Ухвала
від 23.09.2020 по справі 753/14313/20
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

1[1]

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ

Київського апеляційного суду в складі:

головуючого суддіОСОБА_1 ,суддів при секретарі судового засіданняОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,розглядаючи у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві 23 вересня 2020 року апеляційну скаргу адвоката ОСОБА_5 , який діє в інтересах директора ТОВ «УкрРитейлГаз» ОСОБА_6 , на ухвалу слідчого судді Дарницького районного суду м. Києва від 09 вересня 2020 року,

за участі: прокурора представників ТОВ «УкрритейлГаз» ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 ,

ВСТАНОВИЛА:

Вказаною ухвалою частково задоволено клопотання начальника сектору відділу дізнання Дарницького УП ГУ НП в м. Києві ОСОБА_9 , та накладено арешт на земельну ділянку за адресою: м. Київ, проспект Петра Григоренка, 40Б, площею 0,05 га самовільно зайнятою та перебуваючою у незаконному користуванні ТОВ «Укрретейлгаз» (код ЄДРПОУ 42204048) разом з автомобільним газоправним пунктом модульного типу та тимчасовою спорудою операторської, що належить ТОВ «Укрритейлгаз» (код ЄДРПОУ 42204048).

Не погоджуючись з таким рішенням, адвокат ОСОБА_5 , який діє в інтересах директора ТОВ «УкрРитейлГаз» ОСОБА_6 , подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу слідчого судді та постановити нову, якою відмовити у задоволенні клопотання сторони обвинувачення.

Вважає оскаржувану ухвалу незаконною та необґрунтованою, через порушення норм матеріального та процесуального права.

Зазначає, що клопотання органу досудового розслідування належним чином не обґрунтовано, оскільки відсутній зв`язок між матеріалами кримінального провадження та обставинами викладеними в клопотанні, в якому слідчий обґрунтовує необхідність накладення арешту. Не доведено наявність достатніх підстав вважати, що нерухоме майно саме по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та відповідають критеріям ст. 170 КК України.

Звертає увагу апелянт на те, що накладення арешту на вказане майно здійснено судом першої інстанції необґрунтовано та без належних підстав.

Відповідно до Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності та копії технічного паспорту, ТОВ «Електромобіл» є власником нежитлового приміщення за адресою: м. Київ, проспект Петра Григоренка, 40 Б, а тому воно на законних підставах користується земельною ділянкою.

Заслухавши доповідь судді, доводи представників ТОВ «УкрРитейлГаз» - адвокатів ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , які підтримали апеляційну скаргу і просили її задовольнити, пояснення прокурора, який заперечував проти задоволення апеляційної скарги та просив ухвалу слідчого судді залишити без змін, вивчивши матеріали провадження і перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що вона не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як убачається з матеріалів судового провадження, підрозділом дізнання Дарницького управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке 11 липня 2020 року внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 12020105020000147, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що ОСОБА_6 фактично виконуючи адміністративно-розпорядчі функції директора «Укрритейлгаз» у часовий період з серпня 2019 року (більш точної дати в ході досудового розслідування не встановлено) по теперішній час, здійснює діяльність автомобільного газозаправного пункту «Evrogaz» на земельній ділянці за адресою: м. Київ, просп. Григоренка, 40-Б, яка перебуває у власності територіальної громади міста Києва.

01 вересня 2020 року до Дарницького районного суду м. Києва надійшло клопотання про арешт майна на земельну ділянку за адресою: м. Київ, проспект Петра Григоренка, 40Б орієнтовною площею 0, 05 га самовільно зайнятою та перебуваючою у незаконному користуванні ТОВ «Укрретейлгаз» разом з автомобільним газозаправним пунктом модульного типу та тимчасовою спорудою операторської, що належить вказаному товариству із забороною відчуження, розпорядження, використання та вчинення будь-яких дій щодо вказаного майна з забороною проведення господарської діяльності.

Ухвалою слідчого судді Дарницького районного суду м. Києва від 09 вересня 2020 року вказане клопотання задоволено частково, накладено арешт на земельну ділянку за адресою: м. Київ, проспект Петра Григоренка, 40Б, площею 0,05 га самовільно зайнятою та перебуваючою у незаконному користуванні ТОВ «Укрретейлгаз» разом з автомобільним газоправним пунктом модульного типу та тимчасовою спорудою операторської, що належить вказаному товариству.

Перевіряючи законність прийнятого рішення слідчим суддею, колегія суддів враховує практику Європейського суду з прав людини та дотримання ним вимог КПК України, які регулюють норми застосування заходів забезпечення кримінального провадження, у тому числі щодо накладення арешту на майно.

Відповідно до ч. 1ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Згідно з вимогами ч. 3ст.170 КПК України, у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 цієї статті, а саме забезпечення збереження речових доказів, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.

Приймаючи рішення, слідчий суддя місцевого суду зазначених вимог закону дотримався.

Задовольняючи клопотання слідчого, внесеного в межах кримінального провадження №12020105020000147, про накладення арешту наземельну ділянку за адресою: м. Київ, проспект Петра Григоренка, 40Б, площею 0,05 га самовільно зайнятою та перебуваючою у незаконному користуванні ТОВ «Укрретейлгаз» разом з автомобільним газоправним пунктом модульного типу та тимчасовою спорудою операторської, що належить вказаному товариству, слідчий суддя дослідив матеріали, додані до клопотання, прийшов до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання про арешт майна.

Такі висновки слідчого судді доведено матеріалами провадження, специфікою обставин вчинення та розслідування самого злочину, що потребує проведення певних слідчих дій. Арештоване майно відповідає критеріям, визначенимст. 98 КПК України, що підтверджується постановою начальника сектору відділу дізнання Дарницького управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві ОСОБА_9 від 25 липня 2020 року (а.п. 72-75) про визнання його речовим доказом.

Метою ж даного арешту майна є збереження речових доказів, його завданням є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження, що прямо передбаченост. 170 КПК Українив якості правових підстав застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження.

Як вважає колегія суддів, слідчим суддею під час розгляду клопотання з`ясовано всі обставини, з якими закон пов`язує можливість накладення арешту на майно, перевірено співрозмірність втручання у діяльність ТОВ «Укрретейлгаз»з потребами кримінального провадження.

Окрім того, матеріали судового провадження свідчать, що на даному етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою запобігання зникнення чи відчуження майна. На даній стадії слідчий суддя не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд при розгляді кримінального провадження по суті, тобто не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для встановлення вини чи її відсутності у особи за вчинення злочину, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів визначити, що причетність тієї чи іншої особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою для застосування щодо неї заходів забезпечення кримінального провадження, одним із яких і є накладення арешту на майно.

Як вбачається з ухвали, слідчий суддя дослідив зазначені обставини та не знайшов у висновках органу досудового розслідування при зверненні з клопотанням про накладення арешту на майно, порушень вимогКПК Українита чогось очевидно безпідставного чи довільного.

Посилання апелянта на те, що оскаржувана ухвала є незаконною та необґрунтованою, колегія суддів вважає безпідставними, оскільки слідчий суддя при розгляді клопотання слідчого дослідив всі обставини, з`ясування яких, могло мати істотне значення для ухвалення законного, обґрунтованого та вмотивованого рішення відповідно до вимог ст. 370 КПК України.

Доводи апеляційної скарги провідсутність обґрунтування необхідності накладення арешту на майно, не знайшли свого підтвердження, оскількиклопотання прокурора містить підстави і мету арешту, обґрунтування необхідності арешту майна, перелік і види майна, що належить арештувати, що, в свою чергу, свідчить про відповідність клопотання прокурора вимогам ст. 171 КПК України.

Інші доводи, які зазначені в апеляційній скарзі не є підставою для скасування судового рішення, оскільки підлягають з`ясуванню під час розгляду місцевим судом кримінального провадження по суті.

При цьому колегія суддів враховує і те, що у відповідності до вимог ст. 174 КПК України законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна, а також і те, що арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Доказів негативних наслідків від застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майна, в апеляційній скарзі не наведено та колегією суддів не встановлено.

Істотних порушень вимогКПК України, які б давали підстави для скасування ухвали слідчого судді, по провадженню не вбачається.

Рішення слідчого судді є законним та обґрунтованим, ухвалено на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, що підтверджені достатніми даними, дослідженими слідчим суддею, а тому апеляційна скарга адвоката ОСОБА_5 , який діє в інтересах директора ТОВ «УкрРитейлГаз» ОСОБА_6 , з урахуванням усіх викладених в ній доводів, задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 176 178, 183, 194, 309, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів

ПОСТАНОВИЛА:

Ухвалу слідчого судді Дарницького районного суду м. Києва від 09 вересня 2020 року, якою частково задоволено клопотання начальника сектору відділу дізнання Дарницького УП ГУ НП в м. Києві ОСОБА_9 , та накладено арешт на земельну ділянку за адресою: м. Київ, проспект Петра Григоренка, 40Б, площею 0,05 га самовільно зайнятою та перебуваючою у незаконному користуванні ТОВ «Укрретейлгаз» (код ЄДРПОУ 42204048) разом з автомобільним газоправним пунктом модульного типу та тимчасовою спорудою операторської, що належить ТОВ «Укрритейлгаз» (код ЄДРПОУ 42204048), - залишити без змін, а апеляційну скаргу адвоката ОСОБА_5 , який діє в інтересах директора ТОВ «УкрРитейлГаз» ОСОБА_6 , - без задоволення.

Ухвала апеляційного суду відповідно до правил, визначених ч. 4ст. 424 КПК України, є остаточною й оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_3 ОСОБА_2

Єдиний унікальний № 753/14313/20 Слідчий суддя в 1-ій інстанції: ОСОБА_10

Провадження № 11сс/824/4981/2020 Доповідач: ОСОБА_1

Категорія ст.170 КПК України

СудКиївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення23.09.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92084534
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності

Судовий реєстр по справі —753/14313/20

Ухвала від 20.09.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 27.05.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 27.05.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 12.05.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Юрдига Ольга Степанівна

Ухвала від 15.03.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 03.11.2020

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 23.09.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Юрдига Ольга Степанівна

Ухвала від 02.10.2020

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 09.09.2020

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 09.09.2020

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні