Рішення
від 12.10.2020 по справі 521/3947/20
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 521/3947/20

Провадження №2-о/521/122/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 вересня 2020 року Малиновський районний суд м. Одеси у складі головуючого судді Граніна В.Л., при секретарі Шкребтієнко Г.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Малиновський районний у місті Одесі відділ Державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеси), про встановлення факту народження, -

ВСТАНОВИВ:

До Малиновського районного суду м. Одеси звернувся представник ОСОБА_1 з заявою про встановлення факту народження у якій просить ухвалити рішення суду, яким встановити, що ОСОБА_1 , народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Вихватинці, Рибницького району, Республіки Молдови, мати якої - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце народження - с. Федосіївка, Окнянського р-н, Одеської області, свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 ; батько - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

В обґрунтування своїх вимог посилається на те, що після народження заявниці ІНФОРМАЦІЯ_1 батьки не зареєстрували її народження, тому на даний час у неї відсутні документи, а саме свідоцтво про народження та паспорт, у зв`язку з чим вона не в змозі зареєструвати шлюб та народити дітей, оскільки буде позбавлена можливості зареєструвати у встановленому законом порядку. Також в заяві вказує, що вона неодноразово зверталася до органів РАЦС, однак їй було відмовлено у видачі свідоцтва про народження, тому вона звернулася до суду з відповідною заявою.

Заявник приймала участь у судовому засіданні разом з представником, заявлені вимоги підтримала та просила їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи у судовому засіданні участі не приймав, про дату, час та місце розгляду справи був сповіщений у встановленому законом порядку. Заяви по суті справи надано не було, хоча ухвалами від 16.03.2020 року та 04.08.2020 року судом було зобов`язано заінтересовану особу подати таку заяву.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані докази у їх сукупності, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню частково, в частині дати та місця народження заявника та встановлення матері, виходячи з наступного.

На підставі п. 7 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

З матеріалів справи встановлено, що з метою свого документування заявник 17.04.2018 року звернулася за правовою допомогою до Управління верховного комісара ООН у справах біженців, чий адвокат ввернувся до органів державної реєстрації актів цивільного стану (далі - ДРАЦС) із заявою про надання правової допомоги у витребуванні свідоцтва про народження, в рамках Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22.01.1993 року. Відповідно до листа Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) №08.1-484др від 09.01.2020 року, відповідь на вищевказаний запит не надходила.

В подальшому заявник зверталася до Консульства Республіки Молдова в Одесі стосовно підтвердження її належності до громадянства Республіки Молдова, проте, згідно виданої Консульством довідки, громадянство Республіки Молдова вона не приймала. Також, як зазначено в листі Київського районного у м. Одесі відділу державної РАЦС №695/166/52-89 від 12.02.2020 року, за даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян, актового запису про її народження не виявлено. Отже, народження заявника не було зареєстровано ні в компетентних органах Республіки Молдова, ні в органах ДРАЦС України.

Додатково представником заявника було направлено звернення до Малиновського районного у м. Одесі відділу ДРАЦС про поновлення актового запису про народження, на яку отримано письмову відмову із причинами неможливості проведення такої реєстрації, в якій, окрім іншого, вказано, що для поновлення актового запису цивільного статусу заява подається за місцем проживання заявника при пред`явленні паспорта або паспортного документа. Отже, звернутися до органів Державної міграційної служби не є можливим у зв`язку з відсутністю свідоцтва про народження, а зареєструвати своє народження заявник не в змозі у зв`язку з відсутністю паспорта, тому вона не має іншої можливості зареєструвати своє народження, аніж звернутися до суду для отримання рішення про встановлення факту народження.

Дослідивши надані докази у їх сукупності, судом встановлено, що ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Вихватинці, Рибницького району, Республіки Молдови, мати якої - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Доказами даного факту є дослідженні у судовому засіданні копії свідоцтва про народження та свідоцтва про смерть ОСОБА_2 , яка є матір`ю заявника. Також на підтвердження даного факту надано: довідку директора Одеської ЗОШ №103 Гончарової Т.І. від 15.05.2019 року за №147 про те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , з 2008 року по 2013 рік навчалася в даному закладі; довідку КУ Дитяча міська поліклініка №7 м. Одеси від 22.10.2009 року за №1005 видану на ім`я ОСОБА_4 ; особова медична книжка Серії НОМЕР_2 , де вказані відомості про власника медичної книжки, зокрема, ОСОБА_1 , 1997 року народження ; довідку видану директором Федосіївської ЗОШ І-ІІ ступенів Рябовою О.Й. від 11.06.2020 року за №20 про те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , навчалася в даному закладі з 01.09.2004 року по 28.05.2008 рік, а підставою для прийняття була заява матері - ОСОБА_2 та довідка про проходження медогляду в Красноокнянській районній лікарні.

Також, у судовому засіданні були допитані свідки ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , які фактично підтвердили обставини, на які посилається заявник, а саме те, що заявник є ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4 , мати якої ОСОБА_2 .

Беручи до уваги викладені обставини та докази, які були досліджені у судовому засіданні, суд вважає, що заявником та її представником доведено факт народження ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Вихватинці, Рибницького району, Республіки Молдови, мати якої - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стосовно вимог заявника про встановлення, що її батьком є ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , то суд вважає даний факт недоведеним, оскільки не надано жодних належних та допустимих доказів на підтвердження таких обставин, а тому неможливо достовірно перевірити та встановити батька заявника. Тому, суд вважає за необхідне роз`яснити заявнику, що вона не позбавлена можливості звернутися до суду в рамках позовного провадження з позовом про встановлення батьківства.

Згідно ч. 1 та п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

В окремому проваджені об`єктами судового захисту є як законні інтереси, так і неоспорювані суб`єктивні права фізичних, юридичних осіб або держави.

Абзацом 3 пункту 2 Розділу ІІІ Правил реєстрації актів цивільного стану, що затверджені Наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 року №52/5, визначено, що при відсутності підстав для державної реєстрації народження, державна реєстрація народження проводиться на підставі рішення суду про встановлення факту народження даною жінкою. Для розгляду відповідної справи у суді орган державної реєстрації актів цивільного стану складає письмову відмову у проведенні державної реєстрації народження, у якій викладає причини неможливості проведення такої реєстрації.

Згідно з частиною 1 ст. 12 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану , внесення відомостей, зокрема, про народження, здійснюється відділами державної реєстрації актів цивільного стану шляхом складання актового запису цивільного стану в електронному вигляді у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян та на паперових носіях.

На підставі складеного актового запису цивільного стану, у повній відповідності до нього, у випадках, передбачених чинним законодавством, реєстратор видає свідоцтво про державну реєстрацію акту цивільного стану, яке виготовляється за допомогою Реєстру, відповідно до п. 2.1.7. Інструкції з ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України від 24.07.2008р. № 1269/5, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 25.07.2008р. за № 691/15382

Як встановлено в п. 1 Постанови Пленуму ВСУ №5 від 31.03.1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення суди, відповідно до ст.ст. 255, 271 ЦПК України в порядку окремого провадження розглядають справи про встановлення фактів, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи немайнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішення спору про право.

Судом не виявлено, що встановлення підвідомчого судові факту пов`язане з вирішенням спору про право, тому що в даному випадку вирішується питання щодо отримання відповідних документів заявником шляхом реєстрації народження в органах ДРАЦС. Крім того, суд враховує, що представником заінтересованої особи не було надано правової позиції по суті заявлених вимог, а тому суд вважає, що в даному випадку, спір про право відсутній.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ст. 82 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідно до ч.ч. 1, 5 ст. 263 ЦПК України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені у судовому засіданні.

Таким чином, суд вважає доведеним факт народження ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Вихватинці, Рибницького району, Республіки Молдови, мати якої - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На підставі викладеного, керуючись ч. 1 ст. 81, ст. 82, п. 1 ч. 1 ст. 256, ч.ч. 1, 5 ст. 263 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 (мешкає за адресою: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа Малиновський районний у місті Одесі відділ Державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеси) (місцезнаходження: м. Одеса, вул. Успенська, 60, код ЄДРПОУ 37946466), про встановлення факту народження - задовольнити частково.

Встановити факт народження ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Вихватинці, Рибницького району, Республіки Молдови, мати якої - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В іншій частині заяви - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту рішення шляхом подання апеляційної скарги через Малиновський районний суд м. Одеси до Одеського апеляційного суду.

Головуючий

Дата ухвалення рішення12.10.2020
Оприлюднено13.10.2020

Судовий реєстр по справі —521/3947/20

Рішення від 12.10.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гранін В. Л.

Рішення від 30.09.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гранін В. Л.

Ухвала від 23.03.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гранін В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні