Ухвала
від 12.10.2020 по справі 331/2191/20
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

12.10.2020

Провадження № 1-кс/331/1873/2020

Єдиний унікальний номер 331/2191/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 жовтня 2020 року Жовтневий районний суд м. Запоріжжя в складі:

Слідчого судді ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2

за участю:

слідчого ОСОБА_3

представника скаржника ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Запоріжжі скаргу Генерального директора ПАТ «Український графіт» ОСОБА_5 на бездіяльність слідчого, яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна,

В С Т А Н О В И В:

06 жовтня 2020 року Генеральний директор ПАТ «Український графіт» ОСОБА_5 звернувся до слідчого судді зі скаргою на бездіяльність слідчого УСБУ в Запорізькій області ОСОБА_3 , яка полягає у неповерненні тимчасово вилучених документів під час проведеного на підставі ухвали слідчого судді 20.07.2020 р. вилучення оригіналів документів, які зазначені в ухвалі, про що відповідно складено протокол тимчасового доступу до речей та документів. Дії слідчого скаржник вважав неправомірними та в скарзі наголошував на тому, що в числі вилучених документів були оригінали дозволів на викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами викидів в комплекті з інвентаризацією стаціонарних джерел викидів і обгрунтовуючих документів для отримання дозволу на викиди. 11.09.2020 р. скаржником на адресу слідчого направлено клопотання про надання інформації та повернення вилучених документів, проте постановою слідчого скаржнику відмовлено в задоволенні клопотання та поверненні тимчасово вилученого майна.

Враховуючи вищенаведені обставини, скаржник просить слідчого суддю визнати незаконною бездіяльність старшого слідчого 1-го відділення слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області старшим лейтенантом ОСОБА_3 щодо неповернення ПрАТ «Укрграфіт» оригіналів документів, які вилучено відповідно до протоколу тимчасового доступу до речей і документів від 20.07.2020 р. на підставі ухвали слідчого судді Жовтневого районного суду м.Запоріжжя ОСОБА_1 від 25.06.2020 р. по справі ЄУН 331/2191/20. Зобов`язати старшого слідчого 1-го відділення слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області старшим лейтенантом ОСОБА_3 повернути ПрАТ «Укрграфіт» оригінали документів, які вилучено відповідно до протоколу тимчасового доступу до речей та документів від 20.07.2020 р. на підставі ухвали слідчого судді Жовтневого районного суду м.Запоріжжя ОСОБА_1 від 25.06.2020 р. по справі ЄУН 331/2191/20.

Представник скаржника ОСОБА_4 у судовому засіданні скаргу підтримала, наполягала на її задоволенні.

Слідчий УСБУ в Запорізькій області ОСОБА_3 , заперечув проти задоволення скарги, оскільки перелічені в ній документи не є тимчасово вилученими, крім того зазначив, що наразі у кримінальному провадженні призначено судово-економічну експертизу, проведення якої доручено експертам ТОВ «Регіональне судово-експертне бюро» та частина оригіналів документів які було вилучено на підприємстві направлена для дослідження експерту .

Заслухавши учасників судового засідання, вивчивши матеріали скарги, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м.Запоріжжя від 25.06.2020 р. у кримінальному провадженні ЄУН 331/2191/20, надано тимчасовий доступ до оригіналів документів, що містять конфіденційну таємницю, в тому числі таку, що містить комерційну таємницю, з подальшим їх вилученням, які знаходяться у володінні Приватного акціонерного товариства «Український графіт» (ЄДРПОУ 00196204, м. Запоріжжя, вул. Північне шосе, 20), а саме: діючого дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, та документів, в яких обґрунтовуються обсяги викидів забруднюючих речовин, що стали підставою для видачі підприємству вказаного дозволу, звітів по інвентаризації викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел ПрАТ «Укрграфіт», фінансової та господарської документації, на підставі якої здійснювався розрахунок екологічного податку за 2019 рік, податкової звітності (податкових декларацій та додатків до них) з екологічного податку за 2019 рік по періодам та за весь рік, банківських документів щодо сплати екологічного податку за 2019 рік, матеріальних звітів про фактичні викиди забруднюючих речовин за 2019 рік, в тому числі окремо по виробництвам графітованих електродів, блоків вуглецевих та графітованих, звітів по виробництвам графітованих електродів, блоків вуглецевих та графітованих за 2019 рік, документальних матеріалів щодо фактичного використання сировини та документів, які підтверджують максимальну річну потужність виробництв графітованих електродів, блоків вуглецевих та графітованих, документів, що містять інформацію щодо здійснення моніторингу атмосферного повітря ПрАТ «Укрграфіт», посадових інструкцій (контрактів, трудових договорів) генерального директора ПрАТ «Укрграфіт», заступників генерального директора ПрАТ «Укрграфіт», заступника генерального директора з охорони навколишнього середовища ПрАТ «Укрграфіт», начальників цехів ПрАТ «Укрграфіт», керівника лабораторії з охорони атмосферного повітря ПрАТ «Укрграфіт», головного бухгалтера та бухгалтерів ПрАТ «Укрграфіт», технологічні карти (технологічні інструкції), що використовуються при виробництвах графітованих електродів, блоків вуглецевих та графітованих.

З протоколу тимчасового доступу до речей та документів від 20.07.2020 року вбачається, що у ПрАТ «Укрграфіт» були вилучені оригінали документів.

Відповідно до п.1 ч. 1ст. 303 КПК Українибездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогамистатті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

Згідно ізст.. 167 КПК Українитимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення, або його спеціальну конфіскацію в порядку, встановленому законом.

Тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: 1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; 2) призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення; 3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом; 4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Застаттею 168 КПК Українитимчасово вилучити майно може кожен, хто законно затримав особу в порядку, передбаченому статтями207,208,298-2цьогоКодексу. Кожна особа, яка здійснила законне затримання, зобов`язана одночасно із доставленням затриманої особи до слідчого, прокурора, іншої уповноваженої службової особи передати їй тимчасово вилучене майно. Факт передання тимчасово вилученого майна засвідчується протоколом.

Тимчасове вилучення майна може здійснюватися також під час обшуку, огляду.

Тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку для вивчення фізичних властивостей, які мають значення для кримінального провадження, здійснюється лише у разі, якщо вони безпосередньо зазначені в ухвалі суду.

Забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту.

У разі необхідності слідчий чи прокурор здійснює копіювання інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, телекомунікаційних системах, інформаційно-телекомунікаційних системах, їх невід`ємних частинах. Копіювання такої інформації здійснюється із залученням спеціаліста.

Слідчий, прокурор, інша уповноважена службова особа під час затримання або обшуку і тимчасового вилучення майна або негайно після їх здійснення зобов`язана скласти відповідний протокол, копія якого надається особі, у якої вилучено майно, або її представнику.

Після тимчасового вилучення майна уповноважена службова особа зобов`язана забезпечити схоронність такого майна в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно дост. 169 КПК України, тимчасово вилучене майно повертається особі, у якої воно було вилучено: 1) за постановою прокурора, якщо він визнає таке вилучення майна безпідставним; 2) за ухвалою слідчого судді чи суду, у разі відмови у задоволенні клопотання прокурора про арешт цього майна; 3) у випадках, передбачених частиною п`ятою статті 171, (5. Клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.) частиною шостою статті 173(Ухвалу про арешт тимчасово вилученого майна слідчий суддя, суд постановляє не пізніше сімдесяти двох годин із дня находження до суду клопотання, інакше таке майно повертається особі, у якої його було вилучено) цьогоКодексу; 4) у разі скасування арешту.

Системний аналіз норм ст. ст.168,236,237 КПК Українипоказує, що тимчасово вилученим визнається: 1) майно, вилучене у підозрюваного, обвинуваченого при затриманні у порядку ст. ст.207,208 КПК; 2) вилучені при обшуку речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу; 3) вилучені під час огляду речі та документи, що не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу.

Інше майно, що потрапляє до сферу кримінального провадження на відповідній правовій підставі (видається добровільно, вилучається за судовим рішенням), окрім арештованого з метою забезпечення позову, набуває статусу речових доказів, які зберігаються у сторони кримінального провадження, якій вони надані. Речові докази, які отримані або вилучені слідчим, прокурором, оглядаються, фотографуються та докладно описуються в протоколі огляду. Зберігання речових доказів стороною обвинувачення здійснюється в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (ст. 100 КПК України).

Оскільки оригінали документів були вилучені на підставі ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до документів ПрАТ «Укрграфіт», вони не є тимчасово вилученим майном, тому в задоволенні скарги слід відмовити.

Керуючись ст.ст.303-307 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

В задоволенні скарги Генерального директора ПАТ «Український графіт» ОСОБА_5 на бездіяльність слідчого, яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Згідно з оригіналом.

Виготовлено з автоматизованої системи документообігу суду.

Оригінал ухвали знаходиться в матеріалах справи .

Ухвала набрала законної сили.

Секретар судового засідання ОСОБА_2

12.10.2020 р.

Дата ухвалення рішення12.10.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92149167
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —331/2191/20

Постанова від 15.12.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Наставний Вячеслав Володимирович

Ухвала від 01.12.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

Ухвала від 10.11.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

Ухвала від 10.11.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

Ухвала від 04.11.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Білоконев В. М.

Ухвала від 16.10.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Наставний Вячеслав Володимирович

Ухвала від 12.10.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

Ухвала від 12.10.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

Ухвала від 15.06.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

Ухвала від 09.10.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні