Рішення
від 21.09.2020 по справі 569/10288/19
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/10288/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 вересня 2020 року м.Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області

в складі судді Бердія М.А.,

при секретарі Корнійчук А.В.,

з участю позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

представника відповідача Жуковського О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Рівне цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Пологовий будинок Рівненської міської ради про визнання незаконним та скасування наказу, суд

В С Т А Н О В И В:

Представник позивача ОСОБА_2 та позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги позивача підтримали повністю з підстав викладених у позовній заяві, просили суд визнати незаконним та скасувати наказ комунального некомерційного підприємства Пологовий будинок Рівненської міської ради №10аг від 04 квітня 2019 року в частині притягнення лікаря-акушера-гінеколога пологового відділення №1 ОСОБА_1 до дисциплінарної відповідальності та оголошення догани. Крім того, просили суд стягнути з відповідача понесені позивачем судові витрати по справі по сплаті судового збору в розмірі 768,40 грн. та понесені позивачем витрати на правничу допомогу адвоката в розмірі 4 000 грн.

Представник відповідача Жуковський О.В. в судовому засіданні позовні вимоги позивача не визнав, вважає вимоги позивача безпідставними та недоведеними, просив суд відмовити в задоволенні позову.

Свідок ОСОБА_4 в судовому засіданні суду показала, що вона. як головний лікар пологового будинку, була головою комісії по проведенню експертної оцінки якості надання медичної допомоги пацієнтці ОСОБА_5 . Зазначила, що пацієнтка ОСОБА_5 не була зареєстрована в лікарні, в історії її хвороби були наявні виправлення. Лікар ОСОБА_1 після огляду пацієнтки, яка була в тяжкому стані з підвищеною температурою тіла, не викликав лікаря-хірурга, не доповів адміністрації закладу про стан пацієнтки. Своїми діями ОСОБА_1 порушив п.п.2.5, 2.7 посадової інструкції лікаря-акушера-гінеколога пологового відділення №1 пологового будинку Рівненської міської ради, а тому був притягнутий до дисциплінарної відповідальності.

Свідок ОСОБА_6 в судовому засіданні суду показала, що готувала рецензію на історію хвороби №365 по пацієнтці ОСОБА_7 . Вказала, що основна частина недоліків щодо ведення історії хвороби №365 не стосуються лікаря-гінеколога ОСОБА_1 . Зазначила, що лікар ОСОБА_1 оглядав пацієнтку ОСОБА_5 один раз та робив запис в її картку як черговий лікар, однак не доповів адміністрації закладу про тяжкий стан пацієнтки ОСОБА_5 . В історії хвороби ОСОБА_5 наявні виправлення, які з`явилися після 22 березня 2019 року о 08 год. 30 хв. та не вписаний лікар, який проводив маніпуляції.

Суд, заслухавши позивача ОСОБА_1 , представника позивача ОСОБА_2 , представника відповідача Жуковського О.В., свідка ОСОБА_4 , свідка ОСОБА_6 , дослідивши письмові докази по справі, приходить до наступного.

Як було встановлено в судовому засіданні, наказом від 08 листопада 2018 року №482-к позивач ОСОБА_1 прийнятий роботу на посаду лікаря-акушера-гінеколога КНП Пологовий будинок РМР операційного блоку (на 1,0 ставки), з оплатою праці згідно штатного розпису.

04 січня 2016 року ОСОБА_1 був ознайомлений з посадовою інструкцією лікаря-акушера-гінеколога пологового будинку Рівненської міської ради.

На підставі наказу КНП Пологовий будинок Рівненської міської ради №38 від 22 березня 2019 року було створено комісію для проведення експертної оцінки якості надання медичної допомоги пацієнтці ОСОБА_8 у зв`язку із погіршенням стану здоров`я пацієнтки, яка перебувала на стаціонарному лікуванні у відділенні гінекології (консервативній).

Комісією КНП Пологовий будинок Рівненської міської ради /протоколом засідання від 01 квітня 2019 року/ для проведення експертної оцінки якості надання медичної допомоги пацієнтці ОСОБА_5 вирішено оголосити дисциплінарне стягнення за порушення трудової дисципліни у вигляді догани ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_1 та ОСОБА_11

04 квітня 2019 року наказом головного лікаря КНП Пологовий будинок РМР №10аг за порушення трудової дисципліни лікарю-акушеру-гінекологу пологового відділення №1 ОСОБА_1 та іншим працівникам оголошено догану.

Підставою для накладення на лікаря-акушера-гінеколога пологового відділення №1 ОСОБА_1 дисциплінарного стягнення, згідно з наказом, слугувало те, що за результатами експертної оцінки якості надання медичної допомоги пацієнтці ОСОБА_5 , детального аналізу ведення її історії хвороби за №365 та інших документів, комісією фахівців КНП Пологовий будинок РМР було проведено службове розслідування та виявлено ряд недоліків та порушень.

Лікар-акушер-гінеколог пологового відділення №1 ОСОБА_1 від підпису про ознайомлення з протоколом засідання комісії від 01.04.2019 року та наказом №10аг від 04.04.2019 року відмовився, про що було складено відповідний акт.

Статтею 139 КЗпП України передбачено, що працівники зобов`язані працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження власника або уповноваженого ним органу, додержувати трудової і технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці, дбайливо ставитися до майна власника, з яким укладено трудовий договір.

Відповідно до ст. 140 КЗпП України трудова дисципліна на підприємствах, в установах, організаціях забезпечується створенням необхідних організаційних та економічних умов для нормальної високопродуктивної роботи, свідомим ставленням до праці, методами переконання, виховання, а також заохоченням за сумлінну працю. У трудових колективах створюється обстановка нетерпимості до порушень трудової дисципліни, суворої товариської вимогливості до працівників, які несумлінно виконують трудові обов`язки. Щодо окремих несумлінних працівників застосовуються в необхідних випадках заходи дисциплінарного і громадського впливу.

Згідно п.1, 2 розділу ІІІ Правил внутрішнього трудового розпорядку для працівників КНП Пологовий будинок Рівненської міської ради, працівник зобов`язаний працювати чесно і сумлінно, виконувати своєчасно та в повному обсязі робочі завдання (функціональні обов`язки), забезпечувати належну якість виконуваних робіт, виконувати розпорядження роботодавця, дотримуватись професійних обов`язків медичних та фармацевтичних працівників. Коло обов`язків, які виконує кожний працівник за своєю посадою визначається професійними обов`язками медичних і фармацевтичних працівників, колективним договором та Правилами внутрішнього трудового розпорядку, посадовою інструкцією, з якою він ознайомлюється під розписку.

Відповідно до п.1,2,3 розділу VII Правил внутрішнього трудового розпорядку для працівників КНП Пологовий будинок Рівненської міської ради порушення трудової дисципліни, тобто невиконання або неналежне виконання з вини працівника покладених на нього трудових обов`язків, тягне за собою вжиття заходів дисциплінарного стягнення або громадського впливу. Працівник несе відповідальність за порушення трудової, технологічної та виробничої дисципліни, у тому числі за невиконання або неналежне виконання з власної вини покладених на нього трудовим договором, колективним договором та цими Правилами. За порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких видів стягнення: догана або звільнення.

Пунктами 2.1., 2.2., 2.3., 2.4., 2.5., 2.6., 2.7., 2.10., 3.3., 3.6., 4.1 посадової інструкції лікаря-акушера-гінеколога пологового відділення №1 передбачено наступні обов`язки: п.2.1 - здійснює діагностику вагітності, спостереження за вагітними, рододопомогу, раннє виявлення ускладнень вагітності і пологів, лікування та нагляд за породіллями; п.2.2. - організовує та проводить диспансеризацію гінекологічних хворих; п.2.3. - застосовує сучасні методи профілактики, лікування та реабілітації в межах своєї спеціальності; п.2.4. - володіє всіма методами амбулаторного та стаціонарного лікування, повним обсягом хірургічних втручань; п.2.5. - надає швидку невідкладну медичну допомогу хворим акушерсько- гінекологічного профілю; п.2.6. - здійснює нагляд за побічними реакціями/діями лікарських засобів; п.2.7. - проводить консультації за направленням лікарів інших спеціальностей; п.2.10. - веде лікарську документацію.

Згідно п.п.3.3., 3.6 посадової інструкції лікар-акушер-гінеколог пологового відділення №1 має право:в межах свої компетенції повідомляти керівництву про всі недоліки, виявлені в процесі його діяльності, та вносити пропозиції щодо їх усунення; у необхідних випадках залучати додаткових спеціалістів для проведення лікувально-діагностичних заходів.

Згідно п.4.1 посадової інструкції лікар-акушер-гінеколог пологового відділення №1 несе відповідальність:за неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов`язків, помилкові дії чи бездіяльність, неприйняття рішень, що входять у сферу його компетенції, а також за невикористання або неповне використання своїх функціональних прав, що передбачені цією посадовою інструкцією, а також правилами внутрішнього трудового розпорядку, в межах, визначених чинним законодавством України про працю та кримінальним законодавством України.

Відповідно до ст. 147 КЗпП України, за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення: 1) догана; 2) звільнення.

Згідно ст. 147-1 КЗпП України, дисциплінарні стягнення застосовуються органом, якому надано право прийняття на роботу (обрання, затвердження і призначення на посаду) даного працівника.

Дисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці. Дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку, (ст. 148 КЗпП України)

Відповідно до ч.3 ст.149 КЗпП України при обранні виду стягнення власник або уповноважений ним орган повинен врахувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено проступок і попередню роботу працівника.

Догана є дисциплінарним заходом особистого немайнового характеру. Це стягнення полягає у негативній оцінці і засудженні поведінки працівника в трудовому колективі. Такий моральний осуд покликаний спонукати працівника надалі належно виконувати свої трудові обов`язки. Адже працівник має усвідомлювати, що в разі порушення ним трудової дисципліни після оголошення йому догани до нього роботодавцем може застосовуватися більш суворе стягнення, передбачене законодавством, зокрема звільнення.

Тобто догана - захід дисциплінарного впливу морально-психологічного характеру, що містить негативну оцінку конкретних дій працівника і виконує оцінювальний, попереджувальний і мотиваційний вплив на нього.

З протоколу засідання комісії від 01.04.2019 року вбачаються системні порушення у клінічному веденні пацієнтки ОСОБА_5 , а також відмічено про порушення у веденні первинної медичної документації.

Згідно рецензії підготовленої ОСОБА_6 на історію хвороби №365 ОСОБА_5 відмічено недоліки щодо ведення вказаної історії хвороби.

Крім цього пояснювальні та доповідні записки працівників КНП Пологовий будинок РМР, а саме лікаря-акушера-гінеколога ОСОБА_11 від 25.03.2019 року, завідувача гінекологічного відділення ОСОБА_9 , лікаря-ординатора гінекологічного відділення (консервативного) ОСОБА_10 , лікаря-акушера-гінеколога цілодобового посту гінекологічного відділення (оперативного) ОСОБА_12 від 22.03.2019 року, пояснювальної записки лікаря-акушера-гінеколога жіночої консультації, лікаря функціональної діагностики ОСОБА_13 від 22.03.2019 року, пояснювальної записки лікаря-анастезіолога відділення AIT ОСОБА_14 від 25.03.2019 року, пояснювальної записки лікаря-анастезіолога відділення AIT ОСОБА_15 від 25.03.2019 року, доповідної записки лікаря-акушера-гінеколога цілодобового посту гінекологічного відділення (оперативного) ОСОБА_16 від 24.03.2019 року, доповідної записки лікаря-акушера-гінеколога цілодобового посту гінекологічного відділення (оперативного) ОСОБА_17 від 22.03.2019 року, доповідної записки завідувачки ВПВ ОСОБА_18 від 25.03.2019 року на ім`я головного лікаря, пояснювальної записки медичної сестри відділення консервативної гінекології ОСОБА_19 від 22.03.2019 року на ім`я головного лікаря, пояснювальної записки медичної сестри стаціонару гінекології оперативної ОСОБА_20 від 22.03.2019 року на ім`я головного лікаря, підтверджують порушення позивачем ОСОБА_1 трудової дисципліни, перевищення повноважень, встановлених правилами внутрішнього трудового розпорядку та посадовою інструкцією.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає, що відповідачем КНП Пологовий будинок РМР повністю дотримано вимоги чинного законодавства України при накладенні дисциплінарного стягнення на позивача, в зв`язку з чим підстави для скасування наказу головного лікаря КНП Пологовий будинок РМР ОСОБА_4 від 04 квітня 2019 року №10аг в частині притягнення лікаря-акушера-гінеколога пологового відділення №1 ОСОБА_1 до дисциплінарної відповідальності та оголошення догани, відсутні, а тому в задоволенні позову слід відмовити.

Згідно п.2 ч.2 ст.141 ЦПК України у разі відмови в позові, судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються на позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.7, 10, 12, 81, 89, 258-259, 263-265, 268 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

В задоволенні позову ОСОБА_1 (місце проживання, АДРЕСА_1 ) до Комунального некомерційного підприємства Пологовий будинок Рівненської міської ради (місцезнаходження: м.Рівне, вул.Медична, 7, ЄДРПОУ 21084107) про визнання незаконним та скасування наказу головного лікаря Комунального некомерційного підприємства Пологовий будинок Рівненської міської ради ОСОБА_4 від 04 квітня 2019 року №10аг в частині притягнення лікаря-акушера-гінеколога пологового відділення №1 ОСОБА_1 до дисциплінарної відповідальності та оголошення догани, відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення, до Рівненського апеляційного суду через Рівненський міський суд, або безпосередньо до Рівненського апеляційного суду (відповідно до п.п. 15.5 п.15 ч.1 Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України в редакції Закону № 2147 - VIII від 03 жовтня 2017 року). Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення /виклику/ учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Рівненського міського суду Бердій М.А.

Дата ухвалення рішення21.09.2020
Оприлюднено08.10.2020
Номер документу92046933
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним та скасування наказу, суд

Судовий реєстр по справі —569/10288/19

Рішення від 21.09.2020

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бердій М. А.

Рішення від 21.09.2020

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бердій М. А.

Ухвала від 29.05.2019

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бердій М. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні