Рішення
від 08.10.2020 по справі 156/849/20
ІВАНИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 156/849/20

Провадження № 2/156/390/20

рядок статзвіту 9

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

08 жовтня 2020 року смт Іваничі

Іваничівський районний суд Волинської області

в складі: головуючого - судді Федечко М. О.,

за участю: секретаря судового засідання Салатюк Г.В.

розглянувши у підготовчому відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження цивільну справу № 156/849/20 за позовом ОСОБА_1 до Поромівської сільської ради Іваничівського району про визнання права власності в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ :

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Поромівської сільської ради про визнання за нею права власності на житловий будинок з надвірними спорудами у порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 . Свої позовні вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 . Спадщину нею не було прийнято у встановлений законом строк та рішенням Іваничівського районного суду Волинської області від 03.06.2020 року їй визначено додатковий двомісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 . Інших спадкоємців після смерті ОСОБА_2 немає. Звернувшись до державного нотаріуса Іваничівської державної нотаріальної контори Волинської області з метою отримання свідоцтва про право власності на спадкове майно, позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку із відсутністю правовстановлюючого документу на спадкове майно. Тому, позивач змушена звернутися до суду з відповідним позовом.

Позивач та її представник на підготовче судове засідання не з`явилися, однак від неї надійшло клопотання про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує та просить їх задоволити повністю.

Представник Поромівської сільської ради в підготовче судове засідання не з`явився, однак від нього надійшло клопотання про розгляд справи без його участі, позовні вимоги визнає повністю та не заперечує щодо задоволення позову.

Згідно ч. 1 ст. 223 Цивільно-процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею. Випадки відкладення розгляду справи відсутні.

У зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи та проведенням розгляду справи за їх відсутності, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, не здійснювалося.

Перевіривши матеріали справи та оцінивши їх в сукупності, суд вважає, що позов є підставним та таким, що підлягає до задоволення, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

У разі визнання відповідачем позову суд, за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд (ч. 4 ст. 206 ЦПК України). Визнання представником відповідача пред`явленого позову не суперечить закону та не порушує прав, свобод чи інтересів інших осіб, а тому суд приймає визнання позову представником відповідача у даній справі.

Згідно ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем (ч. 4 ст. 200 ЦПК України).

Відповідно до ст. 346 ЦК України смерть власника є однією з підстав припинення права власності.

З матеріалів справи вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача ОСОБА_2 (копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 а.с.10, копія свідоцтва про народження ( а.с.8), копія свідоцтва про шлюб ( а.с.9)). Рішенням Іваничівського районного суду Волинської області від 03.06.2020 року позивачу ОСОБА_1 визначено додатковий двомісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 ( а.с.16-17)

Спадщину після її смерті прийняла позивач, що стверджується заявою від 20.08.2020 року, що подана в Іваничівську державну нотаріальну контору. Вказане стверджується копією спадкової справи № 223/2020 до майна померлої ОСОБА_2 . Згідно витягу з погосподарської книги № 4 за 2020 рік Поромівської сільської ради Іваничівського району, житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, який знаходиться в АДРЕСА_1 належав ОСОБА_2 . Позивач звернулася до державного нотаріуса Іваничівської державної нотаріальної контори Кононенко Л.С. з метою отримання свідоцтва про прийняття спадщини, однак позивачу відмовлено у видачі свідоцтва у зв`язку із відсутністю правовстановлюючого документу на спадкове майно - житловий будинок АДРЕСА_1 . Матеріалами справи встановлено, що позивач набула право власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами шляхом спадкування за законом.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 200, 258, 259, 263-265 ЦПК України, ст. ст. 392, 1233, 1235, 1268 ЦК України, суд,-

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ), мешканки АДРЕСА_2 до Поромівської сільської ради (код ЄДРПОУ 42854592), місце знаходження вул.Центральна,1б, с.Поромів Іваничівського району Волинської області про визнання права власності на житловий будинок з надвірними спорудами в порядку спадкування за законом задоволити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок з надвірними спорудами АДРЕСА_1 .

Згідно підп. 15.5 Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга на рішення суду подається до суду апеляційної інстанції через Іваничівський районний суд Волинської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя М. О. Федечко

Дата ухвалення рішення08.10.2020
Оприлюднено09.10.2020
Номер документу92076047
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —156/849/20

Рішення від 08.10.2020

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Ухвала від 21.08.2020

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні