Ухвала
від 06.10.2020 по справі 925/1070/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

06 жовтня 2020 року м. Черкаси справа № 925/1070/20

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Чевгуза О.В., з секретарем судового засідання Брус Л.П., за участю представників сторін:

від позивача - Ільків В.О. - генеральний директор, Коломацький М.Г. - за довіреністю,

від відповідача 1 - не з`явився,

від відповідача 2 - Моторний М.А. - керівник,

від третьої особи - Гончарова Л.М. - за довіреністю,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в приміщенні Господарського суду Черкаської області у місті Черкаси справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Будівельник , м. Одеса

до Товариства з обмеженою відповідальністю ДОМАС (відповідач 1), м. Черкаси,

Товариства з додатковою відповідальністю МАРТ (відповідач 2), м. Черкаси,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів - Товарна біржа Всеукраїнська біржа нерухомості (Черкаська філія)

про визнання договору купівлі-продажу дійсним,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Будівельник звернулось до Господарського суду Черкаської області з позовом про визнання дійсним договору купівлі-продажу майна від 26 серпня 2002 року, зареєстрованого 27 серпня 2002 року на Товарній біржі Всеукраїнська біржа нерухомості (Черкаська філія) (поштовий індекс 18002, м. Черкаси, Черкаська область, вул. Байди Вишневецького, 27, код 25660462), з реєстраційним номером 24-1, з находженням майна за адресою: вул. Смілянська 44/1, м. Черкаси, Черкаської області, загальною площею відчужуваних приміщень 1221,1 кв м, укладений між Продавцем - Товариством з додатковою відповідальністю МАРТ (поштовий індекс 18002, м. Черкаси, Черкаська область, вул. Смілянська, 23, код 21364947), яке діяло від імені та в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю ДОМАС (поштовий індекс 18000, м. Черкаси, Черкаська область, вул. Смілянська, 44, код 31278327), відповідно до угоди на брокерське обслуговування № 20-1/02 від 22 квітня 2002 року, та Покупцем - Товариством з обмеженою відповідальністю Будівельник (поштовий індекс 65049, м. Одеса, вул. Дмитра Донського, буд. 46, код 20972337).

В обґрунтування позовних вимог позивач вказав, що сторони досягли згоди з усіх істотних умов договору та всі зобов`язання за договором купівлі-продажу нерухомого майна виконали в повному обсязі, однак відповідачі та третя особа ухиляються від нотаріального посвідчення угоди.

Позивач у позовній заяві зазначив та просив залучити третю особу, яка не заявляє самостійний вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів - Товарну біржу Всеукраїнська біржа нерухомості (Черкаська філія).

Ухвалою від 25 серпня 2020 року Господарський суд Черкаської області прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі; справу вирішив розглядати за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання призначив на 06 жовтня 2020 року; залучив до участі у справі на стороні відповідачів Товарну біржу Всеукраїнська біржа нерухомості (Черкаська філія) як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

У підготовче засідання представник відповідача 1 не з`явився без повідомлення причин неявки.

Відповідно до частини 5 статті 176 Господарського процесуального кодексу України (також по тексту ГПК України) ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Ухвала суду про відкриття провадження у справі від 25.08.2020 була направлена на адресу відповідача 1 рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення поштового відправлення та була оприлюднена у Єдиному державному реєстрі судових рішень. Однак, поштове відправлення повернулося на адресу суду із зазначенням причини повернення - за закінченням терміну зберігання (а.с. 95-97).

Відповідно до ч. 4 ст. 89 Цивільного кодексу України до Єдиного державного реєстру окрім інших, вносяться відомості про місцезнаходження юридичної особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Згідно до витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю ДОМАС : 18000, м. Черкаси, Черкаська область, вул. Смілянська, 44, за якою була направлена ухвала суду від 25.08.2020.

З урахуванням наведеного, суд дійшов висновку, що відповідач 1 про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

16 вересня 2020 року від позивача надійшло клопотання від 03 вересня 2020 року № 03/09/2020/82 про залучення письмових доказів до матеріалів справи, які зберігаються та надані на запит позивача архівним відділом Департамента Управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради, містять дані про обставини укладання біржового договору купівлі-продажу від 26 серпня 2002 року зареєстрованого 27 серпня 2002 року на Товарній біржі Всеукраїнська біржа нерухомості (Черкаська філія) між позивачем, відповідачами і третьою особою, які підтверджують укладання договору та мають значення для правильного вирішення спору, а саме: копія архівної довідки від 14.08.2020 № 1997, 1638-в, копія договору купівлі-продажу від 26.08.2002, копія додаткової угоди від 02.08.2002, копія протоколу Відкритих Біржових торгів № 1/1 від 26.08.2002, копія свідоцтва про право власності ТОВ Домас від 19.09.2001, копія протоколу зборів ТОВ Домас від 17.04.2002, копія білету члена біржі № 41-1/02 ТОВ Будівельник , копія заяви на вступ в члени Біржі ТОВ Будівельник і участь в біржових торгах (аукціоні) від 22.08.2002, копія листа архівного відділу Департамента Управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради від 25.08.2020, копія акта виконаних робіт від 20.08.2020, копія платіжного доручення № 1804 від 25.08.2020 року.

23 вересня 2020 року від третьої особи надійшло пояснення на позов, відповідно до якого Товарна біржа Всеукраїнська біржа нерухомості (Черкаська філія) вважає, що всі суттєві умови відповідно до спірного договору сторонами виконані повністю та відповідно до ч. 2 ст. 220 Цивільного кодексу України, суд може визнати такий договір дійсним.

02 жовтня 2020 року від відповідача 2 надійшло пояснення на позов, відповідно до якого Товариство з додатковою відповідальністю МАРТ також посилаючись на норми ч. 2 ст. 220 Цивільного кодексу України зазначає, що суд може визнати договір дійсним.

Відповідач 1 відзив на позов не надав.

У підготовчому засіданні представники позивача позовні вимоги підтримали, предмет чи підставу спору не змінили; представники відповідача 2 та третьої особи не заперечували проти залучення поданих позивачем доказів; учасники справи не заперечували проти закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Відповідно до статті 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно із ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 42 ГПК України учасники справи зобов`язані подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази.

Відповідно до ч. 10 ст. 80 ГПК України докази, які не додані до позовної заяви чи до відзиву на неї, якщо інше не передбачено цим Кодексом, подаються через канцелярію суду, з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або в судовому засіданні з клопотанням про їх приєднання до матеріалів справи.

Подане стороною клопотання про долучення доказів є здійсненням права сторони на подання доказів, передбачене ст. 42, 80 ГПК України, заявлене у підготовчому провадженні, тому підлягає до задоволення судом, а докази - відповідно приєднанню до матеріалів справи.

У підготовчому засіданні судом з`ясовано, що клопотань про укладення мирової угоди, передачі справи на розгляд третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу, про звернення до суду для проведення врегулювання спору за участю судді, уточнень позовних вимог, а також заяв з інших питань, передбачених ч. 2 ст. 182 ГПК України, від сторін до суду не надходило.

Відповідно до частини 1 статті 177 ГПК України завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

У ході проведення підготовчого засідання господарський суд здійснив усі передбачені ч. 2 ст. 182 ГПК України дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті та дійшов до висновку про необхідність закриття підготовчого провадження у справі і призначення справи до судового розгляду по суті.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 185 ГПК України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Отже підготовче провадження підлягає закриттю з призначенням справи до судового розгляду по суті.

З урахуванням викладеного та керуючись ст. 182, 185, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю Будівельник від 03 вересня 2020 року № 03/09/2020/82 про долучення доказів до матеріалів справи задовольнити.

Закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті у судовому засіданні на 12 годин 00 хвилин 27 жовтня 2020 року в приміщенні Господарського суду Черкаської області за адресою: бул. Шевченка, 307, зал судових засідань № 217, м. Черкаси, 18005.

У судове засідання викликати повноважних представників сторін, третьої особи, яким мати при собі документи, які підтверджують їх повноваження на представництво сторін та особу (довіреність, паспорт).

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

Роз`яснити сторонам, що за загальним правилом, в силу положень п. 2 ч. 2 ст. 202 ГПК України неявка в судове засідання учасника справи без повідомлення про причини неявки не є підставою для відкладення засідання.

Попередити представників сторін про те, що їх неявка не перешкоджає суду провести розгляд справи по суті.

Копію ухвали надіслати учасникам справи за їх офіційними адресами реєстрації.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення - 06 жовтня 2020 року та оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Чевгуз

Дата ухвалення рішення06.10.2020
Оприлюднено08.10.2020
Номер документу92037836
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання договору купівлі-продажу дійсним

Судовий реєстр по справі —925/1070/20

Рішення від 10.12.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 01.12.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 27.10.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 06.10.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 25.08.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні