Рішення
від 01.10.2020 по справі 916/2268/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"01" жовтня 2020 р.м. Одеса Справа № 916/2268/20

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю Бізнес центр Елемент (65104, м. Одеса, вул. Академіка Глушка, б. 29, код ЄДРПОУ - 41690484)

До відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Вертикаль А (65121, м. Одеса, проспект Небесної Сотні (Маршала Жукова), буд. 30, кв. 127, код ЄДРПОУ - 40842208)

про стягнення

Суддя Рога Н.В.

Секретар с/з Луцюк Р.П.

Представники сторін:

Від позивача: Павельченко І.В. - на підставі довіреності від 20.07.2020р.;

Від відповідача: не з`явився.

В засіданні брали участь:

Від позивача: не з`явився;

Від відповідача: не з`явився.

СУТЬ СПОРУ: Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) Бізнес центр Елемент , звернувся до Господарського суду Одеської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) Вертикаль А про стягнення заборгованості з орендної плати у розмірі 31 300 грн. 85 коп., заборгованості з комплексного обслуговування у розмірі 4 408 грн. 57 коп., заборгованості з електроенергії у розмірі 1 568 грн. 73 коп., заборгованості з тимчасового розміщення рекламних засобів у розмірі 4 190 грн. 09 коп. та штрафних санкцій у розмірі 19 439 грн. 83 коп.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 05.08.2020р. прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі №916/2268/20, справу вирішено розглядати в порядку спрощеного позовного провадження. Судове засідання по розгляду справи по суті призначено на 27.08.2020р. Ухвалою Господарського суду Одеської області від 27.08.2020р. відкладено судове засідання по розгляду справи по суті на 17.09.2020р. Ухвалою Господарського суду Одеської області 17.09.2020р. відкладено судове засідання по розгляду справи по суті на 01.10.2020р.

Позивач - ТОВ Бізнес центр Елемент , підтримує позовні вимоги в повному обсязі, просить їх задовольнити з підстав зазначених в позовній заяві та відповіді на відзив на позовну заяву, що надійшла до суду 28.09.2020р.

Відповідач - ТОВ Вертикаль А , визнає позовні вимоги у розмірі 20 380 грн. 15 коп., в решті позову просить відмовити з підстав зазначених у відзиві на позовну заяву, що надійшов до суду 25.08.2020р.

Позивач зазначає, що 01.01.2019р. між ТОВ Бізнес Центр Елемент (Орендар) та ТОВ Вертикаль А (Суборендар) укладено Договір суборенди №629/2019, згідно до умов якого Орендар передає Суборендареві, а Суборендар приймає в строкове платне орендне користування об`єкт оренди - нежитлове приміщення офісу №629, загальною площею 21 кв.м., що знаходиться за адресою: Одеська область, м. Одеса, проспект Академіка Глушка, будинок 29, та зобов`язується сплачувати Орендарю орендну плату.

Пунктом 1.2. Договору встановлено, що розмір щомісячної орендної плати за користування об`єктом суборенди складає еквівалент 7,10 доларів США за 1 кв.м., в тому числі ПДВ. Загальний розмір щомісячної орендної плати за користування об`єктом суборенди складає еквівалент 149 доларів США в тому числі ПДВ.

Абзацом 8 пункту 1.2. Договору встановлено, що орендна плата сплачується Суборендарем в строк до 10 числа поточного (розрахункового) місяця у національній валюті України - гривні. Оплата орендної плати здійснюється Суборендарем за курсом гривні до долару США, встановленим НБУ станом на перший робочий день розрахункового місяця, тобто місяця, в якому виникло зобов`язання з оплати орендної плати. Достатньою, самостійною та належною правовою підставою для виконання Суборендарем обов`язку з оплати орендної плати є цей Договір суборенди.

Крім того, пункт 4.3. Договору суборенди № 629/2019 (в редакції Додаткової угоди №1 від 01.07.2019р.) зазначає, що понад орендну плату Суборендар сплачує Орендарю плату за тимчасове розміщення товарів (майна), тимчасове розміщення рекламних засобів, плату за послуги з комплексного обслуговування будівлі та компенсаційні витрати.

Пунктом 1.4. Договору встановлено, що розмір вартості послуг з комплексного обслуговування будівлі складає еквівалент 1 долар США за 1 метр квадратний приміщення, яке передано в суборенду в тому числі ПДВ. Загальний розмір вартості послуг з комплексного обслуговування об`єкта суборенди складає еквівалент 21 доларів США (в тому числі з ПДВ). Підставою для щомісячної сплати послуг з комплексного обслуговування об`єкта суборенди є цей Договір. Порядок та строк сплати послуг з комплексного обслуговування об`єкта суборенди визначено умовами п. 1.2 цього Договору.

Пунктом 1.5. Договору встановлено, що розмір компенсаційних витрат визначається Орендарем щомісячно за попередній місяць, згідно з даними показників приладів обліку (лічильників) та зазначаються Орендарем в рахунках, які він складає та надає до оплати Суборендарю в перший робочий день місяця, наступного за розрахунковим. Підставою для сплати компенсаційних витрат є виставлений Орендарем рахунок. Строк оплати компенсаційних витрат складає три робочих дня, які розраховуються з дати отримання Суборендарем рахунку, складеного Орендарем, про сплату компенсаційних витрат, проте в будь-якому разі не пізніше 10 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Окрім зазначеного, Додатковою угодою №1 від 01.07.2019р. Договір суборенди було доповнено п.1.3.1, відповідно до якого відповідачу надано право на тимчасове розміщення рекламних засобів Суборендаря на території Орендаря, за адресою: Одеська область, м. Одеса, проспект Академіка Глушка, 29. Плата за тимчасове розміщення рекламних засобів сплачується Суборендарем щомісячно до закінчення строку дії Договору суборенди. Розмір щомісячної плати за тимчасове розміщення рекламних засобів складає суму еквівалентну 30,00 доларів США (в тому числі ПДВ). Порядок та строк сплати послуг з тимчасового розміщення рекламних засобів визначено умовами п. 1.2 цього Договору.

У відповідності до п.4.6 (в редакції Додаткової угоди №1 від 01.07.2019р.) Суборендар зобов`язується сплатити Орендарю плату за тимчасове розміщення товарів (майна), тимчасове розміщення рекламних засобів, плату за послуги з комплексного обслуговування будівлі та компенсаційні витрати в порядку, визначеному умовами п.п. 1.3.1., 1.3., 1.4. та 1.5. Розділу І цього Договору до фактичного повернення об`єкта суборенди Орендарю, тобто включно до дня підписання сторонами Акту прийому-передачі об`єкта суборенди.

Позивач зазначає, що відповідно до п.4.2. Договору всі розрахунки з оплати орендної плати проводяться Суборендарем шляхом щомісячних перерахувань на поточний рахунок Орендаря.

Також, позивач зазначає, що акти приймання-здачі робіт (надання послуг) та рахунки на оплату направлялися відповідачу в електронному вигляді та отримувалися в паперовому вигляді на рецепції бізнес-центру однак, відповідач неналежним чином виконував свої зобов`язання за Договором у зв`язку з чим утворилась заборгованість по орендній платі у розмірі 31 300 грн. 85 коп., заборгованість по комплексному обслуговуванню у розмірі 4 408 грн. 57 коп., заборгованість за електроенергію у розмірі 1 568 грн. 73 коп., заборгованість за тимчасове розміщення рекламних засобів у розмірі 4 190 грн. 09 коп.

При цьому, позивач зазначає, що при здійсненні розрахунку позовних вимог ним було враховано платіж у розмірі 4 388 грн. 16 коп., здійснений відповідачем в порядку п.1.2 Договору (платіж за останній місяць суборенди), тому, за останній місяць позивачем нараховується лише плата за розміщення рекламних засобів.

Крім того, у відповіді на відзив позивач зазначив, що платіж у розмірі 4 133 грн. 15 коп. відповідно до платіжного доручення №117 від 22.11.2019р., на неврахування якого посилається відповідач у відзиві на позовну заяву, також було враховано при здійсненні розрахунку.

У якості нормативного обґрунтування позову позивач посилається на положення ч.6 ст.283 Господарського кодексу України Згідно якої до відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом, а також на ч. 5 ст. 762 Цивільного кодексу України, у якій визначено, що плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Також позивач посилається на ст.ст.525, 526 Цивільного кодексу України, відповідно до яких зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов та вимог Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України, відповідно до якої боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Позивач зазначає, що згідно до п.8.1. Договору за невиконання чи неналежне виконання зобов`язань за цим Договором сторони несуть відповідальність, передбачену чинним законодавством України, з урахуванням особливостей, встановлених цим Договором.

Відповідно п. 8.3. Договору у випадку порушення Суборендарем зобов`язань, визначених умовами 6.4. цього Договору, Суборендар сплачує на користь Орендаря штраф у розмірі 50% від загального розміру щомісячної орендної плати, визначеної умовами п 1.2 Розділу І цього Договору.

Керуючись п.8.3 Договору, позивач нарахував відповідачу штраф у розмірі 19 439 грн. 83 коп., який також просить стягнути на свою користь у зв`язку з порушенням відповідачем умов Договору суборенди.

Крім того, у відповіді на відзив на позовну заяву позивач заперечує проти доводів відповідача щодо того, що позивачем здійснювалося відключення об`єкта суборенди від електропостачання, що спростовується актами про обсяги спожитої електроенергії по ТОВ Бізнес Центр Елемент та сплатою відповідачем вартості спожитої електроенергії.

Позивач, також заперечує проти тверджень відповідача щодо того, що з 13.05.2019р. Договір суборенди №629/2019 є розірваним та зазначає, що у відповідності до п.1.7 Договору строком суборенди вважається період часу з дати передачі об`єкта суборенди Суборендарю до дати повернення Суборендарем обєкта суборенди Орендарю. Датою передачі об`єкта суборенди вважається дата складання та підписання Акту прийому-передачі об`єкта оренди.

Пунктом 1.6. Договору визначено, що повернення об`єкта суборенди від Суборендаря до Орендаря здійснюється уповноваженими представниками сторін не пізніше 31.12.2019р. включно.

Пунктом 1.8. Договору визначено, що цей Договір оренди укладено терміном до 31.12.2019 року включно.

Позивач зазначив, що дійсно, у випадку невиконання та або неналежного виконання Суборендарем обов`язку по оплаті орендних платежів, здійсненню виплат компенсаційних витрат та послуг з комплексного обслуговування Об`єкта суборенди, більш ніж на 60 календарних днів, цей Договір вважається достроково розірваним починаючи з 61 календарного дня, який рахується з дати невиконання та/або неналежного виконання Суборендарем обов`язку по сплаті відповідного платежу. В такому випадку не вимагається підписання Сторонами цього Договору будь-яких додаткових угод або здійснення листування за цим Договором (п. 8.2. Договору).

Разом з тим, пунктом 6.4.12. Договору визначено, що у разі припинення дії цього Договору (або його дострокового розірвання) в день закінчення строку суборенди суборендар зобов`язаний за Актом прийому-передачі об`єкта суборенди повернути об`єкт суборенди Орендарю у стані, відповідно до п. 7.1. цього Договору.

В свою чергу, відповідно до п.7.1 Договору повернення об`єкта суборенди після закінчення строку суборенди або у зв`язку з припиненням або достроковим припиненням (розірванням) Договору оформлюється Актом прийому-передачі об`єкта суборенди, що складається та підписується представниками сторін, в день закінчення строку суборенди або в день припинення або дострокового припинення цього Договору, за умови виконання Суборендарем умов цього пункту щодо стану Об`єкта суборенди.

Як зазначає позивач, відповідачем не ставилось питання про повернення об`єкта суборенди та підписання Акту прийому-передачі. Крім того, фактом укладання Додаткової угоди №1 від 01.07.2019р. (після того, як за твердженнями відповідача було розірвано Договір суборенди), здійсненням оплат (остання 22.11.2019р.), споживанням комунальних послуг та підписанням актів виконаних робіт, на думку позивача, спростовується факт розірвання Договору зі сторони відповідача.

На думку позивача, термін дії Договору сплинув 31.12.2019р.

Враховуючи все викладене, позивач просить стягнути з відповідача на свою користь заборгованість по орендній платі у розмірі 31 300 грн. 85 коп., заборгованість по комплексному обслуговуванню у розмірі 4 408 грн. 57 коп., заборгованість за електроенергію у розмірі 1 568 грн. 73 коп., заборгованість за тимчасове розміщення рекламних засобів у розмірі 4 190 грн. 09 коп. та штраф у розмірі 19 439 грн. 83 коп.

Позивач, також, вказує на те, що виходячи з предмету Договору суборенди, його виконання можливе лише за адресою місцезнаходження об`єкта суборенди, а саме приміщення, яке розташовано за адресою: м. Одеса, вул. Академіка Глушка, буд. 29.

На підставі вищенаведеного, керуючись ч.5 ст.29 ГПК України позивач звернувся до суду з позовом за місцем виконання Договору, а саме до Господарського суду Одеської області, чим, на думку позивача, реалізовано його право на вибір підсудності.

Відповідач заперечує проти позовних вимог частково, визнає наявність заборгованості у розмірі 20 380 грн. 15 коп., та у відзиві на позовну заяву зазначає, що у позовній заяві позивачем не було враховано, що на підставі заяви відповідача грошові кошти в розмірі 4 388 грн. 16 коп., сплачені 13.06.2018р. відповідачем у якості орендної плати за останній місяць оренди за Договором суборенди №629/2018, були зараховані в рахунок оплати оренди за останній місяць відповідно до абз.4 п. 1.2. Договору суборенди № 629/2019.

Також, 22.02.2019р. відповідачем було сплачено на користь позивача орендну плату за січень 2019р. у розмірі 4 709 грн. 77 коп., що підтверджується квитанцією №СВ01184507/1 від 22.02.2019р.

Відповідач, також, зазначає, що ним було сплачено на користь позивача орендну плату у розмірі 4 133 грн. 15 коп., що підтверджується платіжним дорученням №117 від 22.11.2019р.

Крім того, відповідач вказує на те, що з 01.08.2019р. позивач обмежив доступ відповідача до приміщення офісу шляхом відключення орендованого приміщення від електропостачання та блокування електронних перепусток, доказом чого є припис за договором суборенди, який є в матеріалах справи. В орендованому приміщенні офісу залишилося майно (офісні меблі та офісна техніка), що є власністю ТОВ Вертикаль А , але відповідач не може ним користуватися, за відсутністю доступу до приміщення.

Відповідач також зазначає, що відповідно до п.8.2. Договору у випадку невиконання та/або неналежного виконання Суборендарем обов`язку по оплаті орендних платежів, здійсненню виплат компенсаційних витрат та послуг з комплексного обслуговування об`єкта суборенди, більш ніж на 60 календарних днів, цей Договір вважається достроково розірваним починаючи з 61 календарного дня, який рахується з дати невиконання та/або неналежного виконання суборендарем обов`язку по сплаті відповідного платежу. В такому випадку не вимагається підписання сторонами цього Договору будь-яких додаткових угод або здійснення листування за цим договором.

У зв`язку з невиконанням ТОВ Вертикаль А умов Договору з 10 березня 2019 року, на думку відповідача, 61 календарний день настав в травні 2019р. За таких обставин, відповідач вважає, що Договір є розірваним з 13.05.2019р. відповідно до п.8.2. Договору, після чого підставою для проведення взаєморозрахунків між позивачем та відповідачем є тільки Акти здачі-приймання робіт (надання послуг), а не Договір суборенди №629/2019. З урахуванням зазначеного, на думку відповідача, штрафні санкції в межах цього Договору повинні нараховуватися на грошові зобов`язання, що виникли з 10 березня по 13 травня 2019 року.

Крім того, відповідач не погоджується з розрахунком позовних вимог, наданим позивачем, та зазначає, що згідно актів здачі-прийняття робі (надання послуг) за період з лютого 2019 по вересень 2019р. орендна плата разом з комплексним обслуговуванням, відшкодуванням витрат на електроенергію, тимчасовим розміщенням рекламних засобів, становить 39 181 грн. 33 коп.

Також, відповідач вказує на те, що акти здачі-прийняття робіт (надання послуг) №1894 від 31.10.2019р. на суму 4 895 грн. 15 коп., № 2096 від 30.11.2019р. на суму 4 994 грн. 13 коп. та № 2281 від 31.12.2019р. на суму 4 814 грн. 75 коп. не були підписані та отримані відповідачем.

Таким чином, враховуючи неотримання відповідачем актів на загальну суму 14 668 грн. 03 коп. та орендну плату за останній місяць у розмірі 4 133 грн. 15 коп., за розрахунком відповідача, заборгованість за Договором суборенди №629/2019 становить 20 380 грн. 15 коп., яку відповідач визнає. В решті позову відповідач просить суд відмовити.

Розглянув матеріали справи, судом було встановлено, що ТОВ Бізнес Центр Елемент має право передавати в суборенду цілком або частину офісних приміщень адміністративної будівлі, розташованої за адресою: м. Одеса, проспект Академіка Глушка, 29, в порядку та на умовах, визначених Договором оренди №01-01/2018 від 03.01.2018р. зі змінами та доповненнями.

01.01.2019р. між ТОВ Бізнес Центр Елемент (Орендар) та ТОВ Вертикаль А (Суборендар) укладено Договір суборенди №629/2019, згідно до умов якого Орендар передає Суборендареві, а Суборендар приймає в строкове платне орендне користування об`єкт оренди - нежитлове приміщення офісу №629, загальною площею 21 кв.м., що знаходиться за адресою: Одеська область, м. Одеса, проспект Академіка Глушка, будинок 29, та зобов`язується сплачувати Орендарю орендну плату.

Відповідно до природи договору суборенди, місцем виконання такого договору є місцезнаходження об`єкта суборенди. Враховуючи, що предметом Договору суборенди №629/2019 є нерухоме майно - нежитлове приміщення загальною площею 21 кв.м., що знаходиться за адресою: Одеська область, м. Одеса, проспект Академіка Глушка, будинок 29, позивач правомірно скористався своїм правом на вибір підсудності, закріпленим ч.5 ст.29 ГПК України. Таким чином суд дійшов висновку, що позивач правомірно звернувся з даним позовом до Господарського суду Одеської області.

За приписами ч.1 ст.283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Відповідно до ч.1 ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

У відповідності до ст.774 Цивільного кодексу України передання наймачем речі у користування іншій особі (піднайм) можливе лише за згодою наймодавця, якщо інше не встановлено договором або законом. Строк договору піднайму не може перевищувати строку договору найму. До договору піднайму застосовуються положення про договір найму.

Отже, виходячи з зазначених положень законодавства, правовідносини, що виникли між сторонами за Договором є орендними.

Згідно ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію: передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо, або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Частиною 2 зазначеної статті встановлено, що зобов`язання виникають з підстав, встановлених ст. 11 цього Кодексу.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Як вбачається з положень ст.174 Господарського кодексу України однією з підстав виникнення господарського зобов`язання є укладання господарського договору та іншої угоди, що передбачені законом, а також угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Відповідно до ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно ст.627 Цивільного кодексу України відповідно до ст.6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. За приписами ч.1 ст.629 цього Кодексу договір є обов`язковим для виконання сторонами.

За таких обставин, уклавши Договір суборенди, сторони за цим Договором прийняли на себе певні права та обов`язки, які мали виконувати.

Відповідно до п.1.8 Договору цей Договір оренди укладено терміном до 31.12.2019р. включно.

Судом встановлено, що об`єкт суборенди - нежитлове приміщення №629, загальною площею 21 кв.м., що знаходиться за адресою: Одеська область, м. Одеса, проспект Академіка Глушка, буд. 29, було передано у тимчасове платне користування ТОВ Вертикаль А 01.01.2019р. на підставі Акту приймання-передачі, який є Додатком № 1 до Договору суборенди №629/2019 та є його невід`ємною частиною.

Виходячи з умов Договору, Суборендар зобов`язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати Орендарю плату за об`єкт суборенди та здійснювати інші платежі, передбачені цим Договором (п.6.4.10.), а Орендар, в свою чергу, має право вимагати від Суборендаря своєчасного внесення ним оплати відповідно до умов Договору (п.6.1.5.).

Пунктом 1.2. Договору встановлено, що розмір щомісячної орендної плати за користування об`єктом суборенди складає еквівалент 7,10 доларів США за 1 кв.м., в тому числі ПДВ. Загальний розмір щомісячної орендної плати за користування об`єктом суборенди складає еквівалент 149 доларів США в тому числі ПДВ.

Абзацом 8 п. 1.2. Договору встановлено, що орендна плата сплачується Суборендарем в строк до 10 числа поточного (розрахункового) місяця у національній валюті України - гривні. Оплата орендної плати здійснюється Суборендарем за курсом гривні до долару США, встановленим НБУ станом на перший робочий день розрахункового місяця, тобто місяця, в якому виникло зобов`язання з оплати орендної плати. Достатньою, самостійною та належною правовою підставою для виконання Суборендарем обов`язку з оплати орендної плати є цей Договір суборенди.

Крім того, пунктом 4.3. Договору суборенди № 629/2019 (в редакції Додаткової угоди №1 від 01.07.2019р.) визначено, що понад орендну плату Суборендар сплачує Орендарю плату за тимчасове розміщення товарів (майна), тимчасове розміщення рекламних засобів, плату за послуги з комплексного обслуговування будівлі та компенсаційні витрати.

Пунктом 1.4. Договору встановлено, що розмір вартості послуг з комплексного обслуговування будівлі складає еквівалент 1 долар США за 1 метр квадратний приміщення, яке передано в суборенду в тому числі ПДВ. Загальний розмір вартості послуг з комплексного обслуговування об`єкта суборенди складає еквівалент 21 доларів США в тому числі з ПДВ. Підставою для щомісячної сплати послуг з комплексного обслуговування об`єкта суборенди є цей Договір. Порядок та строк сплати послуг з комплексного обслуговування об`єкта суборенди визначено умовами п. 1.2 цього Договору.

Пунктом 1.5. Договору встановлено, що розмір компенсаційних витрат визначається Орендарем щомісячно за попередній місяць, згідно з даними показників приладів обліку (лічильників) та зазначаються Орендарем в рахунках, які він складає та надає до оплати Суборендарю в перший робочий день місяця, наступного за розрахунковим. Підставою для сплати компенсаційних витрат є виставлений Орендарем рахунок. Строк оплати компенсаційних витрат складає три робочих дня, які розраховуються з дати отримання Суборендарем рахунку, складеного Орендарем, про сплату компенсаційних витрат, проте в будь-якому разі не пізніше 10 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Відповідно до п. 1.3.1. Договору (в редакції Додаткової угоди №1 від 01.07.2019р.) відповідачу надано право на тимчасове розміщення рекламних засобів Суборендаря на території Орендаря, за адресою: Одеська область, м. Одеса, проспект Академіка Глушка, 29. Плата за тимчасове розміщення рекламних засобів сплачується Суборендарем щомісячно до закінчення строку дії Договору суборенди. Розмір щомісячної плати за тимчасове розміщення рекламних засобів складає суму еквівалентну 30,00 доларів США в тому числі ПДВ. Порядок та строк сплати послуг з тимчасового розміщення рекламних засобів визначено умовами п. 1.2 цього Договору.

Відповідно до матеріалів справи, за період з 01.02.2019р. по 30.11.2019р. відповідачем мала бути сплачена орендна плата у розмірі 38 877 грн. 63 коп. Але, було сплачено лише частину орендної плати за Договором суборенди у розмірі 7 576 грн. 78 коп., а саме: орендну плату за травень 2019р. у розмірі 3 968 грн. 94 коп. відповідно до меморіального ордеру №СВ02152620 від 13.09.2019р. та орендну плату за жовтень у розмірі 3 607 грн. 84 коп. відповідно до платіжного доручення №117 від 22.11.2019р..

Таким чином, станом на 24.07.2020р. за відповідачем рахується заборгованість по орендній платі за 2020 рік у розмірі 31 300 грн. 85 коп. (38 877 грн. 63 коп. - 7 576 грн. 78 коп.).

Суд відхиляє твердження відповідача про те, що акти здачі-прийняття робіт, які не були отримані відповідачем не підлягають сплаті, адже відповідно до умов Договору сторони не передбачили такої підстави для сплати орендної плати як складання/ отримання/направлення акту здачі-прийняття робіт або виставлення рахунку на оплату орендної плати, тоді як відповідно до абз.9 п. 1.2. Договору достатньою, самостійною та незалежною правовою підставою для виконання Суборендатора обов`язку з оплати орендної плати є цей Договір суборенди.

Статтею 193 Господарського Кодексу України та ст. 526 Цивільного Кодексу України передбачено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов`язань не допускається, крім випадків, передбачених законом.

Частиною першою ст. 530 Цивільного кодексу України передбачено, що, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Отже, відповідачем не виконане зобов`язання щодо своєчасної та у повному обсязі сплати орендної плати у визначеному у Договорі обсязі, що є підставою для задоволення вимоги позивача щодо стягнення заборгованості по орендній платі розмірі 31 300 грн. 85 коп.

Крім того, з матеріалів справи вбачається, що відповідачем не було сплачено на користь позивача за комплексне обслуговування у розмірі 4 408 грн. 57 коп., витрати на відшкодування електроенергії у розмірі 1 568 грн. 73 коп. та плату за тимчасове розміщення рекламних засобів у розмірі 4 190 грн. 09 коп., які в силу умов Договору суборенди підлягають стягненню на користь позивача.

Статтями 610, 612 Цивільного кодексу України встановлено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

В силу ч.2 ст. 20 Господарського кодексу України захист прав і законних інтересів суб`єктів господарювання здійснюється, зокрема, шляхом застосування до особи, яка порушила право, штрафних санкцій, а також іншими способами, передбаченими законом.

Відповідно до ст.216 Господарського кодексу України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання, шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених Господарським кодексом та договором.

Згідно до п.8.1. Договору за невиконання чи неналежне виконання зобов`язань за цим Договором сторони несуть відповідальність, передбачену чинним законодавством України, з урахуванням особливостей, встановлених цим Договором.

Відповідно п. 8.3. Договору у випадку порушення Суборендарем зобов`язань, визначених умовами 6.4. цього Договору, Суборендар сплачує на користь Орендаря штраф у розмірі 50% від загального розміру щомісячної орендної плати, визначеної умовами п 1.2 Розділу І цього Договору.

Суд зазначає, що хоча відповідачем було здійснено два платежі за Договором суборенди, а саме: 4 645 грн. 21 коп. відповідно до меморіального ордеру №СВ02152620 від 13.09.2019р. та 4 133 грн. 15 коп. відповідно до платіжного доручення №117 від 22.11.2019р., вказані платежі були здійснені з порушенням строків визначених Договором.

Перевіривши розрахунок штрафу, наданий позивачем, судом встановлено, що розмір штрафу, становить 19 438 грн. 83 коп., а не 19 439 грн. 83 коп. як зазначено позивачем.

Таким чином, стягненню на користь позивача підлягає штраф у розмірі 19 438 грн. 83 коп.

Щодо тверджень відповідача про дострокове припинення Договору суборенди в порядку п.8.2 Договору, суд зазначає, що відповідно до матеріалів справи ТОВ Вертикаль А 22.11.2019р. було здійснено останній платіж за Договором суборенди, тоді як у відзиві відповідач зазначає, що з 13.05.2019р. Договір є припиненим.

Конклюдентні дії - це дії особи, що виражають її волевиявлення на встановлення правовідносин, зокрема, на укладання угоди, висловлені не в формі усної чи письмової пропозиції, а безпосередньо через поведінку, з якої можна зробити висновки про такий намір.

Таким чином, суд дійшов висновку, що відповідач через свою поведінку (здійснення оплати за Договором 22.11.2019р.), яку суд вважає конклюдентними діями направленими на виконання умов Договору суборенди, висловив своє волевиявлення щодо виконання своїх зобов`язань за Договором суборенди, що спростовує позицію відповідача щодо дострокового припинення Договору суборенди з 13.05.2019р.

Більше того, відповідно до положень ст. 785 Цивільного кодексу України у разі припинення договору найму (оренди) наймач зобов`язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Відповідно до вимог ст. 795 Цивільного кодексу України повернення наймачем предмета договору найму оформляється відповідним документом (актом), який підписується сторонами договору. З цього моменту договір найму припиняється.

Однак, відповідачем не було вжито заходів щодо повернення об`єкта оренди позивачу шляхом підписання акту приймання-передачі майна.

Таким чином, суд дійшов висновку про часткове задоволення позовних вимог ТОВ Бізнес центр Елемент до ТОВ Вертикаль А про стягнення заборгованості з орендної плати у розмірі 31 300 грн. 85 коп., заборгованості по комплексному обслуговуванню у розмірі 4 408 грн. 57 коп., заборгованості за електроенергію у розмірі 1 568 грн. 73 коп., заборгованості за тимчасове розміщення рекламних засобів у розмірі 4 190 грн. 09 коп. та штрафу у розмірі 19 438 грн. 83 коп.

Відповідно до ч.3 ст.13 ГПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

За приписами ч.1 ст.73 цього Кодексу доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

При цьому, відповідно до ч.1 ст.74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Приписами ст. 79 Господарського процесуального Кодексу України передбачено, що достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно зі ст.86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Враховуючи часткове задоволення позовних вимог, витрати по сплаті судового збору слід покласти на відповідача пропорційно задоволеним позовним вимогам у відповідності до положень ст.129 ГПК України.

На підставі зазначеного, керуючись ст.ст. 123, 129, 232, 238, 240, 241 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Бізнес центр Елемент до Товариства з обмеженою відповідальністю Вертикал А про стягнення заборгованості з орендної плати у розмірі 31 300 грн. 85 коп., заборгованості по комплексному обслуговуванню у розмірі 4 408 грн. 57 коп., заборгованості за електроенергію у розмірі 1 568 грн. 73 коп., заборгованості за тимчасове розміщення рекламних засобів у розмірі 4 190 грн. 09 коп. та штрафу у розмірі 19 439 грн. 83 коп. - задовольнити частково.

2. Стягнути Товариства з обмеженою відповідальністю Вертикаль А (65121, м. Одеса, проспект Небесної Сотні (Маршала Жукова), буд. 30, кв. 127, код ЄДРПОУ - 40842208) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Бізнес центр Елемент (65104, м. Одеса, вул. Академіка Глушка, б. 29, код ЄДРПОУ - 41690484) заборгованість з орендної плати у розмірі 31 300 грн. 85 коп., заборгованість по комплексному обслуговуванню у розмірі 4 408 грн. 57 коп., заборгованість за електроенергію у розмірі 1 568 грн. 73 коп., заборгованість за тимчасове розміщення рекламних засобів у розмірі 4 190 грн. 09 коп., штрафу у розмірі 19 438 грн. 83 коп. та витрати по сплаті судового збору у розмірі 2 101 грн. 97 коп.

3. В решті позову відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Південно-західного апеляційного господарського суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 20 днів з дня його проголошення (підписання).

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повний текст рішення складено 06 жовтня 2020 р.

Суддя Н.В. Рога

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення01.10.2020
Оприлюднено08.10.2020
Номер документу92037382
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/2268/20

Ухвала від 28.12.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н.В.

Ухвала від 28.12.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н.В.

Ухвала від 21.12.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н.В.

Ухвала від 14.12.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н.В.

Рішення від 01.10.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 17.09.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 27.08.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 05.08.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні