Ухвала
від 09.10.2020 по справі 565/1057/20
КУЗНЕЦОВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 565/1057/20

Провадження № 2/565/526/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 жовтня 2020 року м.Вараш

Кузнецовський міський суд Рівненської області у склаі судді Бренчук Г.В., за участю секретаря судового засідання Щур Н.О.,

представника позивача Кравчук О.С.,

третьої особи - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні у приміщенні Кузнецовського міського суду Рівненської області в порядку загального позовного провадження справу за позовом Вараської міської ради до Державного реєстратора (прав на нерухоме майно) відділу реєстрації виконавчого комітету Вараської міської ради Рівненської області Овечко Ірини Михайлівни , Виконавчого комітету Вараської міської ради Рівненської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_1 про визнання протиправним та скасування рішення державного реєстратора, -

в с т а н о в и в:

До Кузнецовського міського суду надійшла позовна заява Вараської міської ради до Державного реєстратора (прав на нерухоме майно) відділу реєстрації виконавчого комітету Вараської міської ради Рівненської області Овечко Ірини Михайлівни, Виконавчого комітету Вараської міської ради Рівненської області про визнання протиправним та скасування рішення державного реєстратора.

Позивач просить визнати протиправним та скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 43198688 від 26 вересня 2018 року, прийняте державним реєстратором відділу реєстрації Виконавчого комітету Вараської міської ради Овечко Іриною Михайлівною.

Зобов`язати Виконавчий комітет Вараської міської ради Рівненської області скасувати запис № 28098514 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про інше речове право щодо земельної ділянки за кадастровим номером 5610700000:01:008:0018, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 43198688 від 26 вересня 2018 року, прийняте державним реєстратором відділу реєстрації Виконавчого комітету Вараської міської ради Овечко Іриною Михайлівною і згідно якого за фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 зареєстроване право володіння та користування земельною ділянкою на безстроковій основі, порушує право територіальної громади міста Вараш в особі Вараської міської ради, як власника земельної ділянки за кадастровим номером 5610700000:01:008:0018, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , володіти, користуватися та розпоряджатися землею на власний розсуд, як це передбачено чинним законодавством України, зокрема статтею 317 Цивільного кодексу України.

Ухвалою суду від 27 серпня 2020 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 565/1057/20, справу призначено до підготовчого засідання.

Ухвалою суду від 24 вересня 2020 року відкладено підготовче засідання на 06 жовтня 2020 року.

Відповідач - Державний реєстратор виконавчого комітету Вараської міської ради Рівненської області Овечко І.М. у судове засідання не з`явився, надав суду відзив, в якому просив у задоволенні вимог відмовити, провести розгляд справи без його участі.

Відповідач - Виконавчий комітет Вараської міської ради явку повноважного представника у судове засідання не забезпечив, відзиву на позов не надав.

ОСОБА_1 подав суду клопотання про закриття провадження у справі на підставі п.1 ч.1 ст.255 ЦПК України.

Представник позивача та третя особи не заперечили проти проведення підготовчого засідання без участі відповідачів.

ОСОБА_1 просив закрити провадження у справі з підстав зазначених у клопотанні.

Представник відповідача заперечила проти закриття провадження у справі.

За результатами проведеного підготовчого судового засідання, судом встановлено наступне.

Вимогами у цій справі є визнання протиправним і скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку, що пов`язано з порушенням прав територіальної громади міста Вараш на земельну ділянку іншою особою, за якою відповідачем зареєстровано право на ту саму земельну ділянку.

Оскарження рішень про державну реєстрацію прав на земельну ділянку безпосередньо пов`язане із захистом позивачем цивільного права у спорі щодо земельної ділянки з особою, яка не заперечує законності дій державного реєстратора з реєстрації за нею права на цю земельну ділянку на підставі рішення Господарського суду Рівненської області від 13 серпня 2018 року у справі №918/438/18, яким визначено право володіння та користування земельною ділянкою за кадастровим номером 5610700000:01:008:0018, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , за фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 .

Великою Палатою Верховного Суду в постанові від 04 вересня 2018 року по справі № 823/2042/16 викладено правову позицію, що спір про скасування рішення, запису щодо державної реєстрації земельної ділянки має розглядатися як спір що пов`язаний з порушенням цивільних прав позивача на земельну ділянку іншою особою, за якою зареєстровано аналогічне право щодо тієї ж земельної ділянки. Належним відповідачем у такій справі є особа, право на майно якої оспорюється та щодо якої здійснено аналогічний запис у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Участь державного реєстратора як співвідповідача у спорі не змінює його цивільно- правового характеру.

В зазначеній категорії справ вирішуються спори про цивільне право між особами, які вимагають скасування державної реєстрації, й особами, за якими зареєстровано право чи обтяження. А тому вони мають розглядатися судами господарської або цивільної юрисдикції залежно від суб`єктного складу сторін спору.

Даний спір є спором про цивільне право, тобто має приватноправовий характер, а саме є спором між позивачем та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 щодо прав на спірну земельну ділянку.

Належним відповідачем у такій справі є особа, право на майно якої оспорюється та щодо якої здійснено запис у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно - фізична особа-підприємець ОСОБА_1 . Участь державного реєстратора як співвідповідача (якщо позивач вважає його винним у порушенні прав) у спорі не змінює його цивільно-правового характеру.

Оскільки позивач не був заявником стосовно оскаржуваних реєстраційних дій, тобто останні були вчинені за заявою іншої особи, такий спір є спором про цивільне право незалежно від того, чи здійснено державну реєстрацію прав на нерухоме майно з дотриманням державним реєстратором вимог законодавства.

Відповідно до ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Суди розглядають у порядку цивільного судочинства також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді і переданий на його розгляд з такими вимогами.

Статтею 20 ГПК України визначено, що господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема , справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на майно (рухоме та нерухоме, в тому числі землю), реєстрації або обліку прав на майно, яке (права на яке) є предметом спору, визнання недійсними актів, що порушують такі права, крім спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем.

Оскільки даний спір є спором Вараської міської ради із фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 щодо прав на спірну земельну ділянку, враховуючи суб`єктний склад сторін спору, він має розглядатись судом господарської юрисдикції.

За приписами ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу, зокрема, про закриття провадження у справі.

Враховуючи викладене вище, провадження у справі підлягає закриттю, у зв`язку із тим, що спірні правовідносини не підлягають вирішенню в порядку цивільного судочинства.

Роз`яснити позивачу право на звернення із цим позовом в порядку господарського судочинства до Господарського суду Рівненської області.

Частиною 2 ст.255 ЦПК України передбачено, що про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

У відповідності до вимог п.5 ч.1 ст.7 Закону України Про судовий збір у разі закриття (припинення) провадження у справі сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду.

У разі подання клопотання про повернення суми сплаченого судового збору Вараській міській раді може бути повернута сплачена сума судового збору.

Керуючись статтями 19, 200, 255, 258, 260, 353 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Провадження у справі за позовом Вараської міської ради до Державного реєстратора (прав на нерухоме майно) відділу реєстрації виконавчого комітету Вараської міської ради Рівненської області Овечко Ірини Михайлівни , Виконавчого комітету Вараської міської ради Рівненської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_1 про визнання протиправним та скасування рішення державного реєстратора- закрити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання її копії шляхом подання апеляційної скарги до Рівненського апеляційного суду через Кузнецовський міський суд Рівненської області.

Суддя Г.В.Бренчук

СудКузнецовський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення09.10.2020
Оприлюднено12.10.2020
Номер документу92103586
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —565/1057/20

Ухвала від 07.12.2020

Цивільне

Кузнецовський міський суд Рівненської області

Бренчук Г.В.

Ухвала від 06.11.2020

Цивільне

Кузнецовський міський суд Рівненської області

Бренчук Г.В.

Ухвала від 09.10.2020

Цивільне

Кузнецовський міський суд Рівненської області

Бренчук Г.В.

Ухвала від 24.09.2020

Цивільне

Кузнецовський міський суд Рівненської області

Бренчук Г.В.

Ухвала від 27.08.2020

Цивільне

Кузнецовський міський суд Рівненської області

Бренчук Г.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні