Ухвала
від 07.10.2020 по справі 911/2878/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"07" жовтня 2020 р. м. Київ Справа № 911/2878/20

Господарський суд Київської області у складі судді Антонової В.М., оглянувши матеріали позовної заяви у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Євромастила (м. Київ)

до Товариства з обмеженою відповідальністю Євромастила (Київська обл., м. Бровари)

про зобов`язання припинити використання комерційного (фірмового) найменування та найменування юридичної особи

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Євромастила (м. Київ, код ЄДРПОУ - 33054189) (далі - позивач) подало до суду позов до Товариства з обмеженою відповідальністю Євромастила (Київська обл., м. Бровари, код ЄДРПОУ - 43249870) (далі - відповідач) про зобов`язання припинити використання комерційного (фірмового) найменування та найменування юридичної особи, згідно прохальної частини якої просить суд:

- заборонити товариству з обмеженою відповідальністю Євромастила (07400, Київська обл., місто Бровари, вул. Гагаріна, буд. 26, офіс 310, код ЄДРПОУ 43249870 ) використовувати у своїй господарський діяльності та назві позначення: української мовою Євромастила ; російською мовою Евросмазки ; скорочено українською мовою ТОВ Євромастила ; скорочено російською мовою ООО Евросмазки .

- зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю Євромастила (07400, Київська обл., місто Бровари. вул. Гагаріна, буд. 26, офіс 310, код ЄДРПОУ 43249870 ) припинити використання комерційного (фірмового) найменування товариства з обмеженою відповідальністю Євромастила , яким є слово українською мовою Євромастила , російською мовою Евросмазки ; скорочено українською мовою ТОВ Євромастила ; скорочено російською мовою ООО Евросмазки , шляхом виключення з найменування товариства з обмеженою відповідальністю Євромастила словосполучення: української мовою Євромастила ; російською мовою Евросмазки ; скорочено українською мовою ТОВ Євромастила ; скорочено російською мовою ООО Евросмазки .

- зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю Євромастила (07400, Київська обл., місто Бровари, вул. Гагаріна, буд. 26, офіс 310, код ЄДРПОУ 43249870) внести зміни до своїх установчих документів шляхом виключення з найменування товариства з обмеженою відповідальністю Євромастила слово українською мовою Євромастила , російською мовою Евросмазки ; скорочено українською мовою ТОВ Євромастила ; скорочено російською мовою ООО Евросмазки .

Оглянувши зміст позовної заяви та додані до неї документи, господарський суд дійшов висновку, що позовна заява не може бути прийнята до розгляду та підлягає залишенню без руху з огляду на таке.

Згідно з п. 5 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позовна заява має містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

У позовній заяві позивач посилається на те, що відповідач займається продажем мастил, олив, що підтверджується договором купівлі-продажу №01012003.

Разом з тим, у підтвердження відповідних обставин не додає до позовної заяви відповідного договору, який вказано в якості додатку № 9 до позову, що підтверджується Актом Канцелярії Господарського суду Київської області від 02.10.2020 №07-13/285/2020.

Відповідно до чч.1,3,4 ст.74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень; докази подаються сторонами та іншими учасниками справи; суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

Таким чином, вимог п. 5 ч. 3 ст. 162 ГПК України позивачем не дотримано.

Крім того, у п. 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України встановлено вимоги щодо змісту позовної заяви, серед яких вказано, що позовна заява повинна містити, зокрема, зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Натомість з позовних матеріалів вбачається, що вимог п. 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України позивачем не дотримано.

Разом з тим, п. 9 ч. 3 ст. 162 ГПК України передбачено, що позовна заява має містити попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Однак, судом встановлено, що позивач вимог п. 9 ч. 3 ст. 162 ГПК України не дотримав.

Окрім цього, п. 10 ч. 3 ст. 162 ГПК України передбачено, що позовна заява має містити підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Натомість, із тексту позовної заяви вбачається, що вимог п. 10 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позивачем не дотримано.

Також, згідно з вимог п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України унормовано, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 2 ст. 123 ГПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

За приписами ч. 1, 2 п. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Судовий збір справляється за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру у розмірі 1-го розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно зі ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" мінімальний прожитковий мінімум для працездатних осіб станом на 01.01.2020 складає 2102,00 грн.

Із матеріалів позовної заяви судом вбачається, що позивач просить суд заборонити товариству з обмеженою відповідальністю Євромастила (07400, Київська обл., місто Бровари, вул. Гагаріна, буд. 26, офіс 310, код ЄДРПОУ 43249870) використовувати у своїй господарський діяльності та назві позначення: української мовою Євромастила ; російською мовою Евросмазки ; скорочено українською мовою ТОВ Євромастила ; скорочено російською мовою ООО Евросмазки , зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю Євромастила (07400, Київська обл., місто Бровари. вул. Гагаріна, буд. 26, офіс 310, код ЄДРПОУ 43249870) припинити використання комерційного (фірмового) найменування товариства з обмеженою відповідальністю Євромастила , яким є слово українською мовою Євромастила , російською мовою Евросмазки ; скорочено українською мовою ТОВ Євромастила ; скорочено російською мовою ООО Евросмазки , шляхом виключення з найменування товариства з обмеженою відповідальністю Євромастила словосполучення: української мовою Євромастила ; російською мовою Евросмазки ; скорочено українською мовою ТОВ Євромастила ; скорочено російською мовою ООО Евросмазки та зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю Євромастила (07400, Київська обл., місто Бровари, вул. Гагаріна, буд. 26, офіс 310, код ЄДРПОУ 43249870) внести зміни до своїх установчих документів шляхом виключення з найменування товариства з обмеженою відповідальністю Євромастила слово українською мовою Євромастила , російською мовою Евросмазки ; скорочено українською мовою ТОВ Євромастила ; скорочено російською мовою ООО Евросмазки .

Суд зазначає, що дана позовна заява містить три позовні вимоги немайнового характеру, а отже позивачем має бути сплачено судовий збір за три позовні вимоги (2102,00 грн х 3 = 6306,00 грн).

Однак, позивачем до позовної заяви додано платіжне доручення №538 від 06.08.2020 на суму 2102,00 грн.

Отже, суд дійшов висновку, що позивачем має бути доплачений судовий збір у розмірі 4204,00 грн, тому п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України позивачем не дотримано.

У відповідності до ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Оскільки позовна заява не відповідає вимогам господарського процесуального законодавства, суддя вважає за необхідне залишити позовну заяву без руху, надавши позивачу строк для усунення вищезазначених недоліків.

Окрім того, суд звертає увагу позивача про його право сформулювати позовні вимоги у спосіб у відповідності до норм ГК України та ЦК України, адже правильно обраний спосіб захисту порушеного права повинен, з однієї сторони, відповідати за своєю правовою природою суті спірних правовідносин, а з іншої - передбачати конкретний механізм захисту порушеного права.

На підставі викладеного та керуючись п. п. 4, 5, 8, 9, 10 ч. 3 ст. 162, п. 2 ч. 1 ст. 164, 174 ГПК України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Євромастила б/н від 29.09.2020 залишити без руху.

2. Товариству з обмеженою відповідальністю Євромастила , протягом 10 днів з дня вручення ухвали суду усунути недоліки позовної заяви.

3. Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю Євромастила , що в разі не усунення недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась з позовною заявою на підставі ч. 4 ст. 174 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

Суддя В.М. Антонова

Дата ухвалення рішення07.10.2020
Оприлюднено09.10.2020
Номер документу92036932
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/2878/20

Ухвала від 28.10.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

Ухвала від 07.10.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні