Постанова
від 12.10.2020 по справі 309/2465/20
ХУСТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 309/2465/20

Провадження № 1-кс/309/574/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 жовтня 2020 року м. Хуст

Слідчий суддя Хустського районного суду ОСОБА_1 за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 розглянувши скаргу ДП « Український державний центр радіочастот» в особі Центральної філії ДП « Український державний центр радіочастот» на бездіяльність посадових осіб Хустського ВП ГУНП в Закарпатській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР ,-

В С Т А Н О В И В:

ДП « Український державний центр радіочастот» в особі Центральної філії ДП « Український державний центр радіочастот» звернувся в Хустський районний суд з скаргою на бездіяльність посадових осіб Хустського ВП ГУНП України в Закарпатській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Скарга вмотивована тим , що 18.08.2020 р. Державним підприємством "Український державний центр радіочастот" було подано заяву про кримінальне правопорушення за ч. 1 ст. 382 Кримінального кодексу України на імя начальника Хустського відділу поліції.

В поданій заяві йшлося про умисне невиконання рішень суду, що набрали законної сили, про не сплату ТОВ "ОБ`ЄДНАНА ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНА КОМПАНІЯ" (Україна, 90430, Закарпатська обл., Хустський р-н, село Горінчово, вул. Жуковського, будинок 162, код: 38676131) на користь Державного підприємства "Український державний центр радіочастот" в особі Центральної філії Державного підприємства Український державний центр радіочастот" коштів. До заяви були додані підтверджуючі документи. 01.09.2020 р. заяву, додані до неї документи були отримані Хустським відділом поліції. До сьогодні відомості відносно даного кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесені

Враховуючи наведені обставини , та покликаючись на ст. 214 КПК України ДП « Український державний центр радіочастот» в особі Центральної філії ДП « Український державний центр радіочастот» просить зобов`язати посадових осіб Хустського ВП ГУНП України в Закарпатській області вчинити дії по внесенню відомостей до ЄРДР за їх заявою від 18 серпня 2020 р.

В судове засідання представник ДП « Український державний центр радіочастот» в особі Центральної філії ДП « Український державний центр радіочастот» адвокат ОСОБА_3 не зявився надіславши суду заяву про розгляд скарги у його відсутність. Подану скаргу підтримує та просить її задоволити.

В судове засідання представник Хустського ВП ГУНП України в Закарпатській області не зявився, його неявка відповідно до ч.3 ст. 306 КПК України не є перешкодою у розгляді даної скарги.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали скарги, прийшов до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів справи ДП « Український державний центр радіочастот» в особі Центральної філії ДП « Український державний центр радіочастот» 18 серпня 2020 подав до Хустського ВП ГУНП України в Закарпатській області заяву, у якій повідомляв про факт вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 382 КК України.

01.09.2020 р. заява була отримана Хустським відділом поліції. Відомості відносно даного кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесені.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

За змістом цієї норми, обов`язок прийняти та зареєструвати заяву або повідомлення про кримінальні правопорушення покладено на слідчого, прокурора та інших службових осіб, що уповноважені на їх прийняття.

Кримінально-процесуальним законодавством не встановлено порядок та зміст викладу відомостей про кримінальні правопорушення в заявах або повідомленнях.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ у своєму інформаційному листі №1640/0/4-12 від 12 листопада 2012 року «Про деякі питання порядку оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування» роз`яснив, що відповідно до вимог ч. 1 ст. 214 КПК України, бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, означає невнесення відомостей про кримінальне правопорушення впродовж 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, і саме в цьому контексті слід оцінювати доводи заявника в разі оскарження бездіяльності слідчого, прокурора.

У разі ж оскарження бездіяльності слідчого чи прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, відповідно до ч. 1 п. 1 ст. 303 КПК України, суть розгляду справ даної категорії полягає у встановленні, чи дотримався прокурор, слідчий процедури, визначеної ч. 1 ст. 214 КПК України щодо 24 годинного терміну внесення відомостей до ЄРДР. Слідчий суддя при розгляді скарги не повинен встановлювати обставин, зокрема чи містить заява, повідомлення про кримінальне правопорушення склад злочину або досліджувати докази про наявність в діяннях особи складу кримінального правопорушення.

Згідно частини 2 ст. 60 КПК України заявник має право отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію.

Пунктом 1.9 Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генерального прокурора України від 17 серпня 2012 року № 69, передбачено, що внесення відомостей здійснюється реєстраторами, якими є прокурори, у т.ч. керівники прокуратур; керівники органів досудового розслідування; слідчі органів: поліції, безпеки, органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства, органів Державної кримінально-виконавчої служби України та Державного бюро розслідувань, детективи Національного бюро .

За змістом 1 ст. 214 КПК України, бездіяльність слідчого, прокурора , яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, означає невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР впродовж 24 години після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Аналіз положень ст. ст. 214,303 КПК України , свідчить про те, що предметом судового контролю слідчого судді може бути лише бездіяльність слідчого, прокурора , у невнесенні відомостей до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тобто саме заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення є передумовою для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР та для початку досудового розслідування в кримінальному провадженні та вказана заява чи повідомлення повинна містити достатні дані про наявність ознак кримінально-караного діяння.

Відповідно до правової позиції, викладеної в Узагальненні Вищого спеціалізованого суду України «Про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування», від 12.01.2017року, зазначено, що з метою належного дотримання процесуальних вимог щодо розгляду скарг на бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, слідчим суддям необхідно зважати на те, що такі вимоги не передбачають здійснення оцінки обґрунтованості заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а передбачають лише обов`язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, які вона надає усвідомлено для реалізації відповідними органами завдань кримінального провадження.

З огляду на викладене, керуючись принципом змагальності кримінального провадження (стаття 22 КПК України) відносно подання до суду доказів своєї правової позиції, враховуючи те, що доказів внесення відомостей за заявою до ЄРДР суду не надано, заява ДП « Український державний центр радіочастот» в особі Центральної філії ДП « Український державний центр радіочастот» містить відомості, які підлягають внесенню до ЄРДР і є підставою для їх перевірки шляхом проведення досудового розслідування, вважаю, що особа, яка прийняла зазначену вище заяву про кримінальне правопорушення не виконала вимоги частини 1 статті 214 КПК України, оскільки зробити висновок щодо наявності обставин та ознак кримінального правопорушення можливо лише в ході проведення досудового розслідування за результатами здійснення певних слідчих дій.

Отже, всупереч вимогам ст. 214 КПК України, заяву ДП « Український державний центр радіочастот» в особі Центральної філії ДП « Український державний центр радіочастот» від 18.08.2020 року не було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Зважаючи на норми чинного законодавства, враховуючи, що перевірка заяви повинна проводитись вже в рамках відкритого кримінального провадження, внесеного до ЄРДР, приходжу до висновку про наявність підстав для задоволення скарги в частині зобов`язання посадових осіб Хустського ВП ГУНП України в Закарпатській області уповноважених на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ДП « Український державний центр радіочастот» в особі Центральної філії ДП « Український державний центр радіочастот» про кримінальне правопорушення.

Керуючись ст. ст. 303, 305, 306, 307,309 КПК України, слідчий суддя ,-

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу ДП « Український державний центр радіочастот» в особі Центральної філії ДП « Український державний центр радіочастот» задоволити.

Зобов`язати посадових осіб Хустського ВП ГУНП України в Закарпатській області вчинити дії по внесенню відомостей до ЄРДР по заяві ДП « Український державний центр радіочастот» в особі Центральної філії ДП « Український державний центр радіочастот» від 18 серпня 2020 р.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Хустського районного суду: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.10.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92148840
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —309/2465/20

Постанова від 12.10.2020

Кримінальне

Хустський районний суд Закарпатської області

Орос Я. В.

Постанова від 01.10.2020

Кримінальне

Хустський районний суд Закарпатської області

Орос Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні