Ухвала
від 06.10.2020 по справі 766/9683/19
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/9683/19

н/п 1-кс/766/8682/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.10.2020 року Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого з ОВС СУ ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу Херсонської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування,

в с т а н о в и в :

Слідчий звернувся до суду з клопотанням в якому просив: продовжити строки досудового розслідування у кримінальному провадженні №32019230000000044 від 12.04.2019 до 12.04.2021 року.

В обґрунтування клопотання посилався на те, що завершити досудове розслідування по вказаному кримінальному провадженню та провести в повному обсязі всі необхідні слідчі та процесуальні дії можливо лише у разі продовження строку досудового розслідування.

Слідчий та прокурор в судове засідання не з`явилися. Відд слідчого надійшла заява про розгляд клопотання у його відсутності.

Вивчивши надані матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з огляду на таке.

Згідно ч. 1-4 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

З дня повідомлення особі про підозру досудове розслідування повинно бути закінчене:

1) протягом сімдесяти двох годин - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку або затримання особи в порядку, передбаченомучастиною четвертоюстатті 298-2цього Кодексу;

2) протягом двадцяти діб - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, якщо підозрюваний не визнає вину або необхідності проведення додаткових слідчих (розшукових) дій, або вчинення кримінального проступку неповнолітнім;

3) протягом одного місяця - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку, якщо особою заявлено клопотання про проведення експертизи у випадку, передбаченомучастиною другоюстатті 298-4цього Кодексу;

4) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченомупараграфом 4глави24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати:

1) одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті;

2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину;

3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений участині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановленийпунктами 2і3частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Слідчим суддею встановлено, що Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі ОСОБА_3 здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32019230000000044 від 12.04.2019 року внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом сприяння в умисному ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.5 ст.27, ч.3 ст.212 КК України.

В ході слідства встановлено, що невстановлені особи на території Херсонської області шляхом використання реквізитів ТОВ «Делмарі» (код ЄДРПОУ 40981542), ТОВ «Амат Херсон» (код ЄДРПОУ 35330301), ТОВ «Гобарт Груп» (код ЄДРПОУ 42523239), ТОВ «Селект Груп» (код ЄДРПОУ 39882656) в період 2018-2019р. сприяли в ухиленні від сплати податків суб`єктам господарювання реального сектору економіки на суму понад 4 500000 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

Так, ТОВ «Делмарі» відображає придбання ТМЦ відмінних від макухи соняшника, шроту та іншого у ПП «Фанди Бей» (код ЄДРПОУ 40033555), ПП «Пайола» (код ЄДРПОУ 40027892), ТОВ «Фудпрайс» (код ЄДРПОУ 42025504), ТОВ «М`ясна Імперія» (код ЄДРПОУ 41034586).

Окрім того, ПП «Фанди Бей» (код ЄДРПОУ 40033555) та ПП «Пайола» (код ЄДРПОУ 40027892) внесено до АІС «Суб`єкти фіктивного підприємництва» у травні 2016 року та щодо їх незаконної діяльності здійснюється досудове розслідування за ч.2 ст.205 КК України.

Таким чином макуха, шрот та інша сільськогосподарська продукція невідомо походження закупається у не встановлених осіб, без сплати зборів та платежів особами, які фактично здійснюють керування діяльністю ТОВ «Делмарі», ТОВ «Амат Херсон» - ОСОБА_5 та ОСОБА_6 та шляхом документування безтоварних операцій та підробки документів легалізується через вказані підконтрольні підприємства для подальшого експорту чи продажу на території України та формування реально діючим суб`єктам господарювання валових витрат для зменшення об`єкту оподаткування та ухилення у такий спосіб від сплати податків.

Крім того, встановлено, що ТОВ «Делмарі» за рахунок незаконної діяльності, документування безтоварних операцій, не реєстрації платником ПДВ, у тому числі здійснює приховання реального об`єкту оподаткування податком на прибуток шляхом не відображення реального доходу отриманого підприємством, що згідно висновку аналітичного дослідження від 10.04.2019 №11/21-22-16-06/40981542, згідно якого встановлено несплату податку на прибуток у сумі понад 6065 тис.грн.

Під час здійснення вказаної протиправної діяльності підконтрольних суб`єктів господарювання, з метою прикриття незаконної діяльності, здійснюється підроблення та заміна документів щодо походження ТМЦ та щодо залишків продукції на підприємствах.

Так в ході досудового розслідування здійснені наступні слідчі дії:

-здійснено тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю відносно ТОВ «Делмарі», ТОВ «Амат Херсон» в КБ «ПриватБанк».

-здійснено тимчасовий доступ до документів що становлять банківську таємницю відносно ТОВ «Делмарі» в АБ «Укрсиббанк»

-здійснено тимчасовий доступ до документів ТОВ «Чіклайт» по взаємовідносинам з ТОВ «Делмарі».

-здійснено тимчасовий доступ до документів ТОВ «Амат Херсон» по взаємовідносинам з ТОВ «Делмарі»

-здійснено тимчасовий доступ до документів СТОВ «Надія» по взаємовідносинам з ТОВ «Делмарі»

-здійснено тимчасовий доступ до документів Філія «Батьківщина» СТОВ «Надія» по взаємовідносинам з ТОВ «Делмарі

-проведено аналіз розрахункових рахунків ТОВ «Делмарі» та складено схему руху грошових коштів.

-здійснено тимчасовий доступ до документів ТОВ «Агрікор Холдинг» по взаємовідносинам з ТОВ «Делмарі»

-направлено запит в адресу відділу боротьби з відмиванням доходів одержаних злочинним шляхом з метою проведення аналіз фінансово господарської діяльності ТОВ «Амат Херсон» (код ЄДРПОУ 35330301) використовуючи рух грошових коштів по рахункам які відкриті в банківських установах та податкову звітність підприємства в розрізі періодів за 2018-червень 2019 роки.

-здійснено тимчасовий доступ до документів СТОВ «Прогрес» по взаємовідносинам з ТОВ «Делмарі».

-здійснено тимчасовий доступ до документів ТОВ «Агровіт» по взаємовідносинам з ТОВ «Делмарі».

-допитано в якості свідка директора ТОВ «Амат Херсон» - ОСОБА_7 яка відповідно до ст.63 Конституції України від надання свідчень відмовилась.

-допитано в якості свідка директора ТОВ «Чіклайт» - ОСОБА_5 який відповідно до ст.63 Конституції України від надання свідчень відмовився.

-здійснено тимчасовий доступ до документів що становлять банківську таємницю відносно ТОВ «Делмарі» в АТ «А-Банк».

-допитано в якості свідка директора ТОВ «Делмарі» з питань створення та діяльності вказаного суб`єкта господарювання.

-здійснено частково тимчасові доступи до документів, що становлять банківську таємницю відносно контрагентів постачальників та покупців ТОВ «Делмарі».

-проведено тимчасовий доступ до документів в АТ КБ «Глобус» щодо контрагентів постачальників та покупців ТОВ «Делмарі» та ТОВ «Амат Херсон»

-проведено тимчасовий доступ до документів в АТ «Банк Кредит Дніпро» щодо контрагентів постачальників та покупців ТОВ «Делмарі» та ТОВ «Амат Херсон»

-проведено тимчасовий доступ до документів в АТ «Ощадбанк», АТ «ПУМБ» щодо контрагентів постачальників та покупців ТОВ «Делмарі» та ТОВ «Амат Херсон»

-проведено тимчасовий доступ до документів в АТ «Креді Агриколь Банк» щодо контрагентів постачальників та покупців ТОВ «Делмарі» та ТОВ «Амат Херсон».

-проведено тимчасовий доступ до документів в ПАТ «МТБ Банк» щодо контрагентів постачальників та покупців ТОВ «Делмарі» та ТОВ «Амат Херсон».

-проведено тимчасовий доступ до документів в АТ «Сбербанк» щодо контрагентів постачальників та покупців ТОВ «Делмарі» та ТОВ «Амат Херсон»

-проведено тимчасовий доступ до документів в КБ «ПриватБанк» щодо контрагентів постачальників та покупців ТОВ «Делмарі» та ТОВ «Амат Херсон».

-проведено тимчасовий доступ до документів ТОВ «Амат Херсон» по взаємовідносинам з контрагентами щодо отримання/повернення фінансової допомоги.

-проведено допит в якості свідка ОСОБА_8 , яка здійснювала ведення бухгалтерського обліку ТОВ «Делмарі» та ТОВ «Амат Херсон».

-проведено допит в якості свідка ОСОБА_9 директора ТОВ «Агатмет» по взаємовідносинам з ТОВ «Делмарі»

-проведено тимчасовий доступ до документів в АТ «Альфа-Банк» щодо контрагентів постачальників та покупців ТОВ «Делмарі» та ТОВ «Амат Херсон».

-від відділу боротьби з відмиванням доходів одержаних злочинним шляхом отримано матеріали аналізу фінансово господарської діяльності ТОВ «Амат Херсон» щодо руху грошових коштів по рахункам, які відкриті в банківських установах в розрізі періодів за 2018 - червень 2019 роки.

-підготовлено, узгоджено та спрямовано клопотання до суду щодо отримання дозволу на тимчасовий доступ до документів ТОВ «Агроінвест Херсон» по взаємовідносинам з ТОВ «Амат Херсон» в частині надання послуг по пакуванню насіння соняшника, яке в подальшому експортувалось (засідання не призначено).

-підготовлено, узгоджено та спрямовано клопотання до суду щодо отримання дозволу на тимчасовий доступ до документів ТОВ «Будмаркет-99» по взаємовідносинам з ТОВ «Делмарі» в частині надання послуг по переробці давальницької сировини насіння соняшника, яке в подальшому експортувалось (засідання не призначено).

-допитано в якості свідка брокера, який надавав послуги по митному оформленню експортної продукції для ТОВ «Делмарі».

-підготовлено та спрямовано до суду клопотання щодо тимчасового доступу до документів Херсонської торгово промислової палати, які подані від іменіТОВ «Амат Херсон»(код ЄДРПОУ 35330301) для отримання сертифікату товару за період 2018-2019 років. Отримано рішення суду щодо надання дозволу на тимчасовий доступ до документів та спрямовано на виконання.

-підготовлено та спрямовано до суду клопотання щодо надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю відносно ТОВ «Вістанпостач», ТОВ «Компані-Груп».

-підготовлено та спрямовано до суду клопотання щодо тимчасового доступу до документів ТОВ «Злагода Альянс» - комісіонер при здійсненні експортних операції ТОВ «Амат Херсон».

-за місцем реєстрації ТОВ «Вістанпостач» (код ЄДРПОУ 40213147), ТОВ «Ділайт Трейд» (код ЄДРПОУ 39936774), ТОВ «Енерджі Експрес» (код ЄДРПОУ 41889383), ТОВ «КМБ Агро» (код ЄДРПОУ 41302146), ТОВ «Компані-ГРУП» (код ЄДРПОУ 41630870), ТОВ «Ніка-Ойл» (код ЄДРПОУ 38788147 ), ТОВ «ОПТ-Капитал» (код ЄДРПОУ 40974412), спрямовано постанови про проведення слідчих дій на іншій територій щодо допиту службових осіб вказаних суб`єктів господарювання по взаємовідносинам з ТОВ «АМАТ Херсон».

-долучено до матеріалів провадження інформацію ІР адрес звідки здійснювалася подача податкової звітності на реєстрації податкових накладних ТОВ «Делмарі», ТОВ «Амат Херсон», ТОВ «Гобарт груп», ТОВ «Селект груп», за результатами яких встановлено провайдера та місце надання послуги.

-в порядку ст 40 КПК України надано доручення щодо встановлення власників та водіїв транспортних засобів, якими здійснювалося транспортування продукції від ТОВ «Делмарі» (інформація у роздруківці руху коштів та наявних документах) та допитати по обставинам надання послуг, оплати за них, місць завантаження та розвантаження, представників СГД тощо.

-надано доручення в порядку ст. 40 КПК України щодо встановлення та допиту ФОП ОСОБА_10 ; ФОП ОСОБА_11 ; ФОП ОСОБА_12 та ОСОБА_13 допитати останніх з приводу фінансово господарських відносин з ТОВ «Делмарі».

-проведено тимчасовий доступу та вилучення документів у банківських установах, щодо руху коштів по банківських рахунках ТОВ «Гобарт груп» в АТ «Ощадбанк».

-проведено тимчасовий доступу та вилучення документів у банківських установах, щодо руху коштів по банківських рахунках ТОВ «Селект груп» в ПАТ «Банк iнвестицiй та заощаджень».

-проведено аналіз фінансово господарської діяльності ТОВ «Гобарт груп», ТОВ «Селект груп» використовуючи рух грошових коштів по рахункам які відкриті в банківських установах та податкову звітність підприємства.

-повторно спрямовані листи щодо проведення перевірок по ТОВ «Делмарі» та ТОВ «Амат Херсон».

-спрямовано постанови до слідчих підрозділів за місцем знаходження ТОВ «Компані-Груп», ПП «Фанди Бей», ПП «Пайола» щодо допиту посадових осіб вказаних СГД отримано відповідьнь про неможливість проведення допитів у зв`язку з відсутністю вказаних підприємств за адресами реєстрації.

-винесено постанови про проведення негласних слідчих дії

-з метою встановлення збитків завданих державі до ГУ ДПС у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі та ГУ ДПС у м. Києві повторно спрямовані листи щодо проведення податкових перевірок ТОВ «Делмарі» та ТОВ «Амат Херсон»

З метою всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального правопорушення встановлення осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення пов`язаного з сприянням в умисному ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах на даний час необхідно провести ряд додаткових слідчих дії, а саме:

-провести податкові перевірки ТОВ «Делмарі» та ТОВ «Амат Херсон»;

-провести тимчасовий доступ та вилучення актів податкових перевірок контрагентів покупців (постачальників) ТОВ «Делмарі» та ТОВ «Амат Херсон»

-провести судову економічну експертизу щодо підтвердження чи спростування висновків акту податкової перевірки ТОВ «Амат Херсон», та встановлення суми збитків завданих державі;

-призначити та провести судову економічну експертизу щодо підтвердження чи спростування висновків акту податкової перевірки ТОВ «Делмарі» та встановлення суми збитків завданих державі;

-за результатами експертиз додатково здійснити допит посадових осіб підприємства (директора, головного бухгалтера);

-на підставі отриманих доказів в ході слідства повідомити про підозру особам винним у вчинені кримінального правопорушення;

-накласти арешт на майно, з метою відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов).

-спрямувати кримінальне провадження до суду з обвинувальним актом.

Беручи до уваги, що для виконання запланованого обсягу слідчих (розшукових) та процесуальних дій необхідний час, а строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні спливає 12.10.2020 року, виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Продовжити строки досудового розслідування у кримінальному провадженні №32019230000000044 від 12.04.2019 року на шість місяців, а саме до 12.04.2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.10.2020
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу92032635
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —766/9683/19

Ухвала від 06.04.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 06.10.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 13.03.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 13.03.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 13.03.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 05.12.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 05.12.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 05.12.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 05.12.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 03.12.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні