Рішення
від 06.10.2020 по справі 284/689/20
НАРОДИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Народицький районний суд Житомирської області

Справа № 284/689/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 жовтня 2020 року смт. Народичі

Народицький районний суд Житомирської області в складі:

під головуванням судді Піщуліної І.С.,

з секретарем Івасенко М.В.,

з участю:

представника позивача ОСОБА_1 ,

відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування Народицької районної державної адміністрації Житомирської області в інтересах малолітніх ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

В С Т А Н О В И В:

Орган опіки та піклування Народицької районної державної адміністрації Житомирської області звернувся із зазначеним позовом в інтересах малолітніх ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до ОСОБА_2 та просить позбавити останню батьківських прав щодо ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також стягнути аліменти на утримання останніх у розмірі 1/3 частини всіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, мотивуючи тим, що відповідач ухиляється від виконання обов`язку по вихованню дітей й оскільки особа, що позбавлена батьківських прав не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини, з відповідача слід стягувати аліменти.

Представник органу опіки та піклування в судовому засіданні позовні вимоги підтримав.

Відповідач в судовому засіданні позовні вимоги не визнала.

Заслухавши пояснення сторін, показання свідків, дослідивши матеріали справи, суд дійшов такого висновку.

ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження серії НОМЕР_1 від 21 червня 2016 року, серії НОМЕР_2 від 04 липня 2018 року

Відомості про батька до актів цивільного стану про народження ОСОБА_3 та ОСОБА_4 внесено відповідно до частини 1 статті 135 СК. України, про що свідчать Витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України №00017151590 від 28 вересня 2016 року, №00020485935 від 04 липня 2018 року.

Статтею 150 Сімейного кодексу України закріплені обов`язки батьків по вихованню та розвитку дітей, у числі яких передбачені турбота про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечення здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, підготовки її до самостійного життя. Ухилення батьків від виконання своїх батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності встановленої законом.

Відповідно до статті 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він:

1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

2) ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини;

3) жорстоко поводяться з дитиною;

4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;

5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;

6) засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Судом встановлено, що на підставі розпорядження голови районної державної адміністрації Житомирської області ОСОБА_3 та ОСОБА_4 було негайно відібрано у відповідача у зв`язку з виникнення загрози життю та здоров`ю дітей й дітей тимчасово влаштовано до Народицької центральної районної лікарню. Відповідач після відібрання дітей проживала з ними у лікарні, на момент розгляду цієї цивільної справи діти повернулись додому та проживають разом з матір`ю.

Зазначені обставини не заперечувались сторонами та підтверджуються розпорядження голови районної державної адміністрації Народицької районної державної адміністрації Житомирської області №95 від 30 липня 2020 року.

Зі змісту акту обстеження умов проживання від 27 липня 2020 року вбачається, що було проведено обстеження умов проживання відповідача й встановлено, що для виховання та розвитку дітей створено такі умови: є окремі місця для сну, які в антисанітарн6ому стані, у дітей відсутні книги, розвиваючі іграшки. Також визначено такий результат обстеження: ОСОБА_2 момент провадження обстеження перебувала нетверезому стані разом із братом та співмешканцем, діти були вдягнені в брудний одяг, не вмиті, продукти харчування були наявні частково (хліб м`ясо, помідори, майонез).

Згідно висновку органу опіки та піклування Народицької районної державної адміністрації Житомирської області №01-35/1863 від 05 жовтня 2020 року, орган опіки та піклування вважає за необхідне позбавити ОСОБА_2 батьківських прав щодо її двох малолітніх дітей.

Представник позивача в судовому засіданні пояснив що сім`я відповідача перебуває на обліку, як така що опинилась в складних життєвих обставинах, що з відповідачем неодноразово проводились профілактичні бесіди щодо належного виконання батьківських обов`язків, відповідач неодноразово притягувалась до адміністративної відповідальності за невиконання обов`язків по вихованню дітей, але жодних висновків не зробила , нормальних умов для проживання та виховання малолітніх дітей не створює, негативно ставиться до батьківських обов`язків, життям та виховання дітей не цікавиться.

Свідок ОСОБА_5 , яка є фахівцем з соціальної роботи в центрі соціальних служб Народицької селищної ради, в судовому засіданні показала, що сім`ю ОСОБА_2 знає вже декілька років та неодноразово протягом цього часу у складі комісії приймала участь у обстеженні умов проживання відповідача. Зазначила, що остання зловживала алкогольними напоями, вдома у неї постійно перебували сторонні особи, з якими вона вживала алкоголь. Також, що вдома у відповідача було брудно, розкидані речі, іграшки, ліжка не застелені постільною білизною, у будинку стійкий неприємний запах. Дітям не приділялось уваги, продукти для харчування дітей були у обмеженій кількості. Також пояснила, що відвідувала сім`ю відповідача напередодні 05 жовтня 2020 року, й, зауважила, що остання почала виправлятися, прибирає в будинку, займається пранням речей та предметів домашнього вжитку, облаштовує будинок елементарними предметами. Проте, вважає, що позитивні зміни є підготовкою до судових засідань, й відповідач продовжуватиме звичний спосіб життя після закінчення розгляду справи у суді.

Свідок ОСОБА_6 , яка є вихователем у дошкільному навчальному закладі Сонечко , який відвідує малолітній ОСОБА_7 , в судовому засіданні показала, що 30 липня 2020 року вона помітила, що хлопчика ОСОБА_7 до дитячого садочку привела мати ОСОБА_2 , яка перебувала в стані алкогольного сп`яніння, та мала ознаки фізичного насильства на обличчі й про ці обставини вона повідомила службу у справах дітей. Після цих подій дитина заклад не відвідувала, повернулась лише 28 серпня 2020 року. Зазначила, що хлопчик є соціально активним та розвиненим згідно свого віку, має багато здібностей, але має не дуже охайний вигляд, його одяг має неприємний запах. До садочка хлопчика приводить та забирає з нього мати, він дуже любить мати, часто про неї розмовляє.

Відповідач у судовому засіданні пояснила підтвердила, що раніше зловживала алкогольними напоями, але у серпні 2020 року пройшла лікування від алкогольної залежності, й надала суду довідку №21 від 16 вересня 2020 року, видану КНП Коростенської ЦМЛ КМР. Пояснила, що після лікування алкогольні напої не вживає, намагається налагодити своє життя, займається приведенням до належного стану житлового будинку, в якому не проживала з моменту вилучення у неї дітей та поміщення їх до лікарні. Зазначила, що діти є сенсом її життя, вона приділяє їм багато уваги, вони проводять час за розвагами, просила не позбавляти її батьківських прав. Наголосила на тому, що оформила документи для влаштування молодшої дочки до дитячого садочку, сама планує працевлаштуватися.

Разом з тим, вирішуючи питання щодо правомірності вимог позивача щодо позбавлення відповідача батьківських прав, суд виходить з таких міркувань.

Позбавлення батьківських прав є заходом відповідальності батьків за невиконання або неналежне виконання ними своїх батьківських обов`язків. Головною метою такого заходу є захист інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей і стимулювання батьків щодо належного виконання своїх обов`язків. Ухилення батьків від виховання дитини, як підстава позбавлення батьківських прав, можлива лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Пунктом 15 Постанови Пленуму Верховного суду України № 3 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав від 30.03.2007 року визначено,що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

При вирішенні питання щодо позбавлення батьківських прав необхідно впевнитися не лише в невиконанні матір`ю обов`язків по вихованню, а також встановити, що мати ухиляється від їх виконання свідомо, тобто, що вона систематично, незважаючи на всі заходи попередження та впливу, продовжує не виконувати свої батьківські обов`язки.

Позбавлення батьківських прав є виключною мірою, яка тягне за собою важливі правові наслідки як для матері, так і для дітей. Тобто, позбавлення батьківських прав допускається лише, коли змінити поведінку батьків в кращу сторону неможливо і лише за наявності в діях батьків вини. Ця міра застосовується судом тоді, коли всі інші засоби впливу виявилися безрезультатними.

Зважаючи на те, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом, суд може у виняткових випадках при доведеності винної поведінки когось із батьків або їх обох з урахуванням її характеру, особи батька і матері, а також інших конкретних обставин справи, відмовити в задоволенні позову про позбавлення цих прав, попередивши про необхідність змінити ставлення до виховання дітей і поклавши на органи опіки та піклування контроль за виконанням ним батьківських обов`язків.

Отже, дослідивши зазначені вище докази у їх сукупності, суд дійшов переконання, позивачем не надано суду достатніх та переконливих доказів на обґрунтування тих обставин, що відповідач свідомо нехтує та ухиляється від виконання обов`язків по вихованню дітей, натомість судом було встановлено, що після відібрання дітей відповідач пройшла лікування від алкогольної залежності, облаштовує місце проживання, приділяє увагу фізичному та моральному розвитку дітей, цікавиться їх життям.

На підставі викладеного, суд дійшов переконання, що в задоволенні вимоги про позбавлення батьківських прав слід відмовити за безпідставністю, а відповідача слід попередити про необхідність змінити ставлення до виховання дітей і покласти на орган опіки та піклування контроль за виконанням нею батьківських обов`язків..

З огляду на зазначений вище висновок суду й враховуючи те, що малолітні діти відповідача залишаться під матеріальною опікою останньої, суд дійшов висновку, що в задоволенні вимоги про стягнення з неї аліментів на утримання дітей також слід відмовити.

Орган опіки та піклування звільнений від сплати судового збору згідно пункту 14 частини 2 статті 3 Закону України Про судовий збір .

Керуючись статтями 150,164, 167,181, 191 СК України, статтями 3, 10, 141, 263, 265, 273, п.1 ч.1 ст.430 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

В задоволенні позову Органу опіки та піклування Народицької районної державної адміністрації Житомирської області в інтересах малолітніх ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав щодо ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також про стягнення аліментів на утримання дітей в розмірі 1/3 частини всіх видів заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідно віку, відмовити за безпідставністю.

Попередити ОСОБА_2 про необхідність змінити ставлення до виховання дітей і покласти на орган опіки та піклування Народицької райдержадміністрації контроль за виконанням ОСОБА_2 батьківських обов`язків.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складання повного рішення суду до Житомирського апеляційного суду через Народицький районний суд Житомирської області.

Позивач: орган опіки та піклування Народицької районної державної адміністрації Житомирської області, місцезнаходження: смт.Народичі, вул.1-го Травня, 15, Житомирської області, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04053565.

Відповідач: ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Повне рішення суду складено 12 жовтня 2020 року.

Суддя: І. С. Піщуліна

Дата ухвалення рішення06.10.2020
Оприлюднено13.10.2020
Номер документу92130986
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —284/689/20

Рішення від 06.10.2020

Цивільне

Народицький районний суд Житомирської області

Піщуліна І. С.

Рішення від 06.10.2020

Цивільне

Народицький районний суд Житомирської області

Піщуліна І. С.

Ухвала від 21.09.2020

Цивільне

Народицький районний суд Житомирської області

Піщуліна І. С.

Ухвала від 26.08.2020

Цивільне

Народицький районний суд Житомирської області

Піщуліна І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні