Рішення
від 30.09.2020 по справі 319/659/20
КУЙБИШЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

КУЙБИШЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 319/659/20

Номер провадження2-о/319/51/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 вересня 2020 року смт. Більмак

Куйбишевський районний суд Запорізької області у складі головуючого судді Ходька В.М., за участі секретаря судового засідання Сіляєвої Н.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Комиш-Зорянська селищна рада Більмацького району Запорізької області, про встановлення факту належності правовстановлюючого документа, за відсутності учасників справи, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 через представника ОСОБА_2 , звернулася до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа, а саме: Державного акта на право постійного користування землею серія І-ЗП № 011180, виданого на ім`я ОСОБА_1 на підставі рішення виконкому Благовіщенської сільської ради народних депутатів Куйбишевського району Запорізької області № 27 від 11.05.2000.

Заява обґрунтована тим, що внаслідок помилки у Державному акті на право приватної власності на землю "по батькові" заявника, яка є користувачем вказаної земельної ділянки, зазначено " ОСОБА_3 " замість правильного " ОСОБА_4 ", що створює труднощі в правомірному використанні вказаної земельної ділянки. Отримати новий Державний акт на землю з зазначеним правильним "по батькові" заявник не має можливості, оскільки з 01.01.2013 видача державних актів на землю припинена відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" і Наказ Державного комітету України із земельних ресурсів "Про затвердження Інструкції про заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку і на право постійного користування земельною ділянкою" № 325 від 22.06.2009, який регулював вказані правовідносини, втратив свою чинність. Враховуючи, що внесення виправлень до Державного акта на право постійного користування землею не передбачено чинним законодавством і орган, який видав державний акт не наділений такими повноваженнями, тому судовий порядок є єдиним можливим способом захисту права заявника на користування майном.

Ухвалою суду від 25.08.2020 вказану заяву залишено без руху для усунення недоліків, ухвалою суду від 02.09.2020 відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи у відкритому судовому засіданні на 30.09.2020.

Учасники справи в судове засідання не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, надали заяви про розгляд справи без їх участі, заявник та представник заявника на задоволенні заяви наполягають, представник заінтересованої особи проти її задоволення не заперечує. За таких обставин, враховуючи положення ч.3 ст.211 та ч.2 ст.247 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без фіксування судового засідання технічними засобами у відсутності учасників справи на підставі доказів, які є в матеріалах справи.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Згідно державного акту на право постійного користування землею серії І-ЗП № 011180, виданого Благовіщенською сільською Радою народних депутатів Куйбишевського району Запорізької області 26.03.2001, ОСОБА_1 надана в постійне користування земельна ділянка площею 2,00 га, розташована на території Благовіщенської сільської ради народних депутатів Більмацького (Куйбишевського) району Запорізької області для ведення особистого підсобного господарства на підставі рішення цієї ради від 11.05.2000 № 27, суміжними користувачами (землевласниками) за планом зовнішніх меж землекористування вказано землі Благовіщенської сільської ради, гр. ОСОБА_5 , гр. ОСОБА_6 (а.с.6).

Як вбачається з додатку № 1 до рішення Благовіщенської сільської ради Куйбишевського району Запорізької області про надання земельних ділянок в постійне користування для ведення підсобного господарства від 11.05.2000 № 27, земельна ділянка площею 2,00 га надана у постійне користування для ведення підсобного господарства саме на ім`я " ОСОБА_1 " (а.с. 7-10).

В листі Комиш-Зорянської селищної ради Більмацького району Запорізької області від 06.08.2020 № 02-122/35, "Про надання інформації на запит адвоката" вказано, що у державному акті на право постійного користування землею, виданому ОСОБА_1 , була допущена орфографічна помилка, а саме: вказано неправильно "по батькові" - " ОСОБА_3 " замість " ОСОБА_4 ". У листі роз`яснено, що відповідно до положень п.п. 4.1, 4.4, 4.6 наказу Держкомзему України №325 від 22.06.2009 "Про затвердження Інструкції про заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку і на право постійного користування земельною ділянкою" виправлення орфографічних або технічних помилок у бланку на державному акті не допускається. У разі виявлення помилки у виданому державному акті землевласник (землекористувач) повинен був звернутись до відповідного територіального органу Держкомзему із заявою про видачу нового державного акта. При видачі нового державного акта державний акт, у якому було допущено помилку, повертається до відповідного територіального органу Держкомзему і вважається зіпсованим. У вказаному листі роз`яснено, що виправити вказану помилку в державному акті на право постійного користування землею, виданого ОСОБА_1 , у позасудовому порядку немає можливості з огляду на те, що відділи Держземагенства (Держгеокадастру) з 01.01.2013 втратили свої повноваження щодо видачі, посвідчення та виправлення помилок у державних актах (а.с.11).

Відповідно до паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого Куйбишевським РВ УМВС України в Запорізькій області 19.03.2001 та довідки про присвоєння ідентифікаційного номера від 14.04.1999, прізвище, ім`я та по батькові заявника зазначено як " ОСОБА_1 "(а.с.5).

Згідно з положеннями ч.1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`я, по батькові, прізвищем, місцем та часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті. Правовстановлюючий документ - це документ, який підтверджує права певного суб`єкта та складений у порядку, передбаченому законодавством.

Пунктом 12 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" від 31.03.1995 № 5 передбачено, що при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я та по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

Виходячи з досліджених доказів та з урахуванням викладених обставин, суд приходить до висновку про обґрунтованість вимог та наявність підстав для встановлення факту належності заявнику ОСОБА_1 Державного акту на право постійного користування землею серії І-ЗП №011180 від 26.03.2001, оскільки сукупність зібраних доказів свідчить про належність їй вказаного документа, проте "по батькові" - " ОСОБА_3 ", що зазначене в документі, не збігається з "по батькові" цієї особи, зазначеним у паспорті - " ОСОБА_4 ".

За наведених обставин, встановлення факту належності правовстановлюючого документа породжує юридичні наслідки, тобто від нього залежить виникнення особистих чи майнових прав заявника; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення. Заявник не має іншої можливості встановити факт належності йому державного акта, що має юридичне значення для наступного його використання в цивільно-правових відносинах. Таким чином, є всі підстави для задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту належності правовстановлюючого документа.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.211, 259, 263-265, 268, п.5 ч.2 ст.293, п.6 ч.1 ст.315, ст. 319 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , про встановлення факту належності правовстановлюючого документа - задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , правовстановлюючого документа - Державного акту на право постійного користування землею серії І-ЗП №011180, виданого 26 березня 2001 року на підставі рішення Благовіщенської сільської Ради народних депутатів від 11 травня 2000 року № 27, на земельну ділянку площею 2,00 га, що розташована на території Благовіщенської сільської ради Більмацького району Запорізької області для ведення особистого підсобного господарства, який було видано на ім`я ОСОБА_1 .

Рішення суду може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду через Куйбишевський районний суд Запорізької області, шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник - ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ; 71050, ідентифікаційний номер НОМЕР_2 .

Заінтересована особа - Комиш-Зорянська селищна рада Більмацького району Запорізької області, місцезнаходження: вул. Вокзальна, буд. 5, смт. Комиш-Зоря, Більмацький район, Запорізька область; 71030, ЄДРПОУ 25223155.

Повний текст рішення складено 05 жовтня 2020 року.

Суддя В.М. Ходько

Дата ухвалення рішення30.09.2020
Оприлюднено08.10.2020
Номер документу92044394
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документа, за відсутності учасників справи

Судовий реєстр по справі —319/659/20

Рішення від 30.09.2020

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Ходько В. М.

Ухвала від 02.09.2020

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Ходько В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні