Ухвала
від 07.10.2020 по справі 127/21807/20
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Cправа № 127/21807/20

Провадження № 1-кс/127/9734/20

У Х В А Л А

Іменем України

07 жовтня 2020 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницького області в складі

слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого слідчоговідділення Лівобережноговідділення поліціїВінницького відділуполіції Головногоуправління Національноїполіції уВінницькій областілейтенанта поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019020020000325, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.02.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий слідчоговідділення Лівобережноговідділення поліціїВінницького відділуполіції Головногоуправління Національноїполіції уВінницькій областілейтенант поліції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування по кримінальному провадженні №12019020020000325, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.02.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, на шість місяців, тобто до 08.04.2021.

Клопотання мотивовано тим, що СВ Лівобережного відділення поліції Вінницького відділу поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019020020000325 від 08.02.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

В ходідосудового розслідуваннявстановлено,що в період часу з 2012 року по теперішній час голова ОСББ "Чехова Чайка", привласнював грошові кошти.

У вказаному кримінальному провадженні проведено необхідні слідчі дії, спрямовані на всебічне, повне і неупереджене дослідження всіх обставин кримінального провадження, однак повідомити особі про підозру та закінчити досудове розслідування в передбачений законом річний строк, не представляється можливим, оскільки необхідно отримати ще ряд доказів, які можуть бути використані у подальшому під час судового розгляду, та перевірити вже отримані докази.

Зокрема, в рамках даного кримінального провадження необхідно провести наступні слідчі та процесуальні дії, що потребують додаткового часу:

?Встановити можливих свідків злочину;

?Провести тимчасові доступи до рахунків ОСББ «Чайка-Чехова»;

?Провести ряд судових експертиз;

?Встановити особу злочинця.

?Провести обшуки за адресами, які встановлені під час досудового розслідування;

?Вирішити питання про повідомлення останньому про підозру;

?Прийняти обґрунтоване та законне рішення у рамках вказаного кримінального провадження.

Проведення вищевказаних процесуальних та слідчих дій має важливе значення для повного, об`єктивного та неупередженого досудового розслідування даного кримінального провадження, отримання належних та допустимих доказів, а також прийняття законного та обґрунтованого рішення.

З урахуванням наведеного, а також враховуючи, що вищевказані дії не могли бути здійснені та завершені раніше з об`єктивних причин, беручи до уваги ступінь тяжкості та характер вчиненого злочину і те, що строк досудового розслідування кримінального провадження №12019020020000325 закінчується 08.10.2020, а для повного і неупередженого розслідування потрібно не менше шести місяців, слідчий звернувся до суду з даним клопотанням.

Слідчий ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, однак 07.10.2020 звернувся до суду із заявою про розгляд клопотання у його відсутність, у якій також зазначив про те, що вказане клопотання останній підтримує в повному обсязі та просить його задовольнити.

Відповідно до частини четвертої статті 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи те, що слідчий в судове засідання не з`явився, слідчий суддя вважає за можливим розглянути дане клопотання без застосування технічних засобів фіксування.

Слідчий суддя, дослідивши вказане клопотання та матеріали кримінального провадження, дійшов висновку, про наявність підстав для часткового задоволення клопотання, з огляду на таке.

Судом встановлено, що СВ Лівобережного відділення поліції Вінницького відділу поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019020020000325 від 08.02.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Повідомлення про підозру у даному кримінальному провадженні жодній особі не вручено.

Відповідно до частини другої статті 219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; 2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Як вбачається із витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань №12019020020000325, правова кваліфікація даного кримінального правопорушення визначена за ч. 3 ст. 191 КК України.

Санкція частини третьої статті 191 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Таким чином, даний злочин відноситься до категорії тяжких злочинів, оскільки відповідно до частини п`ятої статті 12 КК України тяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше двадцяти п`яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше десяти років.

З матеріалів доданих до клопотання вбачається, що відомості по кримінальному провадженні №12019020020000325 були внесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08 лютого 2019 року.

Ухвалою Вінницького міського суду від 23 січня 2020 року по справі №127/1441/20 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019020020000325 продовжено на 6 (шість) місяців, тобто до 08.08.2020.

Ухвалою Вінницького міського суду від 06 серпня 2020 року по справі №127/16855/20 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019020020000325 продовжено на 2 (два) місяці тобто до 08.10.2020.

Відповідно до частини першої статті 295-1 КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Згідно з частиною першою статті 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до частини четвертої статті 219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати:

1) одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті;

2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину;

3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Наведене свідчить про те, що строк досудового розслідування по даному кримінальному провадженні, за наявності відповідних підстав, може бути неодноразово продовжений до дванадцяти місяців.

З поданого клопотання та доданих матеріалів слідує, що органом досудового розслідування по даному кримінальному провадженні проведено необхідні слідчі дії, спрямовані на всебічне, повне і неупереджене дослідження всіх обставин кримінального провадження, однак повідомити особі про підозру та закінчити досудове розслідування в передбачений строк, а саме до 08.10.2020, не представляється можливим, оскільки необхідно отримати ще ряд доказів, які можуть бути використані у подальшому під час судового розгляду, та перевірити вже отримані докази.

Зокрема, в рамках даного кримінального провадження необхідно провести наступні слідчі та процесуальні дії, що потребують додаткового часу:

?Встановити можливих свідків злочину;

?Провести тимчасові доступи до рахунків ОСББ «Чайка-Чехова»;

?Провести ряд судових експертиз;

?Встановити особу злочинця.

?Провести обшуки за адресами, які встановлені під час досудового розслідування;

?Вирішити питання про повідомлення останньому про підозру;

?Прийняти обґрунтоване та законне рішення у рамках вказаного кримінального провадження.

Як зазначив у своєму клопотанні слідчий, провести вказані слідчі та процесуальні дії у передбачений законом строк і прийняти рішення у кримінальному провадженні не представилося можливим, у зв`язку із складністю провадження.

На думку слідчого судді, вищевказані слідчі дії є необхідними для повного, всебічного та об`єктивного розслідування кримінального правопорушення, отримання належних та допустимих доказів, а також прийняття законного та обґрунтованого рішення.

Крім того, слідчим в клопотанні було доведено те, що вказані дії з об`єктивних причин не могли бути виконані в строк передбачений ст. 219 КПК України.

З огляду на викладене, враховуючи обставин та ступінь тяжкості кримінального правопорушення, слідчий суддя вважає за необхідне клопотання задовольнити частково та продовжити строк досудового розслідування по кримінальному провадженні №12019020020000325, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.02.2019, на три місяці, тобто до 08 січня 2021 року.

Продовження ж строку досудового розслідування на 6 місяців суд вважає недоцільним, оскільки слідчим у клопотанні не доведено необхідності більш тривалого строку для закінчення досудового розслідування.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1, 309, 372, 395 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019020020000325, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.02.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України на 3 (три) місяці, тобто до 08 січня 2021 року.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення07.10.2020
Оприлюднено13.02.2023

Судовий реєстр по справі —127/21807/20

Ухвала від 07.10.2020

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Гриневич В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні