Постанова
від 06.10.2020 по справі 420/9850/20
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 жовтня 2020 р.м.ОдесаСправа № 420/9850/20

Головуючий в 1 інстанції: Кравченко М.М. Дата і місце ухвалення: 02.10.2020р., м. Одеса Колегія суддів П`ятого апеляційного адміністративного суду

у складі:

головуючого - Ступакової І.Г.

суддів - Бітова А.І.

- Лук`янчук О.В.

при секретарі - Рябоконь Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Одесі адміністративну справу за апеляційною скаргою Одеської обласної організації Політичної партії За майбутнє на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 02 жовтня 2020 року по справі за адміністративним позовом Одеської регіональної організації Політичної партії Перемога Пальчевського до Сергіївської селищної територіальної виборчої комісії Білгород-Дністровського району Одеської області, третя особа Одеська обласна організація Політичної партії За майбутнє , про визнання протиправною та скасування постанови від 25.09.2020р. №12, -

В С Т А Н О В И Л А :

30 вересня 2020 року Одеська регіональна організація Політичної партії Перемога Пальчевського звернулася до Одеського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Сергіївської селищної територіальної виборчої комісії Білгород-Дністровського району Одеської області, третя особа Одеська обласна організація Політичної партії За майбутнє , про визнання протиправною та скасування постанови від 25.09.2020р. №12 Про реєстрацію кандидатів у депутати Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області, висунутих Одеською обласною організацією Політичної партії За майбутнє .

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що постановою від 25.09.2020р. №12 відповідачем зареєстровано 14 кандидатів у депутати Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області, висунутих Одеською обласною організацією Політичної партії За майбутнє , з яких 11 осіб чоловічої статі та 3 особи жіночої статі, що є порушенням вимог ч.7 ст.220 Виборчого кодексу України. Зокрема, відповідачем залишено поза увагою, що Одеською обласною організацією Політичної партії За майбутнє під час формування переліку кандидатів до відповідної ради не дотримано вимог законодавства щодо представництва не менше 30 відсотків осіб однієї статі, що є підставою для відмови в реєстрації кандидатів згідно п.1 ч.1 ст.230 ВК України. Також, позивач посилався на те, що в територіальному виборчому окрузі №5 визначена кількість мандатів, що розподіляються на округи, становить 4 особи, однак в порушення ч.5 ст.220 ВК України Одеською обласною організацією Політичної партії За майбутнє висунуто, а Сергіївською селищною територіальною виборчою комісією Білгород-Дністровського району Одеської області незаконно зареєстровано в територіальному виборчому окрузі №5 більшу кількість кандидатів, аніж мандатів.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 02 жовтня 2020 року позов задоволено.

Визнано протиправною та скасовано постанову Сергіївської селищної територіальної виборчої комісії Білгород-Дністровського району Одеської області від 25.09.2020р. №12 Про реєстрацію кандидатів у депутати Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області, висунутих Одеською обласною організацією Політичної партії За майбутнє .

Не погоджуючись з вказаним рішенням, Одеська обласна організація Політичної партії За майбутнє подала апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на не правильне застосування судом першої інстанції норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить скасувати рішення від 02.10.2020р. та ухвалити нове судове рішення - про відмову в задоволенні позову Одеської регіональної організації Політичної партії Перемога Пальчевського .

В своїй скарзі апелянт зазначає, що в оскаржуваному рішенні суд першої інстанції не зазначив, за наявності якої саме з підстав, визначених частиною 1 статті 230 ВК України, відповідач мав прийняти рішення про відмову у реєстрації всіх кандидатів у депутати, висунутих Одеською обласною організацією Політичної партії За майбутнє .

Також, апелянт посилається на те, що при вирішенні спору судом першої інстанції не враховано, що єдиним можливим наслідком подання третьою особою документів для реєстрації кандидатів на посаду депутатів із порушенням частин 5 і 7 статті 220 Виборчого кодексу України могло бути застосування частини 3 статті 230 Кодексу, а саме: надіслання виборчою комісією суб`єкту подання документів письмового повідомлення про виявлені недоліки у поданих документах та усунення таких недоліків суб`єктом подання не пізніше наступного дня.

Посилається апелянт і на те, що оскаржуваною у даній справі постановою Сергіївської селищної територіальної виборчої комісії Білгород-Дністровського району Одеської області від 25.09.2020р. №12 зареєстровано 14 кандидатів у депутати Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області, висунутих Одеською обласною організацією Політичної партії За майбутнє . Однак, суд першої інстанції не вирішив питання про залучення вказаних осіб до участі у справі, що є обов`язковою підставою для скасування судового рішення та ухвалення нового рішення суду у відповідності до п.4 ч.3 ст.317 КАС України.

Одеська регіональна організація Політичної партії Перемога Пальчевського подала письмовий відзив на апеляційну скаргу, в якому просить скаргу Одеської обласної організації Політичної партії За майбутнє залишити без задоволення, а оскаржуване рішення суду першої інстанції - без змін. Позивач зазначає, що порушення третьою особою гендерної квоти , визначеної ч.7 ст.220 ВК України, а також перевищення кількості кандидатів у депутати над кількістю мандатів у багатомандатному виборчому окрузі, є безумовною підставою для відмови в реєстрації кандидатів у депутати Сергіївської селищної ради згідно п.1 ч.1 ст.230 ВК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши суддю-доповідача та учасників справи, перевіривши законність і обґрунтованість судового рішення в межах позовних вимог і доводів апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено та матеріалами справи підтверджується, що постановою Сергіївської селищної територіальної виборчої комісії Білгород-Дністровського району Одеської області від 05.09.2020 року № 1 Про утворення територіальних виборчих округів з перших виборів депутатів Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області 25 жовтня 2020 року було визначено сім територіальних виборчих округів.

Згідно з відомостями про утворення багатомандатних виборчих округів з виборів депутатів Сергіївська селищна територіальна виборча комісія Білгород-Дністровського району Одеської області визначила, що: в першому багатомандатному виборчому окрузі з орієнтованою кількістю виборців 1446 осіб розподіляється чотири депутатських мандати; в другому багатомандатному виборчому окрузі з орієнтованою кількістю виборців 1136 осіб - три депутатських мандати; в третьому багатомандатному виборчому окрузі з орієнтованою кількістю виборців 1079 осіб - три депутатських мандати; в четвертому багатомандатному виборчому окрузі з орієнтованою кількістю виборців 999 осіб - три депутатських мандати; в п`ятому багатомандатному виборчому окрузі з орієнтованою кількістю виборців 1254 особи - чотири депутатських мандати; в шостому багатомандатному виборчому окрузі з орієнтованою кількістю виборців 1011 осіб - три депутатських мандати; в сьомому багатомандатному виборчому окрузі з орієнтованою кількістю виборців 606 осіб - два депутатських мандати.

17.09.2020р. Одеська обласна організація Політичної партії За майбутнє звернулася до Сергіївської селищної територіальної виборчої комісії Білгород-Дністровського району Одеської області із заявою, в якій просила зареєструвати кандидатів у депутати в багатомандатних виборчих округах з виборів депутатів Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року, включених до переліку кандидатів у депутати від Одеської обласної організації Політичної партії За майбутнє , затвердженого на Загальних зборах Одеської обласної організації Політичної партії За майбутнє , що відбулися 17 вересня 2020 року.

25 вересня 2020 року о 14 годині 15 хвилин Сергіївською селищною територіальною виборчою комісією Білгород-Дністровського району Одеської області прийнято постанову №12 Про реєстрацію кандидатів у депутати Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області, висунутих Одеською обласною організацією Політичної партії За майбутнє , якою зареєстровано 14 кандидатів у депутати Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області, висунутих Одеською обласною організацією Політичної партії За майбутнє , а саме:

1) ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, кандидатом у депутати по багатомандатному виборчому окрузі №2 Сергїївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області;

2) ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянина України, кандидатом у депутати по багатомандатному виборчому окрузі №6 Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області;

3) ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина України, , кандидатом у депутати по багатомандатному виборчому окрузі №6 Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області;

4) ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянина України, кандидатом у депутати по багатомандатному виборчому окрузі №5 Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області;

5) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянина України, кандидатом у депутати по багатомандатному виборчому окрузі №6 Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області;

6) ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянина України, кандидатом у депутати по багатомандатному виборчому окрузі №7 Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області;

7) ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , громадянина України, кандидатом у депутати по багатомандатному виборчому окрузі №5 Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області;

8) ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , громадянина України, кандидатом у депутати по багатомандатному виборчому окрузі №5 Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області;

9) ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , громадянина України, кандидатом у депутати по багатомандатному виборчому окрузі №5 Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області;

10) ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , громадянина України, кандидатом у депутати по багатомандатному виборчому окрузі №1 Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області;

11) ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , громадянина України, кандидатом у депутати по багатомандатному виборчому окрузі №4 Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області;

12) ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , громадянина України, кандидатом у депутати по багатомандатному виборчому окрузі №4 Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області;

13) ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , громадянина України, кандидатом у депутати по багатомандатному виборчому окрузі №7 Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області;

14) ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , громадянина України, кандидатом у депутати по багатомандатному виборчому окрузі № 5 Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області.

Не погоджуючись з правомірністю вказаної постанови, як такої, що прийнята з недотриманням вимог частини 5 (перевищення кількості депутатів над кількістю мандатів по багатомандатному виборчому окрузі №5) та частини 7 (не забезпечення представництва не менше 30 відсотків осіб однієї статі у загальній кількості кандидатів до відповідної ради) статті 220 Виборчого кодексу України Одеська регіональна організація Політичної партії Перемога Пальчевського оскаржила її в судовому порядку.

Суд першої інстанції, задовольняючи позов, визнав обґрунтованими доводи позивача, що за наявності порушень ч.5 та ч.7 ст.220 Виборчого кодексу України при висуванні Одеською обласною організацією Політичної партії За майбутнє кандидатів у депутати Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області, Сергіївська селищна територіальна виборча комісія Білгород-Дністровського району Одеської області повинна була прийняти рішення (постанову), якою відмовити в реєстрації всіх кандидатів у депутати.

Колегія суддів суду апеляційної інстанції погоджується з висновком суду першої інстанції про задоволення позову Одеської регіональної організації Політичної партії Перемога Пальчевського виходячи з наступного.

Постановою Верховної Ради України від 15 липня 2020 року №795-IX Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році призначено чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на 25 жовтня 2020 року.

Питання висування та реєстрації кандидатів на місцевих виборах регламентовано Розділом XXXVII Виборчого кодексу України.

Частиною 2 статті 216 Виборчого кодексу України передбачено, що право висування кандидатів у депутати сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) реалізується виборцями через організації партій або шляхом самовисування у порядку, визначеному цим Кодексом.

Згідно ст.217 ВК України, висування кандидатів у депутати та на посаду сільського, селищного, міського голови місцевою організацією партії відбувається на підставі цього Кодексу, статуту політичної партії за рішенням вищого керівного органу партії про участь її місцевих організацій у відповідних чергових, позачергових, перших, повторних, проміжних виборах, прийнятого після прийняття рішення про призначення відповідних виборів.

Статтею 218 ВК України встановлено загальний порядок висування кандидатів організацією партії.

Так, згідно ч. 1 цієї статті висування кандидатів організацією партії проводиться на її зборах, конференції у порядку, встановленому статутом партії та цим Кодексом.

Про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє у письмовій формі відповідну територіальну виборчу комісію не пізніш як за день до дня проведення зборів, конференції.

В свою чергу, статтею 220 ВК України закріплено порядок висування кандидатів у депутати сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч).

Зокрема, частинами 1-4 вказаної статті Кодексу передбачено, що право висування кандидатів у депутати сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) реалізується виборцями через місцеві організації партій або шляхом самовисування у порядку, визначеному цим Кодексом.

Висування кандидатів у депутати організацією партії у кожному багатомандатному виборчому окрузі відбувається на її конференції, зборах у порядку, встановленому статутом партії та цією статтею.

Організація партії може висунути кандидатом у депутати особу, яка є членом цієї партії, або безпартійну особу, яка відповідно до статті 193 цього Кодексу має право бути обраною депутатом.

Організація партії висуває кандидатів із числа осіб, зазначених у частині третій цієї статті, у вигляді переліку кандидатів до відповідної ради (із зазначенням номера багатомандатного виборчого округу, в якому висувається кожен кандидат у депутати), який формується та затверджується на конференції, зборах організації партії.

Відповідно до частини 5 статті 220 ВК України кількість кандидатів у депутати, які включаються до переліку кандидатів у депутати відповідної ради щодо кожного багатомандатного виборчого округу, не повинна перевищувати кількість мандатів, які розподіляються у відповідному багатомандатному виборчому окрузі.

Частиною 7 статті 220 ВК України передбачено, що під час формування переліку кандидатів до відповідної ради організація партії повинна забезпечити представництво не менше 30 відсотків осіб однієї статі у загальній кількості кандидатів до відповідної ради.

Рішення конференції, зборів організації партії про висування кандидатів у депутати від організації партії приймається шляхом затвердження переліку кандидатів у депутати відповідної ради (із зазначенням номера багатомандатного виборчого округу, в якому висувається кожен кандидат у депутати), який додається до такого рішення і є його невід`ємною частиною. (ч.8 ст.220 ВК України)

Таким чином, нормами діючого ВК України чітко регламентовано порядок висування кандидатів у депутати, зокрема, сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч), який, серед іншого, включає в себе імперативні вимоги щодо забезпечення представництва не менше 30 відсотків осіб однієї статі у загальній кількості кандидатів до відповідної ради, а також заборону перевищення кількості кандидатів у депутати, які включаються до переліку кандидатів у депутати відповідної ради щодо кожного багатомандатного виборчого округу, над кількістю мандатів, які розподіляються у відповідному багатомандатному виборчому окрузі.

Згідно п.1 ч.1 ст.230 ВК України територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації всіх кандидатів у депутати, включених до виборчих списків місцевих організацій політичних партій або до переліку кандидатів у депутати в багатомандатних виборчих округах на відповідних місцевих виборах, у разі, зокрема, порушення встановленого цим Кодексом порядку висування кандидатів, у тому числі перевищення встановленої цим Кодексом кількості кандидатів у депутати у єдиному виборчому списку та територіальному виборчому списку організації партії на виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, районної у місті, а також міської, сільської, селищної ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше), кандидатів у депутати в кожному багатомандатному окрузі на виборах депутатів сільських, селищних, міських рад (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч), які можуть бути висунуті організаціями партій.

Як вбачається з матеріалів справи та не заперечується учасниками справи, при зверненні 17.09.2020р. до Сергіївської селищної територіальної виборчої комісії Білгород-Дністровського району Одеської області із заявою про реєстрацію кандидатів у депутати в багатомандатних виборчих округах з виборів депутатів Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області Одеською обласною організацією Політичної партії За майбутнє надано, серед іншого, Перелік кандидатів у депутати від Одеської обласної організації Політичної партії За майбутнє , затвердженого на Загальних зборах Одеської обласної організації Політичної партії За майбутнє , що відбулися 17 вересня 2020 року.

До вказаного переліку включено 14 осіб (з них 11 чоловіків та 3 жінки), із зазначенням номера багатомандатного виборчого округу, в якому висувається кожен кандидат у депутати (а саме: одна особа по багатомандатному виборчому окрузі №1, одна особа по багатомандатному виборчому окрузі №2, дві особи по багатомандатному виборчому окрузі №4, п`ять осіб по багатомандатному виборчому окрузі №5, три особи по багатомандатному виборчому окрузі №6, дві особи по багатомандатному виборчому окрузі №7).

Таким чином, судом встановлено, що у сформованому Одеською обласною організацією Політичної партії За майбутнє переліку кандидатів в депутати в багатомандатних виборчих округах з виборів депутатів Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області допущено порушення:

- частини 5 статті 220 Виборчого кодексу України, що виразилося у перевищенні кількості кандидатів у депутати над кількістю мандатів по багатомандатному виборчому окрузі №5, визначеною постановою Сергіївської селищної територіальної виборчої комісії Білгород-Дністровського району Одеської області від 05.09.2020 року № 1 Про утворення територіальних виборчих округів з перших виборів депутатів Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області 25 жовтня 2020 року ;

- частини 7 статті 220 Виборчого кодексу України щодо не забезпечення представництва не менше 30 відсотків осіб однієї статі у загальній кількості кандидатів до відповідної ради.

Варто зазначити, що вказана обставина не заперечувалася учасниками справи ні в суді першої, а ні в суді апеляційної інстанції.

Зазначене беззаперечно свідчить про порушення Одеською обласною організацією Політичної партії За майбутнє порядку висування кандидатів у депутати, що є безумовною підставою для прийняття територіальною виборчою комісією рішення про відмову у реєстрації всіх кандидатів, висунутих обласною організацією політичної партії.

Однак, постановою від 25 вересня 2020 року №12 Сергіївська селищна територіальна виборча комісія Білгород-Дністровського району Одеської області зареєструвала кандидатів у депутати Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області, висунутих Одеською обласною організацією Політичної партії За майбутнє .

Враховуючи встановлення факту недотримання Одеською обласною організацією Політичної партії За майбутнє ч.5, ч.7 ст.220 ВК України щодо порядку висування кандидатів у депутати сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що за наслідками розгляду поданої третьою особою заяви про реєстрацію кандидатів у депутати в багатомандатних виборчих округах з виборів депутатів Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області, Сергіївська селищна територіальна виборча комісія Білгород-Дністровського району Одеської області зобов`язана була прийняти рішення про відмову в реєстрації всіх кандидатів у депутати, включених до переліку кандидатів у депутати в багатомандатних виборчих округах на підставі п.1 ч.1 ст.230 ВК України.

Апелянт стверджує, що єдиним можливим наслідком подання третьою особою документів для реєстрації кандидатів на посаду депутатів із порушенням частин 5 і 7 статті 220 Виборчого кодексу України могло бути застосування частини 3 статті 230 Кодексу, а саме: надіслання виборчою комісією суб`єкту подання документів письмового повідомлення про виявлені недоліки у поданих документах та усунення таких недоліків суб`єктом подання не пізніше наступного дня.

Колегія суддів вважає необґрунтованими такі доводи апелянта з огляду на встановлені законодавством вимоги щодо порядку висування кандидатів організацією партії виключно у вигляді переліку кандидатів до відповідної ради (із зазначенням номера багатомандатного виборчого округу, в якому висувається кожен кандидат у депутати), який формується та затверджується на конференції, зборах організації партії. (ч.4 ст.220 ВК України)

Тобто, для формування переліку кандидатів у депутати відповідної ради необхідним є проведення конференції, загальних зборів організації партії, про дату, час і місце проведення яких, у відповідності до ч.1 ст.218 ВК України, організація партії повідомляє у письмовій формі відповідну територіальну виборчу комісію не пізніш як за день до дня проведення зборів, конференції. З вказаного слідує, що суб`єкт подання документів у такому випадку не пізніше наступного дня, що слідує за днем отримання повідомлення виборчої комісії про виявлені недоліки у поданих документах апріорі не в змозі їх усунути у визначений законодавством спосіб.

Зазначені положення ВК України дають підстави для висновку, що внесення змін до переліку кандидатів в депутати до відповідної ради (із зазначенням номера багатомандатного виборчого округу, в якому висувається кожен кандидат у депутати) не підпадає під регулювання частини 3 статті 230 Кодексу.

Таким чином, недотримання вимог частин 5 та 7 статті 220 ВК України при формуванні та затвердженні переліку кандидатів у депутати від Одеської обласної організації Політичної партії За майбутнє в багатомандатних виборчих округах з виборів депутатів Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області не може бути розцінено як відсутність в поданих на реєстрацію документах інформації, яка обов`язково повинна бути зазначена відповідно до вимог цього Кодексу в розумінні ч.3 ст.230 ВК України.

Варто зазначити, що імперативні вимоги частин 5 та 7 статті 220 ВК України є чіткими та не дають підстав для їх подвійного трактування, а тому для їх дотримання у суб`єктів виборчого процесу відсутні будь-які перешкоди.

На підставі викладеного, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про протиправність постанови Сергіївської селищної територіальної виборчої комісії Білгород-Дністровського району Одеської області від 25.09.2020р. №12 Про реєстрацію кандидатів у депутати Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області, висунутих Одеською обласною організацією Політичної партії За майбутнє та її скасування.

Доводи апеляційної скарги висновків суду першої інстанції по суті спору не спростовують.

Апелянт, також, посилається на те, що суд першої інстанції не вирішив питання про залучення до участі у розгляді справи 14 кандидатів у депутати Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області, висунутих Одеською обласною організацією Політичної партії За майбутнє , реєстрацію яких скасовано спірною постановою відповідача від 25.09.2020р. №12.

Колегія суддів не приймає до уваги такі доводи апелянта, оскільки від імені вказаних осіб у розгляді справи в суді першої інстанції брала участь в якості третьої особи Одеська обласна організація Політичної партії За майбутнє , яка являється суб`єктом виборчого процесу та висунула кандидатів на відповідних виборах.

Колегія суддів вважає, що судом першої інстанції правильно встановлено обставини справи та постановлено судове рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права, тому, відповідно до ст. 316 КАС України, за наслідками розгляду апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення суду - без змін.

При поданні апеляційної скарги в даній справі апелянтом не сплачено судовий збір, а тому, з урахуванням вимог ч.9 ст. 273 КАС України, питання про його стягнення суд вирішує цією постановою.

Керуючись ст.ст. 270, 271, 272, 273, 278, 308, 310, п.1 ч.1 ст.315, ст.ст. 316, 321, 322, 325 КАС України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну скаргу Одеської обласної організації Політичної партії За майбутнє залишити без задоволення, рішення Одеського окружного адміністративного суду від 02 жовтня 2020 року залишити без змін.

Стягнути з Одеської обласної організації Політичної партії За майбутнє (код ЄДРПОУ 36612687, місцезнаходження: 65048, Одеська обл., м.Одеса, вул. Велика Арнаутська, 31, кв.2А) на користь Держави (отримувач коштів: ГУК у м. Києві/м. Київ/22030106; код ЄДРПОУ: 37993783; банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); рахунок отримувача: UA908999980313111256000026001; код класифікації доходів бюджету: 22030106) судовий збір за подання апеляційної скарги у розмірі 3 153,00 грн. (три тисячі сто п`ятдесят три гривні)

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий: І.Г. Ступакова

Судді: А.І. Бітов

О.В. Лук`янчук

Дата ухвалення рішення06.10.2020
Оприлюднено07.10.2020
Номер документу92019284
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —420/9850/20

Постанова від 06.10.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Ступакова І.Г.

Ухвала від 05.10.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Ступакова І.Г.

Ухвала від 05.10.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Ступакова І.Г.

Рішення від 02.10.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Кравченко М.М.

Ухвала від 01.10.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Кравченко М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні