Рішення
від 05.10.2020 по справі 912/2609/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 32-05-11/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 жовтня 2020 рокуСправа № 912/2609/20 Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Бестаченко О.Л., за участю секретаря судового засідання Буніна О.В. розглянув у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження справу № 912/2609/20

за позовом Обласного комунального виробничого підприємства "Дніпро-Кіровоград", 25009, м. Кропивницький, вул. Соборна, 19,

до відповідача Державного підприємства "Підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№6)", 25006, м. Кропивницький, вул. Яновського, буд. 50,

про стягнення 107 567,90 грн,

представники:

від позивача - Протосовицька Н.В., довіреність від 04.03.20 № 780/01/07-21;

від відповідача - участі не брали.

У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Обласного комунального виробничого підприємства "Дніпро-Кіровоград" до Державного підприємства "Підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№6)" про стягнення 107 567,90 грн, з покладенням на відповідача витрат по сплаті судового збору.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив про порушення відповідачем Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово- комунального господарства України №190 від 27.06.2008, що виявилось у безобліковому водокористуванні.

Ухвалою від 17.08.2020 відкрито провадження у справі № 912/2609/20; постановлено справу № 912/2609/20 розглядати за правилами спрощеного позовного провадження; судовий розгляд призначено на 11.09.2020 о 10:00; сторонам встановлено строк для подання заяв по суті справи.

11.09.2020 господарський суд відкрив судове засідання у справі.

У судовому засіданні 11.09.2020 брав участь представник позивача.

Протокольною ухвалою від 11.09.2020 на підставі ст. 216 Господарського процесуального кодексу України оголошено перерву в судовому засіданні до 05.10.2020 на 12:00 год.

05.10.2020 господарський суд продовжив судове засідання у справі.

У судовому засіданні 05.10.2020 брав участь представник позивача.

Відповідач участь представника в судовому засіданні не забезпечив, хоча був належним чином повідомленні про дату, час та місце проведення судового засідання, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення (отримано 24.09.2020).

Відповідач не скористався своїм правом на подання відзиву на позов.

За правилами частини 1 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Згідно з частиною 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

З підстав викладеного та враховуючи належне повідомлення учасників справи про дату, час і місце судового засідання, господарський суд здійснює розгляд справи за відсутності представника відповідача та за наявними у справі матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача та дослідивши в судовому засіданні докази, господарський суд встановив наступні обставини, які є предметом доказування у справі.

01.04.2013 між Обласним комунальним виробничим підприємством "Дніпро-Кіровоград" (Виконавець) (далі - ОКВП "Дніпро-Кіровоград") та Державним підприємством "Підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№6)" (Споживач) укладено Договір про надання послуг з централізованого питного водопостачання та водовідведення № 2/44 (далі - Договір, а.с. 6-14).

За умовами п. 1.1. Договору виконавець бере на себе зобов`язання своїми силами та засобами надавати Споживачеві вчасно та відповідної якості послуги централізованого питного водопостачання та водовідведення (далі - Послуги) в об`ємах визначених лімітом відпуску води та приймання стоків (Додаток № 1 до Договору), а Споживач зобов`язується своєчасно оплачувати надані Послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах визначених цим Договором.

Пунктом 3.1. Договору сторони узгодили, що під час виконання його умов, а також вирішення всіх інших питань, що цим договором не обумовлені, сторони керуються чинним законодавством, зокрема Законом України "Про питну воду та питне водопостачання", "Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України", "Правилами технічної експлуатації систем водопостачання та каналізації населених пунктів України", а також місцевими Правилами приймання стічних вод підприємств у комунальні системи каналізації населених пунктів.

Згідно п. 3.3. Договору Споживач зобов`язується оплачувати Послуги та здійснювати інші платежі у строки і на умовах, передбачених цим Договором, а також у встановлений Виконавцем термін виконувати приписи щодо раціонального використання питної води та забезпечення якісного обліку отриманих Споживачем послуг з централізованого холодного водопостачання та водовідведення; забезпечувати збереження пломб, встановлених виконавцем на водомірних вузлах та запірній арматурі, цілісність засобів обліку води, належний санітарний стан приміщень, водомірних вузлів та не допускати штучного впливу на роботу приладів обліку.

Пунктом 4.1. Договору передбачено, що Виконавець має право: видавати обов`язкові до виконання приписи для раціонального використання питної води та забезпечення якісного обліку отриманих Споживачем послуг з централізованого холодного водопостачання та водовідведення; одержувати від споживача плату за надані послуги за встановленими та затвердженими тарифами.

За приписами п. 7.1. Договору, кількість води, що постачається виконавцем на об`єкти Споживача, визначається за показниками приладів обліку.

Відповідно до п. 7.9. Договору у разі виявлення представниками Виконавця факту стороннього втручання в роботу приладів обліку, пошкодження цілісності приладу обліку, пошкодження деталей пломбування (пломби, дроту) або зриву пломб на них, а також в місцях з`єднань та на запірній арматурі обвідної лінії, пошкодження манометрів до водолічильника розрахунок витрат води проводиться за пропускною здатністю труби вводу при швидкості руху води в ній 2 м/сек. та дією її повним перерізом протягом 24 годин за добу (п.3.2.,3.3. та 3.4. Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України).

Окрім того, відповідно до п. 7.16. Договору у разі незгоди щодо кількості або вартості отриманих послуг, Споживач зобов`язаний у 5-ти денний термін з дня отримання рахунку, направити до Виконавця уповноваженого представника з відповідними обґрунтовуючи ми документами для врегулювання розрахунків. У випадку невиконання цієї умови, рахунки Виконавця вважаються прийнятими до оплати.

Згідно п. 8.2. Договору Споживач самостійно на протязі п`яти операційних днів після дати отримання рахунку здійснює остаточний розрахунок за спожиту питну воду шляхом оплати різниці між вартістю обсягу питної води, фактично спожитої протягом розрахункового періоду, та сумою коштів, сплачених у відповідності до абзацу 1 п.8.2. цього Договору.

У разі виявлення однією із Сторін цього Договору порушень його умов, які виражені в: неналежній якості та об`ємах наданих послуг; факті стороннього втручання в роботу приладів обліку; пошкодження цілісності приладів обліку; пошкодження деталей пломбування (пломби, дроту) або зриву пломб на них, а також в місцях з`єднань та на запірній арматурі обвідної лінії; пошкодження манометрів до водолічильника; самовільного приєднання додаткових об`єктів мереж водопроводу до мереж водопроводу перед приладами обліку, через які надаються Послуги на місці виявленого порушення оформлюється двосторонній акт порушень. Акт складається у присутності представників обох сторін в двох примірниках. Сторона, дії або бездіяльність якої стали причиною складання акта, має право внести до акта свої зауваження. Сторона, яка виявила порушення умов Договору, зобов`язана попередити іншу Сторону про необхідність складання та підписання акту. У разі відмови будь-якої із Сторін від підписання акту, в ньому робиться запис про відмову. У цьому разі акт вважається дійсним, якщо його на місці складання підписали не менше двох представників сторони договору, що склала акт. (п. 11.5. Договору)

Відповідно до п. 11.1 Договору межі відповідальності за стан та обслуговування мереж та споруд встановлюються за балансовою належністю та актом розмежування (Додаток № 4 цього Договору).

Пунктом 12.1. Договору передбачено, що даний Договір набирає чинності з 01.04.2013 року і укладається терміном на один рік з можливістю продовження його дії на той же термін у випадку коли сторони за місяць до припинення дії договору не заявлять бажання про його розірвання.

За положеннями п. 3.1. Договору під час виконання умов цього Договору, а також вирішення всіх інших питань, що цим Договором не обумовлені, сторони керуються чинним законодавством України, зокрема Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України .

Договір підписаний сторонами та скріплений печатками.

Докази на підтвердження розірвання Договору сторони господарському суду не надали, в матеріалах справи такі докази відсутні.

30.01.2018 за адресою Відповідача (вул. Яновського, 50) позивачем було здійснено опломбування лічильника SENSUS-32, заводський номер 11211512, за наслідками якого складено акт № 1538 (а.с. 15).

17.07.2019 року представниками ОКВП "Дніпро-Кіровоград" за адресою відповідача по вул. Яновського, 50, здійснено обстеження водопровідних та каналізаційних систем абонента, за наслідками якого встановлено: водопостачання об`єкта здійснюється по трубопроводу діаметром 50мм, водомірний вузол змонтований в приміщенні на території підприємства. Лічильник SENSUS-32, заводський номер № 11211512, з показниками 21522 м в робочому стані. Під час обстеження виявлено порушення цілісності пломбування вузла обліку води з водолічильника SENSUS-32 № 11211512, а саме: розірвано пломбувальний дріт з пломбою № 41428063. За наслідками обстеження складено акт № 105 (а.с. 16).

Акт обстеження було складено в присутності представника Відповідача, яким було підписано акт без зауважень.

Позивачем було здійснено розрахунок за безоблікове водокористування згідно акту обстеження № 105 від 17.07.2019 року за період з 20.06.2019 року по 27.07.2019 року, що становить 107 567,90 грн (а.с. 17).

Позивачем було надано відповідачу рахунок № 2172 за безоблікове водопостачання в розмірі 59 364,88 грн та рахунок за безоблікове водовідведення в розмірі 48 203,02 грн. Всього на загальну суму 107 567,90 грн. Рахунки було вручено Відповідачу 24.07.2019. (а.с. 18-19).

Позивач підтверджує наявність вказаних обставин копіями Договору від 01.04.2013 № 2/44 з додатками, акту від 30.01.2018 № 1538, акту обстеження від 17.07.2019 № 105, розрахунку за безоблікове водокористування та водовідведення, рахунків оплати за безоблікове водокористування та водовідведення від 24.07.2019 № 2172.

Відповідач вказані обставини не спростував.

Суд визнає вказані обставини встановленими з огляду на вірогідність наданих позивачем доказів.

Господарський суд вважає, що відповідачем були порушені права позивача на отримання оплати за безоблікове водокористування та водовідведення.

Розглядаючи спір по суті, господарський суд враховує наступні норми права.

Спір по справі стосується стягнення грошових коштів у зв`язку з порушенням відповідачем умов Договору та Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України № 190 від 27.06.2008 (далі - Правила № 190).

Відповідно до ч. 2 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Згідно з п. 1 ч. 2 статті 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

В силу приписів ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 2 ст. 22 Закону України "Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення" споживачі питної води зобов`язані, зокрема, своєчасно вносити плату за використану питну воду відповідно до встановлених тарифів на послуги централізованого водопостачання і водовідведення; не перешкоджати здійсненню контролю за технічним станом інженерного обладнання в приміщеннях; утримувати в належному технічному і санітарному стані водопровідні мережі та обладнання; забезпечувати безперешкодний доступ відповідальних представників підприємств питного водопостачання до власних водопровідних мереж та обладнання для контролю за рівнем споживання питної води, а також для виконання відключення і обмеження споживання відповідно до встановленого порядку.

Згідно п. 5.18 Правил користування споживач відповідає за цілісність та збереження засобів обліку, пломб і деталей пломбування, встановлених представниками територіальних органів Держспоживстандарту та виробником в місцях з`єднань засобів обліку, запірної арматури, манометра та іншого обладнання вузла обліку незалежно від місця його розташування. У разі самовільних дій споживач сплачує витрату води згідно з пунктами 3.3, 3.4 цих Правил.

За положеннями п. 3.3, 3.4 Правил користування у разі безоблікового водокористування виробник виконує розрахунок витрат води за пропускною спроможністю труби вводу при швидкості руху води в ній 2,0 м/сек та дією її повним перерізом протягом 24 годин за добу. Розрахунковий період при безобліковому водокористуванні встановлюється з дня початку такого користування. Якщо термін початку безоблікового водокористування виявити неможливо, розрахунковий період становить один місяць.

Господарський суд встановив, що позивач на підставі пунктів 3.3, 3.4, 10.1 Правил № 190 вірно розрахував витрати води за встановленою вказаними Правилами формулою за розрахунковий період з 20.06.2019 по 17.07.2019 (27 діб) та визначив обсяг води в розмірі 3 750,624 куб.м на суму 59 364,88 грн.

За умовами п. 7.10. Договору кількість стічних вод, що надходить до каналізаційних мереж, визначається за обсягом води, використаної Споживачем з водопроводу Виконавця та інших джерел водопостачання згідно показників водолічильників або згідно показників приладів обліку стічних вод (якщо такі встановлені), опломбованих і зареєстрованих Виконавцем.

Таким чином, позивач правомірно розрахував вартість безоблікового водовідведення за період з 20.06.2019 по 17.07.2019 (27 діб) у обсягах 3 750,624 куб.м на загальну суму 48 203,02 грн.

Згідно статей 73, 74, 77, 79 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Статтею 86 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

За викладених обставин, господарський суд вважає позовні вимоги про стягнення з Державного підприємства "Підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№6)" 107 567,90 грн боргу за безоблікове водокористування та водовідведення доведеними, обґрунтованими, такими, що відповідають фактичним обставинам справи і не спростованими належним чином у встановленому законом порядку відповідачем, а відтак, заявлені вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням обставин даної справи, суд покладає судові витрати на відповідача.

Керуючись ст. 74, 76, 77, 129, 233, 236-241, 326, 327 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з Державного підприємства "Підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№6)" (25006, м. Кропивницький, вул. Яновського, буд. 50, код ЄДРПОУ 08680253) на користь Обласного комунального виробничого підприємства "Дніпро-Кіровоград" (25009, м. Кропивницький, вул. Соборна, 19, код ЄДРПОУ 03346822) 107 567,90 грн боргу за безоблікове водокористування, а також судовий збір у розмірі 2 102,00 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про вебадресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень одночасно з врученням (надсиланням/видачею) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень можна за його вебадресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення в порядку передбаченому Господарським процесуальним кодексом України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Копії рішення направити Обласному комунальному виробничому підприємству "Дніпро-Кіровоград" (25009, м. Кропивницький, вул. Соборна, 19) та Державному підприємству "Підприємство державної кримінально-виконавчої служби України (№6)" (25006, м. Кропивницький, вул. Яновського, буд. 50).

Повне рішення складено 08.10.2020.

Суддя О.Л. Бестаченко

Дата ухвалення рішення05.10.2020
Оприлюднено09.10.2020
Номер документу92069239
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 107 567,90 грн

Судовий реєстр по справі —912/2609/20

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Ухвала від 01.08.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Рішення від 05.10.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Ухвала від 11.09.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Ухвала від 17.08.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні