Ухвала
від 06.10.2020 по справі 380/2680/20
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа№380/2680/20

У Х В А Л А

06 жовтня 2020 року м. Львів

Львівський окружний адміністративний суд в складі: головуючого - судді Карп`як О.О., секретар судового засідання Лубоцька Н.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Львові питання про залучення третьої особи у справі за позовом Акціонерного товариства Українська залізниця в особі Відокремленого підрозділу товариства-філії Стрийський вагоноремонтний завод Акціонерного товариства Українська залізниця до Західного офісу Держаудитслужби про визнання протиправними і скасування вимог,-

в с т а н о в и в:

До суду надійшла позовна заява Акціонерного товариства Українська залізниця (03680, м. Київ, вул. Тверська, 5) в особі Відокремленого підрозділу товариства-філії Стрийський вагоноремонтний завод Акціонерного товариства Українська залізниця (82405, Львівська область, м. Стрий, вул. Зубенка, 2) до Західного офісу Держаудитслужби (79000, м. Львів, вул. Костюшка, 8) про визнання протиправними і скасування вимог, викладених у висновку за результатами моніторингу закупівлі.

Ухвалою суду від 09 квітня 2020 року позовну заяву залишено без руху та надано позивачу час на усунення недоліків.

Ухвалою від 21 квітня 2020 року відкрито загальне позовне провадження в адміністративній справі та призначено підготовче засідання.

Протокольною ухвалою суду від 08 липня 2020 року закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду по суті на 02 вересня 2020 року.

В судове засідання, призначене на 06 жовтня 2020 року представники сторін не прибули, належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи.

Представник позивача подав клопотання про проведення судового засідання без участі уповноваженого представника.

Представник відповідача на електронну адресу суду надіслав клопотання про проведення судового засідання без участі уповноваженого представника.

З метою створення всіх умов та вжиття всіх необхідних заходів для всебічного та об`єктивного розгляду і вирішення справи протягом розумного строку, суд вважає за необхідне вчинити наступні дії.

Відповідно до частини другої статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Згідно з частинами четвертою, п`ятою статті 49 КАС України у заявах про залучення третіх осіб і у заявах про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Судом з матеріалів справи встановлено, що відповідно до пункту 3 оскаржуваного висновку Західний офіс Держаудитслужби зобов`язав позивача здійснити заходи щодо усунення виявлених порушень у встановленому законодавством порядку, в тому числі вжити заходів щодо розірвання договору.

Відповідно до ч. 2 ст. 51 КАС України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, мають права та обов`язки, визначені у статті 44 КАС України.

З огляду на вказане, участь третіх осіб в адміністративному судочинстві є додатковою гарантією того, що права й інтереси всіх заінтересованих осіб будуть ураховані під час розгляду та вирішення адміністративної справи. Правовий статус третіх осіб як суб`єктів адміністративних процесуальних правовідносин характеризується низкою ознак: вони входять до складу осіб, які беруть участь у справі; їх вступ у справу зумовлений недопущенням ухвалення судом такого рішення, що може вплинути на їхні права й інтереси; вони вступають у вже розпочатий процес.

Суд зауважує, що виконання вимог спірного висновку має безпосередній вплив на права і обов`язки не лише для позивача, але і для ТзОВ СОТА Україна . Правовий статус та порядок вступу у справу третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, врегульований КАС України. При цьому, участь у справі третіх осіб з одного боку обумовлена завданням адміністративного судочинства, яким згідно з частиною першою статті 2 КАС України є справедливий, неупереджений та своєчасний захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин, а з іншого - вимогами процесуального законодавства про законність і обґрунтованість судового рішення.

Натомість правовим наслідком незалучення до участі у справі третіх осіб є порушення конституційного права на судовий захист, оскільки особи не беруть участі у справі, вирішення якої може безпосередньо вплинути на їх права, свободи, інтереси або обов`язки та не реалізують комплексу своїх процесуальних прав.

Аналогічних висновків Верховний Суд дійшов у постановах від 02.04.2020 у справі № 400/2165/19, від 16.04.2020 у справі № 480/496/19, від 30.06.2020 у справі №320/733/19.

Враховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку, що вирішення цього спору та ухвалення судового рішення може мати безпосередній вплив на права і обов`язки особи, Товариства з обмеженою відповідальністю СОТА УКРАЇНА . З огляду на вказане, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Товариство з обмеженою відповідальністю СОТА УКРАЇНА (04111, м. Київ, вул. Черняховського, 29; код ЄДРПОУ 41323412).

Враховуючи залучення до участі у справі третьої особи, суд вважає за необхідне відкласти розгляд справи.

Відповідно до ч. 3 ст. 223 КАС України про відкладення розгляду справи або перерву в судовому засіданні, місце, дату і час нового судового засідання або продовження судового засідання суд повідомляє під розписку учасників справи, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів, які були присутніми в судовому засіданні. Учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не прибули або яких суд вперше залучає до участі в судовому процесі, повідомляються про судове засідання в порядку, визначеному цим Кодексом.

Відповідно до ч. 8 ст. 205 КАС України про відкладення розгляду справи постановляється ухвала.

Керуючись статтями 49, 205, 248, 256 КАС України, суд, -

у х в а л и в:

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору - Товариство з обмеженою відповідальністю СОТА УКРАЇНА (04111, м. Київ, вул. Черняховського, 29; код ЄДРПОУ 41323412).

Зобов`язати позивача надіслати копію позовної заяви з додатками на адресу третьої особи, докази чого представити в судове засідання.

Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю СОТА УКРАЇНА строк для подання пояснень - 15 днів, з дня наступного за днем отримання ухвали. На виконання вимог ч. 3 ст. 162 КАС України, копії пояснень та доданих до них документів повинні бути надіслані (надані) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) пояснень до суду.

Відкласти розгляд справи на 12.11.2020 о 09:30. Судове засідання відбудеться в приміщенні Львівського окружного адміністративного суду (79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2, поверх 1, зал судових засідань №6).

Копію даної ухвали направити учасникам справи

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 12.10.2020 року.

Суддя Карп`як Оксана Орестівна

Дата ухвалення рішення06.10.2020
Оприлюднено15.10.2020
Номер документу92129605
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними і скасування вимог

Судовий реєстр по справі —380/2680/20

Рішення від 12.11.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 06.10.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 08.07.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 21.04.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 09.04.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні