Рішення
від 09.10.2020 по справі 349/1110/20
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/1110/20

Провадження № 2/349/428/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

09 жовтня 2020 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

в складі головуючого судді Лошак О.О.

з участю секретаря судового засідання Боянівської Г.М.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визначення додаткового строку для подання в нотаріальну контору заяви про прийняття спадщини, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Микитчин П.С., звернулася до суду із позовом до Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визначення додаткового строку для подання в нотаріальну контору заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_4 яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обгрунтування позову зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_4 , внаслідок смерті якої відкрилась спадщина на належне їй майно, в тому числі житловий будинок з господарським будівлями та спорудами, що розташований в с.Ваючин Рогатинського району Івано-Франківської області та земельні ділянки для веденння товарного сільськогосподарського виробнитва на території Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області. За життя ОСОБА_4 склала заповіт, яким все своє майно заповіла ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в рівних долях. Позивачкою було пропущено строк для прийняття спадщини у зв`язку з перебуванням на роботі за межами країни, звідки вона повернулася в липні 2020 року. Просить визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_4 .

У підготовче засідання позивачка, представник позивача ОСОБА_5 не прибули, представник позивача адвокат Микитчин П.С. подав клопотання про слухання справи без їх участі, позовні вимоги підтримують повністю із підстав, наведених у позовній заяві, просили позов задовольнити.

Відповідачі, представник відповідача Васючинської сільської ради - відзив на позовну заяву до суду не надіслали, у судове засідання не прибули, направили на адресу суду заяви про визнання позову, клопотання про розгляд справи за їх відсутності.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Суд, дослідивши та перевіривши всі докази в їх сукупності, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , виданим 10 грудня 2019 року виконавчим комітетом Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області.

Згідно дублікату заповіту, посвідченого Левицькою Б.Б., секретарем виконавчого комітету Васючинської сільської ради 20 лютого 2020 року, за реєстровим номером 6, заповіту, посвідченого Левицькою Б.Б., секретарем виконавчого комітету Васючинської сільської ради 30 жовтня 2014 року, за реєстровим номером 37, ОСОБА_4 все належне їй майно заповіла ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в рівних долях.

Державним нотаріусом Рогатинської районної державної нотаріальної контори Андрейків Т.В. 30 липня 2020 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_4 , у зв`язку з пропуском строку для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини. Згідно постанови нотаріуса, спадкова справа після смерті ОСОБА_4 заведена ІНФОРМАЦІЯ_2 за заявою ОСОБА_1 про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_4 .За матеріалами спадкової справи №155/2020р, спадкоємцем померлої є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . на яку спадкодавець ОСОБА_4 склала заповіт.

Надаючи правову оцінку викладеним обставинам, суд зазначає наступне.

За ст. 1270 ч.1 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно ч.1 ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

За частинами першою та третьою статті 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦК України не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Законодавцем не надається ніякого значення тривалості періоду, який пройшов з дня закінчення строку для прийняття спадщини, що не виключає можливості одержання своєї частки спадкоємцем, який пропустив строк для прийняття спадщини, також і після спливу значного строку. Підставами для прийняття судом рішення про визначення спадкоємцеві, який пропустив строк для прийняття спадщини, додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, є визнання причин пропуску строку на прийняття спадщини поважними.

Відповідно до роз`яснень, даних у п.24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування» , особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Факт пропуску строку для прийняття спадщини не є підставою для усунення від спадкування.

Відповідно до пунктів 2, 5, 6 частини 1 статті 3 ЦК України загальними засадами цивільного законодавства є: неприпустимість позбавлення права власності, крім випадків, встановлених Конституцією України та законом; судовий захист цивільного права та інтересу; справедливість, добросовісність та розумність.

Враховуючи обставини справи, відсутність спору з приводу спадкового майна, суд приходить до висновку, що позивачка пропустила строк для прийняття спадщини з поважної причини, а тому вважає необхідним визначити їй додатковий строк, який буде достатнім для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст. 12,13,81,259,263-265 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 до Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визначення додаткового строку для подання в нотаріальну контору заяви про прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк - чотири місяці, з часу набрання рішенням суду законної сили, для подання заяви в нотаріальну контору про прийняття спадщини за заповітом, що відкрилась внаслідок смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Васючинська сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області, місцезнаходження: с. Васючин Рогатинського району Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 04354806.

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Повне судове рішення складено 09 жовтня 2020 року.

Суддя О.О.Лошак

СудРогатинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення09.10.2020
Оприлюднено12.10.2020
Номер документу92100914
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —349/1110/20

Рішення від 09.10.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

Ухвала від 14.08.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні