розмір вимог кредитора до боржника із зазначенням окремо розміру неустойки (штрафу, пені), яка підлягає сплаті.

Заява кредитора може ґрунтуватися на об`єднаній заборгованості боржника за сукупністю його різних зобов`язань перед цим кредитором.

Статтею 67 Конституції України передбачено, що кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до статті 123 ГПК України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України "Про судовий збір".

Судовий збір справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом, і включається до складу судових витрат (стаття 1 зазначеного Закону).

Отже, сплата судового збору за подання заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документів є складовою доступу до правосуддя, який є елементом права особи на судовий захист, гарантованого статтею 55 Конституції України.

Згідно з підпунктом 9 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" ставки судового збору встановлюються у таких розмірах: за подання до господарського суду заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі (ч. 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір").

Відповідно до статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" встановлено у 2020 році прожитковий мінімум для працездатних осіб: з 1 січня 2020 року - 2.102 гривні.

Кредитором - ТОВ "ЕК "ПЕРША ЛІНІЯ ПОСТАЧАННЯ" подано до господарського суду заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство, отже заявник має сплатити судовий збір у розмірі - 21.020 грн.

Однак кредитором доказів сплати судового збору до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство не надано.

У частині 2 статті 30 КУзПБ визначено, що сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, ліквідатора, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відновлення відкриття провадження у справі.

Відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" з 1 вересня 2020 року установлено мінімальну заробітну плату у місячному розмірі - 5.000 гривень.

Таким чином, сума авансування винагороди арбітражному керуючому, яка має бути внесена заявником-боржником на депозитний рахунок господарського суду, становить - 45.000 грн. (3 х 5000 х 3).

Але заявником до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство жодних доказів авансування винагороди арбітражному керуючому за виконання повноважень у вказаному розмірі не додано.

Загальний порядок надсилання копій заяв і доданих до них матеріалів передбачений статтею 172 ГПК України, а саме: позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Заявником до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутству не надано доказів надсилання боржнику копії заяви і доданих до неї документів.

Враховуючи викладене, суд залишає без руху заяву кредитора - ТОВ "ЕК "ПЕРША ЛІНІЯ ПОСТАЧАННЯ" у зв`язку з відсутністю вищезазначених документів.

Суд звертає увагу заявника на те, що відповідно до частин 3, 4 статті 174 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись статтями 2, 37 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 3, 12, 20, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

Ухвалив :

Залишити заяву без руху.

Запропонувати заявнику - Товариству з обмеженою відповідальністю "Енергетична компанія "Перша Лінія Постачання", код в ЄДР-42909190, м.Київ, протягом десяти днів з дня вручення копії даної ухвали надати суду:

- докази сплати судового збору у розмірі 21.020 грн.;

- докази авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень у розмірі 45.000 грн.;

- докази надсилання боржнику копії заяви і доданих до неї документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 06.10.2020 та не підлягає окремому оскарженню від рішення суду.

Копію ухвали надіслати заявнику.

Суддя В.А. Кричмаржевський

Дата ухвалення рішення06.10.2020
Оприлюднено07.10.2020
Номер документу92003419
СудочинствоГосподарське
Сутьщо суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою. Керуючись статтями 2, 37 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 3, 12, 20, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

Судовий реєстр по справі —908/2544/20

Ухвала від 27.10.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 06.10.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні