Рішення
від 05.10.2020 по справі 644/2847/20
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

05.10.2020

Справа № 644/ 2847 /20

н/п 2/644/ 1280 /20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М УКРАЇНИ

(заочне)

05 жовтня 2020 року м. Харків

Орджонікідзевський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого - судді Сітало А.К.,

за участю секретаря - Трач М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Орджонікідзевського районного суду м. Харкова, в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін, цивільну справу за позовом Заступника керівника Харківської місцевої прокуратури № 3 в інтересах держави в особі Державної установи Інститут загальної та невідкладної хірургії ім. В.Т. Зайцева Національної академії медичних наук України до ОСОБА_1 про відшкодування витрат, понесених державною на лікування потерпілого внаслідок вчинення злочину,-

В С Т А Н О В И В:

Заступник прокурора Харківської місцевої прокуратури № 3 - Коваленко Н.В. звернулася до суду в інтересах держави з позовною заявою до ОСОБА_1 в якій просить стягнути з відповідача на користь Державної установи Інститут загальної та невідкладної хірургії ім. В.Т. Зайцева Національної академії медичних наук України грошові кошти, які понесені державою на лікування потерпілого ОСОБА_2 в розмірі 2413,52 грн.

В обґрунтування позовної заяви зазначено, що 28 червня 2018 року приблизно о 07 годині 30 хвилин ОСОБА_1 , знаходячись у стані алкогольного сп`яніння, перебуваючи в квартирі АДРЕСА_1 , в ході сварки з потерпілим ОСОБА_2 , яка виникла на ґрунті раптово виниклих особистих неприязних стосунків, маючи умисел на спричинення тяжких тілесних ушкоджень останньому, взяла зі столу ніж, яким завдала ОСОБА_2 один удар в область грудної клітини, зліва, спричинивши потерпілому ОСОБА_2 згідно з висновком судово-медичної експертизи №09-2614/2018 від 23.07.2018 року тілесні ушкодження у вигляді проникаючого колото - різаного поранення грудної клітини, яке в своїй течії ускладнилось розвитком лівобічного гемапневматораксу та пошкодженням 3-го ребра, що відноситься до тяжких тілесних ушкоджень за критерієм небезпеки для життя.

Із отриманими тілесними ушкодженнями ОСОБА_2 перебував на стаціонарному лікуванні у відділенні невідкладної хірургії, травматичного шоку, військової хірургії з хірургією надзвичайних ситуацій на 45 ліжок з анестезіологічною групою і палатою інтенсивної терапії на 6 ліжок з 28.06.2018 р. по 03.07.2018 р. (5 ліжко-днів).

Витрати, понесені державою на лікування ОСОБА_2 , склали у загальній сумі 2413,52 грн., згідно з фактичними витратами на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння.

Вироком Орджонікідзевського районного суду м. Харкова від 23.12.2019 року у справі № 644/5622/18 ОСОБА_1 визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України та призначено покарання у виді позбавлення волі строком 5 (п`ять) років. На підставі ст. 71 КК України до призначеного за даним вироком покарання, повністю приєднано невідбуту частину покарання, призначеного за вироком Орджонікідзевського районного суду м. Харкова від 22.03.2017 року у виді 68 годин громадських робіт, що відповідно до ст. 72 КК України відповідає 8 дням позбавлення волі та призначено ОСОБА_1 остаточне покарання за сукупністю вироків у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років та 8 (вісім) днів.

Під час ухвалення вироку не вирішено питання щодо відшкодування збитків, заподіяних вчиненням даного злочину, у зв`язку з чим заступник керівника Харківської місцевої прокуратури № 3 звертається в інтересах держави в особі Державної установи Інститут загальної та невідкладної хірургії ім. В.Т. Зайцева Національної академії медичних наук України з позовом до відповідача.

Ухвалою суду від 27.04.2020 року відкрито провадження та призначено проводити розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

З матеріалів справи вбачається, що відповідач ОСОБА_1 відбуває покарання в Державній установі Качанівська виправна колонія (№54) на підставі вироку Орджонікідзевського районного суду м. Харкова від 23.12.2019 року.

Копія ухвали про відкриття провадження у справі разом з копією позовної заяви та доданими до неї документами направлялась відповідачу через адміністрацію установи відбування покарань, що підтверджується поштовими повідомленнями, які знаходяться в матеріалах справи.

Таким чином, суд вважає, що відповідач належним чином повідомлена про відкриття провадження у справі та встановленого строку для подання відзиву. Протягом встановленого судом строку, відповідачем відзив на позовну заяву не подавався. Клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило.

Відповідно до вимог ч. 8 ст. 178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Прокурор Немишлянського відділу Харківської місцевої прокуратури № 3 - Таманов Є.О., позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити в повному обсязі, з підстав зазначених у позові. Проти розгляду справи в заочному порядку не заперечував, про що надав відповідну заяву.

Таким чином, суд приходить до висновку про наявність підстав для ухвалення заочного рішення на підставі наявних у справі доказів відповідно до вимог ст. 280 ЦПК України.

Суд, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що 28 червня 2018 року приблизно о 07 годині 30 хвилин ОСОБА_1 , знаходячись у стані алкогольного сп`яніння, перебуваючи в квартирі АДРЕСА_1 , в ході сварки з потерпілим ОСОБА_2 , яка виникла на ґрунті раптово виниклих особистих неприязних стосунків, маючи умисел на спричинення тяжких тілесних ушкоджень останньому, взяла зі столу ніж, яким завдала ОСОБА_2 один удар в область грудної клітини, зліва, спричинивши потерпілому ОСОБА_2 згідно з висновком судово-медичної експертизи №09-2614/2018 від 23.07.2018 року тілесні ушкодження у вигляді проникаючого колото - різаного поранення грудної клітини, яке в своїй течії ускладнилось розвитком лівобічного гемапневматораксу та пошкодженням 3-го ребра, що відноситься до тяжких тілесних ушкоджень за критерієм небезпеки для життя.

Із вказаними тілесними ушкодженнями нанесеними ОСОБА_1 , потерпілий ОСОБА_2 знаходився на лікуванні в ДУ Інститут загальної та невідкладної хірургії ім. В.Т. Зайцева Національної академії медичних наук України у відділенні невідкладної хірургії, травматичного шоку, військової хірургії з хірургією надзвичайних ситуацій на 45 ліжок з анестезіологічною групою і палатою інтенсивної терапії на 6 ліжок з 28.06.2018 р. по 03.07.2018 р. (всього 5 ліжко-днів) та витрати понесені державою на лікування ОСОБА_2 склали 2413,52 грн. згідно фактичним витратам на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння.

Вироком Орджонікідзевського районного суду м. Харкова від 23.12.2019 року у справі № 644/5622/18, ОСОБА_1 визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України та призначено покарання у виді позбавлення волі строком 5 (п`ять) років. На підставі ст. 71 КК України до призначеного за даним вироком покарання, повністю приєднано невідбуту частину покарання, призначеного за вироком Орджонікідзевського районного суду м. Харкова від 22.03.2017 року у виді 68 годин громадських робіт, що відповідно до ст. 72 КК України відповідає 8 дням позбавлення волі та призначено ОСОБА_1 остаточне покарання за сукупністю вироків у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років та 8 (вісім) днів. Вирок набрав законної сили 13.02.2020 року.

Відповідно до ч. 6 ст. 82 ЦПК України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Відповідно до ч. 2 ст. 1191 ЦК України, держава, Автономна Республіка Крим, територіальні громади, юридичні особи мають право зворотної вимоги до фізичної особи, винної у вчиненні кримінального правопорушення, у розмірі коштів, витрачених на лікування особи, яка потерпіла від цього кримінального правопорушення.

Відповідно до вимог ч. ч. 1, 3 ст. 1206 ЦК України, особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього кримінального правопорушення, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого. Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

З інформації ДУ Інститут загальної та невідкладної хірургії імені В.Т. Зайцева Національної академії медичних наук України від 07.04.2020 року за № 231, вбачається, що лікарняним закладом у самостійному порядку не вживались заходи щодо стягнення з відповідача збитків на лікування ОСОБА_2 . Заклад не заперечує проти вжиття Харківською місцевою прокуратурою № 3 заходів представницького характеру в інтересах лікувального закладу щодо стягнення з ОСОБА_1 витрат на лікування потерпілого від злочину у розмірі 2413, 52 грн.

Таким чином, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що з відповідача ОСОБА_1 на користь держави в особі ДУ Інститут загальної та невідкладної хірургії імені В.Т. Зайцева Національної академії медичних наук України підлягають стягненню грошові кошти в розмірі 2413, 52 грн.які понесені державою на лікування особи потерпілої від злочину.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір (зі змінами та доповненнями) від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Розподіл судових витрат, суд вирішує в порядку ст. 141 ЦПК України та Закону України Про судовий збір .

Таким чином, суд приходить до висновку, що з відповідача необхідно стягнути на користь держави судові витрати по сплаті судового збору за подання позовної заяви в розмірі 840,80 грн.

Керуючись ст. ст. 1191, 1206 Цивільного кодексу України, ст. ст. 10, 12, 82, 95, 141, 247, 258-259, 263-265, 280-282, 354 ЦПК України, п. 9 ч. 1, п. п. 15.5 п. 15 ч. 1 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України суд -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги Заступника керівника Харківської місцевої прокуратури № 3 в інтересах держави в особі Державної установи Інститут загальної та невідкладної хірургії ім. В.Т. Зайцева Національної академії медичних наук України до ОСОБА_1 про відшкодування витрат, понесених державною на лікування потерпілого внаслідок вчинення злочину - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП - НОМЕР_1 ) на користь держави в особі Державної установи Інститут загальної та невідкладної хірургії ім. В.Т. Зайцева Національної академії медичних наук України (код ЄДРПОУ - 02012154, Банк - Державна казначейська служба України, МФО - 820172, розрахунковий рахунок UA 908201720313271001201001468) витрати на лікування особи, потерпілої від злочину в розмірі 2413,52 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП - НОМЕР_1 ) судовий збір на користь держави в особі Державної судової адміністрації України (Отримувач коштів: ГУК у м. Києві/м. Київ/22030106; Код отримувача (код ЄДРПОУ): 37993783; Банк отримувача:Казначейство України (ЕАП); Рахунок отримувача: UA908999980313111256000026001; Код класифікації доходів бюджету: 22030106) у розмірі 840,80 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків встановлених ст.354 ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Апеляційна скарга на заочне рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складання повного рішення до Харківського апеляційного суду через Орджонікідзевський районний суд м. Харкова.

Повний текст судового рішення складено - 09.10.2020 року.

Суддя: А. К. Сітало

СудОрджонікідзевський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення05.10.2020
Оприлюднено13.10.2020
Номер документу92139741
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —644/2847/20

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Сітало А. К.

Рішення від 05.10.2020

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Сітало А. К.

Ухвала від 27.04.2020

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Сітало А. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні